29 Ocak 2009

KARNIBAHAR GRATEN


Her zaman normal yemeğini yapmaktan sıkılıp bu sefer değişik olsun dedim. Açıkçası bu şekli daha çok seviliyor evimizde.
MALZEMELER:
1 adet ortaboy Karnıbahar
200 gr kıyma
1 adet soğan
1 kaşık biber salçası
3-4 dal maydanoz
Tuz karabiber
Üzerine:
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Karnıbaharlar tuzlu suda haşlanır. Diğer tarafta Soğan ve kıyma kavrulup salça ve 1 bardak sıcak su ilavesi ile pişirilir. İndirmeye yakın baharatları ve maydanoz eklenir. Haşlanan karnıbaharlar tepsinin altına dizilir. Çok Büyük çiçekleri kesebilirisiniz. üzerine kavrulan kıyma serilir. Beşamel sos pişirilip kıymanın üzerine yayılarak kaşar peyniri rendesi serpilip 200 derecede ızgara ayarında üzeri kızartılır.
Afiyet olsun.
NOT: Ben bu sefer kaşar peynirinin birazını beşamel sosa ekledim. Çok lezzetli oldu.

27 Ocak 2009

ETİ PUF'LU ÇİKOLATALI PUDİNG


Yapıldığı gün bitti. Marshmallows pudingin sıcaklığıyla eriyip aradan gözükmesi hoş bir görüntü oluşturdu. Denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER:
1 Litre süt
1,5 çay bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
5 kaşık un
1 kaşık nişasta
50 gr kakao
100 gr bitter çikolata
Eti Puf ( beyaz olanlardan)
Tencereye çikolata hariç tüm malzemeyi alıp soğukken karıştıralım. Ocağın altını yakıp sürekli çırpma teli ile karıştırarak pişirelim. Koyulaşmaya başladığında bitter çikolatayı kıralım. Çikolata eriyip krem kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatalım. Mikserle 1-2 dakika havalandırdıktan sonra kaselerin altına 1 adet eti puf koyup pudingden dolduralım. 1 saat oda sıcaklığında bekletip dolapta soğutarak servis yapalım.
AFİYET OLSUN

26 Ocak 2009

AŞÛRE


Bu sene geç kaldım Aşure yapmakta. Daha önceki senelerde hep en erken ben yapardım ama yoğunluktan anca zaman bulabildim. Geç oldu ama güzel oldu..
Benim malzemelerim biraz fazla Her sene benim aşure yapmamı dört gözle bekeleyenler çok olduğundan sekiz litrelik iki tencerede yapıyorum. İsteyenlerde doya doya yiyorlar. Bu sene çok kişi tadına baktı. eşimin Ankaradan ziyarete gelen teyzesine bile nasip oldu ...
MALZEMELER:
1 kilo aşurelik buğday
yarım kilo nohut
yarım kilo kuru fasulye
yarım su bardağı pirinç
yarım kilo kuru incir
yarım kilo kuru kayısı
yarım kilo kuru üzüm
2,5 kilo şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı bal
3-4 karanfil
2 adet portakalın kabuğu
Üzerine:
tarçın, ceviz, nar, dolmalık fıstık, kuş üzümü...
Buğday bir gece önceden çok iyi yıkandıktan sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılıp bırakılır. Öteki malzemelerin hepsi suya konur. Ben bu arada kuru üzüm kayısı ve incirin suyunu bir kaç kez değiştiriyorum.
Ertesi gün Nohut ve Fasulye ayrı ayrı haşlanır. Buğdayın suyu iyice süzülüp üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi ile ara ara karıştırılarak kaynamaya başlar. Bu esnada nohut ve fasulyenin kabukları çıkartılır. Kayısı ve incirler ince ince doğranır. portakalların kabukları ince soyulup doğranır. İncir biraz şeker ilavesi ile başka bir tencerede pişirilir.
Portakal kabukları ve pirinç pişmekte olan buğdayın içine eklenir. Ara ara buğday suyu çekeceğincen kaynamış su eklemesi yapılır. (Ben içine 5-6 litre su ekledim) Yaklaşık 1 saat pişmesi gerekiyor buğdayın tek başına.
Daha sonra içine nohut ve fasulyeler eklenir. 10 dakikada bu şekilde piştikten sonra kuru üzüm ve kayısı eklenir. tuz ve bal ilavesi yapılır.
5-6 dakika kadar sonra şeker yavaş yavaş eklenir. Yarım saat şekerle pişirilir.
İndirmeye yakın karanfiller atılıp 1-2 dakika sonra altı kapatılır. Biraz dinlendirilip pişirilen incirler tencereye eklenir. karıştırılıp kaselere boşaltılır. Üzeri süslenerek servis yapılır.
not: Aşure piştiğinde size suluymuş gibi gelebilir. Buna aldanmayın çünkü durdukça katılaşacaktır. Sulu diye nişasta eklemesi yapmanıza hiç gerek yok. Nişasta bulanık bir görüntünün oluşmasını sağlıyor.
Meyvelerin suyunu çok değiştirmemin sebebi siyah suları gitmesi için. İncirleri ve karanfilleri baştan ekleme yaparsak aşurenin rengini karartır.
AFİYET OLSUN..

