26 Şubat 2009

ELMALI KURABİYE


Bir kurtarıcı tarif daha. Acil gelecek olan misafirlere yaparız bir çoğumuz dimi :) Herkes tarafından da çok sevilen bir kurabiye olduğundan günlerde de en çok tercih edilen bir çeşittir.
MALZEMELER:
1 çay Bardağı Erimiş margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
İç:
3 adet elma
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzerine:
Pudra Şekeri
İlk etapta içini hazırlayalım ki hamuru yapana kadar ılınsın. Elmalar rendelenir şekerle birlikte iyice kavrulur. İndirmeye yakın ceviz ve tarçın ilave edilir. Bir kenarda soğumaya bırakılır.
Sıvı malzemeler karıştırılıp un, kabartma tozu ve vanilya eklemesi ile kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğurulur. İçine içten konularak istenilen şekil verilir. 180 Derecede hafif pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduğunda pudra şekeri serpilerek serviz edilir.
AFİYET OLSUN..

23 Şubat 2009

HARELİ KEK


Cumartesi günü Yemeğe misafirlerim vardı. Güzel güzel yemekleri yaptım. oturduk yedik sohbet ettik fakat gel gelelim ben yemeklerin hiçbirinin resimlerini çekmemişim. :) Tüm yemekler bitti mutfağı toplamak için içeriye gittiğimde unuttuğumun farkına vardım :)) Neyse artık başka sefere artık bu gün yoksa güveç tarifi görecektiniz.
Kağan fırından ne çıkarsa kekkii diyor. ona göre fırında pişen herşey kek :)) Bütün gün fırının yanından ayrılmadı kekki kekki diye. bende pazar günü geç de olsa oğlumun isteğini yerine getirmiş bir anne olmanın rahatlığıyla uyudum..
MALZEMELER:
4 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı kakao
3 kaşık ceviz
1 fiske tuz
3 kaşık kaynar su
Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile kar haline getirelim. Diğer tarafta yumurta sarılarını şeker ve sıcak su ile 5 dakika kadar çırpalım. Sırasıyla sıvı yağ, süt, un kabartma tozu ve cevizi katıp homojen bir karışım elde edelim.çok azını çırptığımız kapta bırakmak şartı ile geri kalanını yağlanmış kalıba dökelim.
Bıraktığımız karışıma kakao ekleyip çırpalım. İçine kar haline getirdiğimiz yumurta beyazını ekleyip tahta kaşıkla söndürmeden karıştırıp kalıba ilave edelim. Kaşıkla yavaş yava alt üst yapalım. 200 derecede pişirelim.
AFİYET OLSUN..

20 Şubat 2009

FIRINDA TAVUK BAGET



Benim kurtarıcı yemeğimdir bu yemek. Acil bir misafir geldiğinde ya da evde yemek yoksa ve hemen yapmam gerekiyorsa diziyorum tepsiye atıyorum fırına. Yanında da çorba ve pilav yaptımmı güzel bir menü oluyor.

MALZEMELER:

8 Adet Tavuk baget
1 baş sarmısak
1 küçük boy kurusoğan
2 adet patates
2 adet domates
2 adet sivribiber
1 kaşık salça
1 su bardağı su
karabiber, pulbiber. tuz, kekik

Tavuk bagetler tuz ve baharatlanıp tepsiye dizilir. Üzerine piyaz şeklinde doğradığımız soğanlar konur. 1 baş sarmısak soyularak doğranır ve soğanların üzerine yayılır. Sırası ile patatesler, domatesler ve biberler doğranır. Üst üste yayılır. salça su ile açılarak tepsiye kenarında ilave edilir. alüminyum folyo ile kapatılıp 200 derecede 45 dakika pişirilir. Folyo alınıp 170 derece de 30 dakika daha pişirilir.

AFİYET OLSUN..

