18 Temmuz 2008

SİHİRLİ MUTFAĞIM TATİLDE.....

Eveeett sonunda beklediğim gün geldi hep çalış çalış olmaz dimi tatilde yapmak lazım :))

Bu günden itibaren izine ayrılıyorum gittiğim yerlerde net bulabilirsem ve ayrıca fırsat bulabilirsem size yazarım....

Herkese iyi tatiller iyi hafta sonları...

16 Temmuz 2008

İMAM BAYILDI

Yaz ayında en sevdiğim yemek çeşitleridir zeytinyağlılar. Ben yanlız başına bir öğün olarak bile tüketebilirim.. Fakat Eşim için aynı şeyler geçerli değil malesef yanında illaki başlangıç yemeği ve sonunda da pilavı olmalı... Neyse tarife geçelim..

MALZEMELER:

6 Adet patlıcan
3 adet orta boy soğan
2 adet domates
1 adet sivribiber
5 adet kesmeşeker
yarım bardak su

Patlıcanlar sap kısımları kesilmeden alacalı olarak soyulup az yağda hafif kızartılır. Borcama yerleştirilip ortaları bıçak yardımı ile karnıyarık yapılacakmış gibi açılır. Diğer tarafta piyazlık şeklinde doğranan soğanlar şekerler ile birlikte sotelenip ince kıyılımış sivribiber ve küp doğranmış domatesler ve su eklenerek pişirilir. En son tuzu eklenip altı kapatılır.

Bu harç patlıcanların içine doldurulır. Dipte kalan su da tepsiye ilave edilir. Folyo ile ağzı kapatılıp 170 derece de pişirilir. Son 2-3 dakika folyo çıkartılıp bekletildikten sonra fırın kapatılır. Ilındıktan sonra servis edilir..

AFİYET OLSUNN...

14 Temmuz 2008

CAPPUCİNO AROMALI PARFE


Geçen hafta yaptığım parfe çok sevildi. İçinde cappucino var acaba beğenirlermi falan diye düşündüm ama düşündüğüm gibi olmadı.. Denemenizi tavsiye ederim.

Ayrıca parfeyi yazlık lezzetler etkinliğini üstlenen Neslihan'a gönderiyorum.. Kolay gelsin canım...

MALZEMELER:

1 paket ( 200 ml) sıvı krema
2 poşet ( 1 kutu ) kremşanti
1 paket cappucino aromalı cremole
1 paket kakaolu piknik bisküvi
1 paket krema sertleştirici
3 tatlı kaşığı pudra şekeri
hazır cuppacino ( nestle marka )

Herbiri ayrı kaplarda olmak üzere, Sıvı krema krema sertleştirici ve pudra şekeri ile çırpılır, Krem şanti ve cappucino çırpılır, cremole çırpılır. Sonra hepsi birbirine katılıp tekrar çırpılır. Bisküvi ufalanır. Bir kaşıkla karıştırılıp streç film döşenen kalıba konarak 1 gece buzlukta bekletilir. Ertesi gün servis edilir.

AFİYET OLSUNNN...

Cappucino aroması olmadan da yapılır. Cremoledeki aroma da yeterli oluyor.

10 Temmuz 2008

İPLE ÇEKİLEN TATİL HAYALLERİ & KORNFLEKSLİ TAVUK & KARIŞIK KIZARTMA

Evde ufak çapta temizlik var. İzin zamanımda temizlikle uğraşmak istemediğimden işten eve gidince hergün evin değişik bir bölümünü temizliyorum.

Eve geldiğimde Kağan uyuyordu fırsattan istifade yemek yiyip direk camlara giriştim. İki odanın camı kalmıştı ki uyandı. bırakmak zorunda kaldım. Mama yedirdikten sonra Kağan ve annemi parka gönderdim. Bir yandan temizlik yaparken bir yandan da kaç zamandır aklımda olan uzun zamandır yapmamıştım çünkü Kornfleksli Tavuk, Karışık Kızartma, Semizotu Salatası, Pilav ve Parfe yaptım.

Sistemli çalışmam gerekiyor çünkü zamanım kısıtlı ve bu kısıtlı zaman içersine bir çok şeyi sığdırmalıyım. Dövdürerek incettiğim tavukları kremalıyıp bir kenara kaldırdım. Bir gün öncesinden ayıkladığım sebzeleri sırasıyla biber, kabak ve patlıcan olarak kızartmak için tavaya koydum. hemencecik parfeyi çırpıp buzluğa attım. Semizotlarını temizleyip kuruması için süzgece koydum. Yandan pilavı ocağa koydum. Kızartmanın sosunu hazırladım. tavukları rasıp fırına attım. Annemler parktan gelmişlerdi işim tam bittiğinde. Babamızda geldi yemeğimizi yedik, kağanı yıkadık. Makinedeki tülleri astım, kağanın mamasını yedirdim, uyuturken biraz kitap okudum. Saate baktığımda 23:30 du ve ben kağanı uyuturken oturmayı saymazsam eve geldiğimden beridir oturmamıştım. Oturmaya halim kalmamıştı zaten İple çektiğim tatilin hayalleri ile direk yatağa girdim. Neyse çok uzadı tarife geçelim :))

