29 Ağustos 2011
HAŞHAŞLI REVANİ
Bayram için size farklı bir tatlı önerisi :)
MALZEMELER:
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı haşhaş
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN;
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su,
ÜSTÜ İÇİN;
Krem şanti
YAPILIŞI;
1. Kek için gerekli tüm malzemeyi sırası ile çırpın.
2. Çırpılan keki yağlanmış kare borcama veya kek kalıbına dökülerek önceden 180 derecede ısıtılmış fırında batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
3. Kek pişerken, şerbet malzemelerini bir tencereye koyarak 10 dakika kadar kaynatın. Ve soğumaya bırakın.
4. Krem şantiyi bir çay bardağı su veya süt ile çırpıp buzdolabına kaldırın.
5 .Kekiniz piştikten sonra fırından çıkarın ve çok az soğuttuktan sonra iyice soğumuş olan şerbeti üstüne dökün.
6. Bir saat kadar bu şekilde beklettiğiniz revaninin üstüne krem şantiyi yayın, kare kare dilimledikten üzerine fıstık serpin.
Afiyet olsun.
21 Ağustos 2011
DOLMALIK
Şimdi dolmalıkta ne diyebilirsiniz.. İzmit'te yaşayanlar bilirler sahurun vazgeçilmezleri arasındadır dolmalık. Sadece Ramazan da çıkar. Tüm fırınlarda bulabilirsiniz. Elips şeklinde pidenin kenarı gibi büyük simit.
Annem sahurda mutlaka yapardı. Hatta içlerini çıkartıp tek tek kızartırdı hepsini ben yerdim. İstanbul'a geldiğimde ilk ramazan da hemen en yakın fırına gidip dolmalık istiyorum dediğimde fırıncı bana acayip bakmıştı. Ne dolmalığı abla biber yok bizde demişti :))
Yapılışı:
1 adet dolmalık
100 gr beyaz peynir
yarım demet maydanoz
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
kızartmak için sıvıyağ
YAPILIŞI:
1) Peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın.
2) Dolmalıkları dört parmak boyunda kesin.
3) Su dolu bir kabın içine daldırıp çıkarın ve hafif fazla suyunu sıkın.
4) Tek taraflarını bıçakla açıp iç malzemeden doldurun.
5) Sıkıca bastırın.
6) Bir kabın içine yumurta ve sütü koyup çırpın.
7) Dolmalıkları bu karışıma daldırıp çıkarın ve sıkın.
8) Tavaya bir kaşık yağ koyun önlü arkalı kızartın.
9) Her seferinde tavaya çok az yağ koyup kızartın ki ağır olmasın..
AFİYET OLSUN...
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ,
İFTAR MENÜSÜ ÖNERİSİ,
SAHUR ÖNERİSİ
11 Ağustos 2011
MOZAİK PASTA
Malzemeler:
125 Gr Margarin
1 çay bardağı tozşeker
50 gr kakao
1.5 su bardağı süt
2 paket petit beurre bisküvi
1 paket şekerli vanilin
ganaj:
100 GR krema
100 GR bitter çikolata
Kremayı kaynama noktasına getirin. içine çikolataları kırıp çikolatalar eriyene kadar karıştırın. oda sıcaklığında soğumasını sağlayın.
YAPILIŞI:
1) Derin bir tencerede margarin ve tozşekeri eritin.
2) Süt ve kakaoyu ekleyip süt ısınana kadar karıştırın.
3) Bisküvileri büyük büyük kırın. çok ufalamayın ki karıştırırken bulamak haline gelmesin.
4) Margarinli sütlü karışımı bisküvilerin üzerine gezdirip yavaşça karıştırın.
5) Streç film serilmiş bir kalıba karışımı dökün.
6) Bir kaç saat buzlukta bekletip üzerine çikolatalı ganaj gezdirip dolabın alt kısmında muhafaza edin.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
MOZAİK PASTA,
PASTALAR,
TATLILAR
7 Ağustos 2011
ÇİĞ BÖREK
Tatarların enfes yiyeceği. Subörek, Çiberek, Çiborek, isimleriyle de anılır. Çiğ böreğin özelliği, harcının pişirilmeden konmasıdır. İsmide burdan gelmektedir zaten. Hamurunu uzun süre dinlendirmek daha yumuşak olmasını sağlar.
Sahur için de alternatif olabilir. Ya da iftarda ara sıcak olarak sunulabilir.
MALZEMELER:
Hamur Malzemeleri:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Aldığı kadar Un
Kızartmak için Ayçiçek Yağı
İç Harcı:
500 gr kıyma
3 adet ortaboy soğan
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım bardak su
YAPILIŞI:
1) Önce iç harcı için soğanı çok ince doğrayın. Geri kalan malzemeleri ekleyip yoğurun. Kıvamı cıvık bulamaÇ şeklinde olmalı.
