22 Temmuz 2019

Kazandibi

Sütlü tatlıları çok severim tavuk göğsü de bunlardan bir tanesi. üzerine bir de tavukgogsu kazan dibi olunca daha da güzel.
 Ben dışarda bir yerde tatlı ya da yemek tarzı bir şey yiyeceksem genelde evde yapmadığım denemedigim tatlıları seçerim. Kazan dibi de bunlarin başında gelirdi. Nedense zor yapılamaz evde güzel olmaz sanırdım ama yaptım ve oldu hatta harika oldu.  Biraz zahmetli evde gerçek bir tavukgöğsü kazan dibi yemek istiyorsunuz bir gece hazırlık bir gecede bekleme süresi iki gün öncesinden başlamanız gerekli ama sonucuda muhteşem.

Malzemeler
2 kg süt
Sübye
İki bardak şeker
İsteye göre vanilya
90 gr tavuk göğsü


Öncelikle Sübyemizi yapmamız gerekiyor.  bunun için Bir gece önceden bir bardak pirincimize bir bardakdan bir parmak az su koyup bekletiyoruz ertesi gün blendır ile çekiyoruz pürüzsüz bir hal alana kadar ve işte sübyemiz hazır. 

Yine bir gece önceden tavuk göğsümüzü haşlıyoruz. Yaklaşık 1 saat ara ile suyunu sürekli değiştiriyoruz. Tavuk göğsümüzü elimizde iyice ufalayıp birkaç kez de bu şekilde suyun içersinde bekletip suyunu döküyoruz. Tavugun kokusunun iyice gitmesi gerekiyor. Eğer elinizle çok fazla ufalyamazsınız tavugun uzerinden merdane ile yufka açar gibi merdaneyi bastırarak geçiriyoruz iyice unufak haline getiriyoruz birkaç kez de bu şekilde sudan geçiriyoruz tavugumuzda hazır.

Artık tavukgöğsü kazandibimizi yapmaya başlayabiliriz büyükçe bir tencereye sütümüzü döküyoruz içine şekerimizi ekleyip şeker eriyene kadar ısıtıyoruz daha sonra tavuk göğsümüzü katıyoruz sürekli karıştırarak süt iyice ısındıgi tavuk ile iyice ozdeslestigi zaman sübyemizi ilave edip karıştırıra karıştıra iyice pişiriyoruz

Şimdi alüminyum bir tepsiye ihtiyacımız var teflon tepside olmaz. muhallebimizin bir kısmını alüminyum tepsimize alıyoruz yaklaşık 3 ile 4 kepçe kadarını. ocağın altını yakıp tepsimizi ocağın üzerine yerleştiriyoruz muhallebimizi sürekli karıştırarak altını yakıyoruz bu işlem yaklaşık 30 ila 45 dakika kadar sürüyor tamamen her tarafi esit yandıgi zaman Ocaktan alıyoruz. Tencerede kalab  tatlımıza isterseniz bir paket vanilya ekleyebilirsiniz daha sonra bu tatlımızı tepsimize yayıyoruz ve bir gece dolapta bekletiyoruz ertesi gün kesip spatulayla Çıkartıp tabağamıza ters çeviriyoruz. 

İşsssssste  bu kadar. 

Bakmayın bu kadar uzun anlattığımı aslında çok basit anlaşılır olsun diye böyle uzun anlattım. 

29 Mayıs 2019

krem karamelli kek



Efsane. Mutlaka denemelisiniz. Şaaşalı görüntüsüne rağmen yapımı çok basit. üç aşaması var.

Malzemeler:
  • Yarım su bardağı şeker (yakmak için)

  • Krem karamel için:
  • 500 gr süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 4 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • yarım limon kabuğu rendesi ( yoksa portakal da olur)

  • Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • yarım limon kabuğu rendesi ( yoksa portakal da olur)

Hazırlanması:
  1. Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)
  2. Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın. 
  3. Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. 
  4. Keki içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak  önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin.  
  5. Pişen keki dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün KENARLI bir tabağa ters çevirin. (bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)




7 Mayıs 2019

Donauwelle - Tuna Dalgası





Yapılışı da ismi gibi biraz uzun biraz uğraş istiyor ama tadı enfes. Almanlara ait bir kek aslında bu. Ama Almanlar kekleri bile süsleyip pasta görünümüne sokuyorlar bilirsiniz ki. Donauwelle Tuna Nehrinin Dalgalarını andırdığı için bu isim verilmiş sanırım. Diğer

Asıl bulduğum tariflerde keki daha farklı. Katı yağ oranı oldukça yüksek. Ben biraz daha değiştirip yaptım. Bir ismi de Pamuk Prenses Pastası.  Bir kere deneyin hep yapmak isteyeceksiniz.

MALZEMELER:

4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
200 ml süt
2 bardak un
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu ve vanilya
1 çimdik tuz

Krema:

5 su bardağı süt
3 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 poşet kremşanti ( paketin içindeki iki taneden bir tanesi kullanılacak)

Üzeri için:

200 gr bitter çikolata
100 gr sıvı krema

YAPILIŞI:

1) Öncelikle kek için kakao hariç tüm kuru malzemeleri karıştırın.

2) Yumurtayı şeker ile 5 dakika çırpın. Sıvı yağ ve süt ekleyip çırpmaya devam edin. Kuru malzemeleri ekleyin tekrar çırpın. Yarısını dikdörtgen bir borcama boşaltın.

3) Diğer yarısına kakao ekleyip çırpın. ve Beyaz karışımın üzerine yayın.

4) Üzerine eşit aralıklarla vişneleri dizin. 180 derecede pişirin. ve soğuması için kenara alın.

5) Krema için krem şanti hariç tüm malzemeyi derin bir tencerede çırpın. Ocağın üzerine alıp pişirin. Ocaktan indirip 5 dakika mikserle çırparak havalandırın. İçine toz krem şantiyi katın tekrar çırpın.

6) Kremayı Soğumuş olan kekin üzerine düzgünce yayın.

7) Üzeri için kremayı kaynama noktasına getirin ve altını kapatın. İçine çıkolataları ekleyip çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Pürüzsüz bir hal aldığında  beyaz kremanın üzerine dökün ve yayın.

8) Soğuması için Buzdolabında bekletin. Daha sonra üzerine çatalla dalgalar yapın.

AFİYET OLSUN