Dün Regaip Kandiliydi. Açıkçası iş, ev, çocuk derken kandil olduğunun farkında bile değildim taaki Kadıköye inipte kandil simitlerini görene kadar.. Eve dönünce helva yaparım diye aklımdan geçirdim her kandil olduğu gibi.. Apartman artık alıştı kandillerde helva yapmadımmı soruyorlar.. Burdan tekrardan tüm Müslüman Aleminin Regaip Kandili Mübarek olsun..
İrmik helvasımı un helvasımı yapayım diye düşünürken eşimin un helvasını daha çok sevdiğini bildiğimden un helvası yapmaya karar verdim. Malum benim için pek farketmiyooo :))
MALZEMELER:
3 Su bardağı un
yarım çay bardağı sıvı yağ + 3 çorba kaşığı tereyağ
4 su bardağı su
2 su bardağı şeker
fıstık, ceviz, fındık herhangi biri ( ben fındık unum vardı ondan kullandım 4 çorba kaşığı)
Yağlar tencereye alınıp kızdırılır, fıstıklı yapılacaksa ilk önce fıstıklar katılır hafif kavrulup un ilave edilir. Benim gibi fıstıksız olacaksa un ilave edilip unun rengi iyice dönüp kokusu çıkıncaya kadar çok kısık ateşte karıştıra karıştıra kavrulur. unda hiç topak falan kalmayacak ipek gibi bir görüntüsü olacak..( bu aşama yaklaşık 2 saat sürüyor arkadaşlar irmik helvası gibi çabuk olmuyor.) (benimkinin rengi çok koyu olmadı çünkü akşam yemeği vakti gelmişti herkes aç bil aç bana bakıyordu mecburen kavurmayı kısa kesmek zorunda kaldım . yani 1,5 saat falan kavurdum)
Şeker ve su karıştırılıp şeker eriyene kadar ısıtılır. Unun meyanesi gelince fındık unu katılır birazda bu şekilde kavrulup, şerbetin yarısı ilave edilir hızlıca karıştırılır. şerbeti iyive çekince geri kalan şerbetin yarısı ilave edilir karıştırılır iyice çektikten sonra tencerenin kapağı kapatılır 10 dakika dinlendirilir.
Çorba kaşığı ile şekiller verilerek servise hazır hale getirilir.
AFİYET OLSUN...
7 yorum:
Betülcüm; öncelikle senin ve ailenin kandilin mübarek olsun.Un helvasını da irmik helvasını da çok severim,ellerine sağlık çok güzel olmuş.
Sevgiler.
Pınar.
Bayılıyorum helvaya,ama yapmak istemiyorm çünkü her seferinde eşimle birlikte tek seferde bitiriyoruz,sonra da içimde derin bir vicdan azabı oluyor,tanrım ben ne yaptım diye :))
sen şimdi resmini de koymuşssun bak canım çekti yine :)
Canim merhaba,etkinlige tekrardan katildigin için çok ama çok tesekkur ediyorum,çok mutlu oldum sagol canim,yine beklerim...helva çok guzel gorunuyor,ellerine saglik,çok severiz ailecek helvayi,allah kabul etsin,geçmis kandilini de kutlarim canim allah tum dualarinizi kabul etsin...tarifin biraz sonra yayinda olacak,opuyorum.
AYRICA : PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..Yayına Hazırlayanlarhttp://nasibim.blogcu.com/http://birdemliksohbet.blogspot.com/Sorumlu Müdür http://selmahlc.blogcu.com/Grafik Tasarım Düzenleme Yagmur İparSizde sununumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey adınızı sitenizin adresini dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır:)
Örnek isim: SEVİL SAHİN
Site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com/
Tarif : SALATAYARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/search/label/SALATA%20YARI%C5%9EMASI%20TAR%C4%B0FLER%C4%B0
Canımcım ellerine sağlık, ben de aynı senin gibi un helvası ve irmik helvası arasında ayrım yapmadan ikisini de bayıla bayıla yerim.. Allah kabul etsin..
ellerine sağlık canım.çok güzel gözükETKİNLİĞE DAVET
PORSELEN DEMLİK yepyeni bir etkinlik ile karşınızda… YÖRESEL LEZZETLER ETKİNLİĞİ-3 ZEYTİNYAĞLILAR http://porselendemlik.blogcu.com http://selmahlc.blogcu.com http://birdemliksohbet.blogspot.com http://yoresellezzetler.bloggum.com tarafından hazırlanmıştır etkinliğimizin yeni sahibesi www.yapraksarma.blogcu.com olarak 10/7/2008 ile 10/08/2008 tarihleri arasında 30 gün boyunca ben yapacağım konumuz:ZEYTİNYAĞLILAR anadolunun zengin sofrasını evlerimize sunmak,bizi biz yapan değerlerimizin hünerli ellerle bütünleştiği yemeklerimizin tarih kokan hikayelerini sunmak ve bu lezzetleri siz değerli dostlarımızla paylaşmak… sizde bu lezzet dolu maceraya davetlisiniz… eğer sizlerinde sofralarında yer bulan kendi yörenize ait bir tarifiniz var ise tarifinizi bize ulaştırabilir böylece bir yerlerde kalmış lezzetleri tüm dostlarınızla hem paylaşmış olacak hem de yörenizin kültür ve değerlerini tanıtmış olacaksınız yapmanız gereken şey; hazırladığınız yöresel yemeğinizi ismi ,yöre adı ,tarifi ve birkaç aşama ile çektiğiniz fotoğraf ile bloğunuzda yada sitenizde yayınlayıp daha sonra ev sahibine yorum ya da e-posta ile haber vermek örnek: isim:zeytinyağlı enginar dolması yöre adı:İzmir/ege yöresi buraya ise tarifimizin resmi ile beraber detaylı anlatımı gelecek şekilde… iletişim:www.yoresellezzetler.bloggum.com unutmayın tarifler sadece tarihi yöresel tarifler olmalıdır önemli:son zamanlarda bloglarda yaşanan sorunlardan dolayı böyle bir önlem almayı uygun bulduk etkinliğimiz ayrıca http://www.yapraksarmayapraksarma.blogspot.com/adresinde de yapılacaktır… HEPİNİZİ EV SAHİBESİ OLARAK DAVET EDİYORUM.BENİ YANLIZ BIRAKMAYACAĞINIZI UMUYORUM .SEVGİLERİMLE üyor.
selam
iadeiziyarete geldik ve hamaratlığınıza hayran kaldık valla:)
teşekkür ederim pınarcım...
esin bende aynı senin gibiyim ama dayanamayıp yapıyorum naapiyimm..
teşekkür ederim hüriye..
aslıcım teşekkür ederim tatlı olsunda benim için :))
teşekkür ederim yapraksarma..
teşekkür ederim annesininoğluşu...
sevgiler..
Yorum Gönder