Bu sene geç kaldım Aşure yapmakta. Daha önceki senelerde hep en erken ben yapardım ama yoğunluktan anca zaman bulabildim. Geç oldu ama güzel oldu..
Benim malzemelerim biraz fazla Her sene benim aşure yapmamı dört gözle bekeleyenler çok olduğundan sekiz litrelik iki tencerede yapıyorum. İsteyenlerde doya doya yiyorlar. Bu sene çok kişi tadına baktı. eşimin Ankaradan ziyarete gelen teyzesine bile nasip oldu ...
MALZEMELER:
1 kilo aşurelik buğday
yarım kilo nohut
yarım kilo kuru fasulye
yarım su bardağı pirinç
yarım kilo kuru incir
yarım kilo kuru kayısı
yarım kilo kuru üzüm
2,5 kilo şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı bal
3-4 karanfil
2 adet portakalın kabuğu
Üzerine:
tarçın, ceviz, nar, dolmalık fıstık, kuş üzümü...
Buğday bir gece önceden çok iyi yıkandıktan sonra üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılıp bırakılır. Öteki malzemelerin hepsi suya konur. Ben bu arada kuru üzüm kayısı ve incirin suyunu bir kaç kez değiştiriyorum.
Ertesi gün Nohut ve Fasulye ayrı ayrı haşlanır. Buğdayın suyu iyice süzülüp üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi ile ara ara karıştırılarak kaynamaya başlar. Bu esnada nohut ve fasulyenin kabukları çıkartılır. Kayısı ve incirler ince ince doğranır. portakalların kabukları ince soyulup doğranır. İncir biraz şeker ilavesi ile başka bir tencerede pişirilir.
Portakal kabukları ve pirinç pişmekte olan buğdayın içine eklenir. Ara ara buğday suyu çekeceğincen kaynamış su eklemesi yapılır. (Ben içine 5-6 litre su ekledim) Yaklaşık 1 saat pişmesi gerekiyor buğdayın tek başına.
Daha sonra içine nohut ve fasulyeler eklenir. 10 dakikada bu şekilde piştikten sonra kuru üzüm ve kayısı eklenir. tuz ve bal ilavesi yapılır.
5-6 dakika kadar sonra şeker yavaş yavaş eklenir. Yarım saat şekerle pişirilir.
İndirmeye yakın karanfiller atılıp 1-2 dakika sonra altı kapatılır. Biraz dinlendirilip pişirilen incirler tencereye eklenir. karıştırılıp kaselere boşaltılır. Üzeri süslenerek servis yapılır.
not: Aşure piştiğinde size suluymuş gibi gelebilir. Buna aldanmayın çünkü durdukça katılaşacaktır. Sulu diye nişasta eklemesi yapmanıza hiç gerek yok. Nişasta bulanık bir görüntünün oluşmasını sağlıyor.
Meyvelerin suyunu çok değiştirmemin sebebi siyah suları gitmesi için. İncirleri ve karanfilleri baştan ekleme yaparsak aşurenin rengini karartır.
AFİYET OLSUN..
12 yorum:
Allah kabul etsin,geç olmaz valla benim yılın her zamanı yerim bu aşureyi.çok da şık görünüyor ellerine sağlık
eline yüreğine sağlık betülcüm.Allah kabul etsin...aşureyi bende çok seviyorum.sizlere ve yiyenlere afiyetler olsun....sevgiler...
Ohhhh ne güzelll harika gorünüyor cok da sevverim bilirsinn ama malesef anca bakiyoz burdan melun melun
Canım,
ellerine sağlık. Allah kabul etsin.
Sevgiyle kal.
Bloglarda boy boy aşure fotoğraflarını görünce içim gidiyor. Seninki de çok güzel olmuş canım.Ellerine sağlık. Herbirinizden bir püf noktası öğreniyorum.
Sevgiler
Eline sağlık Betülcüğüm.Allah kabul etsin.çok güzel görünüyor.sevgilerimle...
ÖNCELİKLE MAŞALLAH 8 LİTRELİK 2 TENCERE BİR KEZ DAHA MAŞALLAH BEN HİÇ AŞURE YAPMADIM:((( ANNEM DUYMASIN NİYE YAPMIYORSUN DİYE BAŞLAR YOKSA YİNE SÖYLENMEYE:)ELLERİNE SAĞLIK CANIM SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM
Allah kabul etsin canım benim missler gibi aşure çok çok severim.
ellerine sağlık
çok öpüyorum.
bu arada seni mimledim.
Allah kabul etsin, nefis gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım,
neşeli haftalar.....
BETÜLCÜM SENİ MİMLEDİM BU ARALAR ÇOK MİMLENİYORSUN BİLİYORUM AMA BENİM SRULARIDA CEVAPLARSAN EĞER ÇOK SEVİNİRİM CANIM SİTEMİ ZİYARET EDERSEN ÇOK SEVİNİRİM.
Harika bir görüntü,asurenden kaldiysa eger birazda ben alayim arkadasim.Ellerinize saglik.
Maşallah canım 8 lt lik tencerede bayaa bereketli olmuştur. Allah kabul etsin ellerine sağlık...
Yorum Gönder