29 Kasım 2008

BENANCIĞIMIN CUMARTESİ DAVETİ

Portakal ağacında başlayan dostluğumuz bu günlere kadar geldi. Haftalar öncesinden ayarladık görüşmeyi. Herşey harikaydı Canım arkadaşım bizi ağırlamak için bayağı yorulmuş. Birde biz gittikten sonra hiç üşenmemiş bize mail atmış. Tekrar teşekkür ederim canım arkadaşım bu cana yakınlığın olmasa zaten o yol hiiç çekilmezdi..
Nefis Amasya Çorbası.. Tadı hala damağımda kaldı Benannn..Bende mutlaka deniycem.. Tarifini Canım arkadaşım Gönül yazmış Banan'ın anlattığı şekilde..


Kuru Biber Dolması ve Yaprak Sarması..


Banu'nun Nefis keki... Eline sağlık canım çok lezzetliydi..



Benancığımın bir tanesi, gözbebeği benim adaşım olan Betül'ün yaptığı Islak Kek..


Elmalı Kurabiye...


Makarna Salatası... Benan her ne kadar benim istediğim gibi olmadı dese de Bizim istediğimiz gibi olmuştu Benancım..


Nefiss Kısır...


Su Böreği...



Patatesli Poğaça...



Aşure :)

İlknur'un Nefis Hindistan Cevizli Kurabiyeleri..

27 Kasım 2008

ÇİKOLATALI KITIR


Ben ilk defa yaptım çok hoşumuza gitti. İçine değişik kuru meyveler, limon kabuğu falan konularak da zenginleştirilebilir.

MALZEMELER:

200 Gr Bitter Çikolata
100 gr ballı Korn Flakes
yarım çay bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağ

Çikolata benmari usulu eritilir. Tereyağ eklenip eridikten sonra süt eklenir iyice karıştırılıp hafif akıcı bir kıvamda olunca kornflakes eklenir. iyice karıştırılıp altı kapatılır. Karışımın olduğu tencere suyun üzerinden alınmadan kağıt kaplara tatlı kaşığı ile konularak dolapta donması sağlanır. servis yaparken üzerine pudra şekeri serpilir.

AFİYET OLSUN..

26 Kasım 2008

GARİP HALLER-İM

Sevgili Esin beni garip hallerimi yazmam için sobelemiş.. Dünden beri düşünüyorum benim garip hallerim nedir diye.. İnsanın kendisi hakkında birşeyler yazması ne kadar zormuş yaaa ya da bana öyle geldi bilmiyorum.. Eveet başlayalım bakalımm..

- Asla birisinin konuştuğu telefonun ardından telefonla konuşamam. İş yerinde ahizenin ağız kısmının altında günde iki kere değiştirdiğim ıslak mendil bulunur :))

- Huzursuz Bacak Sendromum var. Asla bir yerde uzun süreli oturamam. Uzun otobüs yolculukları yapamam. Özellikler sinemada çok zorlanırım kabusa dönüşüyo film izlemek..

- Yemek yerken kesinlikle karşımdakinin ağzına bakamam. Hele ki Konuşuyorsa :)

- Mutfakta iş yaparken yanımda birinin olması beni acayip gerer. Dolanırken çarpışırsak cinlerim tepeme çıkar..

- Evimden başka yerde tuvalete gireceksem mutlaka tuvaleti yıkarım.

- Kimsenin kıyafetini giymeyi sevmem. Birine kıyafet vermekten de hoşlanmam ama istendiğinde de yok diyemem sonra oturur kendimi yerim :)

-Kek yaparken kabarmayacak diye ödüm kopar. oldumu diye o kadar çok fırın kapağı açarım ki kek söner sonunda :( acelecilik işte..

-Ojelerim, makyacım, ayakkabılarım giydiğim kıyafetle uyumlu olmalı.

- Kahvaltıda dometes salatalık olmadımı kuş sütü de olsa eksiktir benim için..

- Çayı şekersiz içerim ama yanında tatlı yemeğe bayılırım...

- Rejim yapıyorum diye bütün gün aç gezer akşamda pasta, tatlı, çikolata ne varsa artık dayanamaz yerim..

- Hafta sonu dışarı çıkamazsam acayip gergin olurum..

- İlk tanıştığım kişinin ilk ayağına bakarım düşman ayağa derler ama alakası yok çok merak ediyorum napıyım :))

ohhh be bitti.. daha çok vardır belki ama aklıma bunlar geldi ...

Hadi bakalım Aslı, Yasemin, Pelin, Asya, Ayça garip halleriniz nelermiş bakalım görelimm..

