18 Aralık 2010

MERCİMEKLİ BÜKME



Aslında hamurunu elde açmak en makbul olanıdır. Ama buna zamanınız yoksa ya da hamur açmayı bilmiyorsanız hazır yufka ile de yapılabilir. Ve tüm tadanlar tarafından harika övgüler alabilirsiniz bu börekle. çekilmiş haşhaş bulmak pek kolay olmuyor. Bana bir arkadaşım vermişti. O na öyle iyi davranıyorum ki bitmesin diye :)

MALZEMELER:

1 kilo yufka
3 dolu çorba kaşığı haşhaş ezmesi
1 su bardağı sıvıyağ

İÇ MALZEME:

2 su bardağı yeşil mercimek
3 ortaboy kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz karabiber pulbiber

Öncelikle mercimekler haşlanıp suyu süzülür. Soğanlar yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleştirilir. mercimekler eklenip birkaç kez karıştırılıp kavrulur. İndirmeye yakın tuzu ve baharatları eklenir. soğuması için biraz bekletilir.

Haşhaş sıvıyağ ile iyice inceltilir.

Diğer yanda tek yufka geniş bir yere serilir. her tarafına bolca haşhaş sürülür. Ve isteğe göre ister 8'e ister 16'ya bölünür yufka. Ben 16 ya böldüm. Daha şişman küçük börekler elde ediliyor. uzun kısmına iç harçtan konup sarılır. tüm yufkalara da aynı işlem uygulanır. tepsiye dizilip üzerlerine de haşhaşın kalanı sürülüp 180 derevede pişirilir.

AFİYET OLSUN..

17 yorum:

  1. Ellerine sağlık,çok leziz görünüyor.Ben de Eskişehir'den getirdiğimiz haşhaşlara aynı şekilde davranıyorum:) Buralarda bulmak imkansız.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Değişik bir börek hiç yemedim. Ellerine sağlık Betül. İyi haftasonları sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı hafta sonları, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. selamlar arkadaşım.enfes görünüyor gerçekten.sevgiler gönderiyorum ve mutlu bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  5. Betul cum enfes olmus ellerine saglik.Hashas benimde evimde giram ile tuketilir.
    ama bu boregi deniycem.
    Sevgiler
    Sefa

    YanıtlaSil
  6. Haşhaşı çok severim ve bu da çok güzel görünüyo Betül'cüm..Emeğine sağlık.. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. Afyonun meşhur böreği yufkayla denemedim ama bu halide çok güzel olmuş
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  8. haşhaşa bayılıyorum.. neden hıc yapmıyor hep bırılerının yapmasını beklıyorsam.. elınıze saglık....

    YanıtlaSil
  9. Ellerine saglik, harika bir tarif ve harika bir lezzet olmus Betul'cugum.

    Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar..Ellerinize sağlık.Bu börek Kütahya'nın el açması böreğidir. İsmi de 'tosunum'dur :)
    Tepsiye bitişik dizilir böylece hamuru çok güzel kabarır. Tombul bi börek olduğu için tosunum denmiş vakti zamanında..Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  11. Bu arada, haşhaş ezmesini büyük marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Kütahya'ya yolunuz düşerse oradan çok daha uygun fiyata da alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. pek çok severim bu böreği bende hazır yufkayla yapıyorum yüreğine ve emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım. Çok lezzetli olmuşlardır eminim(yutkunma efekti) :))

    YanıtlaSil
  14. Cok severim mercimekli bukmeyi... Ellerine saglik...Sevgi ve muhabbetle..

    YanıtlaSil
  15. Bu nasıl güzel bir börek böyle.Hem yufkadan hem el açması gibi..Ellerine sağlık...sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. börek için haşhaşı www.afyondanal.com adresinden internetten alabilirsiniz

    YanıtlaSil
  17. börek için haşhaşı www.afyondanal.com adresinden internetten alabilirsiniz

    YanıtlaSil