25 Aralık 2015

İSTİRİDYE MANTARI KAVURMASI





Kavak mantarı veya kayın mantarı olarak da bilinir. Baş bölümünün genişliği ve istiridyeye benzemesinden dolayı son yıllarda İstiridye mantarı olarak anılmaya başlamış.

Sağlık sektöründe son yıllarda çok kullanılmaya başlamış. Özellikle Kanser tedavisinde.

İçinde kalsiyum, fosfor, demir maddeleri bulunduğundan çok besleyici bir ürün aynı zamanda.  

Daha önceleri Şinitsel olarak denemiştim. Tarifine BURADAN ulaşabilirsiniz. Çok lezzetli oluyor denemenizi şiddetle tavsiye ederim. 

Geçen günler böreğini de denedim harika oluyor. Onun tarifi de daha sonra gelecek.

Şimdi asıl tarifimize gelelim. 


MALZEMELER:

300 Gr İstiridye mantarı
1 adet havuç
2 adet kırmızı biber
2 adet çarliston biber
1 adet kuru soğan
tuz karabiber pul biber
yarım limon suyu
bir kaç dal maydanoz

YAPILIŞI:

  1. Önce mantarları 15 dakika limonlu suda bekletin. fazla suyunu sıkıp jülyen şeklinde doğrayın.
  2. Geri kalan tüm malzemeleri jülyen şeklinde doğrayın.
  3. Tencereye çok az sıvı yağ koyun. soğanları ve havuçları kavurun. mantar ve biberleri ilave edin. harlı ateşte kavurun. 
  4. Tuz karabiber ve pul biberi ekleyin.
  5. Servis esnasında üzerine maydanoz doğrayın.




24 Kasım 2015

VİŞNELİ TRAMİSU



Tarif buradaki ile aynı sadece kalıptan rahat çıkması için kremasına çok az jelatin ekledim, arasına ve üzerine visne koydum o kadar.

19 Kasım 2015

KURU MEYVELİ ROKA SALATASI


Sabah kahvaltıda, akşam yemeğin yanında, çorbayla, çay saatinde, balığın yanında bana her daim eşlik eden bir yeşillik roka. Her şekilde tüketebilirim hiç bıkmam. Şaraba da çok güzel bir eşlikçidir aynı zamanda. Neyse gelelim tarifimize.

Ben kuru meyveleri salatalarda pilavda falan kullanmayı severim. değişik bir aroma katarlar. Rokaya da çok yakıştılar.

MALZEMELER:

1 demet roka
3-4 Adet kuru incir
4 adet kuru kayısı
2 çorba kaşığı kuru üzüm
4-5 adet kuru erik
1 çay bardağı ceviz
1 adet yeşil elma ( tercihen)

Sos:
Yarım limon suyu
1 adet portakal suyu
yarım çay bardağı zeytinyağ
2-3 kaşık nar ekşisi
tuz

YAPILIŞI:


  1. Rokayı iyice yıkayın ve kurulayın. elinizle gelişi güzel koparın. çok küçük parçalara bölmenize gerek yok.
  2. Kuru incirleri ve erikleri doğrayın. ceviz ve yeşil elma haricindeki meyveleri rokaya ilave edin. 
  3. Sos için zeytinyağ haricindeki tüm sıvıları küçük derin bir kaba alın. blendır ile karıştırmaya başlayın. bu esnada yavaş yavaş zeytinyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. sosunuzun soyu bir kıvam aldığını göreceksiniz. 
  4. Sosu salataya ilave edin ve karıştırın. üzerine elmaları küp küp doğrayın ceviz ile süsleyip servis edin.
Unutmayın sosu servisten hemen önce ilave edin karıştırın. Aksi taktirde salatanız sulanabilir.

AFİYET OLSUN

15 Kasım 2015

HURMALI VE KURU İNCİRLİ TOPLAR


Annemin Hacdan getirdiği hurmaları değerlendirdim. çok ta güzel oldu. Tam bir enerji deposu da diyebiliriz.

MALZEMELER:

Bir büyük kase Arabistan hurması
9-10 adet kuru incir
1 kase ceviz ( ince çekilmiş)

ÜZERİ İÇİN:

Hindistan cevizi

YAPILIŞI:

Hurma ve incirleri rondodan geçirin. Derin bir kasenin içine içine alın cevizi de içine boşaltın. Bir kaşık yardımı ile ya da elinizle yoğurun. Dolapta bir saat kadar dinlendirin. Ufak toplar yapın hindistan cevizine bulayın.

AFİYET OLSUN..

20 Temmuz 2015

ORMAN MEYVELİ CRUMBLE


Orman Meyveli Crumble'yi bitmeden zor yakaladim fotograf icin. Yapabileceginiz en basit ve hizli en hafif tatli bence. Uzerindeki hamurun icindeki yagi saymazsak smile ifade simgesi 

Birer cay bardagi kadar cekirdekleri cikmis visne, bogurtlen, frambuaz, bulabilirseniz frenk uzumu de guzel olur. 1 kasik toz sekerle bir tasim pisirin. ( pisirmesenizde olur direk sekerle karistirip firin kabina da koyabilirsiniz ama ben bu sekilde daha cok seviyorum) firin kabina koyun. Uzerine bolca damla cikolata serpin. 100 gr soguk tereyag 1 su bardagina yakin un ve iki kasik toz sekeri elinizle karistirin. Ekmek kirintisi seklinde olsun hamur. Tatlinin uzerine her tarafini kapliycak sekilde doseyin hamuru. Ve bolca file badem serpin. Dogru firina. Uzerindeki hamur kizarana kadar pisirn. Firindan cikarip 5 dakika dinlendirin yaninda sade dondurma ile ılık servis yapin.

