22 Temmuz 2014

MÜCVER


Yaz ayında bence yenebilecek olan en güzel yardımcı yemek. Hem de evde kalmış tek sebzeleri de değerlendirmenin en güzel yolu. Yanında da yoğurt oldumu hele de sarımsaklı oldumu ohh ohhh Afiyet Olsun demekten başka bişey düşmüyor bize de :)

MALZEMELER:

2 Adet Kabak
2 adet Patates
yarım demet taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
3 dis sarımsak
3 adet yumurta
3 kaşık un
tuz karabiber pul iber

kızartmak için çok az sıvıyağ

YAPILIŞI:

  1. Kabak ve patatesi rendeleyin fazla suyunu sıkın.tüm yeşillikleri doğrayın. hepsini harmanlayın.
  2. yumurta un, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
  3. tavayı kızdırın. çok az yağ koyup harçtan 2 cm aralıklarla 1 kaşık koyun. kızardığında arka tarafını çevirin ve kızartın.,
  4. tüm malzemeye aynı işlemi uygulayın.
Ben çok az yağda pişiriyorum ama siz isterseniz daha bol yağda kızartabilirsiniz. 

AFİYET OLSUN




20 Temmuz 2014

VİŞNELİ CRUMBLE


Bizim yaz akşamlarında tercih ettiğimiz bir tatlı Crumble. Hemen hemen her taze meyve ile yapılabilir. İlerki günlerde elmalısının da tarifi gelecek. Misafir geldiğinde yanında dondurma ile servis edebileceğiniz yapımı yarım saatinizi almayacak bir tatlı.

MALZEMELER: ( 4 Kişilik)

2 Su Bardagı Çekirdekleri çıkarılmış vişne
1 çay bardağı damla çikolata
3 yemek kaşığı şeker ( vişneler çok olgun ve koyu renkliyse gerek olmayabilir)

HAMURU:

1+1/4 su bardağı un ( 175 gr un )
1 su bardağından 2 parmak eksik ( 170 Gr şeker )
Yarım çay kaşığı tuz
125 Gr tereyağ ( buzlu)

YAPILIŞI:

1) Vişne ve şekeri karıştırıp ufak bir fırın kabına aktarın. ( küçük tek kişilik fırın kapları da olur. )

2) Üzerine damla çikolataları serpin. ( isteğe göre damla çikolata miktarını artırabilirsiniz)

3) Mutfak robotunun haznesine un, şeker ve tuzu koyun. Tereyağını minik küpler halinde kesip ara ara unlu karışıma ekleyerek robotu çalıştırın. Yağın tamamen unla özleşmesini engellemek için tereyağının soğuk olması gerek. Ekmek kırığı şeklinde olduğunda robotu daha fazla çalıştırmayın.

4) Mutfak robotunuz yoksa aynı işlemi elinizle de yapabilirsiniz. Un şeker ve tuzu bir kapta harmanlayın. yağı tavla zarı büyüklüğünde azar azar una ekleyin parmaklarınızla ovun.

5) Vişnelerin üzerini kaplayacak şekilde hamur parçalarını yayın. 180 derecede hamur kızarana kadar pişirin.

Ilındığında vanilyalı dondurma ile servis edin.

AFİYET OLSUN..

Şeftalili Crumble nin tarifini merak ederseniz eğer Burada 


13 Temmuz 2014

VİŞNELİ VE DAMLA ÇİKOLATALI MOZAİK PASTA


Hem soğuk hem mayhoş bir tat seviyorsanız kesinlikle denemelisiniz.

MALZEMELER:

125 gr margarin
1 çay bardağı toz şeker
50 gr kakao
1 su bardağı süt
1 kase vişne ( çekirdekleri çıkmış)
3-4 kaşık damla cikolata
2 paket petibör bisküvi
1 paket vanilya

Ganaj:

200 gr krema
100 gr sütlü kuvertür

Kremayı kaynama noktasına getirin altını kapatın. İçine kuvertür çikolatayı ilave edip çikolata eriyene kadar karıştırın. oda sıcaklığında soğutun.

YAPILIŞI:

  1. Derin bir tencerede margarin ve toz şekeri eritin. 
  2. Süt, kakao, vanilya ekleyin. süt ısınana kadar karıştırın. 
  3. Bisküvileri büyük büyük kırın. Sıvı karışımı yavaş yavaş bisküvilere gezdirin. vişneleri ve damla çikolataları da ilave edip karıştırın. 
  4. Strech film serili dikdortgen bir kek kalıba yayın. 
  5. Bir kaç saat buzlukta dondurun. Üzerine ganaj gezdirip buzdolabın alt kısmında muhafaza edin. 
AFİYET OLSUN

11 Temmuz 2014

SULU KÖFTE



Aslında bana göre çorbadan çok ana yemek niteliğinde. İçinde sebzesini de etini de barındıran. Cocuklar için de besleyici bir yemek aynı zamanda.

