30 Mayıs 2008

ÇAYLI KEK


Artık klasikleşmiş bir kek bu bana göre. Eğerki kek yapılacaksa ve demlikte de artan çay varsa başka birşey aranmaz malzemenin ana malzemesi temin edilmiştir ve hemen yapım aşamasına geçilir.
İzmit'e gittiğimizde kayınvalidem istemişti bende yaptım hemen. Mikseri bozulmuş elimle çırpmak zorunda kalmıştım birazda çekindim acaba iyi kabarırmı diye ama fırından çıkan görüntü beni çok mutlu etti açıkçası, tabiki söylenilen beğeni sözleri de...
MALZEMELER:
3 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı demli çay
1 çay bardağı sıvı yağ
2,5 bardak un
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı ceviz
1 paket kabartma tozu
yarım limon suyu ( yada 1 paket vanilya)
1 fiske tuz
İlk önce un, kabartma tozu, tuz ve tarçın derin bir kaba elenir. Birbirine iyi karışması açısından. Yumurta ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır. sonra sıvı yağ, demli çay ve limon suyu eklenir bir iki karıştırılıp unlu karışım yavaş yavaş eklenerek çırpmaya devam edilir. Boza kıvamına gelince yağlanmış kalıba dökülüp ilk 200 derecede 20 dakika sonra 180 derecede 20-25 dakika daha pişirilir. kalıp fırından çıkartılıp 5 dakika soğuması beklenir. Daha sonra kek kalıptan çıkartılıp fırın teli üzerinde soğutulur.
NOT: İstenirse üzerine çikolatalı sos dökülebilir. Yada kek kakaolu yapılabilir. Biz sade tercih ettik.
AFİYET OLSUN...

28 Mayıs 2008

SOYA SOSLU TAVUK - PDÇS 24

Geçtiğimiz Pazar günü Tarif Defterinden Ümran, Benan, Şeyda, Perihan veee Bendeniz Fatımalarda buluştuk. Tam dokuz ay olmuş görüşmeyeli. En son Kağan'ın bebek Mevlütünde bende buluşmuştuk. Kızdık ayrıca birbirimize neden bu kadar arayı uzattık diye...

Fatıma'nın çok sevgili annesi bize çok güzel lezzetler hazırlamış. Bizleri her zamanki gibi çok güzel ağırladılar. Ellerine yüreklerine sağlık. Burdan tekrardan teşekkür ederim içtenliğiniz samimiyetiniz için. En kısa zamanda tekrar buluşmak dileği ile.

....
Son zamanlarda eşimin ısrarları üzerine sürekli yapar oldum soya soslu tavuğu. Çok pratik ve lezzetli denemenizi tavsiye ederim.
Ayrıca bu tarifi Tuğba'nın üstlendiği PDÇS 24' e gönderiyorum. Kolay gelsin Tuğba...

MALZEMELER: 4 KİŞİLİK

8 Adet kemiksiz tavuk kalça
Yarım çay bardağı soya sosu
3 adet kesme şeker
1 ortaboy kuru soğan
Karabiber, kekik, tuzot
1 tatlı kaşığı un

Eğer ki kemiksiz kalça bulamazsanız ki ben genelde öyle yaptırıyorum kemikli alıp kemiklerini ayırtıyorum. Tavuklar ince ince parmak şeklinde doğranıp soya sosu ve 1 adet kesme şeker ile birlikte yarım saat dinlendirilir. Daha sonra wok tavaya sıvıyağ dökülüp piyazlık Doğranan soğanlar geri kalan 2 adet şeker ile birlikte karamelleştirilir. Soğanlara tavuklar ilave edilip harlı ateşte ara ara karıştırılarak pişirilir. ( Eğerki ateş kısık olursa çok fazla su salar) Son indirmeye yakın un konur bir iki karıştırılır karabiber, kekik ve bir tatlı kaşığı tuzot eklenip ( tuzot konmayacaksa 1 çay kaşığı tuz eklenir) 1-2 dakika daha çevrilip altı kapatılır. Servis esnasında üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilir.

AFİYET OLSUN

26 Mayıs 2008

ARAP KURABİYE






Eveett istenen ve beklenen tarif sonunda geldi. Seneler önce ilk Portakal Ağacı'nın yeni açılan forumu tarif defterine yazmıştım bu tarifi. Sonra Hatice kurabiyeyi yaptı ve herkes tarafından yapılan, yapılmak istenen aranılan ilginç kurabiye oldu. Bu da benim çok hoşuma gitti ve halen daha gitmekte tabi.

