17 Mart 2010

MERCİMEKLİ BÖREK 2



Biri beni dürtsün lütfen... Bir tembellik üzerimde ki anlatamam. Canım hiç birşey yapmak istemiyo. Mutfağa bile girmiyorum. Kafamda hep birşeyleri tasarlıyorum ama hayata geçirmiyorum nedense. Bahar yorgunluğu yaşıyorum sanırım.

Bahar yorguluğu diyorum ama henüz baharın etkilerini göremedim nedense. Havalar bir türlü düzelmedi hala soğuk. Oysaki bahar geldiğinde içimde kıpırtılar başlar benim. Daha enerjik olurum. Sabahtan cam açtığımda etraftan gelen kuş sesleri beni güne motive eder.

Neyse sabırsızlıkla beklemekteyim o günleri.

Bu börek hamuru aslında el ile açılıyor. Ama benim gibi zamanı olmayanlardansanız hamuru uzun uzun açmak için bu yöntemde aynı sonucu veriyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

İç malzemesini farklı yapmakta mümkündür ama bu börek asıl bu malzeme ie yapılır.

MAZEMELER:

16 Adet milföy hamuru
Yeteri kadar un.( 1 - 1,5 su brdağı kadar )

içi

1 su bardağı yeşil mercimek
3 adet soğan
1 kaşık domates salçası
tuz karabiber pulbiber

üzerine:

yumurta sarısı

Mercimekler bol su ile iyice haşlanır. Normalden daha fazla haşlanmalı hafif dağılacak gibi olmalı.

Başka bir yerde ince kıyılan soğanlar yağda kavrulur. salça ilave edilir. Salça kokusu çıktığında mercimekler eklenip bir müddet daha kavrulur. Baharatları eklenip altı kapatılır soğumaya bırakılır.

Çözülmüş olan milföyler un ilavesi ile yoğrulur. Hamur iki büyük bezeye ayrılır. Merdane ile olabildiğince büyütülür. Sıkıca rulo yapılarak sarılır. Üç parmak kalınlığında dilimlenir. Dilimler tekrardan dik şekilde konularak merdane ile neskafe fincanı altı kadar açılarak iç malzemeden konularak dört bir tarafından katlanıp dikdörtgen şekil oluşturulur. Katlanan kısım alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir.

Öteki bezeyede aynı işlem uygulanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 180 derecelik önceden ısıtılmış fırına verilir.

Afiyet olsun

9 yorum:

  1. bu börek süper! görünüyor..

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    ellerine sağlık. Bayıldım görüntüye. Milföy hamurunun unla yoğurulması fikri çok hoşuma gitti. Bana çok yağlı geliyor çünkü. En kısa zamanda deneyeceğim.
    Tatlım, bahar yorgunluğunu en kısa zaman da atman dileğiyle,
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. valla ben de tembelim napalım yanii, milföyle de oluyorsa tam bizlik ama bu aralar ben kestim hamurişi yapmayı. bir de bulup buluşturup yemeyi kesebilsem:)

    YanıtlaSil
  4. mercimeğin lifi milföyün yağını dengelemiştir,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Börekler senden,ben zor olan dürtme
    isini üstleniyorum...
    Sevgiyle ve dostca kal.

    YanıtlaSil
  6. Canım benim görüşelim ben seni dürterim:)))
    Kolay değil tabi hem dışarıda hem ev de çalışmak.
    Böreğin nefis olmuş canım
    Ellerine sağlık
    Çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  7. Mercimeği çok severim üstelik milföy gibi pratik bir hamurlada çok nefis olmuştur.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. canım ellerine sağlık.. mercimekli böreği ben daha hiç denemedim. ama çok güzel oluyor söylemezsen kıymalı börek sannedip yiyorlar diye kuzenim anlatmıştı. en yakın zamanda deneyeceklerimin arasında olan bir börek...
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  9. Nefis bir börek, ellerine sağlık

    YanıtlaSil