2) Hamuru için un hariç tüm malzemeyi yoğurma kabında karıştırın. Ara ara un ekleyerek ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Tercihen bir gün önceden yapabilirsiniz hamuru ve oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
3) Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler alıp unlanmış tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
3) Yarısına iç harçtan koyup hamurun diğer yarısını üzerine kapatın.
4) Derin bir Tavada bol kızdırılmış yağda kızartın.
AFİYET OLSUN...
Etiketler:
BÖREKLER,
ÇİĞ BÖREK,
HAMUR İŞLERİ
6 Ağustos 2011
DÜRÜM DÖNER
Evde dürüm olurmu demeyin. Ben yaptım ve nefis oldu. Hatta lavaş ekmeğimde yoktu. Baktım dolapta yufka var. Neden olmasın ki dedim yufkayla da. Daha bile güzel oldu diyebilirim. Hem daha sağlıklı oldu.
Malzemeler: (4 Kişilik)
1 paket Lezita Döner
4 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağ ( ben fındıkyağ kullandım)
2 adet domates
2 adet sivribiber
1 kaşık domates salçası
yarım çay bardağı sıcak su
Yapılışı:
1) Öncelikle salçayı bir kaşık sıvıyağda kavurup yarım bardak sıcak suyu ekleyin. ardından dönerleri katıp kavurun.
2) Domatesleri yarım ay şeklinde doğrayın. Biberleri hafif yanmaz tavada közleyin ortadan ikiye bölün.
3) Yufkayı açın. her yerine fırça yardımı ile sıvıyağ sürün. Önce karşılıklı iki tarafını ortada birleştirin. kat yerlerini tekrar yağlayıp öteki kenarlarını da katlayın ve kare oluşturun.
4) Tekrar yağlayıp bir kenarına dönerin bir kısmını koyun. iki veya üç adet domates dilimi ve sivribiber yerleştirip sıkıca sarın.
5) Üst ve alt kızmını yağlayıp tost makinesinde kızartın.
6) Yanında soğuk ayran ile servis edin.
AFİYET OLSUN...
Etiketler:
ANA YEMEK,
DÜRÜM DÖNER,
ET DÖNER
4 Ağustos 2011
BADEMLİ ELMA TATLISI
Size nefis ve bir o kadar da hafif bir tatlı önerim var. Tam yazlık bir lezzet. Ramazanda ve sıcak günlerde yenebilecek en hafif tatlı bence. Diyet yapanlar içinde çok uygun.
MALZEMELER:
2 Adet ekşi elma
1 çay bardağı kuru üzüm
1 adet portakalın suyu
1 çorba kaşığı esmer şeker ( isteğe bağlı )
yarım çay bardağı pekmez
1 çay bardağı file badem
1 çay kaşığı tereyağ
Üzerine: toz fıstık ve kaymaklı dondurma
YAPILIŞI:
1) Elmaların kabuklarını soyun. İnce ince dilimleyin.
2) Teflon tavaya tereyağ, elma dilimleri,kuru üzüm, portakal suyu, şeker ve pekmez konup bir müddet ara ara karıştırılarak pişirin.
3) Elmalar suyunu çektiğinde bademleri ekleyin.
4) Beş dakika daha pişirip altını kapatın.
5) üzerine yeşil fıstık ve kaymaklı dondurma ile ılık servis edin..
Etiketler:
elma,
İFTAR MENÜSÜ ÖNERİSİ,
PASTALAR,
TATLILAR
2 Ağustos 2011
FIRINDA KÖFTE PATATES
Efsanevi yemek köfte patates:) Çocukların en sevdiği. Gerçi sadece çocukların mı? büyüklerin de. Hepimiz çok severiz öyle değil mi?
MALZEMELER:
Köfte İçin:
250 gr kıyma
1 adet büyük soğan
4-5 dal maydanoz
2 dilim ekmek ( ıslatılmış )
tuz,karabiber, pul biber
kızartmak için ayçiçek yağı
yeteri kadar patates
1 yemek kaşığı salça
1,5 bardak su
Üzeri için:
1 adet domates
2 adet biber
Yapılışı:
1) Kıymanın içine ekmek, rendelenmiş soğan, maydanoz ve baharatlar eklenip yoğrulur.
2) Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp hafif yassılaştırılır.
3) Az yağda önlü arkalı pişirilir.
4) Patatesler soyulup yuvarlak şekilde dilimlenir. Hafif yağda kızartılır.
5) Kürdana sırası ile patates köfte olacak şekilde dizilir. Fırın kabına yerleştirilir.
6) Salça, su, tuz ve çok az sıvıyağ karıştırılır ve köftelerin üzerine gezdirilir.
7) En son köftelerin üzerine bir dilim domates ve biber yerleştirilir.
8) Üzerine folyo kapatılıp 200 derecede 20 dakika pişirilir. Son 5 dakikasında folyo çıkartılır üzeri hafif kızartılır.
Etiketler:
Ana Yemekler,
KÖFTE,
PATATES
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)