Daha sonra 2008 de Annemin Elleri kurabiye pişirmiş adlı kimsesiz çocuklar yararına düzenlenen yarışmada yarı finelde 1. lik finalde 3.lük ödülü aldım.

Leziz dergisi 2009 Kasım sayısında yer aldım..

E asıl sahibinden açıklamalı görmek istersiniz diye her safhayı resimledim bende...


Buyrun bakın...

MALZEMELER:
250 gr tereyağ
3 adet haşlanmış yumurta sarısı
2 paket vanilya
3 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN:
yarım su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı kakao
yarım su bardağı nesguik


yumurta sarıları vanilyalar ile birlikte iyice un ufak olana kadar ezilir.

Oda sıcaklığındaki tereyağ eklenip bulamaç haline gelene kadar karıştırılır.


yavaş yavaş un ilave edilerek yoğrulur.


Fındıktan az büyük toplar yapılıp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Pudra şekeri, nesguik ve kakao derin bir kapta karıştırılıp fırından çıkan sıcak kurabiyeler bu karışıma iyice bulanır. Birbirine deymiyecek şekilde dizilerek soğuması ve içinin çekmesi sağlanır.
AFİYET OLSUN...

23 Mayıs 2008

ŞEKERPARE

Eveeett haftasonu geldi çattı :) haftayı yine tatlıyla kapatalım dimi ama...

Eşimin en sevdiği tatlıdır şekerpare. Dün akşam isteyince yaptım bende. Ablamın tarifi kesin ve garantidir. Denemenizi tavsiye ederim. Bazı yerlerde şekerpareye irmik koymuyorlar aslıl tarifte irmik olduğundan ve bende bu tadı daha çok sevdiğimden dolayı irmikli yaptım.

MALZEMELER:
Yarım paket oda sıcaklığında ( 125 Gr ) Tereyağ
1 adet yumurta
5 çorba kaşığı şeker
15 kaşık un
3 kaşık irmik
1 paket vanilya ve kabartma tozu
Fındık içi

ŞERBET:
4 Su bardağı şeker
4 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

Oda sıcaklığındaki tereyağ, şeker ve yumurta elle iyice karıştırılır. içine sırası ile irmik, un, vaniya ve kabartma tozu eklenir iyice yoğrulur. Baktınız hamur çok toparlanmıyor 1-2 kaşık daha çok değil ama 1-2 kaşık un konabilir. Yumurtanın büyüklüğüne göre bazen kıvam değişebiliyor. Cevizden daha küçük toplar yapılıp bastırmadan tepsiye dizilir. Hepsinin ortasına fındık iyice batırılır ki kabardığında fındıklar çok tepede kalmasın. 200 derecede kızarana kadar pişirilir.

Bu arada şerbet de kaynatılır. Pişen pareler fırından çıkartılıp şerbetde parelerde sıcakken üzerine dökülür. Bir tepsi ile üzeri kapatılıp şerbeti çekmesi sağlanır.

Afiyet Olsun...

22 Mayıs 2008

HASANPAŞA KÖFTESİ

Davet sofralarında sık sık yaptığım bir yemek çeşidi dir. Herkes tarafından da çok beğenilir. Zahmetli gibi görünsede aslında çok basit bir yemek.

MALZEMELER:
500 Gr köftelik kıyma
1 ortaboy kuru soğan
Yarım su bardağı galeta unu
1 yumurta
kimyon, karabiber, pulbiber

sos:
2 kaşık salça
sıcak su
kekik

Püre:
2 adet patates
yeteri kadar süt
100 gr kaşar peyniri
karabiber
tuz

Köftelik malzeme karıştırılıp iyice yoğrulur. ceviz kadar parça kopartılarak çanak şekli verilerek tepsiye dizilir. 200 derecede 15 dakika pişmeye birakılır. Püre için patatesler haşlanıp sıcakken rendelenir içine tuz kaşar rendesi ve süt eklenerek iyice yoğrulur. Yarıya pişmiş olan köfteler fırından alınarak püre köfte çanaklarının ortasına konur. ( Ben şekilli olsun diye pasta duyu ile sıktım) sosu bir kasede çırpılıp köfteleri hafif ortalayacak kadar dökülür. tekrar fırına verilip 15-20 dk kadar pürelerin üzeri hafif kızarınca pişirilir.

AFİYET OLSUN..