22 Ocak 2009

DOMATES SOSLU PİRZOLA

Fotoğraf için özür dilerim çok koyu çıktı çünkü masada kendi tabağımı çektim. Herkes o kadar acıkmıştı ki pazar günü servisten önce çekmeye vakit bulamadım.İnşallah tekrar yaptığımda daha güzel fotoğraf çekerim.

Bu aralar herşey çok hızlı geçiyor hayatımda Tüm işleri çabuk hızlıca yapmak zorunda kalıyorum nedenini henüz bulamadım ama bu durumdan çok sıkılmış vaziyetteyim. Kendime hiç ama hiç zaman ayıramaz oldum... Bu günlerin geçmesini umut ederek geçmekte hayat şimdilik..

MALZEMELER:

yarım Kilo pirzola
3 adet domates
1 kaşık acı biber salçası
3 diş sarmısak
kekik, karabiber, tuz
1 kaşık tereyağ
1 bardak sıcak su

Pirzolalar ilk önce az yağda önlü arkalı kızartılır. Her iki tarafı da kızardıktan sonra kekik serpilir. Bu esnada domatesler rendelenip biraz sıvıyağ ve tereyağ ile kavrulmaya başlanır. Sarmısak rendelenip Salça ve su ilavesi ile pişirilmeye başlanır. Tuz ve karabiber eklenir pişen pirzolalar da sosa katılıp 1 ila 2 dakika fokurdatılır. Pirzolalar bir tabağa dizilip kalan sos üzerine gezdirilir. Pirzolaların saplarına alüminyum folyo sarılarak Şehriyeli pilav ile servis edilir.


AFİYET OLSUN

20 Ocak 2009

MİNİK OĞLUM BÜYÜMÜŞDE HABERİM YOKMUŞ :)

Minik oğlum büyümüş artıkta haberim yokmuş. Cumartesi günü saçını kestirdik İlk saç kesimi benim kucağımda olmuştu dolayısı ile o ve benim her tarafımız saç olmuştu. Ben bu seferde aynısı olur düşüncesiyle gittim kuaföre ama canım oğlum beni şaşırttı. Hiç tereddütsüz oturdu araba şeklindeki koltuğuna. Bir yandan elinde tarak ve tonton arabası bir yandan oturduğu araba şeklindeki koltuğun direksiyonunu çevirip sesler çıkardı.

Ben ve babası hayranlıkla saçının kesilişini izledik. Hatta kalkmak istemedi koltuktan :))

Evin kapısını da açıyoruz artık. Kilitliyoruz artık.. Fakat zilden korkuyoruz :))
- Kağan: Anne kokuuu kokuuu ( anne korktum)
- Anne: Neden korktun oğlum noldu?
- Kağan: Kapı Kapı Kapı ...

19 Ocak 2009

BORANİ

Tarifini bildiğim ama ilk defa yapıp tattığım bir tad. Çok hoşuma gitti. Patatesle de yapıyorlar sanırım borani fakat asıl olanı ıspanak ile yapılanı. Denemenizi tavdiye ediyorum. Yapımıda kolay..