Afiyet olsunn...


15 Temmuz 2015

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI



İftara közlenmiş domates çorbası yapmaya ne dersiniz .

MALZEMELER

3 adet domates
1 Adet kapya biber
6 ya da 8 dış sarimsak
Taze kekik tane karabiber
zeytinyag tuz
2 kaşık tereyağ
1 kaşık un
3,5 bardak tavuk suyu


YAPILISI
  1. Domates ve biberi ortadan ikiye bölün. Ortalarına sarmısak taze kekik  ve de tane karabiber yerleştirin  zeytinyağ gezdirin  fırında 200 derecede dakika  kadar közleyin.
  2. Bir tencerede tereyağ ve unu kavurun. Közlenen biber ve domateslerin kabuklarını soyun ve rondodan geçirin. Kavrulan una ilave edin.   
  3. 3.5 bardak tavuk suyu ilave edin. karıştırarak koyulaşana kadar kaynatın.
  4. Üzerine kroton ve kaşar peyniri rendesi ile birlikte servis edin. 
AFİYET OLSUN


1 Temmuz 2015

Tereyagli Suzme Yogurt

İste size harika mi harika parmaklarinizi yiyeceginiz bir sahur onerisi.. Tereyagli Suzme Yogurt..

250 gram suzme yogurdu bir tavaya alin. Kisik ateste karistirarak isitin. İsterseniz icine cok az tuzSuz yagli lorda koyabilirsiniz. Ocagin altini cok acmayin ki kesmesin yogurt. Baska bir tavada 150 gr tereyagini hafif yakin. Teregagini suzme yogurdun uzerine dokun. Kasikla aralarini hafif acin ki yag her tarafina esit yayilsin. Yaninda zeytin ve salatalik ole yemenizi siddetle tavsiye ederim. Ve tabiki de tavsan kani cay esliginde...


28 Haziran 2015

YOĞURTLU ENGİNAR SALATASI



Gelin nefis bir salata yapalim iftara.. Kerevizle yapariz ya hani bu enginarli elmali falan. Parmaklarinizi yemeyin de sonra. Karismam vallahi.
MALZEMELER:

2 Adet ortaboy Enginar ( çiğ olacak)
1 adet yeşil elma ( starking)
2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak ( arzuya göre)
3 kaşık mayonez ya da 3 kaşık zeytinyağ
dereotu
yarın limon suyu
1 su bardağı ceviz

YAPILIŞI:
  1.  Enginarları rendeleyin elmayı da (starking) rendeleyin. sarmısak isterseniz onu da rendeleyin. 
  2. Yarım limon sıkin kararmamalari icin. 
  3. Suzme yogurt dilerseniz biraz zeytinyag ya da bir kac kasik mayonez ilave edin karistirin.
  4.  Uzerine bolca dereotunu ve cevizi serpin.
  5.  İsteeee bu kadarrr.

AFİYET OLSUNN



22 Haziran 2015

OREOLU ÇİKOLATALI TART ( PİŞMEYEN)


Bu aralar oreo ya takmış vaziyetteyim. Canınız tatlı istediğinde şipşak yapabileceğiniz bir tart. Hemde pişirme dersi yok. sadece bir kaç saat dolapta soğutmanız yeterli.

MALZEMELER:

330 Gr oreo bisküvi
110 gr tereyağ
300 gr kuvertür çikolata ( ben yarı yarıya sütlü ve bitter kullandım)
200 ml sıvı krema
üzerini süslemek için çilek ve file badem

YAPILIŞI:


  1. Oreo bisküvileri rondoda un haline getirin.
  2. Tereyağı eritin. bisküvilere katın. tekrar rondoda çekin.
  3. Dikdörtgen ya da yuvarlak bir tart kalıbına güzelce yayın. Kenarlarını yükseltip kaşığın tersi ile iyice bastırın. Dolaba kaldırın.
  4. Kremayı derin bir kapta kaynama noktasına getirin ve altını kapatın. Çikolataları içine kırıp spatula ile iyice karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın.
  5. Tart kalıbını dolaptan cıkartın. Ganajı tartın üzerine dökün. Çilekleri üzerine yerleştirin. Bir iki saat dolapta donduktan sonra servis yapın.
AFİYET OLSUN...

