
Denizlerin kralıdır kendisi.Karadenizin incisi.Sevmeyen varmıdır bilmem. Reçelinden pilavına, ekmeğinden tatlısına,köftesine girmediği şekil de yoktur hani.İyot Açısından Son Derece Zengin Olan Hamsinin Zeka Gelişimine Çok Büyük Faydaları Olduğunu Söylüyor uzmanlar.
Bizim evde de severek tüketilir. Kış gelmesini bu yüzden iple çektiğim olur. Bazen buzluğa falan atarım mesela. çok kolaydır yapımı. Bilmeyen yoktur eminim ama arşivde bulunsun istedim.
MALZEMELER:
1 kilo hamsi
1 su bardağı mısır unu
yarım su bardağı buğday unu
kızartmak için sıvıyağ
tuzkarın kısmıda
1) Ben genelde temizlettirilmiş alırım. Temizlenmemişse eğer kafaları ile birlikte karın iç kısmıda alınarak temizlenir.
2) Yıkandıktan sonra süzgeçe alınıp fazla suyu süzdürülür ve hafif tuzlanır.
3) Derin bir yerde unlar ve biraz tuz konup karıştırılır.
4) Tavaya çok az yağ konur.
5) Balıklar una bulanarak kuyruk kısımları içe gelecek şekilde yanyana hiç boşluk bırakmadan dizilir.
6) Bir tarafı kızardığında döndürmek için özel tavanın içine giren düzdüz bir kapağa ihtiyacımız olacak. Pazarlarda da satılır balık tavası olarak kapağı ile birlikte. 7) Üzerine bu kapak kapatılıp tavayı lavabonun üzerine alıp ters çeviriyoruz ve balığın pişen kısmı kapağın üst kısmına gelir. Yavaşça balıkları tavaya kaydırıp tekrar tavayı ocağın üzerine alıp diğer tarafını pişiriyoruz.
8) Bu noktada balığı çevirirken tavaya konan yağ miktarı çok önemli işte. Çevireceğimiz için tavanın içinde yağ kalmaması gerekir.
9) Diğer kısmıda piştiğinde yine kapat kapatılıp ters çevrilir ve servis yapacağımız tabağa kaydırılır balıklar.
10) Yanında bol salata ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN