Hepimiz merak ederiz genelde tart mı? Turta mı? diye..
Tart hamuru ön pişirme yapılmış üzerine meyvelerin çiğ olarak dizilmiş haline deniyor.
Turta ise meyve malzemeleri hamurun üzerine yayılıp meyvelerin üzerine tekrardan hamur örtülerek pişirilir.
Tart yapmanın incelikleri var elbette. Öyle kurabiye hamuru gibi yoğurup pişirmek olmuyor. Tarifi vermeden tart hamurunun biraz inceliklerinden bahsetmek istiyorum.
- Öncelikle kullanılacak malzemelerin hepsi soğuk olmalı. Kullanacağınız tereyağını küçük küpler halinde kesip 5-10 dakika buzlukta bekletin. Eğer tereyağ hamur yapma aşamasında ısınır ve erirse sert ve yağlı bir tart hamur elde edersiniz piştiğinde. Kesinlikle margarin kullanmayın.
- Malzeme listesindeki sıvı malzemeleri azar azar ekleyin. Hamurdan bir miktar elinize aldığınızda hamur toparlanmışsa daha fazla sıvı malzeme eklemeye gerek yoktur.
- Hamur olduktan sonra hamuru sarıp kesinlikle buzdolabında 1 saat dinlendirin.
- hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane ile hızlıca açın. el teması yine tereyağının erimesine sebep olacaktır. o yüzden hızlıca hareket etmek gerekli. kalıba yerleştirdikten sonra 10-15 dakika daha dolapta bekletin.
- hamuru pişirme aşamasında üzerine kalıpta daha büyük bir yağlı kağıdı koyup içine kuru bakliyat koyarak ağırlık yapmasını sağlayın. Son 10 dakikada yağlı kağıdı kaldırın ve öyle pişirin.
Evet bu kadar ip ucundan sonra tarifimize geçebiliriz.
MALZEMELER:
HAMUR İÇİN:
1,5 cup un
1/2 Cup Pudra şekeri
125 gr soğuk ve küp küp kesilmiş tereyağ
1/4 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Krema için:
2 Su bardağı Süt
6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı tozşeker
1/3 su bardağı mısır nişastası
50 gr margarın
1 paket vanilya
YAPILIŞI:
2 Su bardağı Süt
6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı tozşeker
1/3 su bardağı mısır nişastası
50 gr margarın
1 paket vanilya
YAPILIŞI:
- Öncelikle kremayı hazırlıyoruz. bunun için ufak bir tencerede sutu kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz. Daha sonra ayrı bir tencerede yumurta sarıları, toz şeker ve mısır nişastasını mikserle çırpıyoruz. azar azar kaynama noktasına gelen sütü ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. ( sütü bir anda eklemeyin, zira sütün sıcaklığı ile yumurtalar pişebilir. )
- Orta boy bir ateşin üzerine alarak çırpmaya devam ederek pişiriyoruz. kaynamaya başladığında ocaktan alıp vanilya ve margarini ekleyip iyice çırpıyoruz. Bir kenara alarak soğutuyoruz.
- tart hamuru için mutfak robotuna un, şeker ve tuzu koyuyoruz. ara ara soğuk tereyağını ekleyıp ekmek kırıntısı şeklini alana kadar karıştırıyoruz. en son yumurta sarısını ekleyip karıştırıyoruz. bu aşamada hamurumuz toplanmış oluyor. daha fazla karıştırmıyoruz ki tereyağ erimesin içinde.
- hamuru yağlı kağıdın üzerine alıp sarıyoruz ve dolapta 1 saat bekletiyoruz.
- hamur dinlendikten sonra dolaptan çıkarıyoruz iki yağlı kağıt arasında hızlıca merdane ile açıp tart kalıbına aktarıyoruz. Bu aşamada da yarım saat dolapta bekletiyoruz.
- Yarım saat sonunda kalıbı dolaptan çıkarıp hamurun alt kısımlarını çatalla deliyoruz. üzerine büyük bir yağlı kağıt koyup içine kuru bakliyat koyarak ağırlık yapmasını sağlıyoruz. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20 - 25 dakika pişiriyoruz. Üzerinden yağlı kağıdı alıp bir 10 dakika daha pişirip fırını kapatıyoruz.
- hamuru fırından alıp hafif ılındığında kalıptan çıkarıyoruz. Hamur soğuduktan sonra kremayı hamurun ortasına döküp kenarlara doğru yayıyoruz. üzerine çilekleri diziyoruz.Daha sonra isteğe göre üzerine fırça yardımı ile çilekli jöle, tart jölesi ya da soğuk jöle sürebilirsiniz. ya da bal ile de çileklerin parlamasını sağlayabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
1 yorum:
Betülcüm tamda çilek mevsimi,Ellerine sağlık nefis olmuş..
Yorum Gönder