18 Şubat 2009

SÜRPRİZ KOKOŞ


Yine arşivden bir tarif. Ablam yapmıştı. Geçen akşam tarifini aldım bende. Çok lezzetli oluyor denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER:
250 gram margarin ( oda sıcaklığı)
1 Kahve Fincanı Kakao
2 Yumurta ( birinin akı iç malzemesine)
2 Kahve Fincanı Pudra Şekeri
1'er Paket KabaRtma Tozu, Vanilya
Aldığı kadar un

İçi:

2 Su bardağı hindistan cevizi
2 Çay bardağı pudra şekeri
1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden ayırmıştık)

Üzerine :

80 gr Bitter Çikolata
Yarım çay bardağı süt

Un hariç diğer malzemeler karıştırılır ve sonrasında un yavaş yavaş ilave edilerek bir hamur elde edilir. Ayrı bir yerde iç harcın malzemeleri karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar avuç içinde inceltilerek ortasına iç harcından koyulur ve kapatılıp yuvarlanır. Kurabiyeler yağlı kağıt serılmış fırın tepsisine dizilip 180 derecelik fırında üzerleri hafif çatlayana kadar pişirilir. Piştikten sonra soğuyan kurabiyelerin üzeri eritilmiş çikolata ile süslenir

AFİYET OLSUN..

17 Şubat 2009

PEYNİRLİ POĞAÇA


Poğaça yapmayalı çok uzun zamanlar oldu. Her seferinde poğaça yapmak için malzeme hazırlayıp mutfaktan çıktığımda çok farklı tarifler denemiş olduğumu farkettim.
Geçtiğimiz pazar günü sabah erkenden kalkıp mutfağa girdim. Çayımız olana kadar sıcacık poğaçalarımızda hazırdı.
Bir tek eksik yağan lapa lapa kar idi. Ben artık kar yağışlı bir tatil sabahı uyanıp çayımı yudumlamak ve kar yağışı seyretmek istiyorum.
MALZEMELER:
200 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yumurta ( 1 inin sarısı üzerine)
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 kaşık sirke
aldığı kadar un
İçine:
Beyaz peynir ve maydanoz
Yağ eritilip bir kenarda soğumaya bıraılır. Diğer tarafta yoğurt, yumurta, sıvıyağ, sirke ve tuz iyice karıştırılır. Soğuyan tereyağ katılarak aldığı kadar un ve kabartma tozu eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Cevizden biraz daha büyük bezeler kopartılıp içine peynirli içten konur. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece üzeri kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN...

16 Şubat 2009

ÖDÜLÜM VAAARRR...


Sevgili Çapan Kızı, Turuncu Tatlar, Papatya Sofrası , Aslı ve Hobi Sepeti bana bu güzel ödülü layık görmüşler. Çok Mutlu oldum. Çok Teşekkür ederim sizlere.
Bende Bu ödülümü aşağıdaki arkadaşlarımla paylaşıyorum.
yapmamız gereken 3 şey var arkadaşlar;
1. Sana bu ödülü veren arakaşın linkini vermek...
2. Ödül verdiğin 7 arkadaşın linkini vermek...
3. Bu arkadaşları haberdar etmek...

15 Şubat 2009

AŞK PASTASI

Cumartesi günü yapabildim ancak pastayı. Bu sefer Şeker Hamuru olmasın dedim. Başta eşim tabi ve daha sonra yiyen herkes çok beğendi.

MALZEMELER:

PANDİSPANYA: Mügenin Yoğurtlu kakaolu pandispanyası..Ama tarif arşivimde olması için aynı şekilde ekliyorum.

4 Adet Yumurta
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker·
3 Türk Kahvesi Fincanı Un·
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt·
2 Yemek Kaşığı Kakao· 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ·
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su· 1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

İç Krema:

200 ml krema
1 poşet sade kremşanti
1 çorba kaşığı kakao
1 kase vişne
1 çay bardağı damla çikolata

Üst Krema:

1 paket beyaz çikolatalı sos
kırmızı gıda boyası

İlk önce pandispanyayı yapalım. Aslında bir gece önceden pişirmemiz daha iyi sonuç veriyor ama benim zamanım yoktu. Aynı gün pişirip soğuyunca kesmek zorunda kaldım.

Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.· Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.Yağı ekleyin. Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Çıkartıp soğumaya bırakın. İçi için kremşanti, krema ve kakaoyu iyice çırpıp dolaba kaldırın. Pandispanya soğuduktan sonra bir kat ayırın.( 2 katta olur ben tek kat yaptım. ) Çırptığımız kremadan bolca sürüp çekirdekelri çıkartılmış vişne tanelerini serpin. Damla çikolataları koyup kremadan kenarlarını kapatmak için bir miktar bırakıp gerisini meyvelerin üzerine sürün. öteki kek parçasını üzerine kapatıp geri kalan krema ile kenarlarını ince bir kat geçelim. Dolaba kaldıralım.