MALZEMELER:

6 adet tavuk kalça ( kemiksiz ince dövülmüş)
6 adet yarım kibrit kutusu kadar kaşar peyniri
4 çorba kaşığı krema
karabiber,tuz,kekik
1 çay kaşığı salça
sade kornfleks

Tavuklar baharatlar ve krema ile iyice bulanır yarım saat kadar bekletilir. Daha sonra içine kaşar konarak ( aslında kaşar ile birlikte haşlanmış mantarda koyuyorum bu sefer koymadım) rolo şeklinde sarılıp kürdan ile tutturulur. Bir tabağa hafif elimizle ufaladığımız kornflekse bulanır. Borcama yerleştirilir. 160 derecede yakmadan pişirilir.

Karışık kızartmayı anlatmama gerek varmı ? her bir sebze ayrı ayrı kızartılıp yan yana serviz tabağına dizilir. Küp küp doğranan domates ve sarmısak pişirilerek kozartmanın üzerine dökülür..

AFİYET OLSUNN..

8 Temmuz 2008

FIRINDA ÇUPRA VE TEREYAĞLI PATATES

Kadıköy gezimizde balıkçılar çarşısından geçerken gözüm balıklara takıldı. Uzun zamandır çupra yapmadığım aklımıza geldi ve akşamki menümüz hemen oracıkta belli oldu. Bu tarifi yine bir balıkçıdan almıştım ve hep bu şekilde yapıyorum. Biz çok seviyoruz denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER:

3 Adet çupra (kişi sayısına göre)
1 adet domates
1 adet sivribiber
1 baş sarımsak
tuz,biberiye,zeytinyağı

İlk önce sarmısaklar temizlenip kıyılır. Biberin çekirdekli kısmı çıkartılıp uzunlamasına ve enlemesine ortadan bölünür. Domatesler kabukları soyulmadan çok kalın olmamak kaydı ile yuvarlak olarak dilimlenir. Temizlenmiş olan balıkların içi önü ve arkası tuzlandıktan sonra ön ve arka kısmına çaprazlamasına iki adet çizik atılır. bu çiziklerin içine sarmısak yerleştirilir. Daha sonra iç kısmına sırası ile sarmısak, sivribiber, domates, sivribiber konup iki adet kürdan ile tutturulur. Bir iki tutam biberiye serpilir. Fırın tepsisine konup üzerlesine çok az zeytinyağ gezdirilip 180 derecede pişmesi sağlanır.

TEREYAĞLI PATATES

MALZEMELER:

4 adet ortaboy patates
tuz,tuzot, 1 çorba kaşığı tereyağ, su

Patatesler soyulup her patates dörde bölünür. ( büyük büyük olacak yemeklik gibi değil) tencereye konup tuz ve tuzot serpilip karıştırılır. Patateslerin pişip suyunu çekeceği kadar su ilave edilir. Kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirilir. En son indirmeye yakın tere yağ eklenip karıştırılır. Yağın her yerine eşit dağılması için. Altı kapatılır. Balığın yanında servis edilir.

AFİYET OLSUN..

7 Temmuz 2008

KAĞAN GEZMEDE..

Kağan'a kızdığımız zamanlarda bizi yumuşatmak için yaptığı hareket... Genelde
- çirkin ol bakıyimm!.. derler çocuklara ama bizim velet bunu bilmiyor :))

Yakalamaca oynuyoruz oğlumla :))

Aslında pirinç tanelerini çekmek için verdiğim uğraş.. sonunda annede amacına ulaşıyor :))

Koş koş koş tam gülerken dön fotoğraf çek çokta kolay olmadı ..

Eveeett oğlumun ilk Kadıköy gezisi.. Cumartesi günü çekirdek aile olarak Moda ve Bahariye sokaklarında gezdik ,yemek yedik, uyuduk... İlk defa dışarda gezinti yapan oğlum ( yanlış anlamayın yani uzun süreli olarak, genelde alışveriş merkezlerinde gezmiştir kendileri. Ayrıca henüz 23 günlükken Merto Hipermarkette alış veriş yapmışlığımız vardır...) neyse çok uzadı nerde kalmıştık.. hee ilk defa açık havada gezinti yapan oğlum bayıldı mest oldu.. bundan sık sık tekrarlamayı düşünüyoruz..