10 Haziran 2015

OREO VE ŞEFTALİLİ PARFE



 Haziran ayında olmamıza rağmen her ne kadar güneş yüzünü göstermesede sıcaktan bunalıp şöyle soğuk bişeyler olsada yesek diyeceğimiz günler de gelecek inşallah :)

MALZEMELER:

2 paket sade krem şanti
2 su bardağı süt
12 adet oreo bisküvi
2 adet şeftali

YAPILIŞI:


  1. Krem şantiyi serin bir kapta süt çırpın. 
  2. Oreo bisküvileri elinizle şantinin içine kırın.
  3. Şeftalilerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve şantinin içine ilave edin. kaşıkla dikkatli bir şekilde karıştırın. 
  4. Servis yapacağınız bir kalıbın altına strec film serin. Parfeyi içine boşaltın. Üzerini kapatın ve buzlukta bir gece bekletin.
  5. Servisten önce beş dakika kadar dışarda bekletin. Kalıptan ters çevirin. Dilimleyerek servis edin. İsterseniz üzerine çikolatalı sos da dökebilrsiniz.
AFİYET OLSUN

9 Haziran 2015

KURU MEYVELİ VE PEKMEZLİ KURABİYE


İşte harika bir kurabiye tarifi daha deneyin bayılacaksınız.

MALZEMELER:

250 gr Tereyağ ( Oda sıcaklığı)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu ve vanilya

İç malzemesi

2 adet elma ( rendelenmiş)
5-6 adet kuru incir
5-6 adet kuru kayısı
1 çay bardağı kuru üzüm
3 çorba kaşığı toz şeker
1 cay kaşığı tarçin

Üzeri  için
1 su bardağı pekmez
1 çay bardağı ceviz

Yapılışı:


  1. Kayısı ve incirleri küp küp doğrayın. Rendelenmiş elma, kuru üzüm ve tarçin ve şeker ile birlikte pişirin. kenara alın ılınması için.
  2. Hamur malzemelerini derin bir kapta karıştırın ve yoğurun. 
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alın. iç malzemesinden koyup yuvarlayın. cevize batırın.
  4. 160 derecede pişirin. 
  5. Üzerine sıcakken pekmez gezdirin. 
AFİYET OLSUN


20 Mayıs 2015

GİRİT KABAKLI ENGİNAR TÜRLÜSÜ


Enginarın faydaları saymakla bitmez biliyorsunuz ki. Senede 40 adet yemek gerekli. Ben her türlüsünü çok seviyorum. bu tarifi ilk kez denedim. Sınıfı geçti bana göre tarif. Buyrun siz karar verin.

MALZEMELER:

1 Adet kurusogan ( ya da 10-12 adet arpacık soğan)
2 adet girit kabağı
3 adet enginar
1 adet havuç
3-4 diş sarımsak
1 portakalın suyu
zeytinyağ
2 adet kesmeşeker
tuz
Dereotu

YAPILIŞI:


  1. Arpacık soğan kullanmayacaksanız normal soğanı ay şeklinde doğrayın. Sarmısakların kabuklarını soyup ikiye bölün.
  2. Havuçları verev şekilde kesin. Kabakların kabuklarını soymadan büyük parçalar halinde doğrayın.
  3. Enginarların her birini dörde bölün.  Hepsini geniş yayvan bir tencerede harmanlayın. Zeytinyağını ilave edip 2-3 dakika kavurun.
  4. Portakal suyu şeker ve tuzunu ilave edin. Dolma yapar gibi üzerine bir tabak kapatın.
  5. Kısık ateşte pişirin. Ve tenceresinde soğutun.
  6. Daha sonra servis kabına aktarın. üzerine bolca dereotu serpin.
AFİYET OLSUN

6 Mayıs 2015

KOKO KURABİYE


Artık dışarıda yediğiniz koko kurabiyeyi kendiniz evde de yapabileceksiniz. Hem çok basit hem de çok lezzetli.

MALZEMELER:

1,5 su bardağı hindistan cevizi
2 adet yumurta akı
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya

YAPILIŞI:


  1. Yumurta akı ve şekeri kar haline gelene kadar yüksek devirde çırpın.
  2. Hindistan cevizi ve vanilyayı ekleyin. Tahta kaşıkla söndürmeden karıştırın.
  3. Krema sıkma torbasına doldurup yağlı kağıt serili bir tepsiye şekilli olarak belli aralıklarla  sıkın.
  4. 125 derecede 25-30 dk pişirin. Sertleşip altın sarısı olmalı.
İşte bu kadar sonra da afiyetle yiyin :).

AFİYET OLSUN..

29 Nisan 2015

TAVUKLU PİLAV PASTASI



Arşivden buldumda çıkardım fotoğrafı :) Fotoğraf fazla iyi değil ama yenisini yapana kadar tarifi koymalıyım dedim yine de..

MALZEMELER:

1 Bütün haşlanmış tavuk
( haşlama suyuna bir bütün soğan, tane karabiber ve tuz atmayı unutmayın)
2 bardak pirinç ( önceden sıcak suda bekletilmiş)
1 su bardağı bezelye ( haşlanmış)
1 su bardağı mısır (konserve)
1 su bardağı havuç ( küp doğranmış ve haşlanmış)
100 gr tereyağ
yarım paket tel şehriye
2 su bardağı tavuk suyu
1 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI:


  1. Tereyağının yarısını pilav tenceresine alın ve eritin. Süzdüğünüz pirinçleri ve tuz ekleyin pirinçler şeffaf olana kadar kavurun. 
  2. Bezelye, havuç, mısır ve tavuk suyunu ekleyin. Kapağını kapatın. Suyunu çekip pirinçler uzayana kadar pişirin. 
  3. Pilav demlenirken ayrı bir tavada kalan tereyağını eritin. şehriyeleri altın rengi alana kadar kavurun.
  4. Ters çevirebileceğiniz bir kabın en altına kavurduğunuz şehriyeleri onun üzerine pilavın yarısını döşeyin. Tavuk etlerini didip pilavın üzerine döşeyin. Kalan pilavı da tavukların üzerine döşeyin.
  5. Servis yapacağınız kaba ters çevirin sıcak olarak tüketin.
AFİYET OLSUN..
Şehriyeler kıtır kıtır oluyor normalde özelliği o. Ama ben kıtır sevmem derseniz kavurduktan sonra çok az tavuk suyu ilavesi ile şehriyeleri yumuşatabilirsiniz.

