2 Ekim 2009
KREMALI MANTARLI ET SOTE, PATATES PÜRESİ VE PİLAV
Benim kurtarıcımdir herzaman. Yemek olmadığında çabucak hazırladığım bir üçlü. Yanına da birde salata ekledim mi tamamdır herzaman.
MALZEMELER:
Yarım kilo biftek ( jülyen kesilecek)
1 adet soğan
250 gr mantar
100 gr krema
3 kaşık sıvıyağ 1 kaşık tereyağ
karabiber pul biber tuz kekik
Etleri yağsız olarak teflon tavaya alıp suyunu salıp çekene kadar kavuralım. ayrı bir yerde wok tava olursa daha iyi olur sıvı yağ ve tereyağı kızdırıp jülyen doğranmış soğanı kavurmaya başlayalım. İçine saplarını kesmeden doğradığımız mantarları ekleyelim kavurmaya devam edelim. Öteki tarafta ön kavurma yaptığımız etlerimizi de bu karışıma ekleyip kavuralım. Tuzunu ve baharatlarını ekleyelim en son kremamızı döküp kısık ateşte pişirelim. İndirmeden önce ocağın altını açalım ki suyunu iyice çeksin.
PATATES PÜRESİ
4 Adet büyük patates
100 gr tereyağ
2 su bardağı süt
tuz, beyaz biber veya karabiber
patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Tuzunu ve sütüde patateslerle birleştirip iyice yumuşayana kadar pişirelim. Eğer ki süt ilavesi az gelirse su ekleyebilirsiniz arada. Patatesler iyice ezildiğinde tereyağını ekleyip ezici ile ezelim. Tekrar ocağın üzerine alıp artı süt ilavesi ile kendinize göre ayarlayabiliriz kıvamını kavurup karabiber yada beyaz biber ile tatlandıralım.
ŞEHRİYELİ PİLAV
Pilav olayı çok kolaymış gibi görünür ama zordur aslında. Her pirince göre su oranı değişkendir. Genelde bire iki dir ölçü ama eğerki pirinci önceden sıcak suda bekletmişsek bu ölçü bire bir yada bire bir buçuk olabilir. Çok zorlanır ve çekinirim bu tarz tarifleri verirken. Ben mesela asla suda bekleterek yapmam pilavı ölçü işi bana göre değildir ve nezaman bekleterek yapsam taneden lapaya geçiş yapmış bir pilav olur. O yüzden hiç bekletmem pirinci.
vereceğim tarifte de bire iki olarak veriyorum ölçüyü baktınız ki suyunu çekti ama pirinçlerin ortası beyaz şekilde kaldı kaynamış su ilavesi yapabilirsiniz. Unutmayın ki pilavı asla karıştırmayın pişerken yoksa pirincin içindeki nişasta ortaya çıkar ve pilavınız lapa olur. sadece altını kapattığınızda bir alt üst edin ve dinlenmeye bırakın.
2 Su bardağı pirinç
yarım çay bardağı arpa şehriye ( selva markayı tavsiye ederim)
tereyağ ve sıvıyağ ( yağ oranını yazmıyorum çünkü herkese göre değişir)
4 su bardağı su
Tereyağ ve sıvıyağ eritilip şehriyeler altın renginde olana kadar kavrulur. Pirinçler ve tuzu ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pirinçler iyice şeffaflaşınca kaynamış suyu ilave edilerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. altın kapatılıp alt üst edilir ve dinlenmeye bırakılır.
AFİYET OLSUNN..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
aynen benimde kurtarıcımdır bu yemek içlüsü.ellerine saglık.
Ellerine sağlık Betül'cüm, nefis bir menü.. Püreyi ben de bu şekilde yaparım, çok lezzetli olur.. Afiyetler olsun..
Harika bir müçlü ellerine sağlık canım....
Betülcüm harikasın süper bir üçlü olmuş,arkada duran pilavın şekli ne güzel olmuş... ellerine sağlık...
Mutlu hafta sonları..
Off Betülcüğüm
Kesinlikle aç değilim ama çok acıkmış hissettim kendimi nedense. Hiçbir zaman hayır diyemeyeceğim üç lezzet bir arada. ellerine sağlık.
Sevgiler
Cok lezzetli görünüyor, ellerine saglik. Sevgiler.
Yorum Gönder