29 Mayıs 2019

krem karamelli kek



Efsane. Mutlaka denemelisiniz. Şaaşalı görüntüsüne rağmen yapımı çok basit. üç aşaması var.

Malzemeler:
  • Yarım su bardağı şeker (yakmak için)

  • Krem karamel için:
  • 500 gr süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 4 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • yarım limon kabuğu rendesi ( yoksa portakal da olur)

  • Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • yarım limon kabuğu rendesi ( yoksa portakal da olur)

Hazırlanması:
  1. Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)
  2. Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın. 
  3. Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. 
  4. Keki içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak  önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin.  
  5. Pişen keki dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün KENARLI bir tabağa ters çevirin. (bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)




7 Mayıs 2019

Donauwelle - Tuna Dalgası





Yapılışı da ismi gibi biraz uzun biraz uğraş istiyor ama tadı enfes. Almanlara ait bir kek aslında bu. Ama Almanlar kekleri bile süsleyip pasta görünümüne sokuyorlar bilirsiniz ki. Donauwelle Tuna Nehrinin Dalgalarını andırdığı için bu isim verilmiş sanırım. Diğer

Asıl bulduğum tariflerde keki daha farklı. Katı yağ oranı oldukça yüksek. Ben biraz daha değiştirip yaptım. Bir ismi de Pamuk Prenses Pastası.  Bir kere deneyin hep yapmak isteyeceksiniz.

MALZEMELER:

4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
200 ml süt
2 bardak un
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu ve vanilya
1 çimdik tuz

Krema:

5 su bardağı süt
3 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 poşet kremşanti ( paketin içindeki iki taneden bir tanesi kullanılacak)

Üzeri için:

200 gr bitter çikolata
100 gr sıvı krema

YAPILIŞI:

1) Öncelikle kek için kakao hariç tüm kuru malzemeleri karıştırın.

2) Yumurtayı şeker ile 5 dakika çırpın. Sıvı yağ ve süt ekleyip çırpmaya devam edin. Kuru malzemeleri ekleyin tekrar çırpın. Yarısını dikdörtgen bir borcama boşaltın.

3) Diğer yarısına kakao ekleyip çırpın. ve Beyaz karışımın üzerine yayın.

4) Üzerine eşit aralıklarla vişneleri dizin. 180 derecede pişirin. ve soğuması için kenara alın.

5) Krema için krem şanti hariç tüm malzemeyi derin bir tencerede çırpın. Ocağın üzerine alıp pişirin. Ocaktan indirip 5 dakika mikserle çırparak havalandırın. İçine toz krem şantiyi katın tekrar çırpın.

6) Kremayı Soğumuş olan kekin üzerine düzgünce yayın.

7) Üzeri için kremayı kaynama noktasına getirin ve altını kapatın. İçine çıkolataları ekleyip çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Pürüzsüz bir hal aldığında  beyaz kremanın üzerine dökün ve yayın.

8) Soğuması için Buzdolabında bekletin. Daha sonra üzerine çatalla dalgalar yapın.

AFİYET OLSUN