26 Mayıs 2014

ACILI VE ETLİ KABAK YEMEĞİ


Yazın daha çok zeytinyağlı yeniyor ama arada sebzeye et de karıştırmayı sevenler için nefis bir tarif.

MALZEMELER:

1 Kilo kabak
250 gr kuzu eti kuşbaşı doğranmış
1 adet kuru soğan
3 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
3 diş sarımsak
4 kaşık pirinç
1 tatlı kaşığı pul biber
tuz
2 bardak sıcak su

YAPILIŞI:

  1. Soğanı yemeklik doğrayın kavurun. Etleri ilave edin etlerin rengi dönünceye kadar kavurun. domatesleri rondoda çekin soğana ilave edin. domatesler piştiğinde salçayı ilave edin. 
  2. Kabakları alacalı soyup uzun uzun doğrayın. sarmısakları da ince ince kıyın. kabaklarla birlikte tencereye aktarın. 
  3. En son pirinci, tuzu, pul biber ve kaynamış suyu ilave edin bir kere karıştırıp kapağını kapatın. Kabaklar hafif diri kalacak şekilde pişirin.
Kuzu eti olduğundan kabaklar pişene kadar etiniz de pişecektir. Dana eti ile yapacaksanız eğer kabakları ilave etmeden önce eti  biraz pişirin. 

AFİYET OLSUN..



9 Mayıs 2014

ÇİLEKLİ TART


Hepimiz merak ederiz genelde tart mı? Turta mı? diye.. 

Tart hamuru ön pişirme yapılmış üzerine meyvelerin çiğ olarak dizilmiş haline deniyor. 

Turta ise meyve malzemeleri hamurun üzerine yayılıp meyvelerin üzerine tekrardan hamur örtülerek pişirilir. 

Tart yapmanın incelikleri var elbette. Öyle kurabiye hamuru gibi yoğurup pişirmek olmuyor. Tarifi vermeden  tart hamurunun biraz inceliklerinden bahsetmek istiyorum.  

  1. Öncelikle kullanılacak malzemelerin hepsi soğuk olmalı. Kullanacağınız tereyağını küçük küpler halinde kesip 5-10 dakika buzlukta bekletin. Eğer tereyağ hamur yapma aşamasında ısınır ve erirse sert ve  yağlı bir tart hamur elde edersiniz piştiğinde. Kesinlikle margarin kullanmayın.
  2. Malzeme listesindeki sıvı malzemeleri azar azar ekleyin. Hamurdan bir miktar elinize aldığınızda hamur toparlanmışsa daha fazla sıvı malzeme eklemeye gerek yoktur. 
  3. Hamur olduktan sonra hamuru sarıp  kesinlikle buzdolabında 1 saat dinlendirin. 
  4. hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane ile hızlıca açın. el teması yine tereyağının erimesine sebep olacaktır. o yüzden hızlıca hareket etmek gerekli. kalıba yerleştirdikten sonra 10-15 dakika daha dolapta bekletin.  
  5. hamuru pişirme aşamasında üzerine kalıpta daha büyük bir yağlı kağıdı koyup içine kuru bakliyat koyarak ağırlık yapmasını sağlayın. Son 10 dakikada yağlı kağıdı kaldırın ve öyle pişirin.
Evet bu kadar ip ucundan sonra tarifimize geçebiliriz. 

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

1,5 cup un
1/2 Cup Pudra şekeri
125 gr soğuk ve küp küp kesilmiş tereyağ
1/4 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı

Krema için:

2 Su bardağı Süt
6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı tozşeker
1/3 su bardağı mısır nişastası
50 gr margarın
1 paket vanilya

YAPILIŞI:


  1. Öncelikle kremayı hazırlıyoruz. bunun için ufak bir tencerede sutu kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz. Daha sonra ayrı bir tencerede yumurta sarıları,  toz şeker ve mısır nişastasını mikserle çırpıyoruz. azar azar kaynama noktasına gelen sütü ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. ( sütü bir anda eklemeyin, zira sütün sıcaklığı ile yumurtalar pişebilir. ) 
  2. Orta boy bir ateşin üzerine alarak çırpmaya devam ederek pişiriyoruz. kaynamaya başladığında ocaktan alıp vanilya ve margarini ekleyip iyice çırpıyoruz. Bir kenara alarak soğutuyoruz.
  3. tart hamuru için mutfak robotuna un, şeker ve tuzu koyuyoruz. ara ara soğuk tereyağını ekleyıp ekmek kırıntısı şeklini alana kadar karıştırıyoruz. en son yumurta sarısını ekleyip karıştırıyoruz. bu aşamada hamurumuz toplanmış oluyor. daha fazla karıştırmıyoruz ki tereyağ erimesin içinde. 
  4. hamuru yağlı kağıdın üzerine alıp sarıyoruz ve dolapta 1 saat bekletiyoruz.
  5. hamur dinlendikten sonra dolaptan çıkarıyoruz iki yağlı kağıt arasında hızlıca merdane ile açıp tart kalıbına aktarıyoruz. Bu aşamada da yarım saat dolapta bekletiyoruz. 
  6. Yarım saat sonunda kalıbı dolaptan çıkarıp hamurun alt kısımlarını çatalla deliyoruz. üzerine büyük bir yağlı kağıt koyup içine kuru bakliyat koyarak ağırlık yapmasını sağlıyoruz. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20 - 25 dakika pişiriyoruz. Üzerinden yağlı kağıdı alıp bir 10 dakika daha pişirip fırını kapatıyoruz.
  7. hamuru fırından alıp hafif ılındığında kalıptan çıkarıyoruz. Hamur soğuduktan sonra kremayı hamurun ortasına döküp kenarlara doğru yayıyoruz. üzerine çilekleri diziyoruz.Daha sonra isteğe göre üzerine fırça yardımı ile çilekli jöle, tart jölesi ya da soğuk jöle sürebilirsiniz. ya da bal ile de çileklerin parlamasını sağlayabilirsiniz. 
AFİYET OLSUN





5 Mayıs 2014

VOLKAN KURABİYESİ


Biraz zahmetli öyle hemen iki dakikada gelen misafire yapılacak cinsten değil ama tadı görüntüsü enfes. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Tarif Dr Oetker kabartma tozu ya da vanilya poşetinin arkasından.  

MALZEMELER 
  • 1 yumurta
  • 250 g margarin
  • yarım çay kaşığı tuz
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 3-3,5 su bardağı un
  • 1 paket Hamur Kabartma Tozu
  • 1 vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • istenilen her hangi bir marmelat ( ben kayısı marmelatı kullandım) 

YAPILIŞI
  1. Yumurta ve margarini mikserle çırpın. Üzerine tuz, şeker ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Un,  kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini de ekleyip yoğurun.
  2. Hamuru ikiye bölün. Her ikisini de yağlı kağıdın arasında 2 mm kalınlığında açın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin.Yuvarlak kalıpla yada bir su bardağının ağzı ile hamurları kesin. Yarısını fırın tepsisine dizin. Üzerlerine birer çay kaşığı reçel koyun.
  3. Kalan hamurların üzerini bıçakla çarpı atın ve marmelat koyduğunuz hamurun üzerine kapatın.
  4. Daha küçük bir kalıpla ya da daha küçük bir bardak ağzı ile yapışacak şekilde üzerlerine bastırın. 180 ºC'deki fırında 15-20 dakika pişirin.