Günlerde, davetlerde çoğumuzun menüsünde vardır zeytinyağlı yaprak sarması. Benimde vazgeçilmezlerim arasında dır. O mayhoşluğuna bayılırım. Kimisi fıstıklı üzümlü sever kimisi daha sade olarak yapar. Ben her iki çeşidinide çok seviyorum. Hele ki yanına da sarmısaklı bir salata eşlik ediyorsa..
Dün eve gittikten sonra yaptık sarmayı. Yeğenim sardı bende başka yemek çeşitleri ile uğraştım. Akşamda canımız tatlı isteyince hemencecik kolayından bir halleyli tatlı yaptık.
MALZEMELER
Yarım kilo salamura yaprak
2,5 bardak pirinç
2 adet kuru soğan
yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı karabiber
3 adet kesme şeker
2 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
1 bardak sıcak su, tuz
Yemeklik doğranan soğanlar ve fıstıklar zeytinyağında kavrulur. Pirinç eklenerek soğanlarla beraber kavrulup şeker, kuşüzümü ve baharatlar eklenip karıştırılır. Sıcak su eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. altını kapattıktan sonra maydanozlar eklenir. Yarım saat dinlendirildikten sonra sarılır.
Tencereye dizildikten sonra çok az zeytinyağı gezdirilir. Su eklenip kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yaklaşık 2 saat kadar pişmesi gerekiyor yaprak sarmasının. Kara lahana gibi olmuyor. Eğer ki suyu azalırsa kaynamış su eklemesi yapılarak pişirmeye devam edebilirsiniz. En son altını kapattıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirilip dinlenmeye bırakılır. Ilındıktan sonra servis edilir.
AFİYET OLSUN..
Canım,
YanıtlaSilellerinize sağlık. Yaprak sararken yanında biri olmasından daha güzel bir şey olamaz. Yeğeninde imdadına yetişmiş:).Üzerine yaptığınız halleyli pastada herşeye değmiştir.
Sevgiyle kal.
teşekkür ederim canım. evet sarma yaparken bir yardımcı gerçekten şart oluyor.
YanıtlaSilsevgiler
Sevilmezmi yaprak sarma,mayhoş mayhoş nasıl canım çekti.
YanıtlaSilçok güzel görünüyor canım
ellerine sağlık
öpüyorum.
Betülcüğüm ben hepsini yerim bunun:-))nefis görünüyor dolman,ellerine sağlık canım.sevgilerimle...
YanıtlaSilasla vazgeçemem yapmaya da üşenmem
YanıtlaSilellerine sağlık cnm
sevgiylekal
Ellerinize sağlık Bütel. Zeytinyağlılar arasında en çok sevdiğim yemek. Üstünede bol limon sıkıcaksın. ımmm. Tek başına bile yeter.Sevgiler...
YanıtlaSilvalla süper görünüyor.
YanıtlaSilbizimki böyle olmuyor,bol baharatlı,sarımsaklı ve acılı oluyor.ellerine sağlık:))
Olsada yesem canım..Ne kadar nefis görünüyorlar..))1 Kişiyle olacak iş değil.Birde yapraklar küçükse ben hayatta elimi bile sürmem..))Zeytinyağlı olunca büyük olacak dolmalar..))Ellerinize sağlık canım..
YanıtlaSilSevgiler..
asla yemeye hayır diyemeceğim yemeklerden biri çerez gibi yerim ben yapımı zor yemesi kolay ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSilBetul'cugum,
YanıtlaSilCok ama cok severim, emegi gecenlerin ellerine saglik.
Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.
Saatlerce sarıyorsun sonra 10 dakikada yeniliyor,çok fena çok...
YanıtlaSilBen 9 senelik ev hanımıyım bir kere bile sarmadım :))
Hep yapanlardan rica ettim,o yüzden bu koca tabağı hemen alıyorum...
Ellerine sağlık...
Betül bayılırım sarmaya ,ama asla cesaret edemedim yapmaya.Şiir gibi oldu :)
YanıtlaSilellerine sağlık,çok güzel görünüyor canım.Eminim lezzetide göründüğü gibidir.
betülcüğüm önceki postta geçmiş olsun dileklerimi ileten bir yorum göndermiştim ama kaybolmuş herhalde..tekrar geçmiş olsun..ellerinize sağlık sarmalar harika görünüyor..sevgilerimle..
YanıtlaSilBenimde en sevdigim yiyecekler arasindadir. Simdi bu fotografi gordum ya uyuyamam artik herhalde. Hic dayanamam bu goruntuye super olmus. Sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim arkadaşlar güzel yorumlarınıza.
YanıtlaSilYosunbukacığım gelmedi öyle bir yorum yoksa yayınlamamazlık yapmam biliyorsun canım..
sevgiler