14 Temmuz 2016

Çin Mutfağı







5000 yıllık geçmişe sahip olan Çin mutfağı, dünyanın en beğenilen ve en eski mutfaklarından biri

olarak sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılan sayısız tarifle öne çıkıyor.

Çeşitlilik açısından oldukça zengin bir kültüre sahip olan mutfak, kendine özgü malzemelerin ve

baharatların kullanıldığı yemekleriyle farklılaşıyor. Daha çok sebzelerin kullanıldığı yemekler, "wok"

denilen çukur tavalarda yüksek ateşte pişiriliyor. Yemekler ise fildişi, altın, gümüş, bambu veya

plastikten yapılan "waribashi" adı verilen yemek çubukları ile yeniyor.

Çin Mutfağı Hakkında Bilgi

Neredeyse her tülü malzemenin kullanıldığı Çin mutfağında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden

hazırlanan ürünler, oldukça büyük önem taşıyor. Soya sosu; soya fasulyesi, tahıl ve suyun fermante

edilmesi sonucu oluşuyor ve tüm dünyada kullanılıyor. Soya sütü ise soya fasulyesinin su ile birlikte

öğütülmesi sonucu oluşan yüksek proteinli bir içecek olarak Çin mutfağında sıklıkla tüketiliyor. Yine

soya sütünün lor peyniri gibi ısıtma yöntemi ile çökeltilmesiyle oluşturulan tofu, kahvaltılarda Çinliler

tarafından sevilerek tüketiliyor. Ekmek tüketimi pek yaygın olmayan Çin toplumunda pirinç ve

pirinçten yapılan pirinç unu makarnası ve pirinç rakısı, yaygın olarak kullanılıyor. Un kullanılarak

yapılan Çin mantısı ve Çin böreği de lezzetli Çin mutfağı yemekleri arasındaki yerini alıyor. Kendine

has sebzeleri bulunan Çin mutfağında körpe mısır koçanı, mantar çeşitleri, Çin lahanası, körpe bambu

çubukları, su teresi ve Çin su kestanesi, farklı sebze yemekleri olarak ilgi çekiyor. Az da olsa ete de yer

verilen Çin yemeklerinde en yaygın kullanılan etler, domuz eti ve tavuk yemekleri oluyor. Pekin'de

yetiştirilen Pekin ördeği, Çin’in milli yemeği olarak biliniyor. Deniz mahsulleri kullanılarak yapılan

değişik çorba tarifleri de Çin mutfağının temellerini oluşturuyor.

Çin Mutfağı Özellikleri

Çin mutfağında pişirme yöntemi olarak yüksek ateşte yağda kavurma yöntemi uygulanıyor.

Yemeklerin içerisinde yer alan malzemeler, çubuklarla kolay yenmeleri açısından küçük parçalara

ayrılarak pişiriliyor. Yüksek sıcaklıkta "wok" denilen tavalarda pişirilen yemekler, karamelize olarak

çok daha lezzetli hale geliyor. Çok fazla pişirilmeyen sebzeler, diri hâlde kalıyor ve içlerindeki besin

değerlerinden kaybetmiyorlar. Çin mutfağında yemek pişirmede kullanılan diğer bir yöntem ise su

buharı kullanılarak yapılan buğulama oluyor. Baharatları da yaygın şekilde kullanan Çinliler, her

yemeğe baharat ve soya sosu ekliyor. Çin’de en çok sevilen yemeklerden biri olan karides ise yaygın

olarak tüketiliyor. Karidesi rakının içine atarak sarhoş ettikten sonra canlı canlı tüketen Çinliler, bu

gibi ilginç yemek kültürleri ile de dikkat çekiyor.

Birbirinden ilginç ve lezzetli Çin mutfağı yemeklerine Knorr tarafından hazırlanan

http://www.herkessofraya.com/ sayfasından ulaşabilir ve yepyeni, lezzetli yemek tariflerine sahip

olabilirsiniz.