Sevgiler..

25 Kasım 2008

KABAKLI MAKARNA

Bir Önceki Postta yazdığım nafiyenin nefis Kabaklı Makarnası. Yapımı çok basit ama tadı muhteşem.

MALZEMELER:

1 paket burgu makarna
1 adet ortaboy kabak
1 adet domates
1 kaşık acı biber salçası
tereyağ, sıvıyağ

Makarna tuzlu suda haşlanırken başka bir tencerede sıvı ve tereyağ eritilip yarımay şeklinde doğranan kabaklar eklenip kavrulur. Daha sonra içine rendelenmiş domates ve biber salçası eklenip bir müddet daha kavrulur. Tuzu eklenir. Süzülen makarnalar sosun içine karıştırılıp 1 - 2 dakika daha kavrulup altı kapatılır bira müddet dinlendirildikten sonra servis edilir.

AFİYET OLSUNN

23 Kasım 2008

YEMEKLER BAHANE SOHBETLER ŞAHANE :)

Apartmanda Gelenek haline gelen arkadaş toplantımızdan görüntüler. Hafta içi işten geç döndüğümüzden pek görüşemiyoruz. Cuma akşamları önceleri hatırla sevgiliyi seyretmek için di şimdi ise ertesi gün tatil olması dolayısı ile gece geç saatlere kadar oturur çaylarımızı içer, muhabbetimizi eder, kahvelerimizi içer fallarımıza bakarız. Kimse faldan anlamadığından fincanın içinde ne kadar hayvan çeşidi varsa görürüz :))

Zamanımız olursa Her birimiz birşey yapmaya çalışırız. Bu cuma Nafiye ağarladı bizi. Teşekkürler sevgili canım arkadaşım.

mmmm kabaklı makarna çok lezzetliydi. Nafiye yaptı.


Ispanaklı Kıymalı Börek. Nafiye yaptı.


Çikolatalı Kıtır. Ben yaptım. Adını bilmiyorum ben bu ismi taktım.


Fellah Köftesi. Selime yaptı..


Çikolatalı Pasta. nafiye yaptı..
TÜM ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN..

20 Kasım 2008

HAMSİLİ PİLAV


Karadeniz yemeklerine devammm...
Hamsi mevsimi geldi geleli aklımda hamsili pilav. Genelde senede en az bir kere yaparım. Yaklaşık iki haftadır da akşamları (işten geç çıktığımızdan )evin yakınındaki balıkçıya uğruyoruz fakat her seferinde bitmiş oluyor. Sonunda eşim işten erken çıktığı pazartesi günü gidip hamsi aldı da bende emelime kavuşabildim :))
MALZEMELER: ( 4 Kişilik )
800 gram hamsi ( kılcıkları çıkmış haliyle)
2 su bardağı pirinç
1 orta boy kuru soğan
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü ( suda bekletip siyah suyunu süzelim)
5-6 daol maydanoz
1'er tatlı kaşığı karabiber ve yeni bahar
tereyağ+ sıvı yağ
Pirinçler bir saat öncesinden limonlu tuzlu suda bekletilir. İnce kıyılmış soğan yağda kavrulur. içine fıstıklar ve pirinç eklenip 5 dakika kadar kavrulur. tuz, karabiber ve yeni bahar eklenip bir iki karıştırıldıktan sonra sıcak su ve kuş üzümleri ilave edilip pişirilir. en son ince kıyılmış maydanozlar eklenip karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.
Pilav demlenirken ister herhangi bir borcamın yada benim yaptığım gibi tek kişilik güveç kaplarının içine bir güzel tereyağ sürülür.Hamsilerin sırt kısmı kasenin altına gelecek şekilde ve balıkların yarısı kaseden taşacak şekilde hiç boşluk bırakmadan dizilir. Demlenmiş olan pilav doldurularak kenardan taşan hamsiler pilavın üzerine kapatılır. boşlukta kalan yerlere de hamsilerin sırt kısmı dışa bakacak şekilde konur. Böylece pilav hiç görünmez olduu.
Her kasenin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ konup 180 derecede balıklar pişene kadar tutulur.
NOT: balıkların piştiğini nerden anlarız* piştiğinde biraz açılma olur. Pilavı görürsünüz.
Çok fazla tutmamak lazım. balıklar kuruyor yoksa..
AFİYET OLSUNN

18 Kasım 2008

SESİMİZİ DUYURALIM


ARKADAŞLAR DUYARLI OLALIM ÇOCUKLARIMIZI KORUYALIM.. HERKESE SESİMİZİ BU ADRESTEN DUYURALIM...

