28 Ocak 2015

DAMLA SAKIZLI UN KURABİYESİ


Geçen günlerde yapmış olduğum un kurabiyesine damla sakızı ekledim. Sonuç mu? enfes :) Deneyin görün...

MALZEMELER:

1 Paket Margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet damla sakızı
6 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI:

  1. Margarini eritin. eridikten sonra kısık ateşte yağı yakmadan 20 dakika kaynatın. ve ılıtın.
  2. Derin bir yoğurma kabına un pudra şekeri kabartma tozu ve vanilyayı ve damla sakızını havanda dövüp ilave edin. Ortasını havuz gibi açın. 
  3. Ilınan margarin ve sıvı yağı ilave edip yoğurun.
  4. Çok toparlanan bir hamur olmuyor ama kolay şekil alıyor. 
  5. Ceviz büyüklüğünde parça alıp avuç içinizde çiğ köfte sıkar gibi sıkın. 160 derecede byaklaşık 30 dk pişirin. 
  6. Fırından çıkar çıkmaz pudra şekerine bulayın.
AFİYET OLSUN


27 Ocak 2015

Şimşek McQueen

Sevgili Can için yaptığım pasta.. Mutlu yıllar Diliyorum Can..

24 Ocak 2015

PATATESLİ RULO POĞAÇA



Daha öncesinde peynirlisini yapmıştım bu sefer patatesli yaptım. Enfes oldu. Normal mayalı poğaçalar gibi çabucak bayatlamıyor.

MALZEMELER:

1/2 su bardağı sıvıyağ
125 gr margarin
2 adet yumurta
1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 paket yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un

İÇ MALZEME:

3 adet patates
1 adet kuru soğan
1 kaşık biber salçası
yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber
çok az sıvı yağ
1 çay bardağı su

YAPILIŞI:

1. Yaş mayayı ılık suda eritin. Unu eleyerek yoğurma kabına alın.
2. Ortasını açıp yumurtaları kırın. Diğer tüm malzemeleri ekleyin.
3. En son mayayı da katıp yoğurun.Yumuşak hafif cıvık ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Gerekirse kontrollü olarak kaşıkla un ekleyebilirsiniz.
4. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bezle kapatıp hamuru yarım saat dinlendirin.
5. Elinizle hamurdan parçalar alıp hamuru açın. Hamurun bir ucuna patatesli harcı koyun. Rulo haline getirin.
6. 3 parmak kalınlığında kesip fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam serpin.
7. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

PATATESLİ HARÇ:

Patatesleri haşlayın ve ezin. soğanı yemeklik doğrayıp kavurun. salca ve su ilave edip karıştırın. ezilen patates tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Ilındıktan sonra kullanın.

AFİYET OLSUN

20 Ocak 2015

BALKABAKLI CHEESECAKE


Tam zamanı şimdi nefis mi nefis balkabaklı bir cheesecake ne dersiniz?

MALZEMELER:

Bisküvi Tabanı:

200 Gr burçak bisküvi
100 gr eritilmiş tereyağ

Balkabağı Ezmesi:

1,5 kilo soyulmuş ve dilimlenmiş balkabağı
2 su bardağı şeker

Cheesecake Harcı:

1,5 su bardağı balkabağı ezmesi
250 gr toz şeker (1- 2/3 su bardağı yapıyor)
400 gr krem paynir ( labne değil)
200 gr süt kreması
3 adet büyük boy yumurta

YAPILIŞI:

  1. Öncelikle balkabağı ezmesini yapalım. Dilimlenmiş kabak ve şekeri bir kaba alın. 1 su bardağı su ilavesi ile ezilene kadar pişirin. İyice piştikten sonra çatalla ezin ya da rondodan geçirerek püre haline getirin. Bir kenarda soğumaya bırakın.
  2. Bisküvileri robotta un haline getirip erimiş tereyağı ile karıştırın. 23 cm kare bir kalıbı dıştan iyice alüminyum folyoya sarın. Bisküvi harcını kalıbın içine döküp düz tabanlı bir bardakla bastırarak eşit kalınlıkta bir katman halinde yayın. 
  3. Başka bir kapta krem peynir, Süt kreması, toz şeker, ve balkabağı püresini çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın.
  4. karışımı bisküvi tabanının üzerine dökün. fırını 180 derecede ısıtın. Keki fırına koyun. kalıbın yanına içi su dolu başka bir kap koyun. 
  5. 180 derecede 20 dakika pişirin. daha sonra ısıyı 160 dereceye düşürüp yaklaşık 40 dakika daha pişirin.
  6. fırını kapattığınızda kekin peynir kısmının ortası hafif sallanıyo olmalı. 
  7. fırını kapattıktan sonra fırın kapağını hiç açmadan yaklaşık 2-3 saat kadar fırının içinde kalsın kek. daha sonra dolaba koyup bir gece bekletin.
  8. geri kalan balkabağı püresini ister kekin tüm her tarafına yayın. isterseniz benim gibi porsiyonluık bilimlere böldükten sonra üzerine dekoratif olarak süsleyin.
AFİYET OLSUN




15 Ocak 2015

KREM PEYNİRLİ PATATES SALATASI


Size enfes bir salata tarifi vermek istiyorum. Yiyen herkes tarafından tam not aldı. Patates ve krem peynirinin uyumuna hayran kalacaksınız.

MALZEMELER:

5 Adet Patates

Sos malzemeleri:

1 paket krem peynir ( 200 Gr)
1 Su bardağı yoğurt
1 çay bardağı mayonez
1 adet limon suyu
2 kaşık elma sirkesi ( arzuya göre)
3-4 kaşık zeytinyağ

9-10 dal frenk soğanı ya da taze soğanın ince yeşil yaprakları
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
1 diş sarımsak
yarım mor soğan ( çok ince kıyılmış)
üzeri için değirmenden çekilmiş karabiber

YAPILIŞI:


  1. Patatesleri kabuklu şekilde haşlayın. Çok dağılmasın.
  2. El tutacak sıcaklığa geldiği vakit soyup büyük halka halka şeklinde çok ince olmamak kaydı ile dilimleyin. Derin bir karıştırma kabına alın.
  3. Başka bir kapta tüm sos malzemelerini iyice çırpın. Frenk ya da taze soğan ince ince kıyın. Sarımsağı ezin.  maydanoz ve mor soğanı da ince ince kıyın. sosun içine katın. daha sonra sosun hepsini ılık patateslere ilave edin dikkatlice alt üst edip karıştırın. 
  4. En üzerine değirmenden karabiber çekin. ve afiyetle yiyin :)
AFİYET OLSUN...

13 Ocak 2015

SAHLEPLİ PİYANO KEK


Cumartesi günü gelen misafirlerim için yapmıştım. tarifi yazmam konusunda yoğun istekler geldiğinden hemen ekleyeyim dedim.

Görüntüsü tadı ile tam not alan bir tatlı. Asıl tarifi daha başkaydı aslında ama ben kremasında biraz değişiklik yaptım. üzerine de ekstra çikolata döktüm kakaodan önce.

Malzemeler:

KEK İÇİN:

3 Yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı sıcak su
2 çorba kaşığı kakao
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Keki ıslatmak için:

1,5 bardak soğuk süt

KREMASI İÇİN:
1 paket hazır vanilyalı puding
1 paket krem şanti (1 çay bardağı ile çırpılacak)
1 paket labne peyniri
2 tatlı kaşığı sahlep tozu

ÜZERİ İÇİN:

200 Gr bitter çikolata
100 gr süt kreması
kakao

YAPILIŞI:

  1. Kek için yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Çırparken sıcak suyu ekleyin yavaş yavaş. daha sonra un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. 30x25 cm dikdörtgen bir fırın tepsisinde pişirin. Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca 1,5 su bardağı sütü kekin her tarafına dökün. Ilınması için kenarda bekletin.
  2. Vanilyalı pudingi üzerindeki sıvı miktarından yarım bardak daha eksilterek pişirin. İyice soğutun. 
  3. Çırpılan krem şanti ve labne peynirini karıştırıp tekrar iyice çırpın. Soğuyan vanilyalı pudingi ve sahlep tozunu da ekleyin tekrar çırpın. 
  4. Kremayı soğuyan kekin üzerine eşit şekilde yayın ve buzdolabına kaldırın.
  5. Süt kremasını kaynama noktasına getirip içine çikolatayı ekleyın. çikolata eriyene kadar karıştırın. Oda sıcaklığına geldiğinde dolapta bekleyen tatlının üzerine her tarafı kapanacak şekilde yayın. En üzerine bolca kakao serpin. 1-2 saat daha dolapta bekletip servis edin. 
AFİYET OLSUN


NOT: Sahlep tozundan hoşlanmıyorsanız eklemeyebilirsiniz..


11 Ocak 2015

ELMALI TURTA



Elmalı turta ama bu başka dehşet bir şey. Bir kere deneyin bir daha vazgeçemiyceksiniz.

MALZEMELER:

Tart hamuru için:

125 Gr tereyağı ( soğuk olacak)
3 çorba kaşığı toz şeker
10-12 çorba kaşığı un
1 çimdik tuz
yarım paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

Ara Kreması için:

2 adet yumurta
2 paket süt kreması ( 400 ml)
yarım limon kabuğu rendesi
4 kaşık toz vanilyalı puding
3 çorba kaşığı toz şeker
yarım paket vanilya

Elmalı Karışım:

4-5 adet sarı golden elma
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı toz şeker

En üstüne
1 su bardağı file badem

YAPILIŞI:


  1. Elmaların kabuklarını soyun. küp küp doğrayın. Şeker ve tarçın ile biraz soteleyin. Ilınması için kenarda bekletin.
  2. Hamur malzemelerini mikserde karıştırın. Daha sonra tezgahın üzerine alın. merdane ile açın. 26 Cm kelepçeli kalıba kenarlardan iki cm yukarı çıkacak şekilde döşeyin. Çatalla bir kaç yerinde delip dolaba kaldırın.
  3. Krema malzemelerinin hepsini derin bir kapta mikserle çırpın. 
  4. Kelepçeli kalıbı dolaptan çıkartın. soğumuş olan elmalı karışımı hamurun üzerine yerleştirin.
  5. Üzerine krema malzemesini dökün. Üzerine file bademleri serpin.
  6. 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin. 
  7. 3-4 saat soğuttuktan sonra servis edin.
  8. Servis esnasında arzu ederseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.


AFİYET OLSUN...

5 Ocak 2015

MUHALLEBİLİ ELMALI TATLI


Çok hafif çok ekonomik ama bir o kadarda nefis afilli bir tatlı yapmak ister misiniz? Çok aşamalı gibi gelebilir size ama çok basit. Ben Ayvalısını, mevsiminde şeftalilisini de yapıyorum. değişik ve hafif oluyor.

MALZEMELER:


5 Adet sarı elma
10 adet pötibör bisküvi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı hindistan cevizi

KREMA İÇİN:

1 Litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
1 paket süt kreması
1 paket vanilya

İÇİ İÇİN:

