14 Temmuz 2016
Çin Mutfağı
5000 yıllık geçmişe sahip olan Çin mutfağı, dünyanın en beğenilen ve en eski mutfaklarından biri
olarak sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılan sayısız tarifle öne çıkıyor.
Çeşitlilik açısından oldukça zengin bir kültüre sahip olan mutfak, kendine özgü malzemelerin ve
baharatların kullanıldığı yemekleriyle farklılaşıyor. Daha çok sebzelerin kullanıldığı yemekler, "wok"
denilen çukur tavalarda yüksek ateşte pişiriliyor. Yemekler ise fildişi, altın, gümüş, bambu veya
plastikten yapılan "waribashi" adı verilen yemek çubukları ile yeniyor.
Çin Mutfağı Hakkında Bilgi
Neredeyse her tülü malzemenin kullanıldığı Çin mutfağında soya fasulyesi ve soya fasulyesinden
hazırlanan ürünler, oldukça büyük önem taşıyor. Soya sosu; soya fasulyesi, tahıl ve suyun fermante
edilmesi sonucu oluşuyor ve tüm dünyada kullanılıyor. Soya sütü ise soya fasulyesinin su ile birlikte
öğütülmesi sonucu oluşan yüksek proteinli bir içecek olarak Çin mutfağında sıklıkla tüketiliyor. Yine
soya sütünün lor peyniri gibi ısıtma yöntemi ile çökeltilmesiyle oluşturulan tofu, kahvaltılarda Çinliler
tarafından sevilerek tüketiliyor. Ekmek tüketimi pek yaygın olmayan Çin toplumunda pirinç ve
pirinçten yapılan pirinç unu makarnası ve pirinç rakısı, yaygın olarak kullanılıyor. Un kullanılarak
yapılan Çin mantısı ve Çin böreği de lezzetli Çin mutfağı yemekleri arasındaki yerini alıyor. Kendine
has sebzeleri bulunan Çin mutfağında körpe mısır koçanı, mantar çeşitleri, Çin lahanası, körpe bambu
çubukları, su teresi ve Çin su kestanesi, farklı sebze yemekleri olarak ilgi çekiyor. Az da olsa ete de yer
verilen Çin yemeklerinde en yaygın kullanılan etler, domuz eti ve tavuk yemekleri oluyor. Pekin'de
yetiştirilen Pekin ördeği, Çin’in milli yemeği olarak biliniyor. Deniz mahsulleri kullanılarak yapılan
değişik çorba tarifleri de Çin mutfağının temellerini oluşturuyor.
Çin Mutfağı Özellikleri
Çin mutfağında pişirme yöntemi olarak yüksek ateşte yağda kavurma yöntemi uygulanıyor.
Yemeklerin içerisinde yer alan malzemeler, çubuklarla kolay yenmeleri açısından küçük parçalara
ayrılarak pişiriliyor. Yüksek sıcaklıkta "wok" denilen tavalarda pişirilen yemekler, karamelize olarak
çok daha lezzetli hale geliyor. Çok fazla pişirilmeyen sebzeler, diri hâlde kalıyor ve içlerindeki besin
değerlerinden kaybetmiyorlar. Çin mutfağında yemek pişirmede kullanılan diğer bir yöntem ise su
buharı kullanılarak yapılan buğulama oluyor. Baharatları da yaygın şekilde kullanan Çinliler, her
yemeğe baharat ve soya sosu ekliyor. Çin’de en çok sevilen yemeklerden biri olan karides ise yaygın
olarak tüketiliyor. Karidesi rakının içine atarak sarhoş ettikten sonra canlı canlı tüketen Çinliler, bu
gibi ilginç yemek kültürleri ile de dikkat çekiyor.
Birbirinden ilginç ve lezzetli Çin mutfağı yemeklerine Knorr tarafından hazırlanan
http://www.herkessofraya.com/ sayfasından ulaşabilir ve yepyeni, lezzetli yemek tariflerine sahip
olabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder