26 Ağustos 2013

ŞEFTALİ ve MÜRDÜM ERİKLİ TART BİSKÜVİ



Çok başka bir tarif yapmak için yola çıkıp asıl tarife bir türlü ulaşamayınca kendim kafamdan bir tarif uydurdum. Ortaya harika bir lezzet çıktı.

MALZEMELER:

50 Gr Tereyağ
100 Gr Margarin (Ben Teremyağ kullandım.)
3 yumurta sarısı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanılya
1 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
Aldığı kadar un
yarım çay kaşığı kabartma tozu

ARA MALZEMESİ:

1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı kırılmış fındık
3 yumurta beyazı
1 çay bardağı pudra şekeri

Üzeri için:
1 adet buyuk boy şeftali
5-6 adet mürdüm eriği
2-3 Kaşık toz şeker ( ben esmer şeker kullandım)

YAPILIŞI:

1) Öncelikle derin bir karıştırma kabına un hariç diğer malzemeleri ekleyin. Elinizle karıştırın. yavaş yavaş un ilavesi ile yoğurun. İçindeki yumurta sarısının fazlalığından dolayı sert bir hamur olacak. öyle yumuşak elastik bir hamur olmayacak. paniğe kapılmayın.

2) Fırın tepsisi büyüklüğünde yağlı kağıdın üzerinde merdane yardımı ile hamuru 1 cm inceliğinde açın. Yine biraz zorlanabilirsiniz açarken. ilk başta şekilsiz olacaktır. Bıçak ile kenarlarını keserek kare şekli verin hamura.

3) Ara malzemesi için tüm malzemeyi robotta iyice çekin. Hamurun üzerine yayın. 

4) Şeftalinin kabuklarını soyup dilimleyin. mürdüm eriğini de dilimleyip gelişi güzel fındıklı harcın üzerine serin. Meyvelerin üzerine şekeri serpin 170 derecede hamur kızarana kadar pişirin. 

5) Piştiğinde fırından çıkartın. Ilındığında dilimlere bölün. Servis esnasında üzerine pudra şekeri serpin. Ya da parlak görünmesini isterseniz fırca yardımı ile  bal ya da kayısı marmelatı sürebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...


21 Ağustos 2013

KABAKLI VE PEYNİRLİ KİŞ



HAMURU İÇİN:

500 Gr Un
2 adet yumurta
200 gr tereyağ veya margarin ( yarı yarıya ikisini kullanıyorum )
1 çay kaşığı tuz
4 kaşık soğuk su

İÇ MALZEME:

2 Adet kabak ( Rendelenmiş)
2 adet yumurta
200 gr krema
1 çay kaşığı tuz ve karabiber
yarım demet dereotu
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar

YAPILIŞI:

1) Un, tuz ve yağı elinizle ezin. Üzerine yumurtaları  kırın ve karıştırmaya devam edin. Suyu küçük azar azar karıştırarak ekleyin. Eğer karışımınız sert ve yoğrulur bir kıvama gelirse su eklemeyi bırakın, değilse az daha ekleyebilirsiniz.
2) Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün 30 dakika buz dolabında dinlendirin.
3) Hamuru merdane ile kalıptan biraz daha büyük şekilde açın.
4) Kalıbınızı yağlayın ya da altına yağlı kağıt serin. Ya da tabanı çıkan bir tart kalıbı da kullanabilirsiniz. Hamurunuzu fırın kabınıza alın .Kenarlarını ve tabanını içinde hava kalmayacak şekilde iyice fırın kabınıza yerleştirin ve dışarı taşan parçaları elinizle yada merdane ile kesin. Bir çatal yardımı ile hamurun tabanı ve kenarlarına  küçük delikler açın. Üzerine yağlı kağıt ve nohut koyun.
5) 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar taban iyice sertleşene kadar pişirin. Sonra üstündeki nohut ve yağlı kağıdı alıp tekrar 5 dakika daha pişirin.
6)  Derin bir kabın içine 2 yumurtayı kırın, üzerine kremayı , ince kıyılmış dereotunu ilave edip çırpın. Daha sonra içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış kabakları kaşar peynirini ekleyin. Tekrar karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırarak çırpmaya devam edin. 
7) Karışımı hamurun üzerine yayın. eski kaşar peynirini de üzerine yayın. 170 derecede üst malzeme pişip peynirler kızarana kadar pişirin. 

AFİYET OLSUN. 


6 Ağustos 2013

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA



 Yaz ayında yapılabilecek en güzel zeytinyağlı zeytinyağlıların hası. Hazır pazarlarda bolken alıp dolaba koymak gerek.

MALZEMELER:

1 Kilo taze barbunya
1 adet büyük boy soğan
2 adet domates
1 adet havuç
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz
Yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:

1) Barbunyaları ayıklayın. Bir taşım kaynatın suyunu süzün.

2) Soğanı rendeleyin. Zeytinyağında kavurun. Havuçları soyun doğrayın ve soğanlara ilave edin. Domatesleri rendeleyin soğan ve havuca ilave edin. domates hafif kavrulduğunda barbunları ilave edin 1-2 dakika kavurun.