PATATES VE PAZI KAVURMASI



Karadenize özgü yemeklerimizden de yapıp eklemek istedim. Ben çok severim sık sık ta yaparım.
PAZI İÇİN MALZEMELER:
2 bağ pazı
1 büyük soğan
4 diş sarımsak
yarım kaşık salça
sıvı ve tereyağ
Pazılar ince doğranıp haşlanır. süzülüp avuç içinde sıkılarak fazla sularının gitmesi sağlanır. Soğan yemeklik doğranır 2 diş sarmısakta ince kıyılıp yağda kavrulur. Salça ilave edilip kavrulduktan sonra pazılar eklenip sürekli karıştırılarak kavrulur. tuzu eklenir. kapattıktan sonra da geri kalan sarmısaklar dövülüp eklenir bir kaç kez karıştırılıp kapatılır yarım saat dinlendirilerek servis edilir.
( bazen biz haşlanmış barbunya da ilave ediyoruz. O şekilde de çok lezzetli oluyor. )
PATATES İÇİN MALZEMELER:
5 orta boy patates
1 adet soğan
yarımşar kaşık biber ve domates salçası
sıvı ve tereyağ
1 küçük çay bardağı sıcak su
tuz pul ve karabiber
Patatesler haşlanıp soyulup çatalla ezilir. rendeleyebilirsinizde ama ezilince daha güzel oluyor hala anlamış değilim nedenini ama öyle :)) soğan doğranıp yağda kavrulur. salça eklenip kokusu çıkana kadar kavrulup sıcak su eklenir. bir kaç kez karıştırıldıktan sonra ezilmiş patatesler eklenip sürekli karıştırılarak salçanın her yerine eşit dağılması sağlanır. tuzu ve baharatları eklenip altı kapatılır.
AFİYET OLSUNN
tariflerim ayrıca pdçs etkinliğini düzenleyen susam çörekotu'na gitsin.. kolay gelsin arkadaşım..

17 Kasım 2008

NEFİS PANKEK'LER VE DOĞUM GÜNÜ PASTASI




Son zamanlarda sürekli pankek yapar oldu(k)m.. Apartmandaki arkadaşlar ve ben.. Kağan da çok seviyor bizde.. Bende sık sık yapıyorumm.

MALZEMELER:

3 adet bütün yumurta + 1 yumurta sarısı
50 gr tereyağ
1 çay bardağı süt ( ajda bardağı)
1 çay bardağı pudra şekeri ( klasik eski bardaklardan)
1 paket kabartma tozu ( isteğe göre vanilya ben koymuyorum)
1 komposto kasesi un ( yada göz kararı)

yumurtalar şeker ile çırpılır. eritilip soğutulan tereyağ ve süt katılıp karıştırılır. un ve kabartma tozu katılıp karıştırıldıktan sonra peçeteyle yağlanan teflon tavaya 1 çorba kaşığı dökülerek her iki tarafı kızartılarak pişirilir. Sıcak, ılık soğuk nasıl isterseniz her türlü de harika oluyor..

AFİYET OLSUNN



Bu da eşimin doğum günü için yaptığım pasta.. Ufak tefek eksikleri var ama çok beğenilen bir pasta olduu.. İyi ki doğdun canımm Beraber mutlu sağlıklı bir ömür geçirmek dileği ile.. Seni Seviyorumm.



Bu da dilimli hali...

12 Kasım 2008

TAVUK KÖFTESİ

Bu nefis köfteler yaz tatilinden kalma. Uzun zamandır bloğa eklenmeyi bekliyorlardı. Unutmadan yazayım :)). Tatilde Çanakkaleye gittiğimizde sevgili Semra Abla yapmıştı. Bu zamana kadar yediğim en güzel tavuk köftesi. Tekrar teşekür ederim semra ablacım..

MALZEMELER:

1 Kilo Tavuk kıyması ( kemiksiz kalça etinden çekilmiş)
1 Adet yumurta
1 Adet soğan
3 Diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
7-8 kaşık galeta unu
kimyon, karabiber, pulbiber, tuz

Üzeri İçin:

Galeta unu

Soğan, ve sarımsak rendelenir. Maydanoz ince ince kıyılır. Tüm malzemek kıyma ile karıştırılıp iyice yoğrulur. Bir iki saat dolapta bekletilip yuvarlak şekil verilir. her tarafı galeta ununa bulanıp tekrar yarım saat daha bekletilip bol yağda kızartılır.

