20 Kasım 2008

HAMSİLİ PİLAV


Karadeniz yemeklerine devammm...
Hamsi mevsimi geldi geleli aklımda hamsili pilav. Genelde senede en az bir kere yaparım. Yaklaşık iki haftadır da akşamları (işten geç çıktığımızdan )evin yakınındaki balıkçıya uğruyoruz fakat her seferinde bitmiş oluyor. Sonunda eşim işten erken çıktığı pazartesi günü gidip hamsi aldı da bende emelime kavuşabildim :))
MALZEMELER: ( 4 Kişilik )
800 gram hamsi ( kılcıkları çıkmış haliyle)
2 su bardağı pirinç
1 orta boy kuru soğan
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü ( suda bekletip siyah suyunu süzelim)
5-6 daol maydanoz
1'er tatlı kaşığı karabiber ve yeni bahar
tereyağ+ sıvı yağ
Pirinçler bir saat öncesinden limonlu tuzlu suda bekletilir. İnce kıyılmış soğan yağda kavrulur. içine fıstıklar ve pirinç eklenip 5 dakika kadar kavrulur. tuz, karabiber ve yeni bahar eklenip bir iki karıştırıldıktan sonra sıcak su ve kuş üzümleri ilave edilip pişirilir. en son ince kıyılmış maydanozlar eklenip karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.
Pilav demlenirken ister herhangi bir borcamın yada benim yaptığım gibi tek kişilik güveç kaplarının içine bir güzel tereyağ sürülür.Hamsilerin sırt kısmı kasenin altına gelecek şekilde ve balıkların yarısı kaseden taşacak şekilde hiç boşluk bırakmadan dizilir. Demlenmiş olan pilav doldurularak kenardan taşan hamsiler pilavın üzerine kapatılır. boşlukta kalan yerlere de hamsilerin sırt kısmı dışa bakacak şekilde konur. Böylece pilav hiç görünmez olduu.
Her kasenin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ konup 180 derecede balıklar pişene kadar tutulur.
NOT: balıkların piştiğini nerden anlarız* piştiğinde biraz açılma olur. Pilavı görürsünüz.
Çok fazla tutmamak lazım. balıklar kuruyor yoksa..
AFİYET OLSUNN

14 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor, derya kuzuları, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Betülcüğüm,
    Ben de sadece 2 kere yedim ama ne zaman hamsili pilav sözünü duysam aklıma başımdan gidiyor. Bu aralar ben de yapmak istiyorum. Güveçte daha da lezzetli olmuştur. Eline sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. nefıs gorunuyor cok guzel sunmussun ellerıne saglık sevgıler..

    YanıtlaSil
  4. çok severim hamsili pilovu çok hoş ve lezzetli görünüypr ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  5. baştan beri hayranınım betül. Hem zaman buluyorsun hem de yakıştırıyorsun. Elin gönlün dert görmesin ne diyeyim. Allah bize de o ellerden yemek yemek nasip etsin :))

    YanıtlaSil
  6. sunum harika bayıldım ya :)

    YanıtlaSil
  7. bayılırım hamsili pilava.yediğim en güzel hamsili pilavı dayım yapar,ben de parmaklarımı yerim.gerçekten marifet isteyen bir karadeniz yemeği bence bu.seninki de çok hoş görünüyor.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. banucum, Pelincim, Susam çörekotu, banucum, sevgili kardelen, çok teşekkür ederim güzel mesajlarınız için.

    Ayça ne demek canım birgün tonguç bey ve annesini ağırlamak isteriz :)

    Gökçe ve Yasemincim teşekkür ederim güzel mesajlarınıza..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. BEtül'cüm ellerin dert görmesin, benim hiç denemediğim bir tarif.. Eşim çok sever, o yüzden biz de annemin elinden yeriz hamsili pilav :) Size afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba

    Çok güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler…

    YanıtlaSil
  11. aaaahhh ne severim...ne kadar özledim...

    YanıtlaSil
  12. Çoktandır bizdede yapılmadı..(ben hiç sevmem zaten)Fakat sevenleri ve özlemle bekleyenleri çok fazladır..Ellerine sağlık canım,bu haliylede çok hoş leziz göründü..)


    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  13. Uyyy bayilirim ellerine saglik canim...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. ellerine saglik, cok guzel oldugu kesin belli... optum canim

    YanıtlaSil