30 Haziran 2020

Kupta Tramisu



1 litre sut
1 su bardagi un
2 yumurta
1 su bardagi toz seker
1 paket vanilya
1 paket labne ( ben mascarpone kullaniyorum)
1 paket kedidili biskuvi ( Bim de satilani aliyorum)
3 bardak sicak su
3 kasik nescafe
3 kasik toz seker
Sutu tencereye al ve isitmaya basla. Asla kaynamasin isinsin. Diger tarafta seker ve yumurtayi cirp iyice. Unu ekle tekrar cirp. Daha sonra ilinan sutu yavas yavas kepce ile yumurtali karisima ekle cirp. İyice unlu karisim acildiginda tencereye geri aktar ve karistira karistira pisir. Goz goz oldugunda altini kapat. 1 paket vanilya ilave et. 2 dakika cirp. Labne ya da mascarponeyi ekleyip 5 dakika yuksek devirde cirp.
Derin bir kaseye 3 bardak kaynamis sicak su 3 kasik neskafe 3 kasik toz seker koy ve karistir.
Kedi dillerini bu karisima batir cikart kuplara yerlestir. Uzerine kremadan koy. Tekrar kedidili biskuvi koy tekrar krema ilave et. Butun kaselere ayni islemi uygula.
En son uzerlerine kakao serp ve dolaba kaldir. 3-4 saat sogut.
Sonra afiyet olsun.
Bunu tepsiye yayarak da yapabilirsiniz. Kupta da. Pandispanya keki ile de. Nasil arzu ederseniz.

Pizza



Bizim evde pan hamur seviliyor şişik yumus yumus o yuzden mayali hamur ile yapiyoruz pizzalarimizi. İsterseniz mayasiz bir hamur ile de yapabilirsiniz ya da cok az maya ilave ederek de yapabilirsiniz.



Hamuru için
bir su bardağı ilık su
bir çay kaşığı toz maya
1,5 çay kaşığı tuz
bir tatlı kaşığı şeker
üç bardak un
2 kaşık zeytin yağ yumuşak bir hamur yoğur ele yapışmayan. Uzerine nemli bir bez ortb45 dk beklet.
Domates sosu için  bir adet soğan bir tane biber en ince olacak şekilde rondodan geçir
zeytinyağında kavurmaya başla sonra içine gene rondodan geçirdiğin iki adet domates kat kavurmaya devam et iki diş sarımsak ezip içine ilave et en son domates suyunu çektikten sonra biraz salça koy karıştır tuzunu karabiberini istediğin baharat varsa onları koy kekik özellikle altını kapat sogusun

Hamuru merdane ile yapacağın  tepsi büyüklüğünde aç üzerine sosunu sür üzerine istediğin malzemeleri yay üstüne kaşar peyniri ye de varsa mozarella peyniri koyabilirsin koyup 180°’de pişir

Hindistancevizli Sürpriz Kurabiye



Hamur

250 gr tereyag
1 cay bardagi siviyag
4/3 su bardagi pudra sekeri
3,5 bardak un (250 ml bardak)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 butun yumurta ve 1 yumurta sarisi
 3 kasik kakao

Surpriz kismi
1,5 su bardagi hindistan cevizi
1 yumurta beyazi
Yarim cay bardagi pudra sekeri

Uzeri icin
100 gr beyaz cikolata

Tereyag siviyag yumurta karistirin. Un kakao kabartma tozu ve vanilyayi ekleyip yavas yavas un ilavesi ile yumusak bir hamur elde edin.
İc kismi icin yumurta beyazi pudra sekeri ve hindistan cevizini yogurup kucuk toplar yapin.
Hamurdan ceviz buyuklugunde toplar alin ve elinizle acin. Ortasina hindistan cevizi topundan koyarak kapatin ve yuvarlayin.
Yagli kagit serili firinda 180 derecede 15-20 dakika pisirin. Uzerini eritilmis cikolata ile susleyin.

Çilekli Galette




Galette hamuru

170 gr un ( 250 ml su bardağı ile 1+1/4 su bardağı un)

125 gr soğuk tereyağ

1,5 yemek k toz şeker

1 çimdik tuz

2-3 yemek k soğuk su

Meyve:

1 kase çilek( ikiye bölünmüş. ) böğürtlen, şeftali, erik de olabilir meyveler değişebilir.