20 Mayıs 2008

GÜZEL HAFTASONU & PORTAKALLI KEK

Hafta sonumuzu İzmit'te ailelerimizin yanında geçirdik. Cumartesi günü Annemlerde, Pazar günü Kayınvalidemlerdeydik. Annemlerin bahçesinde çiçekler açmış heryer yemyeşil insanın içi açılıyor. Meyve topladık, mangal yaptık Kağana da çok iyi geldi, canım oğlum şaşırdı çok hoşuna gitti bu kadar uzun süre dışarda dolaşmamıştı. Birazda korkmadım desem yalan olur acaba temiz hava çarparmı çocuğu, hasta olurmu diye. İnşallah hasta olmaz çünkü gerçekten çocukların hasta olması çok zor küçücük bedenleriyle hastalıkları yenmeleri zor oluyor..

PORTAKALLI KEK

Uzun zamandır yayınlanmayı bekleyen tarif sonunda yerini aldı. Genelde kekler evde 3-4 gün sürüklernir ama bu kek Her yapıldığında ertesi güne kalmayan bir kek şiddetle tavsiye ederim. Hala tezgahlarda portakal varken yapılması gerek...
MALZEMELER:

4 Adet Yumurta
2 Su Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Portakal Suyu
1 Portakalın Kabuğunun Rendesi
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Adet Havuç Rendesi
3 Tatlı Kaşığı Dövülmüş Ceviz
1 Kabartma Tozu
Yarım Çay Kaşığı Karbonat
2,5 Su Bardağı Un

Yumurta ve şeker yaklaşık 5 dakika krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Sonra sırası ile sıvıyağ, portakal suyu eklenir. Daha sonra un, kabartma tozu, karbonat eklenip çırpmaya devam edilir. En son havuç ve ceviz eklenip hamura karışmaları sağlanır. Kalıp sıvı yağ ile yağlanıp harç dökülür. Önce 200 derecede 20 dakika sonra fırının ısısını 150 derece ye indirilip kuru bir bıçak sokup çıkardığımızda bıçağın ucu temiz çıkana kadar pişirilir. ( BU SÜRE DE YAKLAŞIK 20-25 DK ) 5 dakika sonra kalıptan çıkartılıp fırın teli üzerinde soğutulur.

Afiyet olsun..

16 Mayıs 2008

ÇİLEK SOSLU TATLI & PDÇS 23


Eveet hafta sonu geldi sayılır. Haftayı kolay ama bir o kadarda lezzetli olan bu tatlıyla kapatalım ne dersiniz ?..
Bu tatlıyı yapalı bayağı oldu. Arkadaşım geldiğinde acele kolay nasıl bir tatlı yaparım diye düşünürken değişik versiyonlarını gördüğüm ve aklımın bir köşesinde kalan bu tatlıya kendimden de birşeyler katarak yaptım. Çok kolay sizlerde acil gelecek olan misafirlerinize yarım saatte hazırlayıp dolapta bir kaç saat bekleterek servis yapabilirsiniz. Ben gece 23:00 den sonra yapmıştım..
Ayrıca bu tarifi PDÇS etkinliğine ev sahipliği yapan derya'ya gönderiyorum. Kendisine kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER
24 adet burçak bisküvi
1 litre süt
3 kaşık un, 2 kaşık nişasta
5 kaşık şeker
1 yumurta
vanilya

sosu:

20 adet çilek büyük olanlardan
1 su bardağı su
2 tatlık kaşığı nişasta
3 kaşık şeker

ya da: hazır meyveli sos

Sütün içine soğukken yumurta ve şeker konup iyice çırpılır. Un ve nişasta eklenip tekrar karıştırılır. Ocağın üzerine alınıp göz göz olana kadar pişirilip altını kapatmaya yakın vanilyası eklenip altı kapatılır. Borcam’ın altı ıslatılır 12 adet bisküvi dizilip muhallebi dökülür. Tekrar 12 adet bisküvi dizilip üzerine kalan muhallebi dökülür. İster aşağıdaki sos ister hazır sos paketteki tarifi gibi pişirilip muhallebinin üzerine yayılır. Oda ısısına geldikten sonra 3-4 saat dolapta bekletilip servis edilir.

çilekler su ile robotta iyice çekilir. İçine nişasta ve şeker katılıp pişirilir muhallebinin üzerine yayılır.

AFİYET OLSUN..

14 Mayıs 2008

PİLİÇ PİRZOLA & BAHAR PİLAVI

Bahara yeni girdiğimizde yapmıştım bu tarifi uzun zamandır yayınlanmayı bekliyordu kısmet bu güneymiş. Denemenizi tavsiye ederim çok lezzetli oluyor...


MALZEMELER:

6 Adet Piliç Pirzola
1 çorba k. salça
2 çorbo k. Yoğurt
1 çorba k. Sıvı yağ
1 tatlı k kekik
1 t.k karabiber, pul biber
tuz

Piliç pirzolaların derileri soyulmadan ( yanmamaları için) derin bir kaba alınır. Bütün malzemeler içine katılıp iyice bulamaç haline getirilip elle yoğrulur gibi tavuk ovulur. 1 saat dolaba kaldırılır. Daha sonra pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine derileri üste gelecek şekilde konur. 200 derecede kızarana kadar pişirilir.

BAHAR PİLAVI:

2 su bardağı pirinç
1 kase bezelye
1 kase küp küp doğranmış havuç
1 kase mısır
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağ
tuzot, tuz
1 çay kaşığı beyaz biber

pirinç 1 saat önceden tuzlu limonlu ılık suya bastırılır. Bu arada bezelye ve havuçlar aynı anda haşlanır. Pirinç süzülüp sıvı ve tereyağ karışımında kavrulur. İçine tuzot ve tuz katılıp pirincin üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ilave edilir. Bezelye, havuç ve mısır katılıp bir iki karıştırılıp pişmeye bırakılır. Piştikten sonra beyaz biber katılıp bir iki altüst edilerek karıştırılıp demlenmeye bırakılır.

Afiyet olsun..

13 Mayıs 2008

İSTİRİDYE MANTAR ŞİNİTSEL





Ümraniye meydan Alışveriş merkezinde kurulan % 100 Ekolojik halk Pazarından alıdığım istiridye mantarı ile yaptım şinitselleri. Tadı harika oldu herkese denemesini tavsiye ederim..

MALZEMELER:
500 gr istiridye mantarı
2 adet yumurta , tuz
1 su bardağı buğday unu
2 su bardağı galeta unu
kızartmak için sıvıyağ
mantarlar yıkanıp sapları kesilir. Yumurta içine az tuz ilavesi ile çırpılır. Unlarda ayrı tabaklara konur. Mantarlar ilk önce buğday ununa sonra yumurtaya sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda önlü arkalı kızartılır. fazla yağını alması için kağıt peçete üzerine alınır hafif ılınınca servis edilir.
AFİYET OLSUN

12 Mayıs 2008

% 100 EKOLOJİK PAZAR ÜMRANİYE'DE


Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Şişli Belediyesi ortaklığı ile Türkiye’de ilk kez Bomonti’de kurulan %100 Ekolojik Pazar, 01 mayıs - 19 Mayıs tarihleri arası hergün Ümraniye’deki Meydan Alışveriş Merkezi’nde kuruluyor.
Bende malesef ki pazar günü ( malesef ki diyorum keşke daha önceleri de uğrasaymışım ) gittim. Birsürü alışveriş yaptım. Fiyatları normal pazara göre yüzde 15 - 20 daha fiyatlı ama en azından hormonsuz olduğunu bilerek alıyorsunuz. Zaten ürünleri görseniz öyle market ve pazarlardaki gibi düpdüzgün salatalıklar, patlıcanlar parıl parıl parlayan kıvırcıklar gibi değil. eğri büğrü yaralı ...
hatta yanımdan geçen bir bayanın konuşmasına şahit oldum ve gerçekten onun adına üzüldüm
:(( yaralı elmaları görünce ;
- hıh hiç birşeye benzemiyorlar... dedi ve geçip gitti.
Ayrıca 19 Mayıs'tan sonra her pazar orada kurulması için imza kampanyası vardı bende katıldım İnşallah yetkililer dikkate alırlar. Şişli de kurulan pazara çok gitmek istiyordum ama fırsat bulamamıştım.
Evet arkadaşlar pazar 19 Mayıs'a hadar hergün orada mutlaka gitmenizi tavsiye ederim. Birşey almasanız bile imza kampanyasına katılın en azından bizim gibi kurulmasını çok isteyenlere bir yardımınız dokunur. Kendime çok kızdığım bir konu da pazardan hiç fotoğraf çekmeden ayrılmış olmam. Bir o tezgaha bir bu tezgaha gitmekten malesef ki unutmuşum :((
Yukarıdaki fileyi de ordan aldım eski zamanlardaki gibi çok hoşuma gitti...

7 Mayıs 2008

NOHUT SALATASI &EN GÜZEL SALATA YARIŞMASI - 1

seneler önce eski işyerinde çalışan şimdi emekli oldu kendisi, çok sevdiğim bir Selma ablam vardı. çok sık olamasa da halen görüşüyoruz. Bu salatayı kendisinden öğrenmiştim. geçen arkadaşım geldiğinde de yapmıştık beraber. Çok bereketli oluyor.

Sevil'in düzenlediği salata yarışmasına gönderiyorum bu güzel tarifi. Kolay gelsin Sevilcim..