Kağan ve babası.. Babamızı çekerken biraz kafa kısmını traşlamışım ama olur o kadar dimi.. Kağanın elinde de son zamanlarda en sevdiği yiyecek olan simit...Gelen geçeni öyle güzel süzdü ki... Babası çocuğa da öğrettin bu huyunu diyor hihihi... etraftaki insanlara çok dikkatli bakıyormuşumda... :))


Sonunda yorgunluktan bittiği an.. Yanımızda Garanti Bankasının bando takımı bangır bangır güncel müzikleri çalıyorlar ama bizimkine ninni gibi geldi :) banamısın demedi ... Evde kapı tıkırtısından uyanır normalde ...

4 Temmuz 2008

KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUNN

Dün Regaip Kandiliydi. Açıkçası iş, ev, çocuk derken kandil olduğunun farkında bile değildim taaki Kadıköye inipte kandil simitlerini görene kadar.. Eve dönünce helva yaparım diye aklımdan geçirdim her kandil olduğu gibi.. Apartman artık alıştı kandillerde helva yapmadımmı soruyorlar.. Burdan tekrardan tüm Müslüman Aleminin Regaip Kandili Mübarek olsun..
İrmik helvasımı un helvasımı yapayım diye düşünürken eşimin un helvasını daha çok sevdiğini bildiğimden un helvası yapmaya karar verdim. Malum benim için pek farketmiyooo :))
MALZEMELER:
3 Su bardağı un
yarım çay bardağı sıvı yağ + 3 çorba kaşığı tereyağ
4 su bardağı su
2 su bardağı şeker
fıstık, ceviz, fındık herhangi biri ( ben fındık unum vardı ondan kullandım 4 çorba kaşığı)
Yağlar tencereye alınıp kızdırılır, fıstıklı yapılacaksa ilk önce fıstıklar katılır hafif kavrulup un ilave edilir. Benim gibi fıstıksız olacaksa un ilave edilip unun rengi iyice dönüp kokusu çıkıncaya kadar çok kısık ateşte karıştıra karıştıra kavrulur. unda hiç topak falan kalmayacak ipek gibi bir görüntüsü olacak..( bu aşama yaklaşık 2 saat sürüyor arkadaşlar irmik helvası gibi çabuk olmuyor.) (benimkinin rengi çok koyu olmadı çünkü akşam yemeği vakti gelmişti herkes aç bil aç bana bakıyordu mecburen kavurmayı kısa kesmek zorunda kaldım . yani 1,5 saat falan kavurdum)
Şeker ve su karıştırılıp şeker eriyene kadar ısıtılır. Unun meyanesi gelince fındık unu katılır birazda bu şekilde kavrulup, şerbetin yarısı ilave edilir hızlıca karıştırılır. şerbeti iyive çekince geri kalan şerbetin yarısı ilave edilir karıştırılır iyice çektikten sonra tencerenin kapağı kapatılır 10 dakika dinlendirilir.
Çorba kaşığı ile şekiller verilerek servise hazır hale getirilir.
AFİYET OLSUN...

2 Temmuz 2008

SEBZELİ KEK & PDÇS 26


Kağan bir süredir çorbaları, sebze pürelerini yemeği reddediyor. Ne yaptıysam bir türlü yediremiyorum. Arada bir pekmezli, portakallı, limonlu kek yapıyordum onları çok güzel yediğini görünce sebzeyi de bu şekilde vermek aklıma geldi.
Tadı çok güzel. Bazen çocukları anlamakta güçlük çekiyorum içimden bu kadar güzel tatları nasıl oluyorda yemiyorlar diyorum :)) Sanırım çocuk olmak böyle birşey çünkü küçükken annem bana pırasa, karnıbahar asla yediremezdi. Şimdi ise bayılarak yiyorum. hatta pişirdiğimi gördüğünde çok şaşırmıştı annem... Eminim oğlumda ilerde benim gibi sebzeleri severek yer..
Ayrıca keklerimi alıp PDÇS 26 etkinliğini üstlenen Huriye'ye konuk oluyorum. Kolay gelsin Huriye..
MALZEMELER:
1 adet kabak
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
yarım çay bardağı sıvı yağ
yarım demet dereotu
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
tuz
Yumurta tuz ile çırpılır. Sıvı yağ, yoğurt ilave edilip çırpılır. Soğan yemeklik doğranır, kabak ve patates rendelenir, dereotu ince kıyılır. Sıvı karışıma eklenir. Aldığı kadar un ve kabartma tozu ilave edilip ( ölçmedim ama sanırım 1,5 su bardağı kadar) çırpılır. muffin kalıpları hafif yağlanıp eşit şekilde paylaştırılır. 150 derecede pişirilir.
AFİYET OLSUN..