22 Ocak 2014

BONİBONLU KURABİYE



Çocukların bayılacağı harika bir kurabiye. Biraz teferruatlı ama tadını çok seveceksiniz. Nette bir çok tarif bulabilirsiniz Ama benim en hoşuma giden Cenk'in tarifi. ölçüler de birebir uyduğunuz taktirde hiç bir şaşma olmuyor.


Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir.

MALZEMELER:
§  2 su bardağı (280 gram) un
§  3/4 çay kaşığı karbonat
§  1 çay kaşığı tuz
§  225 gr tereyağı, oda sıcaklığında
§  1 su bardağı (200 gram) şeker
§  1/2 su bardağı (100 gram) kahverengi şeker
§  2 adet yumurta
§  1 paket vanilya
§  280 gr bittersweet çikolata, irili ufaklı parçalar halinde kıyılmış ( ben Ülker %70 kakao kullandım)
§  1 kase bonibon

YAPILIŞI:

1.    Fırınınızı önceden 180°C’de ısıtın. İki tane fırın tepsisine parşömen kağıdı serip bir kenara ayırın.
2.    Orta boy bir kapta unu, tuzu ve karbonatı karıştırıp bir kenara ayırın.
3.    Oda sıcaklığına gelmiş yumuşak tereyağını mikserle 1 dakika kadar çırpın. Ardından şekerleri ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Daha sonra teker teker yumurtaları ekleyip tamamen karışana kadar iyice çırpın.
4.    Vanilya ekleyin ve çırpmaya devam edin.
5.    Mikser hızını en düşük ayarına getirip unlu karışımı 3 kerede ekleyerek karıştırmaya devam edin.
6.    Tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla kıyılmış çikolatayı (bonibonları en sona saklıyoruz) hamura eşit şekilde dağılacak şekilde karıştırın.
7.    Kurabiye hamurunu 30 dakika boyunca buzdolabında dinlendirin.
8.    Soğumuş olan hamurdan ufak ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, 5′er santim aralıklarla tepsilere dizin ve tepesine azıcık bastırıp düzleyin. ( tepsiye en fazla başına 5-6 adet kurabiye dizin).

9.    10-11 dakika pişirip tepsileri fırından çıkarın. Çıkarır çıkarmaz bonibonları hafifçe bastırarak kurabiyelerin üzerine dizin ve soğumaya bırakın.



İKİZLERİN PASTASI



İki melek Irmak ve Nehir'in pastası. Mutlu yılları olsun bir ömür boyu.



15 Ocak 2014

BODRUM KURABİYESİ


Ilık yenmesi tavsiye edilir. Bir kez deneyin sonra hep denemek isteyeceksiniz.

MALZEMELER:

Hamur Malzemeleri:

  1. 250 Gr Margarin ( oda sıcaklığında)
  2. 1 adet yumurta
  3. 2 kaşık pudra şekeri
  4. 1 çay bardağı yoğurt
  5. 1 paket vanilya
  6. 1 paket kabartma tozu
  7. 4 - 5 bardak un ( 4 bardaktan sonrasını kontrollü ilave edin. ) 
Muhallebi Malzemeleri:
  1. 1,5 su bardağı süt
  2. 1 yemek kaşığı un
  3. 5 kaşık toz şeker
  4. 1 adet yumurta sarısı
  5. 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
  1. Yumurta sarısı ve vanilya haricindeki tüm malzemeyi karıştırın. Ocağın üzerine alın ve pişirin.
  2. Altını kapattıktan sonra yumurta sarısı ve vanilyayı ekleyip mikserle yüksek devirde çırpın. 
  3. Bir kenara alıp soğutun.
  4. Margarin ve pudra şekerini mikserle çırpın. Yoğurt ve yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin. 
  5. Un kabartma tozu ve  vanilyayı ekleyin. Yoğurun. kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. 
  6. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp içine soğuyan muhallebiden koyun ve yuvarlayın. 
  7.  Geri kalan tüm malzemeye aynı işlemi uygulayın. Yaklaşık olarak 10-12 adet kurabiye çıkıyor. Özelliği büyük olması.
  8. 180 derecelik fırında hamur hafif sararana kadar yaklaşık 30 dk pişirin.
  9. Ilındığında üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. 


AFİYET OLSUN

9 Ocak 2014

BEZE



Beze severler işte size tarif. Evde kendiniz de deneyebilirsiniz. Ben damla çikolatalı olarak yaptım. rengi de hafif kırık beyaz olsun diye ilk önce yüksek ısı kullandım. Krema sıkma torbası yerine tatlı kaşığı ile gelişigüzel şekiller verdim. Üzerlerine de kakao serptim.

MALZEMELER:

6 adet yumurta akı
180 Gr Toz Şeker
180 Gr Pudra Şekeri
1 Tutam Tuz

YAPILIŞI:


  1. Yumurta aklarını kaseye koyun. Mikserle çırpın. Köpürmeye başladığında içine tuzu ilave edin. 
  2. Biraz daha köpürdüğünde toz şekeri ilave edin.  
  3. Yaklaşık 5-6 dakika kabartın. Sert ama İpek gibi bir yapısı olmalı. 
  4. Ardından pudra şekerini ilave edin. yaklaşık 5-6 dakika daha çırpın. 
  5. Bu aşamadan sonra renkli isterseniz kısım kısım ayırıp gıda boyası ekleyerek renklendirme yapabilirsiniz. ardından Krema sıkma torbasına aktarıp istediğiniz şekillerde sıkın.  ya da içine benim koyduğum gibi damla çikolata ya da kuru yemiş ekleyip kaşıkla gelişigüzel şekillendirebilirsiniz.  
  6. Önceden ısıtılmış 90-100 derecelik fırında 1:50 dk. pişirin. 




4 Ocak 2014

BROWNİ CHEESECAKE


İşte size enfes bir tarif. Sade kahvenizin yanında iyi bir eşlikçi isterseniz kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

ben daha büyük bir kalıp kullandığımdan ölçüyü iki katına çıkardım.

MALZEMELER:

BROWNİ İÇİN:

  1. 160 Gr bitter çikolata
  2. 50 gr tereyağ
  3. 2 yumurta
  4. 1/2 su bardağı toz şeker
  5. 1/3 su bardağı sıvı yağ
  6. 1 su bardağından 1 parmak az un.
  7. 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 paket vanilya
CHEESECAKE İÇİN:
  1. 1 Paket labne peyniri
  2. 1 su bardağı süzme yoğurt ( süzme yoğurt kullanmazsanız 2 paket labne peyniri kullanın )
  3. 1 paket sıvı krema
  4. yarım su bardağı toz şeker
  5. 2 adet yumurta
  6. 1 limon kabuğu rendesi
  7. 1 paket vanilya
  8. 2 çorba kaşığı 
YAPILIŞI:
  1. Browni için çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Başka bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sıvı yağını ekleyip çırpmaya devam edin. 
  2. Karışıma erimiş tereyağ ve çikolata karışımını ekleyin. Ayrı bir kapta un, tuz, vanilya ve k tozunu harmanlayın. karışıma ekleyip çırpın. 20x20 çapındaki kalıba dökün.
  3. Cheesecake için labne, krema, yoğurt, toz şeker, vanilya, limon kabuğunu ekleyip çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın. En son nişastayı ekleyip kalıba döktüğünüz browni hamurunun üzerine dökün. 
  4. 180 derecelik fırında 30-35 dakika pişirin. 
  5. Buzdolabında bir gün bekletip servis ederseniz harika olur. 
AFİYET OLSUN