Pirinci ıslatmadan yaparsanız da şayet su miktarını bir bardak daha artırın. 


26 Nisan 2015

ÇİLEKLİ MİNİK MİLFÖY LOKMALARI


Gelsin çilekli tarifler. Hem kolay ve pratik. Milföylü pastanın ufak lokmalık halinde olanları. Yemesi daha kolay.

MALZEMELER:

3 adet kare milföy
1 kase çilek

Kreması:

1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker ( normal çay bardağı)
3 kaşık un
1 yumurta sarısı
2 kaşık margarin
1 paket vanilya

YAPILIŞI:


  1. Kare olan milföyü 9 eşit parçaya bölün. Diğer milföylere de aynı işlemi uygulayın. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin.
  2. Hafif kızarmış ve tabiki kabarmış olan milföy karelerini sıcakken ortadan ikiye bölün. Soğuduğunda bölme işlemini yapamazsınız çünkü sönmüş olacaklar.
  3. Krema için vanilya ve margarin haricindeki tüm malzemeyi derin bir tencerede çırpın. Ocağın üzerine alıp pişirin. Altını kapattıktan sonra margarin ve vanilyayı katıp 5 dakika mikserle çırpın. İyice soğuyana kadar bekleyin. Yaklaşık 3-4 saat. 
  4. Hatta kremayi bir gün önceden pişirip dolapta bekletebilirsiniz. Kullanacağınız zaman mikserle biraz çırpmanız yeterli.
  5. Çilekleri ortadan ikiye bölün. Krema sıkma torbasına doldurduğunuz kremayı milföylerin arasına sıkın. Üzerine dilimlediğiniz çilekten koyup milföyün diğer milföyü çileğin üzerine kapatın ve kürdan ile sabitleyin.
  6. Servisten önce üzerlerine pudra şekeri serpinn..
Afiyet Olsun..





5 Nisan 2015

ŞEKERPARE



İşte size pastanelerde yediğiniz gibi bir şekerpare tarifi. Bir arkadaşımdan duymuştum. bu sefer şerbetini kaynatmadan yaptım. Sanki daha güzel oldu. Mideye de dokunmadı.

MALZEMELER:

250 gr margarin
4 adet yumurta sarısı ( bir tanesi üzerlerine sürmek için)
250 gr pudra şekeri ( 1 Cup)
125 gr irmik ( Yarım Cup)
Aldığı kadar un ( yaklaşık 5 cup yumurta büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir)
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

ŞERBET:

750 Gr toz şeker
750 gr su

YAPILIŞI:

  1. Oda sıcaklığındaki margarin ile pudra şekerini krema gibi olana kadar elinizle yoğurun. 
  2. Yumurta sarılarını,irmik ve vanilyayı katın parmaklarınızla karıştırmaya devam edin.
  3. Yavaş yavaş unu ve kabartma tozunu katıp kulak memesi kıvamına gelene kadar un katarak yoğurun.
  4. Ceviz kadar bezeler alıp avuç içinizde silindir şeklinde şekil verin.
  5. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  6. Çatal yardımı ile çizikler atın.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
  8. Şerbet için şeker ve suyu derin bir tasın içinde karıştırın. Ama kaynatmayın sadece şeker eriyene kadar karıştırın.
  9. Pişen tatlıları fırından çıkarın. 5 dakika kadar ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra şerbeti üzerlerine dökün.
  10. Üzerine başka bir tepsi kapatıp şerbeti çekip oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
AFİYET OLSUN







31 Mart 2015

BALKABAKLI PASTA


Klasik kabak tatlısından sıkılanlar için harika bir tarif. Gün sofraları içinde değişik bir alternatif pasta olabilir.

MALZEMELER:

ALT TABAN:

1 adet pastabanın tek katı

( İsterseniz cheesecake tabanı gibi de yapabilirsiniz)
2 Paket burçak bisküviyi rondodan geçirin. 50 gram eritilmiş tereyağ ile karıştırın. Bisküvilerin birbirini tutması için birkaç kaşık süt ilavesi ile karıştırın. ve kelepçeli kalıbın tabanına yayın ve kaşık yardımı ile sıkıştırın.

MUHALLEBİLİ KISIM:

2,5 Su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
3 kaşık un
2 kaşık nişasta
200 gr sıvı krema
1 paket vanilya

KABAKLI KISIM:

500 Gr kabak
1,5 su bardağı toz şeker
3 adet karanfil
1 çubuk tarçın
1 su bardağı su

YAPILIŞI:

  1. İlk önce kabak tatlısını pişiriyoruz. Bunun için dilimlenmiş kabakları ve diğer malzemeleri geniş bir tencereye alıp kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Sıcakken blendır ile ya da yoksa bir çatal yardımı ile ezin. soğuması için bir kenarda bekletin.
  2. Muhallebi için krema ve vanilya haricindeki tüm malzemeyi derin bir tencerede bir araya getirip karıştırın. Daha sonra ocağın üzerine alıp sürekli karıştırarak pişirin. 
  3. Altını kapattıktan sonra mikserle yaklaşık bir dakika kadar çırpıp havalandırın. Daha sonra krema ve vanilyayı ekleyip 5 dakika yüksek devirde çırpın.
  4. Pastabanı kelepçeli bir kalıba yerleştirin. Dilerseniz hafif sütle ıslatabilirsiniz. Üzerine kremayı dökün. Dolaba kaldırın. yaklaşık 2-3 saat dinlendirin. 
  5. Üzerine ezdiğiniz kabak püresini yayın. dilediğiniz gibi süsleyin. bir saat daha dolapta dinlendirip servis edin.

AFİYET OLSUN.

28 Mart 2015

Teremyağ Gurme Kaymaklı ile Lezzet Denemeleri

Basit gibi görünse de şöyle kıvamında, tane tane, mis gibi kokan pilavlar yapmak aslında hamaratlık ister. Bu hamaratlığın da bir sırrı vardır elbet :) ama hanımlar arasında pek de paylaşılmak istenmez. Keşifleri ve paylaşmayı seven biri olarak son zamanlarda kulağıma fısıldanan bir sırrı sizinle paylaşmak istedim. Yıllar öncesinde özellikle Anadolu’da ki hanımların özel misafirleri için yemek hazırlarken kullandıkları bir yöntem varmış, yemeklerinde yağ ile birlikte kaymak kullanırlarmış. Bense bu sırrı Teremyağ Gurme Kaymaklı ile keşfettim. Artık yaptığım tüm pilavlarda, hamur işlerinde hatta yemeklerde bile #benimlezzetsirrim Teremyağ Gurme Kaymaklı. İlk denemem Havuçlu Körili pilavı sizinle de paylaşmak istedim, pilavı pişirirken mutfağıma yayılan koku evdeki herkesin iştahını kabarttı:) Sizde deneyin derim, hatta farklı tarifleri yapmayı sevenlerdenseniz Teremyağ’ın Facebook ve instagram sayfasını takip edin:)
Kızarmış Havuçlu Körili Pilav
Malzemeler:
3 yemek kaşığı (100 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
1 adet ince ince doğranmış soğan
4 diş sarımsak
2 su bardağı rendelenmiş havuç
2 su bardağı yarım saat önceden sıcak tuzlu su ile ıslatılmış pirinç
1 adet kırmızıbiber
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı köri
Üzeri için ince ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Teremyağ Gurme Kaymaklı’mızı tencerede eritip, içine soğan, sarımsak ve havuçları ekleyerek kavuruyoruz. Havuçlar iyice kızarana kadar kavurma işlemine devam ediyoruz. Daha sonra yıkanmış pirinçlerimizi ve ince ince doğranmış kırmızı biberi de ilave edip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz. Son olarak suyumuzu, tuzu ve köriye ekleyerek pilavı kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Pilav suyunu çekince altını kapatıp 10 dakika demlenmeye bırakıyoruz. Bu aşamada pilavınızın daha parlak gözükmesi ve gerçek lezzetini ortaya çıkartması için demlenmeye bıraktığımız pilava biraz Terem yağ Gurme Kaymaklı’dan ekleyebilirsiniz. Bu da benim küçük sırlarımdan biri :) Son olarak üzerine taze çekilmiş karabiber ve maydanoz serperek pilavımızı servis ediyoruz…
Afiyet olsun…
Bu içerik http://ev-atolyesi.com/ tarafından hazırlanmıştır. 


Bir boomads advertorial içeriğidir.

21 Şubat 2015

PIRASALI KREP SARMASI



Pırasa sevmeyenler buna bayılacaksınız bence. Çocuklara da sevdirmenin bir başka yolu sevmedikleri sebzeleri köftenin böreğin içine saklamak sanırım :) 

Ispanaklısını, tavuklusunu, mantarlısını yapıyordum daha önceleri. Bu kez pırasalı denedim. Bence nefis oldu. denemenizi şiddetle tavsiye ederim. 

MALZEMELER:

Krep Hamuru:

2 yumurta
2 su bardağı sut
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz

İç Malzeme:

1 kilo pırasa
1 adet havuç
5 kaşık zeytin yağ
yeteri kadar karabiber ve tuz
1 çay bardağı lor
1 çay bardağı kaşar peyniri

YAPILIŞI:
  1. Krep malzemelerinin hepsini çırpın. Peçete ile yağladığınız tavaya bir kepçe döküp önlü arkalı pişirin. Tüm krep harcı bitene kadar tekrarlayın.
  2. Havuçları rendeleyin. Pırasaları çok ince kıyın. zeytinyağında iyice kavurun. indirmeye yakın karabiber ve tuzunu ekleyin.
  3. Krepin bir ucuna içten koyun lor ve kaşar peyniri de koyup rulo şeklinde sarın. Ya da krebin orta kısmına koyup bohça şeklinde de katlayabilirsiniz.
  4. Fırın kabına yerleştirin krepleri. Üzerlerine biraz daha kaşar rendesi serpin 180 derecede kaşar peynirleri eriyene kadar tutun. 

afiyet olsun...

28 Ocak 2015

DAMLA SAKIZLI UN KURABİYESİ


Geçen günlerde yapmış olduğum un kurabiyesine damla sakızı ekledim. Sonuç mu? enfes :) Deneyin görün...

MALZEMELER:

1 Paket Margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet damla sakızı
6 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI:

  1. Margarini eritin. eridikten sonra kısık ateşte yağı yakmadan 20 dakika kaynatın. ve ılıtın.
  2. Derin bir yoğurma kabına un pudra şekeri kabartma tozu ve vanilyayı ve damla sakızını havanda dövüp ilave edin. Ortasını havuz gibi açın. 
  3. Ilınan margarin ve sıvı yağı ilave edip yoğurun.
  4. Çok toparlanan bir hamur olmuyor ama kolay şekil alıyor. 
  5. Ceviz büyüklüğünde parça alıp avuç içinizde çiğ köfte sıkar gibi sıkın. 160 derecede byaklaşık 30 dk pişirin. 
  6. Fırından çıkar çıkmaz pudra şekerine bulayın.
AFİYET OLSUN


27 Ocak 2015

Şimşek McQueen

Sevgili Can için yaptığım pasta.. Mutlu yıllar Diliyorum Can..

24 Ocak 2015

PATATESLİ RULO POĞAÇA



Daha öncesinde peynirlisini yapmıştım bu sefer patatesli yaptım. Enfes oldu. Normal mayalı poğaçalar gibi çabucak bayatlamıyor.

MALZEMELER:

1/2 su bardağı sıvıyağ
125 gr margarin
2 adet yumurta
1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 paket yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un

İÇ MALZEME:

3 adet patates
1 adet kuru soğan
1 kaşık biber salçası
yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber
çok az sıvı yağ
1 çay bardağı su

YAPILIŞI:

1. Yaş mayayı ılık suda eritin. Unu eleyerek yoğurma kabına alın.
2. Ortasını açıp yumurtaları kırın. Diğer tüm malzemeleri ekleyin.
3. En son mayayı da katıp yoğurun.Yumuşak hafif cıvık ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Gerekirse kontrollü olarak kaşıkla un ekleyebilirsiniz.
4. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bezle kapatıp hamuru yarım saat dinlendirin.
5. Elinizle hamurdan parçalar alıp hamuru açın. Hamurun bir ucuna patatesli harcı koyun. Rulo haline getirin.
6. 3 parmak kalınlığında kesip fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam serpin.
7. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

PATATESLİ HARÇ:

Patatesleri haşlayın ve ezin. soğanı yemeklik doğrayıp kavurun. salca ve su ilave edip karıştırın. ezilen patates tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Ilındıktan sonra kullanın.

AFİYET OLSUN

20 Ocak 2015

BALKABAKLI CHEESECAKE


Tam zamanı şimdi nefis mi nefis balkabaklı bir cheesecake ne dersiniz?

MALZEMELER:

Bisküvi Tabanı:

200 Gr burçak bisküvi
100 gr eritilmiş tereyağ

Balkabağı Ezmesi:

1,5 kilo soyulmuş ve dilimlenmiş balkabağı
2 su bardağı şeker

Cheesecake Harcı:

1,5 su bardağı balkabağı ezmesi
250 gr toz şeker (1- 2/3 su bardağı yapıyor)
400 gr krem paynir ( labne değil)
200 gr süt kreması
3 adet büyük boy yumurta

YAPILIŞI:

  1. Öncelikle balkabağı ezmesini yapalım. Dilimlenmiş kabak ve şekeri bir kaba alın. 1 su bardağı su ilavesi ile ezilene kadar pişirin. İyice piştikten sonra çatalla ezin ya da rondodan geçirerek püre haline getirin. Bir kenarda soğumaya bırakın.
  2. Bisküvileri robotta un haline getirip erimiş tereyağı ile karıştırın. 23 cm kare bir kalıbı dıştan iyice alüminyum folyoya sarın. Bisküvi harcını kalıbın içine döküp düz tabanlı bir bardakla bastırarak eşit kalınlıkta bir katman halinde yayın. 
  3. Başka bir kapta krem peynir, Süt kreması, toz şeker, ve balkabağı püresini çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın.
  4. karışımı bisküvi tabanının üzerine dökün. fırını 180 derecede ısıtın. Keki fırına koyun. kalıbın yanına içi su dolu başka bir kap koyun. 
  5. 180 derecede 20 dakika pişirin. daha sonra ısıyı 160 dereceye düşürüp yaklaşık 40 dakika daha pişirin.
  6. fırını kapattığınızda kekin peynir kısmının ortası hafif sallanıyo olmalı. 
  7. fırını kapattıktan sonra fırın kapağını hiç açmadan yaklaşık 2-3 saat kadar fırının içinde kalsın kek. daha sonra dolaba koyup bir gece bekletin.
  8. geri kalan balkabağı püresini ister kekin tüm her tarafına yayın. isterseniz benim gibi porsiyonluık bilimlere böldükten sonra üzerine dekoratif olarak süsleyin.
AFİYET OLSUN




15 Ocak 2015

KREM PEYNİRLİ PATATES SALATASI


Size enfes bir salata tarifi vermek istiyorum. Yiyen herkes tarafından tam not aldı. Patates ve krem peynirinin uyumuna hayran kalacaksınız.