1 yemek kaşığı nişasta

1 yemek k toz şeker



Ezme kısmı:

125 gr  kabuksuz un haline getirilmiş badem  ( antep fıstığıda olur, fındık ta olur )

1 yemek kaşığı tereyağ

1,5 yemek kaşığı şeker



Tabanı için mutfak robotuna unu ekleyin. tereyağını küp küp doğrayıp robota ilave edin. Şeker ve tuzu da koyup kısa aralıklarla robotta çekin. Karışım ekmek kırıntısı gibi bir hal alacak. 2-3 kaşık soğuk suyu ilave edip robotu tekrar çalıştırın. Hamur yavaş yavaş kendini toparlayacak. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur haline geldiğinde robottan alın. Streçleyip buz dolabına kaldırın hamuru.

Öncelikle bademi robotta çekin. Geri kalan malzemeleri ekleyip çekin.  

Çilekleri ikiye bölün. Nişasta toz şeker ve 1-2 damla vanilyayı ilave edip karıştırın ve dolapta bekletin.

Hamuru iki yağlı kağıt arasına alıp incecik olarak açın. Açmak için üzerine koyduğumuz yağlı kağıdı kaldırın. Ortaya badem ezmesini kenar kısımlarından 3-4 cm boşluk kalacak şekilde yayın. Ezmenin üzerine meyveli karışımı yayın. Hamuru kenarlardan ortaya doğru hafif kapatın. Hamurun kenar kısımlarına ben file badem serptim. Önceden ısıtılmış 170-180 derecede pişirin.




24 Mayıs 2020

ARAP KURABİYE



2004 senesi idi sanırım  Portakal Ağacı vardı o zamanlar yemek sitesi olarak sadece. Forum açmıştı o zaman Hatice ve ben de forumda moderatördüm. Haşlanmış yumurta sarısı ile uydurduğum bir kurabiye vardı. Kahvaltıdan artan yumurta sarılarını değerlendirmek amaçlı denediğim bir kurabiyeydi.  Sonra Hatice PORTAKAL AĞACI sitede yayınladı kurabiyeyi. Sonra ben bile önünü alamadım kurabiye aldı yürüdü. Ama kendi tarifi gibi yayınlayanlar mı dersin. kurabiyenin içeriğini değiştirip tarif yazanlar mı dersin. her şeyi gördüm görüyorum.

Daha sonra 2008 de Annemin Elleri kurabiye pişirmiş adlı kimsesiz çocuklar yararına düzenlenen yarışmada yarı finalde 1.lik,  finalde 3.lük ödülü aldım kurabiyemle. 

Leziz dergisi 2009 Kasım ayı sayısında yer aldım. 

Kurabiyenin hamurunda kesinlikle şeker ve kabartma tozu yok arkadaşlar.  

Bayramın birinci günü biliyorsunuz. Gelen misafirlerinize kahvenin yanında ikram edeceğiniz muhteşem bir kurabiye. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.





MALZEMELER:


1 paket oda sıcaklığında margarin ( ben teremyağ kullanıyorum)
3 adet haşlanmış yumurta sarısı
2 paket vanilya
3 -4 su bardağı un

ÜZERİ İÇİN:
yarım su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı kakao
yarım su bardağı nesguik
Yumurta sarıları vanilyalar ile birlikte iyice un ufak olana kadar ezilir.

Oda sıcaklığındaki margarin eklenip bulamaç haline gelene kadar karıştırılır.

Yavaş yavaş un ilave edilerek yoğrulur. 3 bardaktan sonrası kontrollü. bazen gerek olmuyor. 

Fındıktan az büyük toplar yapılıp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Asla kızarmayacak kurabiye. beyaz ve üzeri nemli şekilde kalacaklar. sonra kendini çekiyor. 

Pudra şekeri, nesguik ve kakao derin bir kapta karıştırılıp fırından çıkan sıcak kurabiyeler bu karışıma iyice bulanır. 

Birbirine değmeyecek şekilde dizilerek soğuması ve içinin çekmesi sağlanır.

AFİYET OLSUN..

Fotoğraf dergi çekiminden. Çok sevdiğim Özgür Bakır tarafından çekildi. 






19 Mayıs 2020

Tahinli Büzme Baklava



Ramazan ayında tatlısız olmuyor. En azından bizim evde. Normal bir zamanda her yemekten sonra tatlı yapmam ama Ramazan olunca mutlaka iftardan sonra bir tatlı olması gerekli. 