AFİYET OLSUN

10 Kasım 2008

ATOM KEK


Cumartesi günü kek yapmaya niyetlendim araya giren benim diş randevum, annemi izmite yolcu etmek vb. işlerden dolayı pazar gününe sarktı.
Pazar sabahı çekirdek aile olarak İkea da kahvaltı yaptıktan sonra biraz dolanıp eksik birşeyleri de alıp evimizin yolunu tuttuk. Eşimin de yardımıyla aldıklarımızı yerleştirdik. Eşim bazı işlerini halletmek için dışarı çıktı. Bende Kağan'ın yemeğini yedirdim. biraz etrafı topladım. Akşam yemeği için mutfağa girdim. Çıktığımda saat altı olmuştu. Sonra akşam yemeği faslı. Bende kağanın akşam yemeğini yedirdim çok uykusu gelmişti onu uyuturken Eşim maçı izlemeye koyuldu. Kağan uyuduktan donra artık kek yapmaya koyulabilirdim. Zaten Elma ve havucu rendelemiştim. Limon suyunu sıkmış, yumurtaları oda sıcaklığına gelmesi için çıkartmış tım. Tabi ben bayağı bir oyalandım yaklaşık bir saat kadar :)) Tam kalıbı yağlayıp buz dolabına koyuyordum ki kağandan ses geldi hiç bir zaman deliksiz uyumadığı için akşam uykusu bile olsa bende tetikte iş yaparım her zaman..
Koştum yanına ağlıyordu canım oğlum bir baktım yatağına oturmuş kusuyor. Bir anda hem çok üzüldüm hem kendime kızdım hemde kağanı susturmaya çalışıyordum. Lavaboda yüzünü falan yıkadım üzerini değiştim su içirdim yatırdım uyur gibi oldu sonra kalktı. Biraz dolandı. Bu arada maç bitmiş eşim annemi terminalden almaya gitmişti. :) ben hala kek yapamamıştım. Kağanı uyuttum bizim yatağımızda çünkü kendi yatağında alez olmasına rağmen yatağına kadar ıslanmıştı.
Hata bende oldu yedirip hemen uyuttum aslında hiç böyle yapmam ama çok uykusu gelmişti tahmin edemedim. Demekki hata yapmışım.
Eşim ve annem geldi ben kağanı henüz uyutmuşken. Kirlileri akıtıp makineye attıktan sonra artık kek yapabilirdim :)) saat 22:30 olmuştu..
Yapılması için Bu kadar sürüklenmesine rağmen tadı çok nefis oldu eşim tam 4 dilim yedi. Resimdeki kalıp küçük ben 26 cm kelepçeli dilimli kek kalıbında yaptım. Onu resimlemek fırsatı bulamadım zaten çok geç olmuştu ve eşim yiycem diye sabırsızlanıyordu ılınmasını bile bekleyemeden kestim keki..
MALZEMELER:
4 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet limon suyu ve kabuğu ( asıl tarifte portakal var)
1 adet elma ( ince rendelenmiş)
1 adet havuç ( ince rendelenmiş )
3 çorba kaşığı ceviz
2,5 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Yumurta ve şeker, tuz 5 dk yüksek devirde krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Sonra sırası ile yağ, limon suyu ve kabuğu katılıp çırpmaya devam edilir. Elenmiş un ve k.tozu katılıp hafif çırpılır. Elma, havuç rendesi ve ceviz katılıp tahta kaşık ile karıştırılıp yağlanıp unlanan kalıba dökülür ilk 20 dk 200 derece sonra 150 derecede batırdığımız bıçak temiz çıkana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN
Çocuklar için tam atom kek özellikle yemek yemeği sevmeyenler için :))

6 Kasım 2008

PEYNİRLİ ZARF BÖREĞİ

Yayınlanmayı çook bekledi bu börek.yeni tarifler olunca habire eskilerin papucu dama atılıyor ama kısıtlı zamanlarda yine o eski tarifler imdadına yetişiyor insanın..Pratik bir börek, Ben peynirli yapmıştım ama içi değişik malzemelerle de yapılabilir.. ( kıymalı, ıspanaklı, patatesli, mantarlı, pazılı vb..)

Bu tarifimi de PDÇS 29 gitsin..