Çikolatalı sosu üzerindeki tarife göre pişirip bir kısmını pastanın üzerine yayalım. geri kalan kısmına gıda boyası ekleyip soğumaya bırakalım. Krema iyice soğuduktan sonra pastanın yanlarını kaplayıp üzerini süsleyip 2-3 saat dinlendirelim.

AFİYET OLSUN..

10 Şubat 2009

YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK


Arşivden bir tarif. Yazın yapmıştım aslında yayınlamak bu güne nasip oldu. ben çok seviyorum mercimek çok yakışıyor böreğe bence. Buyrun tarife..
MALZEMELER:
1 Kilo Yufka
2 su bardağı yeşil mercimek. ( haşlanmış )
2 adet patates ( haşlanmış rendelenmiş) ( patates yerine kıymada konabilir)
1 Adet soğan
Tuz ve İstenilen baharat
Yufkanın aralarına sürmek için :
Sıvıyağ ve su karışımı
Üzerine:
1 Yumurta
Soğan yemeklik doğranıp kavrulur. Rendelenmiş patates mercimek tuz ve istenilen baharatlar eklenip kavrulmaya devam edilir. ( ben karabiber ve pul biber ekliyorum. özellikle karabiber çok yakışıyor) Kavrulma işlemi bittikten sonra ılınması için bir kenara alınır.
Yufka ortadan ikiye bölünüp sıvıyağ ve su karışımı ile yağlanıp harç yarım yufkanın her tarafına yayılır. daha sonra rulo yapılarak kendi etrafında döndürülür. gül böreği şeklinde yani. tepsiye dizilir. ( bazen kol böreği şeklinde de yapıyorum) Üzerine yumurta sürülüp 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN.

9 Şubat 2009

YİNE MİM..

Sevgili Candan tarifler mimlemişti beni. Anca cevaplayabiliyorum..

Yaptığım 4 İş:
Satış temsilciliği
Mağaza Müdürlüğü
Devlet Kurumunda Öğrenci İşleri

Defalarca İzleyebileceğim 4 Film:
Son Samuray ( Tom Cruise )
Hatırla Sevgili ( film değil gerçi ama)
Pearl Harbor
Rüyamdaki Afrika ( Kim Basinger)

Yaşadığım 4 Yer:
İzmit
İstanbul ( şu an)

İzlediğim 4 televizyon Programı
Beyaz Şov
Aşk-ı Memnu
Kağanla beraber TRT çocuktaki tüm programlar
Yine Kağanla Cine 5 Cedrik ( bayılıyorum ona)

Tatil İçin Gittiğim 4 Yer
Antalya
Avşa Adası
Çeşme
Çanakkale

En Sevdiğim 4 Yemek
Tavuk Kızartma
Zeytinyağlı her çeşit
Mercimek Köftesi
Sütlü tatlılar

Hemen Şimdi Olmak İstediğim 4 Yer
tatilde olmayı çok isterdim yeri önemli değil.. deniz kenarında..

Bir Yağmur Damlası Olsaydım Düşmek İstediğim Dört Yer
Susuz Topraklara
Evdeki menekşelerime ( uzun zamandır susuzlar)
Kurumuş olan Barajlara..

Bende Aslı'yı, Esin'i, Disal'i ve Aybike'yi mimliyorum...

6 Şubat 2009

MİM...

Sevgili Meliha ve Ömerciğimin Annesi Esin beni sobelemiş. Teşekkür ederim efendimm..

Konu en yakınımızdaki kitabın 161 . sayfasındaki 5 .satırdaki cümleyi yazıyoruz... Ama en yakınımızdaki kitap olması önemli olan en güzel değil..

Benim de hamileyken severek başladığım ama yoğunluktan sonunu getiremediğim bir kitabım var baş ucumda duruyor. Hergün bana göz kırpıyor. İnşallah baştan başlayarak sonunu getiricem... BOLEYN KIZI...

161. sayfa 5. satır

... Anında pelerinini çıkarttı, aldığı yere geri koyduğu ve huzur dolu bir yüzle, sanki sabahtan beri hep orada oturuyormuş gibi aletin üzerine oturdu...