MALZEMELER:

5 Adet Patates

Sos malzemeleri:

1 paket krem peynir ( 200 Gr)
1 Su bardağı yoğurt
1 çay bardağı mayonez
1 adet limon suyu
2 kaşık elma sirkesi ( arzuya göre)
3-4 kaşık zeytinyağ

9-10 dal frenk soğanı ya da taze soğanın ince yeşil yaprakları
5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
1 diş sarımsak
yarım mor soğan ( çok ince kıyılmış)
üzeri için değirmenden çekilmiş karabiber

YAPILIŞI:


  1. Patatesleri kabuklu şekilde haşlayın. Çok dağılmasın.
  2. El tutacak sıcaklığa geldiği vakit soyup büyük halka halka şeklinde çok ince olmamak kaydı ile dilimleyin. Derin bir karıştırma kabına alın.
  3. Başka bir kapta tüm sos malzemelerini iyice çırpın. Frenk ya da taze soğan ince ince kıyın. Sarımsağı ezin.  maydanoz ve mor soğanı da ince ince kıyın. sosun içine katın. daha sonra sosun hepsini ılık patateslere ilave edin dikkatlice alt üst edip karıştırın. 
  4. En üzerine değirmenden karabiber çekin. ve afiyetle yiyin :)
AFİYET OLSUN...

13 Ocak 2015

SAHLEPLİ PİYANO KEK


Cumartesi günü gelen misafirlerim için yapmıştım. tarifi yazmam konusunda yoğun istekler geldiğinden hemen ekleyeyim dedim.

Görüntüsü tadı ile tam not alan bir tatlı. Asıl tarifi daha başkaydı aslında ama ben kremasında biraz değişiklik yaptım. üzerine de ekstra çikolata döktüm kakaodan önce.

Malzemeler:

KEK İÇİN:

3 Yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı sıcak su
2 çorba kaşığı kakao
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Keki ıslatmak için:

1,5 bardak soğuk süt

KREMASI İÇİN:
1 paket hazır vanilyalı puding
1 paket krem şanti (1 çay bardağı ile çırpılacak)
1 paket labne peyniri
2 tatlı kaşığı sahlep tozu

ÜZERİ İÇİN:

200 Gr bitter çikolata
100 gr süt kreması
kakao

YAPILIŞI:

  1. Kek için yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Çırparken sıcak suyu ekleyin yavaş yavaş. daha sonra un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. 30x25 cm dikdörtgen bir fırın tepsisinde pişirin. Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca 1,5 su bardağı sütü kekin her tarafına dökün. Ilınması için kenarda bekletin.
  2. Vanilyalı pudingi üzerindeki sıvı miktarından yarım bardak daha eksilterek pişirin. İyice soğutun. 
  3. Çırpılan krem şanti ve labne peynirini karıştırıp tekrar iyice çırpın. Soğuyan vanilyalı pudingi ve sahlep tozunu da ekleyin tekrar çırpın. 
  4. Kremayı soğuyan kekin üzerine eşit şekilde yayın ve buzdolabına kaldırın.
  5. Süt kremasını kaynama noktasına getirip içine çikolatayı ekleyın. çikolata eriyene kadar karıştırın. Oda sıcaklığına geldiğinde dolapta bekleyen tatlının üzerine her tarafı kapanacak şekilde yayın. En üzerine bolca kakao serpin. 1-2 saat daha dolapta bekletip servis edin. 
AFİYET OLSUN


NOT: Sahlep tozundan hoşlanmıyorsanız eklemeyebilirsiniz..


11 Ocak 2015

ELMALI TURTA



Elmalı turta ama bu başka dehşet bir şey. Bir kere deneyin bir daha vazgeçemiyceksiniz.

MALZEMELER:

Tart hamuru için:

125 Gr tereyağı ( soğuk olacak)
3 çorba kaşığı toz şeker
10-12 çorba kaşığı un
1 çimdik tuz
yarım paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu

Ara Kreması için:

2 adet yumurta
2 paket süt kreması ( 400 ml)
yarım limon kabuğu rendesi
4 kaşık toz vanilyalı puding
3 çorba kaşığı toz şeker
yarım paket vanilya

Elmalı Karışım:

4-5 adet sarı golden elma
1 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı toz şeker

En üstüne
1 su bardağı file badem

YAPILIŞI:


  1. Elmaların kabuklarını soyun. küp küp doğrayın. Şeker ve tarçın ile biraz soteleyin. Ilınması için kenarda bekletin.
  2. Hamur malzemelerini mikserde karıştırın. Daha sonra tezgahın üzerine alın. merdane ile açın. 26 Cm kelepçeli kalıba kenarlardan iki cm yukarı çıkacak şekilde döşeyin. Çatalla bir kaç yerinde delip dolaba kaldırın.
  3. Krema malzemelerinin hepsini derin bir kapta mikserle çırpın. 
  4. Kelepçeli kalıbı dolaptan çıkartın. soğumuş olan elmalı karışımı hamurun üzerine yerleştirin.
  5. Üzerine krema malzemesini dökün. Üzerine file bademleri serpin.
  6. 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin. 
  7. 3-4 saat soğuttuktan sonra servis edin.
  8. Servis esnasında arzu ederseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.