MALZEMELER:

1 Kilo Ispanak
Beşamel Sos
Sarmısaklı yoğurt

Üzeri için:

Tereyağ ve salça

Ispanakların yaprakları saplarından ayrılıp doğramadan kaynar suda 3 dakika bekletilir. kevgir ile çıkartılıp süzgece konur sularının süzmesi için. Diğer tarafta Beşamel Sos pişirilir. Ispanaklar ile karıştırılır. Biraz ılındıktan sonra sarmısaklı yoğurt ile karıştırılır. Üzerine tereyağında salça kavrulup dökülerek servis yapılır.

AFİYET OLSUNN

14 Ocak 2009

YAYLA ÇORBASI

Karlı bir havada soğuktan donmuş olarak eve gelip sıcacık bir çorba ile ısınmayı çok özledim vallahi.

Bir an önce kar yağsa da havadaki mikroplar kırılsa, Ellerimiz soğuktan tutmayana kadar kar topu oynasak sonra eve gelip sıcacık çorba ile içimizi ısıtsak ...... Diye uzar gider bu hayaller..

Bizim evde çok sevilir bu çorba. Her zaman yarım kase çorba içen eşim bile bu çorbadan iki tabak içer. Neyse tarifimize geçelim.

MALZEMELER:

1,5 su bardağı yoğurt
1 küçük çay bardağı( ince belli klasik en minik olanlardan) pirinç
yeteri kadar su
3 kaşık un
2 çorba kaşığı tereyağ,
2 çorba kaşığı sıvıyağ
nane, tuz

İlk önce 4 su bardağı su ile pirinçler yumuşayana kadar haşlanır. Başka bir tarafta un çok az su ilavesi ile açılır yoğurda karıştırılıp iyice yedirilir. Yumuşayan pirincin suyundan azar azar yoğurda katılıp ılıtılır. Sonra yoğurt yavaş yavaş bir yandan tenceredeki karışım karıştırılmak sureti ile aktarılır. Kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. Çorba kıvamı bu esnada bayağı koyulaşmış durumda olur. Azar azar sıcak su eklenerek istenilen kıvama getirilir. Ne çok sıvı Ne de çok koyu olacak şekilde ( salep kıcamında) olmalı. ( bizim evde çok sıvı çorbalar sevilmez. )

Kısık ateşte kaynarken başka bir tavada sıvı yağ ve tereyağ eritilir. İçine nane katılır nanenin kokusu gelmeye başladıktan sonra hızlıca bir yandan çorba karıştırılarak tencereye aktarılır. ve Ocağın altı kapatılır. tuzu eklenip karıştırılıp biraz dinlenmeye bırakılır.

AFİYET OLSUN..

( Tuz altı kapandıktan sonra konulduğunda yoğurdun kesmesi önlenmiş olur. Aksi taktirde yoğurt keser ve ortada toplanarak kötü bir görüntü oluşturur.)

13 Ocak 2009

ÇANTAMDAKİLER

Sevgili Ümran beni sobelemişti. bayağı oldu ama anca fırsat bulup çantamın içindekilerin fotoğrafını çekebildim.

Eveet: çantamın içinde neler varmış bakalım..
1) Fotoğraf Makinem ( sadece çantasını görüyorsunuz kendisiyle şuan fotoğraf çekiyorumm :) )
2) Sakız
3) Cüzdanım
4) Kredi Kartlığım
5) Parfüm
6) Ağrı Kesici İlaç Çeşitleri
7) Kalem
9) Islak Mendil
10) Kağıt Mendil
11) Telefonum
12) Makyaj Çantam
13) Evimin Anahtarı
14) Arabamın Anahtarı

Ben kimleri sobelesem acabaaa ???? Hımm bakiyim..Sevgili Aslı, Şeker Pasta Banu'yu sobeliyorum..

Sevgiler

12 Ocak 2009

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ

Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: “Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor.”

Kış ayında bolca yapıp tüketmeye çalışıyorum Bende. Salatası, zeytinyağlısı, etlisi hiç farketmiyor. Ama en çok zeytinyağlısını ve salatası seviliyor evimizde.

MALZEMELER:

2 adet irice kereviz
1 adet orta boy soğan
2 adet ortaboy havuç
2 adet ortaboy patates
2 portakal suyu
yarın limon suyu
tuz, 2 adet kesme şeker, zeytinyağı

Yemeklik doğranan soğanlar yağda iyice kavrulur. Havuçlar ilave edilir. Biraz kavurduktan sonra patates ve kereviz ilave edilir. Kesme şeker, limon ve portakal suları ilave dilip kerevizler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Eğer ki su miktarı az gelirse çok az sıcak su eklenebilir. İndirmeye yakın tuzu konur. Altı kapatıldıktan sonra yeşil yaprakları kıyılıp ilave edilir.

