24 Mayıs 2020

ARAP KURABİYE



2004 senesi idi sanırım  Portakal Ağacı vardı o zamanlar yemek sitesi olarak sadece. Forum açmıştı o zaman Hatice ve ben de forumda moderatördüm. Haşlanmış yumurta sarısı ile uydurduğum bir kurabiye vardı. Kahvaltıdan artan yumurta sarılarını değerlendirmek amaçlı denediğim bir kurabiyeydi.  Sonra Hatice PORTAKAL AĞACI sitede yayınladı kurabiyeyi. Sonra ben bile önünü alamadım kurabiye aldı yürüdü. Ama kendi tarifi gibi yayınlayanlar mı dersin. kurabiyenin içeriğini değiştirip tarif yazanlar mı dersin. her şeyi gördüm görüyorum.

Daha sonra 2008 de Annemin Elleri kurabiye pişirmiş adlı kimsesiz çocuklar yararına düzenlenen yarışmada yarı finalde 1.lik,  finalde 3.lük ödülü aldım kurabiyemle. 

Leziz dergisi 2009 Kasım ayı sayısında yer aldım. 

Kurabiyenin hamurunda kesinlikle şeker ve kabartma tozu yok arkadaşlar.  

Bayramın birinci günü biliyorsunuz. Gelen misafirlerinize kahvenin yanında ikram edeceğiniz muhteşem bir kurabiye. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.





MALZEMELER:


1 paket oda sıcaklığında margarin ( ben teremyağ kullanıyorum)
3 adet haşlanmış yumurta sarısı
2 paket vanilya
3 -4 su bardağı un

ÜZERİ İÇİN:
yarım su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı kakao
yarım su bardağı nesguik
Yumurta sarıları vanilyalar ile birlikte iyice un ufak olana kadar ezilir.

Oda sıcaklığındaki margarin eklenip bulamaç haline gelene kadar karıştırılır.

Yavaş yavaş un ilave edilerek yoğrulur. 3 bardaktan sonrası kontrollü. bazen gerek olmuyor. 

Fındıktan az büyük toplar yapılıp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Asla kızarmayacak kurabiye. beyaz ve üzeri nemli şekilde kalacaklar. sonra kendini çekiyor. 

Pudra şekeri, nesguik ve kakao derin bir kapta karıştırılıp fırından çıkan sıcak kurabiyeler bu karışıma iyice bulanır. 

Birbirine değmeyecek şekilde dizilerek soğuması ve içinin çekmesi sağlanır.

AFİYET OLSUN..

Fotoğraf dergi çekiminden. Çok sevdiğim Özgür Bakır tarafından çekildi. 






19 Mayıs 2020

Tahinli Büzme Baklava



Ramazan ayında tatlısız olmuyor. En azından bizim evde. Normal bir zamanda her yemekten sonra tatlı yapmam ama Ramazan olunca mutlaka iftardan sonra bir tatlı olması gerekli. 

Önceden sadece bayramlarda düğünlerde baklava açılırdı evlerde. Hazır baklava yufkaları ile artık istediğimiz her vakit baklava yapabiliyoruz. İşimiz ne kadar kolaylaştı dimi?

Bu tatlıyı da toplamda 1 saatte hazırlamanız mümkün. şiddetle tavsiye ederim. 

MALZEMELER:

8-9 yaprak hazır baklava yufkasi
2 su bardagi ceviz kirigi
1,5 su bardagi tahin
150-200 gr tereyag

Serbeti icin:
3 su bardagi seker
3 su bardagi su
Yarim limon suyu

Oncelikle seker ve suyu ocaga alip kaynatin. Seker eridiginde 5 dakika daha kaynatip limon suyunu ekleyin. Bir iki dakika daha kaynatin ve altini kapatip sogumaya birakin. ( serbet soguk olacak)

Baklava yufkasini tezgaha serin. Her tarafina bolca tahin surun. Ceviz kirigini her tarafina yayin. En ince oklava ile sarin hafif buzun ve oklavayi tatlidan cikartin. İki parmak kalinliginda dilimleyip tepsiye yerlestirin. Butun yufkalara ayni islemi uygulayin. Tereyagini eritip tatlinin uzerine esit miktarda kasik yardimi ile dokün. 170 derecelik firinda kontrollu olarak iyice kiyir olana kadar pisirelim. Agir agir pişirin iyice kızarsın. yoksa tatli yumusak olur. 

Pisen tatliyi firindan cikarip 1-2 dakika beklettikten sonra soguk olan serbeti yavasca tatliya yedirelim. Uzerini asla kapatmayin. 

Afiyet olsun. 

İsteyen arasina tahin yerine tereyag surebilir. 

AFİYET OLSUN