MALZEMELER:

köftesi için:

300 gr orta yağlı kıyma
1 küçük kuru soğan ( rendelenmiş)
3 kaşık pirinç
karabiber ve tuz
3-4 kaşık un

1 adet havuç ( küp şeklinde doğranmış)
1 adet patates ( küp şeklinde doğranmış)
2 kaşık domates salçası
tuz karabiber
sıcak su
maydanoz

YAPILIŞI:


  1. Köfte için kıyma, soğan, pirinç, karabiber ve tuz yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapın. 
  2. Unu geniş bir kaseye alın. Köfteleri içine atın iki yana sallayın. köfteler una bulanmış olsun. ( bu işlem haşlarken köftelerin dağılmasını önler.) 
  3. Derin bir tencerede havuç ve patatesleri çok az kavurun. salçayı ilave edin. salçanın kokusu çıktığında yeteri kadar su ilave edin. su kaynadığında köfteleri içine atın ve kaynatın.
  4. Pirinçler uzadığında köfteler de yemeğimiz de pişmiş demektir. tuzunu ve karabiberini ilave edin. Altını kapatın. Servis esnasında üzerine maydanoz serpin. 
AFİYET OLSUN


10 Temmuz 2014

TAHİNLİ ŞEKERPARE


Arada klasik tariflere ufak dokunuşlar yapmak güzel oluyor. Ben de şekerpareye tahin ekledim. çok da güzel odu :)

MALZEMELER:

125 gr margarin ( oda sıcaklığı)
1 yumurta
5 çorba kaşığı şeker
15 çorba kaşığı un
3 kaşık irmik
3 kaşık tahin
kabartma tozu
vanilya
1 kase bütün fındık

ŞERBET:

4 bardak şeker
4,5 bardak su
2-3 damla limon suyu

ÜZERİNE:

1 su bardağı tahin

YAPILIŞI:

  1. Margarin, yumurta, tahin ve şekeri krem kıvamına gelene kadar çırpın. un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip elinizle yoğurun.
  2.  Ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. 2-3 cm aralıklarla tepsiye dizin. ortalarına bir fındık batırın.
  3.  180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. 
  4. Şerbet için şeker ve suyu kaynatın. indirmeye yakın limon suyunu ilave edin. 
  5. Tatlılar piştiğinde ılık şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün. 
  6. Şerbeti Çekene kadar oda sıcaklığında bekleyen tatlıları 1-2 saat dolapta soğutun. 
  7. servis esnasında üzerine tahin gezdirin. 
AFİYET OLSUN

9 Temmuz 2014

BEŞAMEL SOSLU TAVUK


Bazı yemekleri hep yaparız artık bıkarız yapmak istemeyiz ya işte o durumlarda ben bi kaç dokunuşla tarz değiştirerek biraz daha cazip hale getiriyorum yemekleri. Bu da onlardan bir tanesi. Bizim evde pek tavuk yemeği yenmez. küçük güveç kaplarına koyup üzerine beşamel ve kaşarla hem daha afilli bir yemek haline geliyor.

MALZEMELER:

3 adet kemiksiz tavuk kalça ya da 1 adet tavuk göğsu kuşbaşı doğranmış
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 ortaboy soğan
yarım bardak sıcak su
tuz karabiber

beşamel için:

1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz

üzeri için :

rendelenmiş kaşar peyniri
çeri domates

YAPILIŞI:

  1. Soğanı yemeklik doğrayın tavada pembeleşene kadar kavurun. Sonra sırasıyla tavukları, minik doğranmış biberler ve küp küp doğranmış domatesleri ilave edin ve kavurun. 
  2. yarım bardak sıcak su tuz ve kara biberini ilave edip pişirin.
  3. Beşamel sos için tereyağında unu kavurun. un kokusu çıkmaya başladığında soğuk sütü ilave edin. karıştırarak pişirin. tuzunu ilave edip altını kapatın.
  4. Tavuklu harcı küçük fırın kaplarına yerleştirin. Üzerine beşamel sostan koyun ve yayın. En üzerine kaşar peyniri ve çeri domateslerini koyup önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar tutun. 
AFİYET OLSUN..


7 Temmuz 2014

KALBURABASTI



Ramazan tatlısız olmaz.. İftarda bu nefis tatlıyı denemenizi şiddetle tavsiye ederim. En önemli püf noktası şerbet soğuk tatlı sıcak olacak. Ben cevizi hamura katıyorum ama siz isterseniz ortasına da koyabilirsiniz.

MALZEMELER:

1 paket yumuşak margarin1 adet yumurta
3 kaşık yoğurt
1 su bardağı irmik
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

ŞERBET:

4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
4-5 damla limon suyu

YAPILIŞI:
  1. Önce şerbeti pişirelim. şeker ve suyu derin bir tencereye koyalım. Kıvam alana kadar kaynatalım. 
  2. Kıvamını aldığında limon suyunu ilave edip 2 dakika daha kaynatarak altını kapatalım. 
  3. Oda sıcaklığındaki margarin, yoğurt ve yumurtayı elinizle karıştrın. un, irmik kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.  yoğurun. 
  4. Hamuru yarım saat dolapta bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. elinizle yassılaştırın. 
  5. Metal süzgeç üzerine  bastırın. ortasına ceviz koyup yuvarlayın. yağlanmış fırın tepsisine dizin. 
  6. 180 dereceden üzerleri kızarana kadar pişirin.
  7. Pişen tatlıları fırından alın. üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti çeken soğuyan tatlıları servis edin.
AFİYET OLSUN

Ben cevizi biraz daha ince çekip hamuruna katıyorum. o şekilde de nefis oluyor.