28 Şubat 2016

TARTE TATİN



İşte size harika bir tarif. Hem basit hem lezzetli hem  afilli.

Karamelize edilen meyvelerin üzerine hamurdan kapak kapatılıp pişirilen ve ters düz edilerek tercihen ılık yenen bir tatlı.

İlk olarak taaa 20. Yüzyılın başlarında Lamotte Beuvron' da otel restaurantı işleten Tatin kardeşler servis etmişler.

Malzemeler:

5 adet elma
1 su bardağı toz şeker
4 kaşık tereyağ
5-6 yaprak milföy hamuru

Üzeri için:

Çırpılmış Krema veya dondurma

YAPILIŞI:

  1. Toz şeker ve tereyağını  fırına girebilen bir tavaya alın. 
  2. Kısık ateşte Şeker eriyip sarardığında kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş elmaları içine atın.
  3. Elmalar suyunu salıp karamelize olana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Altını kapatın ve ılınmaya bırakın.
  4. Milföyleri Hafifçe unlayıp kenarlarını üst üste getirerek birleştirin ve tava boyutunda açın.
  5. Elmaların üzerine hamuru kaptın. 
  6. 180 Derecede milföy hamuru kızarana kadar pişirin.
  7. Tartı fırından alın. bir kaç dakika tezgahta bekletip üzerine servis kabını örtün ve tartı fırın kabına ters çevirin. Elmalar üstte kalacak.
  8. Hafif ılındıktan sonra çırpılmış krema ya da vanilyalı dondurma ile servis edin.
AFİYET OLSUN.




5 Şubat 2016

KREMALI PIRASALI BÖREK



İşte size harika bir börek tarifi. Kış geldiğinde böreklerin iç malzemeleri de çeşitleniyor. Pırasayı börekte çok sevenlerdenim ben de. Denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Tarif Yemek Zevki Dergisi Şubat 2016 sayısında yayınlanmıştır.


MALZEMELER:

8 yaprak milföy hamuru ( kare )
yarım kilo pırasa
1 adet havuç
5 kaşık sıvıyağ
1 çay bardağı krema
1 er tatlı kaşığı karabiber, pul biber
1 çorba kaşığı tuz

YAPILIŞI:

1.       Pırasa ve havucu ince ince doğrayın. Sıvı yağda kavurun.
2.        İndirmeye yakın krema, tuz ve baharatları ekleyin karıştırın.
3.       Bir kenarda 15-20 dakika ılınması için bekletin.
4.       Kare milföy hamurunun ortasına bir dolu çorba kaşığı pırasalı harçtan koyun.
5.       Milföyün uçlarını yukarda birleştirip bohça şakli verin.
6.       Üzerine yumurta sarısı sürün.
7.       200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.