Yarım su bardağı dövülmüş ceviz, kuru üzüm ve tarçın

YAPILIŞI:
  1. Elmaları soyun, ikiye kesip çekirdek yuvalarını çıkartın. Yayvan bir tencereye çekirdek boşlukları alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine birer yemek kaşığı toz şeker serpin. Yarılarına gelecek kadar su ekleyip dağılacak kadar yumuşamalarına izin vermeden pişirin.
  2. Süt kreması ve vanilya hariç kalan krema malzemelerini devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişince altını kapatın. mikserle biraz havalandırdıktan sonra krema ve vanilyayı ekleyip tekrar mikserle yaklaşık 5 dakika çırpın.
  3. İç malzemeyi bir kasede karıştırın. Pişen elmaları sırayla alıp çekirdek yuvalarını iç malzemeyle doldurun. Üzerine bir pötibör bisküvi kapatın. Bisküvi altta kalacak şekilde borcama dizin.
  4. Hepsini dizince kremayı üzerlerini ve aralardaki boşlukları kapatacak şekilde dökün. 
  5. Üzerine bolca hindistan cevizi ile kaplayın. Dilerseniz benim gibi toz fıstıkla da ayrıca süsleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...

Eğer bu tatlıyı ayva ile yapacaksanız ayvayı bayağı uzun süre pişirmeniz gerekli.



3 Ocak 2015

MUZLU MAGNOLYA PUDİNG (MANOLYA PUDİNG)



Henüz New York'taki Magnolia Bakery'de yemedim ama CookShop'ta yediğimden daha güzel olduğunu söyleyebilirim. İnternette bir çok tarif var ama ben sevgili arkadaşım Yasemin'in tarifini uyguladım. Mutlaka denemelisiniz..



MALZEMELER:

1/2 lt süt
125 gr toz şeker
2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
3 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
 1 paket vanilin
1 kutu krema ( 200 gr )
1 paket muzlu bebe bisküvisi
3 adet muz

YAPILIŞI:

1. Puding için sütün içine şekeri, yumurta sarılarını, nişastayı alıp topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırarak pişirin.
2. Ocağın altını kapatıp içine vanilya aromasını ve tereyağını ekleyip mikserle karıştırın. Oda ısısına gelince içine kremayı da katıp
mikserle karıştırın. 
3. Bebe bisküvilerini rondodan geçirin. Muzları ince ince dilimleyin.
4. Kaselerin altına önce bisküviden biraz serpiştirin. Pudingden bir miktar döküp üzerine tekrar bisküvi ve muz dilimleri yerleştirin.
5. Son olarak yine puding döküp en üstünü de yine bisküvi ve muz dilimleri ile süsleyin. Soğuk olarak servis edin. 

AFİYET OLSUN 

2 Ocak 2015

KESTANELİ HAMSİLİ PİLAV



Hazır hamsiler yağlanmışken kestanenin de tam zamanı iken şööyle ağzımıza layık bir kestaneli pilav yapalım dedim.

MALZEMELER:

750 GR Kılçıkları çıkmış hamsi
2 kaşık tereyağ
yarım çay bardağı mısır unu

İÇ PİLAV:

2 su bardağı pirinç
yarım çay bardağı sıvı yağ
9-10 tane kavrulmuş kestane
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın

YAPILIŞI:


  1. Soğanı ince ince doğrayın sıvı yağda kavurmaya başlayın.
  2. İçine fıstık üzüm ve pirinçleri ilave edin. bir kaç dakika daha kavurun. tüm baharatları ve kestaneleri ilave edin. Pirinçleri örtecek kadar su koyup pişmeye bırakın.
  3. Pilav demlenirken yuvarlak ve fazla derin olmayan bir fırın kabını tereyağ ile yağlayın. Hamsilerin sırtlarını mısır ununa batırıp nizami bir şekilde aralarında hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin.

4. Demlenen pilavı içine doldurun.

  1.  5. Üzerini de kalan hamsileri dizin.


6. Hamsilerin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ koyup 200 derecelik fanlı fırında hamsiler alt üst kızarana kadar pişirin. 

7. Daha sonra pişen pilavımızı fırından çıkartın ve servis tabagına ters çevirin ve afiyetle yiyin. 

AFİYET OLSUN..