21 Eylül 2010
PİLAV YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Bahsetmedim dimi sizlere :) Ramazan başında bir mail almıştım Şebnem Güler KARACAN'dan. Kadın Haberleri sitesinin genel yayın yönetmeni. Siteyi görüp çok beğendiğini ve hergün bir iftar menüsü hazırlamamı istemişti. Seve seve kabul ettim. Ramazandan sonrada köşe yazarlığına terfi ettim :)
En çok sorulan soru pilav yapmanın püf noktaları.. E yazmak farz oldu tabi :)
Şey vardır ya bir bayan tane tane kaşıktan dökülen bir pilav yapıyorsa mutfağı çok iyidir diye. Doğrumudur bilemem ama bana göre pilav yapmak çok kolaydır. İnceliklerini bilmek yeterlidir.
Bir çok yöntemi var pilav yapmanın. Kavurma, Salma, Haşlama.. Ben size en çok kullanılan iki yöntemden bahsedicem. Ama önce kuralları bilmek gerek.
KURAL 1: Normalde ölçü bire ikidir. Yani 1 bardak pirince 2 bardak su ilavesi yapılır. Ama eğer ki pirinci 1 saat önceden tuzlu sıcak suya bastırıyorsanız bu ölçü bire bir olur. Yani 1 bardak pirince 1 bardak su.
KURAL 2: Suda bekletelim ya da bekletmeyelim soğuk suda bol yıkayıp nişastasının akmasını sağlamalıyız ki pilavımız lapa olmasın.
KURAL 3: Elbetteki sağlık açısından zeytinyağı ile yapmak en makbulu. Ama gelin görün ki birde damak zevki var. Yağ oranını yarı yarıya tereyağ ve sıvıyağ olarak yaparsak hem damak zevkinden vazgeçmemiş hemde sağlığımıza fazla zarar vermemiş oluruz. Ayrıca sıvıyağ katılan pilav daha parlak olur.
KURAL 4: Tencerenin kapağını açıp sürekli kontrol etmemeli ve karıştırmamalıyız. Sürekli karıştırılan pilav da pirincin içindeki nişasta açığa çıkacağından pilav lapa olur.
KURAL 5: Pilavın renginin beyaz olmasını istiyorsak pişerlen içine 1-2 damla limon suyu damlatılır.
KURAL 6: Tencere seçimide önemlidir. Fazla derin olmayan geniş bir tencerede pişen pilav demlenme esnasında lapa olmasını engeller.
KURAL 7: En son olarak göz göz olduğunda kontrol edilir eğerki pirinçlerin ortasında beyazlık yok ise altı kapatılır. delikli bir kaşık ile karıştırılı ki içerdeki buhar dışarı daha çabuk çıksın üzerine bir yağlı kağıt yada temiz bir havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.
Yok pirinçlerde biraz kıtırlık var ise çok az kaynamış su ilave edilerek biraz daha çekmesi sağlanır. Daha sonra karıştırılıp demlenmeye bırakılır.
KAVURMA YÖNTEMİ:
Benim kullandığım yöntemde bu dur. Eritilmiş yağa pirinçler ve tuz ilave edilerek şeffaflaşana kadar kavrulur. kaynamış su ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılarak pişrilir. Demlenmeye bırakılır.
SALMA YÖNTEMİ:
Eskiler genelde bu yöntemi kullanır. Bana göre biraz tehlikeli bir yöntemmiş gibi gelir. hiç yanaşmadım yapmaya o yüzden.
Yeteri kadar suya yağ ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Pirinçler ilave edilip pişrilir. Demlenmeye bırakılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
9 yorum:
Betülcüm öncelikle terfi için tebrik ediyorum ;)
Pilavsız yaşayamıyorum,çocuklarda çok sever.. Tane tane pilav istedi canım;) tüm püfleri bende dikkate alıyorum...
Yenilerinide öğrendim,umarım daha güzellerini pişiririm..
Paylaşım için çok teşekkürler..
Öpüyorum...
merhaba güzel ve aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler
yinede olmuyo olmuyo olmuyo:(((
aynısını yapıyorum suyunu yağını aynı koyuyorum ama yinede olmuyor olmuyor:(((((((((((((((((((((((
Bilgiler icin cok tesekkur ederim gercekten faydali bilgiler...
Bilgiler icin cok tesekkur ederim gercekten faydali bilgiler...
Olmayi
Umarim bu defa guzel olur
Pirincle alakalidir bazi pirinc cok su ceker bazisi az oyuzden pirinci tanimak lazim:)
Yorum Gönder