Önceden sadece bayramlarda düğünlerde baklava açılırdı evlerde. Hazır baklava yufkaları ile artık istediğimiz her vakit baklava yapabiliyoruz. İşimiz ne kadar kolaylaştı dimi?

Bu tatlıyı da toplamda 1 saatte hazırlamanız mümkün. şiddetle tavsiye ederim. 

MALZEMELER:

8-9 yaprak hazır baklava yufkasi
2 su bardagi ceviz kirigi
1,5 su bardagi tahin
150-200 gr tereyag

Serbeti icin:
3 su bardagi seker
3 su bardagi su
Yarim limon suyu

Oncelikle seker ve suyu ocaga alip kaynatin. Seker eridiginde 5 dakika daha kaynatip limon suyunu ekleyin. Bir iki dakika daha kaynatin ve altini kapatip sogumaya birakin. ( serbet soguk olacak)

Baklava yufkasini tezgaha serin. Her tarafina bolca tahin surun. Ceviz kirigini her tarafina yayin. En ince oklava ile sarin hafif buzun ve oklavayi tatlidan cikartin. İki parmak kalinliginda dilimleyip tepsiye yerlestirin. Butun yufkalara ayni islemi uygulayin. Tereyagini eritip tatlinin uzerine esit miktarda kasik yardimi ile dokün. 170 derecelik firinda kontrollu olarak iyice kiyir olana kadar pisirelim. Agir agir pişirin iyice kızarsın. yoksa tatli yumusak olur. 

Pisen tatliyi firindan cikarip 1-2 dakika beklettikten sonra soguk olan serbeti yavasca tatliya yedirelim. Uzerini asla kapatmayin. 

Afiyet olsun. 

İsteyen arasina tahin yerine tereyag surebilir. 

AFİYET OLSUN

11 Nisan 2020

FIRIN SÜTLAÇ




Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Korona virüs'ün etkisindeyiz malum. Tam bir aydır evde karantinadayız. Evden çalışıyoruz. Bazı günler işe gidiyoruz. Bütün Avm ler, kafeler, mağazalar her yer kapalı. Dışarı maske ve eldivensiz çıkamıyoruz. ve İki gündür sokağa çıkma yasağı geldi. 4 gün sonra doğum günüm :) 40 yaşıma basıcam ve yaşayıp gördüğüm ömrüm boyunca Nüfus sayımı haricinde sokağa çıkma yasağı ile karşılaşmamıştım.  2020 güzel bir yıl değil umarım tez zamanda atlatırız bu günleri.

İşte hal böyleyken hep evde olunca insanın canı sürekli bir şeyler yapıp yemek istiyor. Tv De Survivor vardı. Yarışmacılardan Cemalcan çok fırın sütlaç istemişti programda. izlerken ben de dedim hadi yapayım :)

Ben üzeri fazla yanık seviyorum. yumurta kullanmam sütlaca. Zira gerçek sütlaçta nişasta ve yumurta olmaz.

Not: eğer fırınlamak istemezseniz zaten kaselere paylaştırıp oda sıcaklığından sonra dolaba yerleştirin.

MALZEMELER:

3 litre süt
125 gr pirinç ( bir su bardağından 1 parmak eksik)
150 gr toz şeker ( 1su bardağı ) 
bir fiske tuz

İlk sütü kaynatın ve pirinçleri ekleyin. karıştıra karıştıra iyice pişirin. Pirinler iyice pişmiş ve sütün hacmi küçülmüş hale geldiğinde şekeri ilave edin. Tuzu da ilave edin. Şeker eridiğinde 4-5 dakika daha kaynatın. altını kapatın. kaselere paylaştırıp üzerlerine toz şeker serpin. (Esmer şeker daha çabuk yanmasına sebep oluyor. ) Fırının sadece üst ızgarasını açın. 200 derecede çalıştırın. Kaseleri bir tepsiye yerleştirin. kaselerin ortasına gelecek kadar su ilave edin tepsiye. ve fırının üstüne yakın olan gözüne koyun. bundan sonrası size kalmış. fazla yanık seversiniz ya da daha az yanık. kendiniz ayarlayın. üzerleri kızardığında fırını kapatın. 5-10 dakika fırının kapağı açık olarak ılındıktan sonra oda sıcaklığına gelen sütlaçları dolapta 3-4 saat soğuttuktan sonra servis edin. 

AFİYET OLSUN