18 Nisan 2008

MANTI

Mantı kayseri yöresine ait bir yemek olsa da herkes tarafından çok sevilir. bende çok severim. bu zamana kadar hep hazır alıp yapardım. Bu sefer anneminde desteğiyle kendim yaptım. Çokta güzel oldu :))Ama birdaha ki sefere pişirme yöntemini kayserili bir arkadaşımın yaptığı gibi deniycem.

HAMUR:
2,5 Su bardağı un
1 yumurta
yeteri kadar tuz ve ılık su

Un, yumurta, tuz yoğurulacak kaba alınıp azar azar su eklenerek sert bir hamur yapılır. üzerine nemli bez örtülüp dinlenmeye bırakılır.

İÇİ:

yaklaşık 400 gr kadar kıyma
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber, pul biber
yarım çay bardağı su

kıymaya robottan geçirilen soğan, tuz, baharatlar ve su katılarak yoğrulur.

hamur 3 bezeye ayrılır. bezeler tek tek açılarak (ne çok ince ne çok kalın) 1,5 cm eninde şeritler kesilip bu şeritler üst üste konarak 1,5 cm karelere kesilir. hepsinin içine kıymalı içten konup bohça şeklinde kapatılır. ( işin en zor kısmı bu işte) temiz bir bezin üzerinde hafif kurumaları için yayılır.

Büyük bir tencereye su, tuz çok az sıvı yağ konur. su kaynayınca mantılar eklenir. iyice pişmesi sağlanır. Piştikten sonra ( suyun üzerinde hiç mantı kalmadığında pişmiş oluyorlar, ama tadıp bakmak daha iyi olur) kevgirle suları süzülüp başka bir kaba alınıp hafif ılınması beklenir. Bu arada sarmısaklı yoğurt hazırlanıp mantıların üzerine dökülüp karıştırılır. En üste de tereyağ, kırmızı biber yakılarak dökülür. nane serpilir.

AFİYET OLSUN

12 yorum:

  1. sevgili betül
    bloğunu yeni keşfettim canım hayırlı olsun...ayrıca oğluşunuda güzel günlerde sağlık ,mutluluk içinde büyütmeni dilerim...mantıda çok güzel görünüyor ellerine sağlık...bu arada keçiboynuzlu pekmezli böreğini ve arap kurabiye tarifinide bekliyoruz...tarifin sahibinin elinden kimbilir nasıl güzellikler çıkacaktır...sevgilerimle...yetur-yeşim...

    YanıtlaSil
  2. güzel dileklerin için teşekkür ederim canım

    En kısa zamanda onların tarifleride gelicek.bende ara sıra vakit buldukça demek daha doğru senin forumuna giriyorum. üye olmuştum ama malesef adımı ve şifremi unutum en kısa zamanda tekrar üye olucam.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. betülümmmmm neler yapmışsın öyle mantılar pastalar ah be canımmmm hepsi birbirinden güzel olmuş mantıya dibim düştü valla:))) elciklerine sağlık...yavru kuşummm doğum gününü atlamışım çok özür....sağlıklı uzun ömürlü nice yıllar diyorum prensin ve kralınla:)))9sevgiler öpüyorum canişkom

    YanıtlaSil
  4. Manti harika görünüyor.Hem hazirlar gibi güzel bükülmüs.Bende mantiyi güzel yaparim ,ama bu kadar güzel bükemem.Birisi büyük olur biri kücük:)Ellerine saglik,afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. betülcüm canım benim forum benim değil melisa2 arkadaşımızın ben moderatörüm...bekleriz ...güzel paylaşımlarda bulunmak üzere...öptüm...sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Betül açma mantı gibisi var mı?? Nefis görünüyor, anneciğinle senin ellerinize kollarınıza sağlık.. Ben hiç denemedim, gözüm korktuğundan, becerebilir miyim bilmiyorum :) Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  7. canım gerçekten güzel görünüyo..
    emeğne sağlık..
    bende hiç yapmayanlardanım..
    öpüyorum..
    iyi pazarlar dilerim...

    YanıtlaSil
  8. oy oyyy ellerine sağlık harika ya

    YanıtlaSil
  9. cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik canim.iyi pazarlar.

    YanıtlaSil
  10. Betülcümmm, canım tekrar merhaba :))
    Sitene bayıldım valla, isminin açıklamasını ancak profilinden okuyunca anladım :))) Bence çok güzel ismi var sitenin :))) Mantın harika olmuş valla olsa 3 tabak yerim, ikisi tepeleme, biri silme hihihihiihih...
    Ellerin dert görmesin canımcım,
    Oğlunu ve seni öpüyorum,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. canım çok güzel olmuş mantı ellerine sağlık.ayrıca oğlunda çok tatlı allah bağışlasın.allah nazardan korusun.bende beklerim mutfağıma.çok öptüm.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. merhabalar

    sıcacık mesajlarınız için çook teşekkür ederim.

    kokulu öpücükler

    YanıtlaSil