20 Nisan 2021

ŞEKERPARE


 

Daha önce de bir sürü şekerpare tarifi vermişim. Buda benzer bir tarif bazı ölçülerde farklılık var sadece.  Ben beğendim umarım siz de beğenirsiniz. 


MALZEMELER:

 

250 gr tereyağ veya margarin ( yumuşak)

2 adet yumurta ( 1 inin sarısı üzerine )

1 su bardağı pudra şekeri

1 su bardağı + 2 yemek kaşığı irmik

1 paket vanilya ve kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

4-4,5 su bardağı un

ŞERBET:

 

4 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

Yarım limon suyu

 

Öncelikle şerbeti kaynatıp soğutun. Oda sıcaklığındaki yağ ile pudra şekerini krema gibi olana kadar elinizle yoğurun. Yumurta sarılarını, irmik ve vanilyayı katın parmaklarınızla karıştırmaya devam edin. Yavaş yavaş unu, kabartma tozunu ve karbonatı katıp kulak memesi kıvamına gelene kadar un katarak yoğurun. Ceviz kadar bezeler alıp avuç içinizde silindir şeklinde şekil verin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Çatal yardımı ile çizikler atın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Pişen tatlıları fırından çıkarın. 5 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra şerbeti üzerlerine dökün. Üzerine başka bir tepsi kapatıp şerbeti çekip oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.



17 Ocak 2021


 



Hadi gelin haşhaşlı çörek yapalım. Ev mis gibi maya koksun.

 

Hamuru için:

Bardak ölçüsü 200 ml

1 su bardağı ılık süt

1 su bardağı ıkıl su

1çay bardağı sıvı yağ

2 yemek kaşığı toz şeker

1 paket yaş maya ( kuru Maya da olabilir)

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta akı ( sarısı üzerine)

5,5 bardak un ( yumuşak bir hamur olacak)

İç malzeme:

1 su bardağı Ezilmiş haşhaş

1 su bardağı Sıvıyağ

1,5 su bardağı çekilmiş ceviz

2 kaşık şeker

 

Karıştırma kabına süt, su şeker sıvı yağ maya ve yumurta beyazını karıştıralım. Ve yavaş yavaş unu ilave edelim. 5 dakika boyunca güzelce yoğurmaya devam edelim. Hafif ele yapışan bir hamur oluyor sakın daha fazla un eklemeyin. Üzerini örtük 4550 dakika ılık bir ortamda mayalanması için bırakalım.

 

İç harcı için hepsini iyice karıştırıp homojen bir karışım elde edelim.

 

Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya bölelim. Her bezeyi kocaman açalım. İç harçtan her yerine bolca sürelim ve sıkıca rulo yapalım. İki parmak kalınlığında keserek dik bir şekilde tepsiye yerleştirelim. 30-40 dakika tepside mayalandırıp üzerine yumurta sarısı sürelim ve 180 derecede kızarana kadar pişirelim.

 

AFİYET OLSUN