AFİYET OLSUN...

5 Ocak 2015

MUHALLEBİLİ ELMALI TATLI


Çok hafif çok ekonomik ama bir o kadarda nefis afilli bir tatlı yapmak ister misiniz? Çok aşamalı gibi gelebilir size ama çok basit. Ben Ayvalısını, mevsiminde şeftalilisini de yapıyorum. değişik ve hafif oluyor.

MALZEMELER:


5 Adet sarı elma
10 adet pötibör bisküvi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı hindistan cevizi

KREMA İÇİN:

1 Litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
1 paket süt kreması
1 paket vanilya

İÇİ İÇİN:

Yarım su bardağı dövülmüş ceviz, kuru üzüm ve tarçın

YAPILIŞI:
  1. Elmaları soyun, ikiye kesip çekirdek yuvalarını çıkartın. Yayvan bir tencereye çekirdek boşlukları alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine birer yemek kaşığı toz şeker serpin. Yarılarına gelecek kadar su ekleyip dağılacak kadar yumuşamalarına izin vermeden pişirin.
  2. Süt kreması ve vanilya hariç kalan krema malzemelerini devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişince altını kapatın. mikserle biraz havalandırdıktan sonra krema ve vanilyayı ekleyip tekrar mikserle yaklaşık 5 dakika çırpın.
  3. İç malzemeyi bir kasede karıştırın. Pişen elmaları sırayla alıp çekirdek yuvalarını iç malzemeyle doldurun. Üzerine bir pötibör bisküvi kapatın. Bisküvi altta kalacak şekilde borcama dizin.
  4. Hepsini dizince kremayı üzerlerini ve aralardaki boşlukları kapatacak şekilde dökün. 
  5. Üzerine bolca hindistan cevizi ile kaplayın. Dilerseniz benim gibi toz fıstıkla da ayrıca süsleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...

Eğer bu tatlıyı ayva ile yapacaksanız ayvayı bayağı uzun süre pişirmeniz gerekli.



3 Ocak 2015

MUZLU MAGNOLYA PUDİNG (MANOLYA PUDİNG)



Henüz New York'taki Magnolia Bakery'de yemedim ama CookShop'ta yediğimden daha güzel olduğunu söyleyebilirim. İnternette bir çok tarif var ama ben sevgili arkadaşım Yasemin'in tarifini uyguladım. Mutlaka denemelisiniz..



MALZEMELER:

1/2 lt süt
125 gr toz şeker
2 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
3 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
 1 paket vanilin
1 kutu krema ( 200 gr )
1 paket muzlu bebe bisküvisi
3 adet muz

YAPILIŞI:

1. Puding için sütün içine şekeri, yumurta sarılarını, nişastayı alıp topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırarak pişirin.
2. Ocağın altını kapatıp içine vanilya aromasını ve tereyağını ekleyip mikserle karıştırın. Oda ısısına gelince içine kremayı da katıp
mikserle karıştırın. 
3. Bebe bisküvilerini rondodan geçirin. Muzları ince ince dilimleyin.
4. Kaselerin altına önce bisküviden biraz serpiştirin. Pudingden bir miktar döküp üzerine tekrar bisküvi ve muz dilimleri yerleştirin.
5. Son olarak yine puding döküp en üstünü de yine bisküvi ve muz dilimleri ile süsleyin. Soğuk olarak servis edin. 

AFİYET OLSUN 

2 Ocak 2015

KESTANELİ HAMSİLİ PİLAV



Hazır hamsiler yağlanmışken kestanenin de tam zamanı iken şööyle ağzımıza layık bir kestaneli pilav yapalım dedim.

MALZEMELER:

750 GR Kılçıkları çıkmış hamsi
2 kaşık tereyağ
yarım çay bardağı mısır unu

İÇ PİLAV:

2 su bardağı pirinç
yarım çay bardağı sıvı yağ
9-10 tane kavrulmuş kestane
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın

YAPILIŞI:


  1. Soğanı ince ince doğrayın sıvı yağda kavurmaya başlayın.
  2. İçine fıstık üzüm ve pirinçleri ilave edin. bir kaç dakika daha kavurun. tüm baharatları ve kestaneleri ilave edin. Pirinçleri örtecek kadar su koyup pişmeye bırakın.
  3. Pilav demlenirken yuvarlak ve fazla derin olmayan bir fırın kabını tereyağ ile yağlayın. Hamsilerin sırtlarını mısır ununa batırıp nizami bir şekilde aralarında hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin.

4. Demlenen pilavı içine doldurun.

  1.  5. Üzerini de kalan hamsileri dizin.


6. Hamsilerin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ koyup 200 derecelik fanlı fırında hamsiler alt üst kızarana kadar pişirin. 

7. Daha sonra pişen pilavımızı fırından çıkartın ve servis tabagına ters çevirin ve afiyetle yiyin. 

AFİYET OLSUN..