25 Kasım 2009
KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER & FASULYE KAVURMASI
Her iki lezzet de aslında yazın yapıldığında çok güzel olur. Fotoğraflarda yazdan kalma zaten. ama ancayayınlanma fırsatını yakaladılar.
Ben her sene kırmızı biberleri fırında közleyip daha sonra sirke, zeytinyağı sarmısak ile hafif ateşte çevirip dr oetker'in koruyucusundan da koyup kavanozlara doldururdum. Sonra içine koruyucu koyduktan sonra evde yapmanın anlamı ortadan kalkıyo diye düşündüm. artık koymuyorum koruyucu. Közleyip kabuklarını soyup buzluğa atıyorum yapmak istediğimde çözdürüp zeytinyağında çeviriyorum. tap taze oluyor.
MALZEMELER:
1 Kilo kızmızı biber
1 baş sarımsak
1-2 çorba kaşığı elma sirkesi
zeytinyağ tuz
kırmızı biberler yıkandıktan sonra bir kaç yerinden delinip yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizilir. Fırının ister ızgara kısmında ister normal fanlı kısmında 200-250 derecede közlenir. Hafif soğuduktan sonra kabukları soyulur. çekirdekleri çıkartılır.
Ayrı bir tencerede zeytinyağında sarmısaklar bir iki çevrilir. kırmızı biberler ilave edilip bir iki çevrilip tuzu ve sirkesi konur altı kapatılır. ister ılık ister soğuk olarak yenir.
Her anneme gittiğimde özellikle yazın mutlaka koca bir tencere fasulye kavurması vardır. Kendi çapında bahçe ile uğraştığından hani sanki biz burda alıp yapamıyomuşuz gibi her şeyi döker neredeyse önümüze. Ama gerçektende ben evde yaptığımda onun lezzetini hala daha yakalayamadığımı farkediyorum.
Malzemeler:
1 kilo taze fasulye ( ayşe kadın en makbulü )
1 büyük boy kuru soğan
5-6 diş sarımsak
yağ tuz
Fasulyeler ayıklanıp kırılmadan tuzlu suda haşlanır. Süzülmesi için bir kenara alınır. Bu arada soğan ince kıyılıp kavrulur. Fasulyeler suyu sıkılıp soğana ilave edilir. Tuzu konUp kavrulur. En son indirmeden sarımsaklar dövülüp katılır. Bir iki kere daha karıştırılıp altı kapatılır. ılınmaya bırakılır.
AFİYET OLSUN
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 yorum:
Betülcüm ben bu kışa hiç hazırlık yapamadım.ama inan çok kötü oldu,meğerse elimin altında olması ne büyük rahatlıkmış...
kırmızı biber enfes... fasulye kavurmasını ise hiç yemedim..
ellerine sağlık..
Sevgiler..
Hmmm. Ellerine sağlık. Fasulye kavurmasını özellikle de hafif yanmaya yakın gibi çok kavrulmuşunu çok severim.
Betülcüm annelerin yaptığı gibi olmaz eminim ama ben de yaparım.
bu arada kırmızı biberi ben de yazın çok yaparım ve çok severek yenir bizde de. ama koruyucu olayını hiç duymamıştım, iyi yapmışsın onu kullanmamakla
www.yenitadlar.blogcu.com
En delice esen seher yeli, en güneşli günler, en parlak gecedir bayramlar. Kurban Bayramınız kutlu, her şey gönlünüzce olsun.
CANIM BAYRAMIN KUTLU OLSUN.
ÖPÜYORUM.
Canım,
Güzellik, birlik, beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha güzel ve mutlu bir Kurban Bayramı geçirmeniz dileğiyle.
Sevgiyle kal
Ellerine sağlık Betül'cüm biberler de fasulye de çok lezizdir eminim.. Hayırlı bayramlar diliyorum, sevgiler..
iyi ayramlar canım,
sevgiler güzellikle nicelerine..
Betülcüm iki tarif de birbirinden güzel görünüyor, ellerine sağlık:).
Güzel bir bayram diliyorum.
Sevgiler..
aslı
Bayramin kutlu olsun canim, sevdiklerinle birlikte daha nice güzel bayramlar diliyorum.
mutlu bayramlar canım :)
Betülcüğüm,
Hep bu konuda geç kalıyorum. Bu nedenle geçmiş :) bayramını kutluyorum.
Ellerine sağlık. Her ikisini de çok severim.
Sevgiler
oyy tavali :)
Yorum Gönder