28 Ekim 2013

İÇLİ KÖFTE ( HAŞLANMIŞ)


MALZEMELER:

Dış Malzeme:

  • 1/2 kilo yağsız kıyma (Çiğ köftelik kıyma)
  • 1/2 kilo  köftelik bulgur
  • 1 adet kuru soğan ve tuz
İç Malzeme:

  • 1/2 kilo yağlı kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 6,7 dal maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber ve kırmızı biber
YAPILIŞI:

1) Tavaya sıvı yağ ve tereyağını koyun, tereyağ eridiğinde kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çeken kıymaya kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Kavrulan kıymaya, tuz, baharat, ceviz ve maydanoz ekleyip ocağın altını kapatın ılınması için kenarda bekletin. 

2) Dış Hamuru için  kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan ve tuzu yoğurma kabına koyup azar azar su ilavesiyle çok iyi bir şekilde yoğuralım.(Az yoğurursak içli köfteler haşlanırken dağılır çok yoğurursak et elimizin ısısıyla çürür.

3) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. İşaret parmağımızı hamurun dibine kadar ilerletip hamuru çevirerek içli köftelerimizi açıyoruz. İçine harcı koyup yuvarlayarak kapatalım.

4) Açma ve kapatma işlemi sırasında elimizi devamlı ıslatın.

5) Derin bir tencerede 3-4 litre tuzlu suyu kaynatın. İçli köfteleri içine atıp bir iki taşım kaynatın. Kevgirle sudan alın.

6) Üzeri için  kaşık tereyağ bir kaç kaşık sıvı yağı ısıtıp kırmızı toz biber katıp biberin kokusu çıktığında köftelerin üzerine dökerek maydanoz ile süsleyip servis yapın.

AFİYET OLSUN


27 Ekim 2013

SHARİNGAN PASTA


Sevgili arkadaşım Gönül'ün Oğulları için istediği pasta..

22 Ekim 2013

BALLI CEVİZLİ KURABİYE

Nefis Bir kurabiye tarifi. Tarif Sahrap Soysal'a ait. ve daha bir çok kurabiye tarifine ulaşmak isterseniz Bir Tık yeter...




MALZEMELER
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
  • 125 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (büyük boy çay bardağı kullanın)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • yaklaşık 5,5 su bardağı dolusu un
  • 3-4 yemek kaşığı bal
  • 1 su bardağı kalın çekilmiş ceviz içi
  • Ayrıca 3-4 yemek kaşığı tozşeker
YAPILIŞI
  • Hamur için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir kaba kırıp ılık yağı ilave edin. Sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve kabartma tozunu ekleyin. Bir taraftan yoğururken taraftan da unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Gerekirse 1-2 yemek kaşığı daha un  ekleyebilirsiniz. Kurabiye hamurunda en önemli kriter hamurun elinize yapışmamasıdır. O zaman hamur tutmuş demektir. Hamuru toparlayın ve bir kenarda 20 dakika kadar bekletin.
  • Balı ve cevizi bir kasede karıştırın.
  • Diğer taraftan hamurdan greyfurt büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve tezgahın üzerinde merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde, yani 22-25 santim çapında, açın. Hamurların kenarları biçimsiz olacaktır. Kenarlarını bıçakla dikdörtgen elde edecek şekilde kesin.
  • Ballı cevizli karışımı fırçayla ya da çatal yardımıyla hamurların her tarafına gelecek şekilde sürün. Uzun kenarlarından başlayarak rulo yapın. Ruloları keskin bir bıçak yardımıyla 2-3 santim kalınlığında parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. (verev şekilde dilimleyebilirsiniz) Üzerlerine tozşeker serpin. 
  • Kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Fırını 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayıp 10 dakika önceden ısıtın. Kurabiyeleri sıcak fırında üzerleri sarı kahverengi oluncaya kadar, 22-25 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun. 
Afiyet olsun.