Eveet bende Sevgili Pelini, Peçetemi, Oyosh'umu ve Gönül'ümü sobeliyorum... hadi bakalım..

HALLEYLİ TATLI

Tatlı krizine girildiğinde hemencecik yapılabilir. Aslının biraz dışına çıkılmış bir tarif gerçi ama evdeki malzemelerle değişiklikler yapılabilir.

MALZEMELER:

1 Büyük paket Halley ( 10 Adet )
1 paket krem şanti ( 2 poşet)
2 bardak süt
1 adet muz

Üzeri için: çikolatalı sos

Krem Şanti 2 bardak süt ile çırpılır. İçine halleyler ve muz doğranır. Şekilli bir kalıba yada bizim yaptığımız gibi borcama aktarılır. Buzluğa konur. Çikolatalı sos üzerindeki tarif gibi hazırlanıp soğutulur. tatlınını üzerine yaylır. Bir müddet daha dolapta bekletilip servis edilir.

AFİYET OLSUN..

NOT: aslında şekilli bir kalıba dökülüp 1 gece buzlukta bekletilip dilimlendikten sonra çikolata sosu ile servis yapılması gerekiyor. Biz o kadar bekleyemiyeceğimizden 1 saat kadar buzlukta beklettik. Birazda çikolata sosunun soğumasını bekleyip afiyetle yedik..


5 Şubat 2009

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI


Günlerde, davetlerde çoğumuzun menüsünde vardır zeytinyağlı yaprak sarması. Benimde vazgeçilmezlerim arasında dır. O mayhoşluğuna bayılırım. Kimisi fıstıklı üzümlü sever kimisi daha sade olarak yapar. Ben her iki çeşidinide çok seviyorum. Hele ki yanına da sarmısaklı bir salata eşlik ediyorsa..
Dün eve gittikten sonra yaptık sarmayı. Yeğenim sardı bende başka yemek çeşitleri ile uğraştım. Akşamda canımız tatlı isteyince hemencecik kolayından bir halleyli tatlı yaptık.
MALZEMELER
Yarım kilo salamura yaprak
2,5 bardak pirinç
2 adet kuru soğan
yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
3 adet kesme şeker
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
1 bardak sıcak su, tuz
Yemeklik doğranan soğanlar ve fıstıklar zeytinyağında kavrulur. Pirinç eklenerek soğanlarla beraber kavrulup şeker, kuşüzümü ve baharatlar eklenip karıştırılır. Sıcak su eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. altını kapattıktan sonra maydanozlar eklenir. Yarım saat dinlendirildikten sonra sarılır.
Tencereye dizildikten sonra çok az zeytinyağı gezdirilir. Su eklenip kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yaklaşık 2 saat kadar pişmesi gerekiyor yaprak sarmasının. Kara lahana gibi olmuyor. Eğer ki suyu azalırsa kaynamış su eklemesi yapılarak pişirmeye devam edebilirsiniz. En son altını kapattıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirilip dinlenmeye bırakılır. Ilındıktan sonra servis edilir.
AFİYET OLSUN..

3 Şubat 2009

ANTEP FISTIKLI KEŞKÜL

Bir haftadır çekirdek aile olarak hastalıkla boğuşmaktayız. Hele minik oğlum çok hasta oldu bu sefer. Antibiyotik vermemek için dirensemde dün akşam yenildim malesef. Bu yüzden ne bloğumla ilgilenebildim nede arkadaşlarımı ziyarete gelebildim.

Bir hafta sonra dün akşam mutfağa girip yeni bişeyler denemek istedim. Uzun zamandır sütlü tatlı istiyordu canım. Sonunda yaptım. Çok pratik ve lezzetli. Ben bu sefer fıstık ekledim. Bazen fındıklı yapıyorum. Her iki lezzetde harika oluyor.

MALZEMELER:

1 Lt süt
1 yumurta
1 çay bardağından biraz eksik buğday nişastası ( KÜÇÜK ÇAY BARDAKLARINDAN)
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay bardağı iri dövülmüş fıstık yada fındık

Vanilya ve fıstık hariç tüm malzeme soğuk olarak iyice çırpılır. Ocağın altı yakılıp karıştırarak pişirilir. Vanilya ve fıstık eklenip karıştırılır ve altı kapatılır. Kaselere boşaltılıp soğuyunca servis edilir.

AFİYET OLSUN