14 Temmuz 2011
ABARTMADIK ÇOK KABARTTIK
Yuva maya geçtiğimiz günlerde Fırıncılık Araştırma Merkezinde biz bloggerlere tüm günü kapsayan bir etkinlik düzenledi.
Şef Mehmet Dağ, işin özü mayayı uzun uzun anlattı bize. Maya, tek hücreli mantar, bir çok çeşidi var. En çok bilinen maya olan Saccharomyces cerevisiae, fırın ile mayalama endüstrisinde kullanılıyor. Saccharo şeker, myces mantar, cerevisiae ise bira anlamına geliyor. Hepsini bir araya getirirsek bira kökenli şeker tüketen mantar oluyor. Bu mantar şekerle besleniyor.
1 gr mayada 10 milyar hücre bulunuyor. 0 ile 4 derece arasında maya uyuyor. Bu nedenle yaş mayayı bu dereceler arasında saklamak gerekiyor. 10 derecede yavaş yavaş uyanıyor. 30-35 derece ise en sevdiği sıcaklıklar. Fermantasyon, ısı ve nem gerektiriyor. Maya, undaki şeker ve nişastayı yiyerek hacim kazanıyor. Fırına girdiğinde 50-55 dereceden sonra ölüyor.
Mayalar, endüstride oksijen varlığında ve içerisinde şekerli su olan büyük tanklarda geliştiriliyor. 1 gr maya 18 saat sonra 18 ton olabiliyor.
Eğitimden sonra mutfağa geçip Pofuduk poğaçalar ve ekmekler yaptık.
Yuva Mayanın Piyasada, glutensiz kek ve ekmek karışımları bulunmakta. Çölyak Hastaları için özel tarifler denedik.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Duydum duydum çok güzel bir etkinlik olmuş :))
selam,blog şablonunuzda lüzumsuz ccs ler var,postların geç yüklenmesine sebep oluyor,bu şablonunuz yerine free olarak indirebileceğiniz profosyonel bir şablon kullanınız,kolay gelsin...
özge emirdağlı
özge hanım mail adresimden bana ulaşırmısınız..
sevgiler
Merhaba,
Maya lı günler hepimize. Birgün inşallah kendi mayamı yapacağım ben.
Elinize sağlık
Azişmli anne Çiğdem
Yorum Gönder