MALZEMELER:

2 su bardağı nohut
2 adet domates
2 adet salatalık
2 adet sivri biber
2 baş sarımsak
1 baş mor soğan
yarım demet maydanoz
5-6 dal taze nane, reyhan
elma sirkesi
zeytinyağ, tuz

Nohut bir gece önceden suya konur. Ertesi gün çok dağılmasına izin verilmeden haşlanır. Süzülüp soğumaya bırakılır. Bu arada sarımsak hariç malzemelerin hepsi ince ince kıyılır. Nohut’a karıştırılır. Zeytinyağı, tuz ve sirke ve dövülmüş sarımsak bir başka yerde karıştırılıp salataya eklenir iyice karıştırılır. Vee salatamız hazır afiyetle yenir.

Afiyet Olsun

5 Mayıs 2008

SU BÖREĞİ

Uzun zamandır annemle su böreği denemesi yapmak istiyordum. Bu hafta sonu o isteğimi gerçekleştirdim sonunda. Annem hamuru açtı. Ben haşlamasını ve tepsiye yerleştirmesini üstlendim.
HAMUR MALZEMELERİ:
5 adet yumurta
aldığı kadar un
1 su bardağı su
tuz
İÇİ:
Beyaz peynir
Maydanoz
ARALARINA SÜRMEK İÇİN:
100 gr Tereyağ
yarım çay bardağı sıvı yağ
yumurtalar kırılıp tuz ile çırpılır. Havuz gibi açılan unun ortasına dökülüp su ilavesi ile sert bir hamur elde edilir. Üzerine nemli bez örtülüp yarım saat dinlendirilir. Bu arada içi hazırlanır. yağlar eritilir. Büyük bir tencerede su kaynatılır. Büyük bir kaba soğuk su konur. Onun yanına bir tepsinin içine süzgeç ters çevrilerek hazırlıklar tamamlanır.
Hamurdan 10 adet beze yapılıp tepsi büyüklüğü kadar açılır. sofra bezi üzerinde 5 dakika kurumaya bırakılır. Tepsinin altı yağlanıp ilk kat yufka haşlanmadan tepsinin altına yayılır. erimiş yağ ile yağlanır. Sonra hafif kuruyan yufkalar sırayla aşağıdaki ilk resimde görüldüğü gibi ocağın üzerinde kaynamakta olan suyun içine atılır bir kaç saniye kaynatılır. Kevgirle alınıp hemen soğuk suyun içine atılıp elle bir iki çevrilip hemen alınıp süzgecin üzerine serilir. ilk suyu süzülünce tepsiye serilir. Üzeri yağlanır. Öteki yufkalara da aynı işlem uygulanır. 5. katta arasına peynirli malzeme konur. Tekrar haşlanan yufkalar araları yağlanarak üst üste serilip en üstteki yufka haşlanmadan serilip yağlanıp 200 derecelik fırında altı ve üzeri kızarana kadar pişirilir.
İçine istenen malzemeler konulabilir. Bu bir tepsi için verilen malzemelerdir. Biz 10 yumurta ile iki tepsi yaptık. Sizde azaltabilir veya artırabilirsiniz. Tepsi büyüklüğüne göre.
AFİYET OLSUN

2 Mayıs 2008

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Enginar mevsimi başladı artık sık sık soframızda bulunur bizim. Evlendikten sonra tanıştım ben enginarla ve bu kadar geç tanıştığım için böyle bir tatla kendime çok kızıyorum. Acısını çıkarırcasına her hafta yapıyorum artık. Faydalarıda saymakla bitmiyor zaten. Çocuklara mutlaka yedirilip sevdirilmesi lazım diye düşünüyorum.

MALZEMELER:
6 adet enginar
1 kase araka ( yarıya haşlanmış)
1 kase iç bakla ( kabukları soyulmuş)
1 adet büyük boy havuç
1 adet soğan ( arpacık olursa daha güzel oluyor)
yarım demet dereotu
yarım limon suyu
zeytinyağı tuz

İnce kıyılmış soğanlar ve havuç zeytinyağında hafif kavrulur. ( arpacık kullanacaksanız 10-12 adet). Araka ve iç bakla eklenir bir iki karıştırılıp limonu ve tuzu eklenir. Sebzeler ile aynı hizada sıcak su eklenip enginarlar kapak şeklinde sebzelerin üzerine kapatılıp tencerenin ağzı hiç açılmadan enginarlar yumuşayana kadar pişirilir. Enginarlar piştiği zaman öteki sebzelerde pişmiş oluyor. Soğuduktan sonra enginarlar servis tabağına alınıp içine sebzeler doldurulup üzerine dereotu ile süslenerek servis edilir.

AFİYET OLSUN