
Bu sene geç kaldım Aşure yapmakta. Daha önceki senelerde hep en erken ben yapardım ama yoğunluktan anca zaman bulabildim. Geç oldu ama güzel oldu..
Benim malzemelerim biraz fazla Her sene benim aşure yapmamı dört gözle bekeleyenler çok olduğundan sekiz litrelik iki tencerede yapıyorum. İsteyenlerde doya doya yiyorlar. Bu sene çok kişi tadına baktı. eşimin Ankaradan ziyarete gelen teyzesine bile nasip oldu ...
MALZEMELER:
1 kilo aşurelik buğday
yarım kilo nohut
yarım kilo kuru fasulye
yarım su bardağı pirinç
yarım kilo kuru incir
yarım kilo kuru kayısı
yarım kilo kuru üzüm
2,5 kilo şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı bal
3-4 karanfil
2 adet portakalın kabuğu
Üzerine:
tarçın, ceviz, nar, dolmalık fıstık, kuş üzümü...
Buğday bir gece önceden çok iyi yıkandıktan sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılıp bırakılır. Öteki malzemelerin hepsi suya konur. Ben bu arada kuru üzüm kayısı ve incirin suyunu bir kaç kez değiştiriyorum.
Ertesi gün Nohut ve Fasulye ayrı ayrı haşlanır. Buğdayın suyu iyice süzülüp üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi ile ara ara karıştırılarak kaynamaya başlar. Bu esnada nohut ve fasulyenin kabukları çıkartılır. Kayısı ve incirler ince ince doğranır. portakalların kabukları ince soyulup doğranır. İncir biraz şeker ilavesi ile başka bir tencerede pişirilir.
Portakal kabukları ve pirinç pişmekte olan buğdayın içine eklenir. Ara ara buğday suyu çekeceğincen kaynamış su eklemesi yapılır. (Ben içine 5-6 litre su ekledim) Yaklaşık 1 saat pişmesi gerekiyor buğdayın tek başına.
Daha sonra içine nohut ve fasulyeler eklenir. 10 dakikada bu şekilde piştikten sonra kuru üzüm ve kayısı eklenir. tuz ve bal ilavesi yapılır.
5-6 dakika kadar sonra şeker yavaş yavaş eklenir. Yarım saat şekerle pişirilir.
İndirmeye yakın karanfiller atılıp 1-2 dakika sonra altı kapatılır. Biraz dinlendirilip pişirilen incirler tencereye eklenir. karıştırılıp kaselere boşaltılır. Üzeri süslenerek servis yapılır.
not: Aşure piştiğinde size suluymuş gibi gelebilir. Buna aldanmayın çünkü durdukça katılaşacaktır. Sulu diye nişasta eklemesi yapmanıza hiç gerek yok. Nişasta bulanık bir görüntünün oluşmasını sağlıyor.
Meyvelerin suyunu çok değiştirmemin sebebi siyah suları gitmesi için. İncirleri ve karanfilleri baştan ekleme yaparsak aşurenin rengini karartır.
AFİYET OLSUN..