21 Ekim 2013

MARSHMALLOWSLU KURABİYE


Uzun zamandır denemek istediğim bir kurabiye. Tarif Martha Stewart' a ait. Çocukların bayılacağı bir kurabiye. ben bir kısmının üzerini çikolata ile kaplamadım dekoratif olarak süsledim. Bir kısmını çikolata ile kapladım. Bana sorarsanız tabi ki çikolata kaplılar daha nefis oldu :)

MALZEMELER:


  1. 1 Adet yumurta,
  2. 100 gr tereyağ
  3. 1 su bardağı şeker
  4. yarım su bardağı süt
  5. 2,5 bardak un
  6. yarım su bardağı kakao
  7. 1 paket vanilya
  8. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  9. 15-16 adet büyük boy marshmallow
  10. 100 gr bitter çikolata
YAPILIŞI:

  1. Tereyağ ve şekeri mikser ile 5 dakika çırpın. 
  2. Yumurta, vanilya ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
  3. Un, kakao, kabartma tozu, tuzu bir kasede harmanlayın.
  4. Yumurtalı karışıma ekleyin ve yoğurun. Un az gelirse çok az ilave yapabilirsiniz.
  5. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. yubarlayın. ortasını hafif çukurlaştırarak tepsiye dizin.,
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecede 15-20 dk pişirin.
  7. Kurabiyeleri fırından alın. Kurabiyelerin ortasını parmağınız ile hafif bastırın.  Marşmallowları ortadan ikiye kesip çukurlara yerleştirin.
  8. Tekrar fırına verip 1 dakika bekletin. Bu esnada marshmallowlar hafif eriyip kurabiyeye yapışacaklar.
  9. Çikolatayı benmari usulu eritin. Kurabiyelerin üst kısmını çıkolataya batırın soğutun.
AFİYET OLSUN

9 Ekim 2013

PATATES MANTISI


Klasik patates salatasından sıkılmışsanız eğer işte size harika bir tarif. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER:

5 Adet patates
2 çorba kaşığı tereyağ
4-5 dal maydanoz
4-5 dal dereotu
1 Çay kaşığı karabiber
yeteri kadar tuz
1 su bardağı suzme yoğurt
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak

Üzeri için:

yarim çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı nane

YAPILIŞI:

1) Patatesleri soyun. dörde bölün. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. 1 tatlı kaşığı tuz ve bir iki damla sirke ilave edip haşlayın.

2) Haşlanan patatesleri derin bir kaseye alıp ezin. İçine karabiber, tereyağ ve ince kıyılmış yeşillikleri ilave edin. yoğurun.

3)  Patatesli harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. İçlerin, oyun. Tüm harca aynı işlemi uygulayın.

4) Yoğurt, ve ezilmiş sarmısağı bir kasede karıştırın. Patateslerin oyuk kısımlarına doldurun.

5) Tavada sıvı yağı ısıtın. İçine toz biber ve naneyi ilave edin. Nanenin kokusu çıktığında altını kapatın. patateslerin üzerine dökün.

AFİYET OLSUN

1 Ekim 2013

FINDIKLI KURABİYE


Havalar soğumaya başladı yavaş yavaş. Beş çaylarında sıcacık çaylarımızı yudumlarken yanında bu nefis kurabiyeler de çok güzel gider.

MALZEMELER:

1 Paket margarin ( Oda sıcaklığında )
1 su bardağı tuz şeker
2 adet yumurta ( beyazı üzerine sarısı içine )
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 su bardağı iri çekilmiş fındık

YAPILIŞI:

1) Margarin ve pudra şekeri ve yumurta sarısını iyice yoğurun.

2) kabartma tozu, vanilya ve hindistan cevizini ekleyin. Azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

3) Hamurdan Ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Hafif yassılaştırıp önce yumurta akına ardında fındığa bulayın.

4) 180 derecede çok fazla kızarmadan pişirin.

AFİYET OLSUNNN...

Aynı kurabiyeyi cevizli ya da bademli olarak da deneyebilirsiniz...