MALZEMELER

3 adet yufka ( 8 adet börek için)
50 gr eritilmiş margarin
1 çay bardağı süt

İÇİ:

200 gr Lor peyniri
yarım demet maydanoz
2 kaşık ceviz içi
Pul biber. tuz
1 adet Yumurta beyazı

ÜZERİ:

Yumurta sarısı
susam

Bir kapta eritilmiş margarin ve süt karıştırılır. Ayrı bir kapta da lor peyniri ince kıyılmış maydanoz, yumurta beyazı, ceviz ve baharatlar karıştırılır. Yufka masaya serilir. sıvı karışım fırça yardımı ile her tarafına eşit olarak sürülür. İkinci yufka serilir onada sıvı karışım sürülür. Üçüncü yufkaya da aynı işlem uygulanır. Üstüste olan yufkaların iki ucu ortada birleştirilir. Üstte kalan kısımlara sıvı karışım sürülür. Uzun kalan kenarlarda yine ortada birleştirilip bir kare oluşturulmuş olur. Yine sıvı karışımdan sürülüp iç malzeme çok kenarlara yayılmadan yayılır. Tekrar karşılıklı uçlar birleştirilip zarf elde edilir. her terine özellikle birleşme kızımlarına yumurta sarısı sürülüp susam serpilir. 200 derecelik fırında alrı ve üstü kızarana kadar pişirilir.

AFİYET OLSUN

4 Kasım 2008

KAR YAĞDI HATUN

Bu tatlıyı yaklaşık on sene önce bir arkadaşımda yemiştim ve adını da bu şekilde kaydetmişim. Şimdi değişik isimler alıyor Karamelli etimek tatlısı, Muhallebili etimek tatlısı vb.. Asıl tarifte üzerine hindistan cevizi dökülüyordu ama biz çikolata sosu dökerek yemeyi daha çok seviyoruz..

Bu tarifi PDÇS 29 etkinliğine gönderiyorum. Kolay gelsin arkadaşım..

MALZEMELER:

2,5 Paket tuzsuz etimek
3 bardak şeker
3 bardak sıcak su

MUHALLEBİ:

1 Litre + 1 bardak süt
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı irmik
2,5 çay bardağı şeker
1 yumurta sarısı
vanilya
50 gr margarin veya tereyağ

ÜZERİ:

1 Paket krem şanti
hazır çikolata sosu

İlk etapta etimekler Dikdörtgen borcama dizilir. Kenarlardaki boşluklarada etimekler ikiye yada üçe bölünerek sıkıştırılır.

Şeker teflon tavaya alınarak ( tercihen wok tava olursa daha iyi olur) karamelleşene kadar kavrulur. Altın sarısı renginde olduğunda tava ocağın üzerineden alınarak sıcak su yavaş yavaş eklenir. ( bu esnada çok dikkatli olmak gerekiyor bir anda yükselen buhar elinizi yakmasın.) Tekrar ocağın üzerine alınarak şeker eriyene kadar kaynatılır. Bir kısmı ile etimekler ıslatılır.

Diğer tarafta süt, un, nişasta, yumurta sarısı iyice karıştırılıp ocağın üzerine alınır. karıştırılarak pişirmeye başlanır. süt ısındığı vakit şeker eklenir. göz göz olana kadar pişirilir. Ocaktan alındıktan sonra margarin yada tereyağ ve vanilya eklenip mikserle hızlı devirde 3-4 dakika çırpılır.

Etimeklerin üzerine kremanın bir kısmı yayılır. geri kalan etimekler üzerine dizilip şerbet ile ıslatılarak üzerine geri kalan krema yayılır. Oda sıcaklığına geldikten sonra dolaba kaldırılır. Yaklaşık 1-2 saat sonra kremşanti paketin üzerindeki şekilde hazırlanıp tatlının üzerine yayılır. Tekrar dolaba kaldırılır.

Servis esnasında dilimlendikten sonra üzerine çikolata sos gezdirilir.

AFİYET OLSUN..

3 Kasım 2008

TEMİZLİK YAPIYORUZ...

Evde bütün gün böyleyiz. Zaten Koltuklar kenara çekilmiş, ortadaki sehba kalkmış, yemek masası duvara yapışmış vaziyette. Önceleri sesinden korkan oğlum şimdi Elektirik Süpürgesi ile bütünleşmiş vaziyette. Uyuduğu vakitlerde kaldırabiliyoruz sadece yoksa kıyamet kopuyor..
Annesi koltukların altını süpürürde oğlu süpüremezmi? :)) ne yarapsam aynısını yapıyor..

İşin kötü tarafı sesi çıkmadımı çok sinirleniyor. Burda artık kafamız şişmiş sesini kapattığımız zamanki hali.. Zavallı annem kadının kafası bütün gün makine sesinden şişiyo ama torun olunca nedense töleransın en son noktası gösteriliyo..




Allah allah kabloda takılı ama neden sesi çıkmıyo ki bakışı :))