Afiyet Olsun...

KAYNAK: ntv

9 Ocak 2009

OĞUZ kAĞAN'IN BAŞLICA MEKANLARI

Esin Bizi sobelemiş. Sobeler beni bayağı korkutuyor nedense sanki cevaplayamayacakmışım gibi geliyor :) Resimleri toparlamak falan, hangisini koysam acaba diye bayağı düşünsemde neyseki toparladım. Teşekkür ederiz Esincim..


Kağanın başlıca mekanı. Bayılıyor bizim yatağımızda uyumaya. Hastalıktan sonra daha bir alıştı. yanında ben ve babası da varsa tamam artık deymeyin onun keyfine..

Sonraki mekanı mutfak oluyor. Son zamanki eylencesi mutfaktaki tabureler.. Üzerine tencereleri koyup kaşıkla karıştırarak yemek bile yapıyor..


Ben Kağana kek yaparken ki hali.. Yine mutfaktayız..Bulaşık makinesi sepeti...

Tencerelerle yemek yapmak. Karıştırırken de pilav demesi yokmu :))


Bulaşık makinesi kapağı.. kapak açılma yada kapanma sesini duyduğu vakit nerde olursa olsun koşup geliyor... nasılda hemen algılıyor anlamıyorum yatakodasında bile olsa hiç farketmiyor..

Yine mutfak :) Fırın.. Hele ki içinde birşey pişiyorsa yapışıp kalıyor..



Arabasında oturmak, yada onu birisinin arabada gezdirmesi.. Fakat dün akşam ben gezdirirken parmağı tekerleğin altında ezildi :( Bayağı ağladı..



Dışarda gezmek , ( anasının oğlu nede olsa) park, salıncak, atlı karınca ilkten binmek istemedi sonra da inmek istemedi :)



Vee banyo. şimdilerde arabada değil tabi ama banyodaki herşey onun ilgi alanı..

Kağanın başlıca mekanlarını ben neredeysem orası diyebiliriz aslında.. Çünkü evde hiçbir yere onsuz giremiyorum anlarsınız :) ...
Ben de Aslı&Efe, Betül&Efe yi sobeliyorum.. hadi bakalım..

7 Ocak 2009

PEKMEZLİ KEK

Pazar günü Kağan'a değişik bir kek yapmak istedim. Genelde Portakallı Kek yapıyorum. İlkten biraz tereddüt ettim çünkü değişik tatlara pek açık olmayan bir çocuk. Alışmış olduğu tadın dışına çıkmaktan pek hoşlanmıyor.

Keki çok seviyor kalıbı görünce bile kekii kekiii diye sayıklıyor. Pişene kadar fırının canımdan ayrılmıyor. Hatta artık beraber çırpıyoruz keklerimizi. Çok şaşırdım ben mikseri nasıl hareket ettirirsem oda aynısını yapıyor. Çocuklar ne kadar gözlemci oluyorlar. Neyse ki sonuç güzel oldu kokrtuğum olmadı ilk piştiğinde 2 dilim birden yedi.

MALZEMELER: ( 26 cm kalıp )

4 adet yumurta
1 su bardağı esmer şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı üzüm + dut pekmezi ( keçiboynuzu da olsaydı ondan da karıştırıcaktım)
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım çay kaşığı tarçın
1 fiske tuz
2,5 su bardağı un
1 su bardağı fındık unu ( çok ince çekilmiş fındık)
1 paket kabartma tozu

yumurta ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır. içine sırası ile sıvıyağ, süt, pekmez eklenir. çırpılır. kuru karışımların hepsi bir kaba elenir. sonra sıvı karışıma katılıp çırpılır. yağlanmış kaba dökülüp ilk 200 derecede sonra 170 derecede batırılan kürdan temiz çıkana kadar pişirilir.

AFİYET OLSUNN..

5 Ocak 2009

AYVA TATLISI




tam zamanı ...bol bol yapmak gerek..

MALZEMELER:

5 adet irice ayva
5 su bardağı toz şeker
2 - 2,5 su bardağı su
6-7 adet karanfil
1 çubuk tarçın

üzerine kaymak, kremşanti, dondurma vb.

1) Ayvaların kabuklarını soyup ikiye bölün ve çekirdek yataklarını çıkartın.
2) Ayvaları Tencereye dizin. Çekirdek yatakları, karanfil, tarçın çubuğu ve ayva kabuklarından bir kaç tane ilave edin. Suyunu ilave edip 10 dakika kadar yüksek ateşte pişrin.
3) Üzerine şekerini ilave edip kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin.
4) Ayva çekirdekleri hemn renk verecek hem de suyunun jelleşmesini sağlayacak. karanfil ve tarçın da hoş aroma katacak.
5) SOğuduktan sonra kaymak ya da istediğiniz başka bir malzeme ile servis edin.

AFİYET OLSUN...

3 Ocak 2009

MANTARLI TAVUK SARMA VE İÇ PİLAV




Çok fazla bekletmeden tariflere geçmek istedim. Çok lezzetli bir tavuk oldu. Tavsiye ederim.

MALZEMELER:

8 Adet tavuk but fleto
1 paket mantar
1 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
1 kase kaşar rendesi
istenilen baharatlar

sos:

1 kaşık tereyağ
1 kaşık biber salçası
1 kaşık un

YAPILIŞI:

İlk önce soğanlar ince kıyılıp yağda kavrulur. içine şapkaları ile kıyılmış mantarlar eklenip hafif kavrulduktan sonra sivri biber ince ince kıyılıp tencereye ilave edilir. harlı ateşte bıraktığı suyu salıp çekene kadar kavrulur. indirmeye yakın tuz ve istenilen baharatlar eklenip ( ben acı toz kırmızı biber, karabiber ekledim) altı kapatılıp ılınmaya bırakılır. Tavuk butları fleto şeklinde yaptırılıp inceltirilir. her tarafı tuzlanıp bir tarafına mantarlı içten koyup 1 kaşık kadar da kaşar rendesi konur ve rulo yapılır. kürdan ile bir iki yerinden tutturulur. Tüm tavuklara aynı işlem uygulanıp borcama dizilir. tavukların üzerine karabiber serpilir. Tepsiye folyo kapatılıp 200 derecede pişmesi sağlanır.

Bu arada sosu hazırlanır. Tereyağda un kavrulup fırındaki tavukların suyu bir kaseye alınıp un kavrulduktan sonra salçası ve tavuk suyu eklenip kıvamlı bir sos hazırlanır. Yine istenilen baharatlar ilave edilip folyo alınarak sos tavukların üzerİne gezdirilir. Bir müddet de folyosuz pişirilip tavuklar iyice kızarınca fırın kapatılır.



İÇ PİLAV:




MALZEMELER:

2 Bardak pirinç
3 kaşık tereyağ 2 kaşık sıvıyağ
1 adet kurusoğan
1 paket dolmalık fıstık
yarım paket kuşüzümü
1 çay kaşığı tarçın, şeker, karabiber
1 tatlı kaşığı yenibahar
tuz

YAPILIŞI:

Eritilen yağda fıstıklar kavrulup İnce kıyılmış soğanlar ilave edilir. soğanlar hafif pembeleşince pirinç ve üzümler ilave edilir. 1 ila 2 dakika kavrulup tüm baharatlar ve pirinçlerin üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su eklenip hafif karıştırılıp altı kısılarak demlenmeye bırakılır. piştikten sonra alt üst edilip 10 dakika dinlendirilir ve servise sunulur.

AFİYET OLSUN..

2 Ocak 2009

BİR YIL DAHA GERİDE KALDI

Bir yılı daha geride bıraktık acısıyla tatlısıyla.. 2009 inşallah hepimiz için hayırlı olur.
Yılbaşında eşimin ailesi bize davetliydi. Çarşamba günü neredeyse tüm günüm yemek hazırlamakla geçti diyebilirim. O telaş içinde masanın fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. Aklıma geldiğinde herkes yemeğe başlamıştı. Birde şimdi farkediyorum ki Fırında kaşarlı patates püresi yapmıştım onun fotoğrafını da çekmemişim :)
Üstteki Mantarlı Tavuk Sarma ( tarifi gelecek)

Mercimek Köftesi


İç Pilav ( tarifi gelecek)

Ayva Tatlısı ( tarifi gelecek)