3) Kesme şekeri, yeteri kadar tuz ve 1-1.5 bardak sıcak su ilave edin. kısık ateşte pişirin. Suyunu çok çekerse yarım bardak daha sıcak su ilave edebilirsiniz.

4) Barbunyalar yumuşadığında altını kapatın ve soğumaya bırakın. Servis esnasında maydanoz serpin.

AFİYET OLSUN

5 Ağustos 2013

YUFKADA KADAYIF TATLISI


Hep sürekli dışardan almışımdır bu tatlıyı. Geçenlerde kendim deneyeyim dedim. Vallahi Çok güzel oldu pek güzel oldu.

Bir adet yufkadan 8 adet tatlı çıkıyor. isterseniz artırabilirsiniz.

MALZEMELER:

1 adet yufka
250 gr çiğ kadayıf
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz ya da fıstık
Kızartmak için ayçiçek yağı

ŞERBET:

3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

YAPILIŞI:

1) Şerbet için şeker ve suyu tencereye alin. Kaynatın. Altını kapatmaya yakın limon suyu sıkın. Ocaktan alıp başka bir derin kaseye alın. ( şerbet soğuk tatlılar sıcak olacak. )

2) Kadayıfları bıçak yardımı ile doğrayın. Yufkayı 8 eşit parçaya bölün.

3) Böldüğünüz parçaların geniş kısmına bolca kadayıf koyun. 2 kaşık kadar ceviz serpin ve kalın bir sigara böreği şeklinde sarın.

4) Tüm yufkayı bu şekilde sarın. Derin ama küçük bir tencereye bolca yağ dökün. İyice kızdırın. Tatlıları kızgın yağa atıp altın sarısı olana kadar kızartın.

5) Kızaran tatlıları hemen soğuk şerbete atın. Yaklaşık 10 dakika şerbette bekletip Servis tabağına alın.

AFİYET OLSUN

3 Ağustos 2013

ŞAM TATLI



Eski bir defterim vardır Çok eski hemde. Defterin kendisi 30 seneden daha yaşlı bir zamanlar babamın bakkalı varken veresiye defteriymiş. Nice sonra ben yetişemedim ama o döneme maalesef kapatmış babam bakkalını. Geriye de o defter kalmış. Ben de seneler sonra defteri tarif defterine dönüştürmüştüm. Her denediğim denemek istediğim tarifleri tek tek yazıyordum üşenmeden.

Bu tarif de o defterden bir zamanlar sıklıkla yapardım ama yeni tarifler deneme sevdası yüzünden unutulmuştu. Geçenlerde göz gezdirirken rastladım. Ramazanda da çok iyi giderdi iftardan sonra.

Ayrıca bu gün Kadir gecesi Tüm İslam Aleminin Kandili Mübarek Olsun..

Hadi tarife geçelim...

MALZEMELER:

1 Paket İrmik ( 500 gr)
2 Su Bardağı Yoğurt
1 su bardağı Toz şeker
1 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 kase tuzsuz yer fıstığı

Şerbet:

4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
çeyrek limon suyu

YAPILIŞI:

1) Yoğurt ve toz şekeri mikserle iyice çırpın. Kuru malzemeleri ekleyin tekrar çırpın.

2) Islatılmış kare borcama dökün. Üzerine fıstıklarını dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

3) Şerbetini kaynatın. Ilıtın. Keskin bir bıçak yardımı ile dilimlere ayırın.

4) Sıcak tatlıya ılık şerbeti dökün. Üzerine tepsi kapatın ve şerbeti iyice çekene kadar oda sıcaklığında bekletin.

AFİYET OLSUN



2 Ağustos 2013

ÇÖKERTME KEBABI YA DA ÇENTİK KEBABI


Sarımsaklı Yoğurt, domates sos ve kıtır patates kızartmasının harika uyumuna bayılacaksınız. Biftekle yapılır genelde ama ben bu sefer kıyma ile yaptım.

MALZEMELER:

Et için:

200 gr kıyma
1 orta boy soğan
1 adet domates rendesi
tuz
karabiber, pulbiber kekik

Kibrit Patates için:

2 adet patates
kızartmak için sıvı yağ

Domates Sos İçin:

2 adet domates rendesi
1 kaşık domates salçası
3 yemek kaşığı zeytınyağ

Servis için 

Sarımsaklı Yoğurt

YAPILIŞI:

1) Soğanı rendeleyin. Kıyma ile birlikte kavurmaya başlayın. Kıymanın rengi döndüğünde domates rendesini ekleyin. İyice suyunu çektiğinde tuz ve baharatlarını ekleyin.

2) Patatesleri kibrit çöpü kalınlığında doğrayın. 5-6 kez yıkayın. ( nişastası iyice çıksın daha kıtır olsun diye) Bol yağda kızartın.

3) Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. domates rendesi ve domates salçasını ekleyip kavurun. Çok Kuru olursa yarım bardak kadar sıcak su ekleyebilirsiniz.

4) Servis tabağına önce kibrit patatesleri alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Son olarak domates sos ve kıymalı harcı ilave ederek servis yapın.

AFİYET OLSUN