26 Aralık 2013

YOĞURTLU PATATES SALATASI


Harika bir patates salatası. İster büyük kasede yapın ister küçük kuplarda yapın.

MALZEMELER:

5-6 adet büyük patates
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı mayonez
yarım demet dereotu
3 diş sarmısak
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
3 yemek kaşığı tereyağ


Üzeri İçin:

4-5 adet orta boy havuç
1 kaşık sıvı yağ
yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:

1) Patatesleri haşlayın.
2) Sıcakken soyup 1 tatlı kaşığı tuz ve tereyağı ilave ederek iyice ezin.
3) İçine baharatları katıp iyice karıştırın.
4) Dikdörtgen borcama yayın.
5) Diğer tarafta yoğurda ezilmiş sarmısak, mayonez,tuz ve kıyılmış dereotunu katıp patateslerin üzerine yayın.
6) Üzeri için havuçları soyup rendeleyin ve 1 kaşık yağda hafif soteleyin.
7) Yoğurdun üzerine havuçları yayın.
8) Üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

AFİYET OLSUN..

25 Aralık 2013

HAVUÇ RÜYASI



Hafif ve değişik tatlardan hoşlananlar için ideal bir tarif. Tarifte uymanız gereken bir nokta şeker miktarını düşürmemeniz.

MALZEMELER:


  • 1 kg Havuç
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 2 paket vanilya
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 limonun suyu
  • Burçak Bisküvi
YAPILIŞI:
  1. Havuçları soyun, iri doğrayın ve 5 su bardağı suyla haşlayın, haşlanan havuçları rondodan geçirip püre yapın.
  2. Haşlama yaptığınız suyu (eksilmişse su ile 4 bardağa tamamlayın) diğer malzemeleri katarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin, havuç püresini de katıp 1-2 taşım kaynatıp ocaktan alın.
  3. Orta boy bir borcamı suyla ıslatın, bir kat bisküvi dizin ve üzerine muhallebi dökün. Bu şekilde istediğiniz kadar kat yapın. 
  4. Üzerini istediğiniz biçimde süsleyin (krem şanti, ceviz, fıstık v.b), dolapta dinlendirip servis edin.

19 Aralık 2013

KÖFTELİ YOĞURT ÇORBASI




Kış geldi malum soğuk havaların vazgeçilmezidir bana göre çorba. İşte size harika içinizi ısıtacak bir çorba.

MALZEMELER:

Köftesi İçin:

250 gr kıyma
yarım çay bardağı pirinç
tuz, karabiber
yeteri kadar un

Çorbası için:

1,5 su bardağı yoğurt
2 kaşık un

Terbiyesi için:
3 kaşık tereyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane

YAPILIŞI:

1) Köfte malzemelerini un hariç yoğurup mini köfteler yapın. Düz bir tabağa yaklaşık un 4-5 kaşık un koyun. Yuvarladığınız minik köfteleri unun içine atıp sallayın.

2) Daha sonra İnce suzgece alıp fazla unları eleyin.

3) Derin bir tencereye 6-7 bardak su koyun ve kaynatın. köfteleri içine alıp pişirin.

4) Yoğurt ve unu bir kasenin içinde  iyice birbirine yedirin. Köftelerin pirinçleri piştiğinde yavaş yavaş yoğurdunu ilave edip karıştıra karıştıra pişirin.

5) Eğer çok karı olursa çok az sıcak su ilavesi ile kıvamını ayarlayabilirsiniz.

6) Başka bir tarafta tereyağını eritin. Kuru naneyi ilave edip nane kokusu çıktığı vakit kaynayan çorbaya ilave edin. Altını kapatın. Altını kapattıktan sonra tuzunu ilave edin ki yoğurt kesmesin.

11 Aralık 2013

GÜVEÇTE KAŞAR PEYNİRLİ ZEYTİNYAĞLI PATLICAN



Aynı yemeği Kabak ile de yapabiliriz. Harika olur.
Malzemeler:

1 kilo patlıcan
3 adet domates
1 adet kuru soğan
1 adet sivri biber
3 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
kaşar peyniri
zeytinyağı
tuz

1) Patlıcanlar alacalı soyulur. Uzunlamasına üç yada dört parçaya kesilir. Patlıcanın kalınlığına göre değişir tabi.
2)Bol yağda kızartılır.
3) Kaşar peyniri patlıcanın enini geçmeyecek şekilde yarın cm kalınlığında dilimlenir.
3) Ilınan patlıcanlara sarılır. dik olarak küçük güveç kaplarına yerleştirilir.
4) Diğer tarafta zeytinyağında ince kıyılmış soğan, sarmısak ve biberler sotelenir.
5)Domatesler rendelenir yada robottan geçirilip soğanlara eklenir. şeker ve tuz ilave edilip pişirilir.
6) Bu sos patlıcanların üzerine dökülüp 150 derecelik fırında kaşarlar hafif eriyene kadar tutulur.
7) Ilındığında servis edilir.


AFİYET OLSUN..

24 Kasım 2013

ANGRY BIRD PASTA


Sevgili Yiğit'in 8 yaş pastası .. Mutlu yılları olsun inşallah..

BABY SHOWER PASTA VE KURABİYE




İki minik Prenses geldi dünyaya Arya ve Yağmur. Umarım hayatları boyunca saglık ve şans hep yanlarında olur.

Pasta ve kurabiyeler de onlar için :)

10 Kasım 2013

KOLAY CHEESECAKE


Cheesecake yapmak zor geliyorsa eğer işte size kolay cheesecake tadında bir lezzet. Deneyin mutlaka çünkü müdavimi olacaksınız :)

MALZEMELER:


  1. 2 su bardağı süt
  2. 200 gr krema
  3. 4 yumurta sarısı
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. yarım su bardağı mısır nişastası
  6. 4 yemek kaşığı tereyağ
  7. 3 adet limon kabuğu rendesi ve suyu
  8. 3 paket burçak bisküvi
  9. bir çimdik tuz
  10. 1 paket vanilya
YAPILIŞI:

  1. Süt Krema. Yumurta sarılarını çırpın. Şeker. mısır nişastası ve tuzu ekleyip karıştırın. kaynayana kadar karıştıra karıştıra pişirin.
  2. Kaynadıktan sonra ocaktan alın. Tereyağ, limon kabuğu ve limon suyunu ekleyip mikserle iyice çırpın. Vanilyayı da ekleyin. çırparak soğutun.. 
  3. 20x20 capındaki  bir kare kalıbın altına strech film serin. Bisküvileri dizin. 
  4. Muhallebinin bir kısmını yayın. Tekrar bisküvileri dizi. tekrar muhallebi yayın. Tekrar bisküvi dizip geri kalan muhallebinin hepsini bisküvilerin üzerine yayın. 
  5. Üzerini strech film ile kaplayıp 3-4 saat dolapta bekletin. 
  6. Servis esnasında kare dilimleyip üzerine limon dilimleri yerleştirin.
AFİYET OLSUN...

28 Ekim 2013

İÇLİ KÖFTE ( HAŞLANMIŞ)


MALZEMELER:

Dış Malzeme:

  • 1/2 kilo yağsız kıyma (Çiğ köftelik kıyma)
  • 1/2 kilo  köftelik bulgur
  • 1 adet kuru soğan ve tuz
İç Malzeme:

  • 1/2 kilo yağlı kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 6,7 dal maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber ve kırmızı biber
YAPILIŞI:

1) Tavaya sıvı yağ ve tereyağını koyun, tereyağ eridiğinde kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çeken kıymaya kıyılmış soğanı ekleyip kavurmaya devam edin. Kavrulan kıymaya, tuz, baharat, ceviz ve maydanoz ekleyip ocağın altını kapatın ılınması için kenarda bekletin. 

2) Dış Hamuru için  kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan ve tuzu yoğurma kabına koyup azar azar su ilavesiyle çok iyi bir şekilde yoğuralım.(Az yoğurursak içli köfteler haşlanırken dağılır çok yoğurursak et elimizin ısısıyla çürür.

3) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. İşaret parmağımızı hamurun dibine kadar ilerletip hamuru çevirerek içli köftelerimizi açıyoruz. İçine harcı koyup yuvarlayarak kapatalım.

4) Açma ve kapatma işlemi sırasında elimizi devamlı ıslatın.

5) Derin bir tencerede 3-4 litre tuzlu suyu kaynatın. İçli köfteleri içine atıp bir iki taşım kaynatın. Kevgirle sudan alın.

6) Üzeri için  kaşık tereyağ bir kaç kaşık sıvı yağı ısıtıp kırmızı toz biber katıp biberin kokusu çıktığında köftelerin üzerine dökerek maydanoz ile süsleyip servis yapın.

AFİYET OLSUN


27 Ekim 2013

SHARİNGAN PASTA


Sevgili arkadaşım Gönül'ün Oğulları için istediği pasta..

22 Ekim 2013

BALLI CEVİZLİ KURABİYE

Nefis Bir kurabiye tarifi. Tarif Sahrap Soysal'a ait. ve daha bir çok kurabiye tarifine ulaşmak isterseniz Bir Tık yeter...




MALZEMELER
  • 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
  • 125 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (büyük boy çay bardağı kullanın)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı tozşeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • yaklaşık 5,5 su bardağı dolusu un
  • 3-4 yemek kaşığı bal
  • 1 su bardağı kalın çekilmiş ceviz içi
  • Ayrıca 3-4 yemek kaşığı tozşeker
YAPILIŞI
  • Hamur için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir kaba kırıp ılık yağı ilave edin. Sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve kabartma tozunu ekleyin. Bir taraftan yoğururken taraftan da unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Gerekirse 1-2 yemek kaşığı daha un  ekleyebilirsiniz. Kurabiye hamurunda en önemli kriter hamurun elinize yapışmamasıdır. O zaman hamur tutmuş demektir. Hamuru toparlayın ve bir kenarda 20 dakika kadar bekletin.
  • Balı ve cevizi bir kasede karıştırın.
  • Diğer taraftan hamurdan greyfurt büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın ve tezgahın üzerinde merdane yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde, yani 22-25 santim çapında, açın. Hamurların kenarları biçimsiz olacaktır. Kenarlarını bıçakla dikdörtgen elde edecek şekilde kesin.
  • Ballı cevizli karışımı fırçayla ya da çatal yardımıyla hamurların her tarafına gelecek şekilde sürün. Uzun kenarlarından başlayarak rulo yapın. Ruloları keskin bir bıçak yardımıyla 2-3 santim kalınlığında parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. (verev şekilde dilimleyebilirsiniz) Üzerlerine tozşeker serpin. 
  • Kurabiyeleri fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Fırını 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayıp 10 dakika önceden ısıtın. Kurabiyeleri sıcak fırında üzerleri sarı kahverengi oluncaya kadar, 22-25 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun. 
Afiyet olsun.

21 Ekim 2013

MARSHMALLOWSLU KURABİYE


Uzun zamandır denemek istediğim bir kurabiye. Tarif Martha Stewart' a ait. Çocukların bayılacağı bir kurabiye. ben bir kısmının üzerini çikolata ile kaplamadım dekoratif olarak süsledim. Bir kısmını çikolata ile kapladım. Bana sorarsanız tabi ki çikolata kaplılar daha nefis oldu :)

MALZEMELER:


  1. 1 Adet yumurta,
  2. 100 gr tereyağ
  3. 1 su bardağı şeker
  4. yarım su bardağı süt
  5. 2,5 bardak un
  6. yarım su bardağı kakao
  7. 1 paket vanilya
  8. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  9. 15-16 adet büyük boy marshmallow
  10. 100 gr bitter çikolata
YAPILIŞI:

  1. Tereyağ ve şekeri mikser ile 5 dakika çırpın. 
  2. Yumurta, vanilya ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
  3. Un, kakao, kabartma tozu, tuzu bir kasede harmanlayın.
  4. Yumurtalı karışıma ekleyin ve yoğurun. Un az gelirse çok az ilave yapabilirsiniz.
  5. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. yubarlayın. ortasını hafif çukurlaştırarak tepsiye dizin.,
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecede 15-20 dk pişirin.
  7. Kurabiyeleri fırından alın. Kurabiyelerin ortasını parmağınız ile hafif bastırın.  Marşmallowları ortadan ikiye kesip çukurlara yerleştirin.
  8. Tekrar fırına verip 1 dakika bekletin. Bu esnada marshmallowlar hafif eriyip kurabiyeye yapışacaklar.
  9. Çikolatayı benmari usulu eritin. Kurabiyelerin üst kısmını çıkolataya batırın soğutun.
AFİYET OLSUN

9 Ekim 2013

PATATES MANTISI


Klasik patates salatasından sıkılmışsanız eğer işte size harika bir tarif. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER:

5 Adet patates
2 çorba kaşığı tereyağ
4-5 dal maydanoz
4-5 dal dereotu
1 Çay kaşığı karabiber
yeteri kadar tuz
1 su bardağı suzme yoğurt
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak

Üzeri için:

yarim çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı nane

YAPILIŞI:

1) Patatesleri soyun. dörde bölün. Üzerini geçecek kadar su ilave edin. 1 tatlı kaşığı tuz ve bir iki damla sirke ilave edip haşlayın.

2) Haşlanan patatesleri derin bir kaseye alıp ezin. İçine karabiber, tereyağ ve ince kıyılmış yeşillikleri ilave edin. yoğurun.

3)  Patatesli harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. İçlerin, oyun. Tüm harca aynı işlemi uygulayın.

4) Yoğurt, ve ezilmiş sarmısağı bir kasede karıştırın. Patateslerin oyuk kısımlarına doldurun.

5) Tavada sıvı yağı ısıtın. İçine toz biber ve naneyi ilave edin. Nanenin kokusu çıktığında altını kapatın. patateslerin üzerine dökün.

AFİYET OLSUN

1 Ekim 2013

FINDIKLI KURABİYE


Havalar soğumaya başladı yavaş yavaş. Beş çaylarında sıcacık çaylarımızı yudumlarken yanında bu nefis kurabiyeler de çok güzel gider.

MALZEMELER:

1 Paket margarin ( Oda sıcaklığında )
1 su bardağı tuz şeker
2 adet yumurta ( beyazı üzerine sarısı içine )
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 su bardağı iri çekilmiş fındık

YAPILIŞI:

1) Margarin ve pudra şekeri ve yumurta sarısını iyice yoğurun.

2) kabartma tozu, vanilya ve hindistan cevizini ekleyin. Azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

3) Hamurdan Ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Hafif yassılaştırıp önce yumurta akına ardında fındığa bulayın.

4) 180 derecede çok fazla kızarmadan pişirin.

AFİYET OLSUNNN...

Aynı kurabiyeyi cevizli ya da bademli olarak da deneyebilirsiniz...

23 Eylül 2013

DUSTY PASTA


Çocukların yeni İlgi alanı :)

6 Eylül 2013

SANDÖVİÇ EKMEĞİ


 Puf puf bir sandöviç içini istediğiniz malzemeler ile doldurabilirsiniz.

MALZEMELER:

1)    3.5 su bardağı un
2)     çay bardağı ılık su
4)    1 çay bardağı ılık süt
3)     1 paket instant maya
5)    1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
6)    1 tatlı kaşığı tuz
7)    1 çorba kaşığı toz şeker

8)    1/2 çay bardağı sıvı yağ


YAPILIŞI:

1) Un, tuz ve şekeri, hamuru yoğuracağınız kaba alarak karıştırın.
2) Maya, yumurta, süt, su ve yağı ilave ederek, iyice yoğurun.
3) Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye sıralayın.
4) Hamurun üstünü kapatıp, 30-40 dakika ılık bir yerde mayalanması için bırakın.
5) Üzerine yumurta sarısı sürerek Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana dek pişirin.

Ilındıktan sonra ortalarını yarım kesip içerisine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Ben Salam ve kaşar peyniri koydum. 


 AFİYET OLSUN...




5 Eylül 2013

ETİ PUF PASTA ( MUZLU )


Çok kolay, misafir geldiğinde kahvenin ya da çayın yanına hızlıca hazırlanabilecek bir pasta.

MALZEMELER:

1 Adet Pastaban
1 paket krem şanti ( 2 poşedi de kullanılacak )
1,5 su bardağı soğuk süt
2 çorba kaşığı damla çikolata
2 adet muz
2 su bardağı hindistan cevizi

YAPILIŞI:

1) Pastabanın tabanını ortadan ikiye kesin. normal bir su bardağı ile her iki katından da yuvarlaklar çıkartın.

2) Krem şantiyi süt ile köpürtün. damla çikolatalı ekleyin.

3) kestiğiniz yuvarlaklara önce biraz şenti sürün. üzerine muz dilimlerinden yerleştirin. MuZların üzerine kubbe olacak şekilde şanti ile kapatın.

4) Her tarafını hindistan cevizi ile kaplayıp 2-3 saat dolapta beklettikten sonra servis yapın.

AFİYET OLSUN...


3 Eylül 2013

PATLICAN SALATASI


Henüz yaz bitmeden yaz patlıcanları ile bol bol yapıp sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

MALZEMELER:

1 kilo etli patlıcan
3-4 adet kırmızı etli biber
3 diş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağ
yarım çay bardağı nar ekşisi
tuz
yarım limon suyu
1 çay bardağı kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI:

1) Patlıcanları közleyin. kabuklarını soyun ince ince kıyın ve limon suyu ile karıştırın ki kararmasınlar.

2) Biberleri közleyin kabuklarını soyun. robotta çekin.

3) Derin bir kasede patlıcan ve biberleri karıştırın. dövülmüş sarımsak, tuz, zeytınyağ, nar ekşisi karıştırın. patlıcanlara katın.

4) Servis yapacağınız kaseye alıp üzerine maydanoz serpin.

AFİYET OLSUN..

26 Ağustos 2013

ŞEFTALİ ve MÜRDÜM ERİKLİ TART BİSKÜVİ



Çok başka bir tarif yapmak için yola çıkıp asıl tarife bir türlü ulaşamayınca kendim kafamdan bir tarif uydurdum. Ortaya harika bir lezzet çıktı.

MALZEMELER:

50 Gr Tereyağ
100 Gr Margarin (Ben Teremyağ kullandım.)
3 yumurta sarısı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanılya
1 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
Aldığı kadar un
yarım çay kaşığı kabartma tozu

ARA MALZEMESİ:

1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı kırılmış fındık
3 yumurta beyazı
1 çay bardağı pudra şekeri

Üzeri için:
1 adet buyuk boy şeftali
5-6 adet mürdüm eriği
2-3 Kaşık toz şeker ( ben esmer şeker kullandım)

YAPILIŞI:

1) Öncelikle derin bir karıştırma kabına un hariç diğer malzemeleri ekleyin. Elinizle karıştırın. yavaş yavaş un ilavesi ile yoğurun. İçindeki yumurta sarısının fazlalığından dolayı sert bir hamur olacak. öyle yumuşak elastik bir hamur olmayacak. paniğe kapılmayın.

2) Fırın tepsisi büyüklüğünde yağlı kağıdın üzerinde merdane yardımı ile hamuru 1 cm inceliğinde açın. Yine biraz zorlanabilirsiniz açarken. ilk başta şekilsiz olacaktır. Bıçak ile kenarlarını keserek kare şekli verin hamura.

3) Ara malzemesi için tüm malzemeyi robotta iyice çekin. Hamurun üzerine yayın. 

4) Şeftalinin kabuklarını soyup dilimleyin. mürdüm eriğini de dilimleyip gelişi güzel fındıklı harcın üzerine serin. Meyvelerin üzerine şekeri serpin 170 derecede hamur kızarana kadar pişirin. 

5) Piştiğinde fırından çıkartın. Ilındığında dilimlere bölün. Servis esnasında üzerine pudra şekeri serpin. Ya da parlak görünmesini isterseniz fırca yardımı ile  bal ya da kayısı marmelatı sürebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...


21 Ağustos 2013

KABAKLI VE PEYNİRLİ KİŞ



HAMURU İÇİN:

500 Gr Un
2 adet yumurta
200 gr tereyağ veya margarin ( yarı yarıya ikisini kullanıyorum )
1 çay kaşığı tuz
4 kaşık soğuk su

İÇ MALZEME:

2 Adet kabak ( Rendelenmiş)
2 adet yumurta
200 gr krema
1 çay kaşığı tuz ve karabiber
yarım demet dereotu
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar

YAPILIŞI:

1) Un, tuz ve yağı elinizle ezin. Üzerine yumurtaları  kırın ve karıştırmaya devam edin. Suyu küçük azar azar karıştırarak ekleyin. Eğer karışımınız sert ve yoğrulur bir kıvama gelirse su eklemeyi bırakın, değilse az daha ekleyebilirsiniz.
2) Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün 30 dakika buz dolabında dinlendirin.
3) Hamuru merdane ile kalıptan biraz daha büyük şekilde açın.
4) Kalıbınızı yağlayın ya da altına yağlı kağıt serin. Ya da tabanı çıkan bir tart kalıbı da kullanabilirsiniz. Hamurunuzu fırın kabınıza alın .Kenarlarını ve tabanını içinde hava kalmayacak şekilde iyice fırın kabınıza yerleştirin ve dışarı taşan parçaları elinizle yada merdane ile kesin. Bir çatal yardımı ile hamurun tabanı ve kenarlarına  küçük delikler açın. Üzerine yağlı kağıt ve nohut koyun.
5) 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar taban iyice sertleşene kadar pişirin. Sonra üstündeki nohut ve yağlı kağıdı alıp tekrar 5 dakika daha pişirin.
6)  Derin bir kabın içine 2 yumurtayı kırın, üzerine kremayı , ince kıyılmış dereotunu ilave edip çırpın. Daha sonra içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış kabakları kaşar peynirini ekleyin. Tekrar karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırarak çırpmaya devam edin. 
7) Karışımı hamurun üzerine yayın. eski kaşar peynirini de üzerine yayın. 170 derecede üst malzeme pişip peynirler kızarana kadar pişirin. 

AFİYET OLSUN. 


6 Ağustos 2013

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA



 Yaz ayında yapılabilecek en güzel zeytinyağlı zeytinyağlıların hası. Hazır pazarlarda bolken alıp dolaba koymak gerek.

MALZEMELER:

1 Kilo taze barbunya
1 adet büyük boy soğan
2 adet domates
1 adet havuç
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağ
tuz
Yarım demet maydanoz

YAPILIŞI:

1) Barbunyaları ayıklayın. Bir taşım kaynatın suyunu süzün.

2) Soğanı rendeleyin. Zeytinyağında kavurun. Havuçları soyun doğrayın ve soğanlara ilave edin. Domatesleri rendeleyin soğan ve havuca ilave edin. domates hafif kavrulduğunda barbunları ilave edin 1-2 dakika kavurun.

3) Kesme şekeri, yeteri kadar tuz ve 1-1.5 bardak sıcak su ilave edin. kısık ateşte pişirin. Suyunu çok çekerse yarım bardak daha sıcak su ilave edebilirsiniz.

4) Barbunyalar yumuşadığında altını kapatın ve soğumaya bırakın. Servis esnasında maydanoz serpin.

AFİYET OLSUN

5 Ağustos 2013

YUFKADA KADAYIF TATLISI


Hep sürekli dışardan almışımdır bu tatlıyı. Geçenlerde kendim deneyeyim dedim. Vallahi Çok güzel oldu pek güzel oldu.

Bir adet yufkadan 8 adet tatlı çıkıyor. isterseniz artırabilirsiniz.

MALZEMELER:

1 adet yufka
250 gr çiğ kadayıf
2 su bardağı iri kıyılmış ceviz ya da fıstık
Kızartmak için ayçiçek yağı

ŞERBET:

3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

YAPILIŞI:

1) Şerbet için şeker ve suyu tencereye alin. Kaynatın. Altını kapatmaya yakın limon suyu sıkın. Ocaktan alıp başka bir derin kaseye alın. ( şerbet soğuk tatlılar sıcak olacak. )

2) Kadayıfları bıçak yardımı ile doğrayın. Yufkayı 8 eşit parçaya bölün.

3) Böldüğünüz parçaların geniş kısmına bolca kadayıf koyun. 2 kaşık kadar ceviz serpin ve kalın bir sigara böreği şeklinde sarın.

4) Tüm yufkayı bu şekilde sarın. Derin ama küçük bir tencereye bolca yağ dökün. İyice kızdırın. Tatlıları kızgın yağa atıp altın sarısı olana kadar kızartın.

5) Kızaran tatlıları hemen soğuk şerbete atın. Yaklaşık 10 dakika şerbette bekletip Servis tabağına alın.

AFİYET OLSUN

3 Ağustos 2013

ŞAM TATLI



Eski bir defterim vardır Çok eski hemde. Defterin kendisi 30 seneden daha yaşlı bir zamanlar babamın bakkalı varken veresiye defteriymiş. Nice sonra ben yetişemedim ama o döneme maalesef kapatmış babam bakkalını. Geriye de o defter kalmış. Ben de seneler sonra defteri tarif defterine dönüştürmüştüm. Her denediğim denemek istediğim tarifleri tek tek yazıyordum üşenmeden.

Bu tarif de o defterden bir zamanlar sıklıkla yapardım ama yeni tarifler deneme sevdası yüzünden unutulmuştu. Geçenlerde göz gezdirirken rastladım. Ramazanda da çok iyi giderdi iftardan sonra.

Ayrıca bu gün Kadir gecesi Tüm İslam Aleminin Kandili Mübarek Olsun..

Hadi tarife geçelim...

MALZEMELER:

1 Paket İrmik ( 500 gr)
2 Su Bardağı Yoğurt
1 su bardağı Toz şeker
1 tatlı kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
1 kase tuzsuz yer fıstığı

Şerbet:

4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
çeyrek limon suyu

YAPILIŞI:

1) Yoğurt ve toz şekeri mikserle iyice çırpın. Kuru malzemeleri ekleyin tekrar çırpın.

2) Islatılmış kare borcama dökün. Üzerine fıstıklarını dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

3) Şerbetini kaynatın. Ilıtın. Keskin bir bıçak yardımı ile dilimlere ayırın.

4) Sıcak tatlıya ılık şerbeti dökün. Üzerine tepsi kapatın ve şerbeti iyice çekene kadar oda sıcaklığında bekletin.

AFİYET OLSUN



2 Ağustos 2013

ÇÖKERTME KEBABI YA DA ÇENTİK KEBABI


Sarımsaklı Yoğurt, domates sos ve kıtır patates kızartmasının harika uyumuna bayılacaksınız. Biftekle yapılır genelde ama ben bu sefer kıyma ile yaptım.

MALZEMELER:

Et için:

200 gr kıyma
1 orta boy soğan
1 adet domates rendesi
tuz
karabiber, pulbiber kekik

Kibrit Patates için:

2 adet patates
kızartmak için sıvı yağ

Domates Sos İçin:

2 adet domates rendesi
1 kaşık domates salçası
3 yemek kaşığı zeytınyağ

Servis için 

Sarımsaklı Yoğurt

YAPILIŞI:

1) Soğanı rendeleyin. Kıyma ile birlikte kavurmaya başlayın. Kıymanın rengi döndüğünde domates rendesini ekleyin. İyice suyunu çektiğinde tuz ve baharatlarını ekleyin.

2) Patatesleri kibrit çöpü kalınlığında doğrayın. 5-6 kez yıkayın. ( nişastası iyice çıksın daha kıtır olsun diye) Bol yağda kızartın.

3) Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. domates rendesi ve domates salçasını ekleyip kavurun. Çok Kuru olursa yarım bardak kadar sıcak su ekleyebilirsiniz.

4) Servis tabağına önce kibrit patatesleri alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Son olarak domates sos ve kıymalı harcı ilave ederek servis yapın.

AFİYET OLSUN


25 Temmuz 2013

KEŞKÜL



MALZEMELER:

1 Litre Süt
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı badem unu
3 tepeleme yemek kaşığı pirinç unu
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
1 tutam tuz

YAPILIŞI:

1) Şeker haricindeki tüm  malzemeyi tencerede cırpın. Ocağın üzerine alın. Pişirmeye başlayın.

2) Süt ısındığı vakit şekeri ekleyin. sürekli karıştırarak pişirin.

3) Kaselere boşaltıp oda sıcaklığına gelen keşkülü buzdolabında 2-3 saat dinlendirip üzerine file badem ile süsleyerek servis edin.

AFİYET OLSUN..


24 Temmuz 2013

ÂLÂ NAZİK



 Şimdi Ali nazik değilmi bu? dediğinizi duyar gibiyim. Antep yöresine ait nefis bir yemek .Asıl ismi Âlâ Naziktir. Arapça kökenli bir kelime Âlâ yani güzel anlamına gelir. Zamanla söylenişi bozularak Ali Nazik olmuştur.

Yapımı da aslında kolay ama görüntüsü  muhteşem.

MALZEMELER:

5 adet patlıcan.
2 su bardağı süzme yoğurt
200 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 kaşık biber salçası
2 çorba kaşığı tereyağ
2 çorba kaşığı zeytin yağ
Tuz ve karabiber

YAPILIŞI

1) Patlıcanları közde ya da ocakta közleyin. Kabuklarını soyup limonla ovun doğrayın.

2) Patlıcanları zeytinyağında hafif ezerek kavurun.

3) Sarmısakları ezin yoğurtla karıştırın.

4) Tereyağını eritin. Soğanları küp küp doğrayın yağda kavurun. İnce doğranmış biberleri ilave edin. İyice kavrulduklarında kıymayı ilave edin.

5) Kıymanın rengi döndüğünde domatesleri ve biber salçasını ilave edin. İyice kavurun. Altını kapatmadan evvel tuzunu ve karabiberini ilave edin.

6) Patlıcanları süzme yoğurt ile buluşturun. Geniş bir servis kabına alın. Ortasına kıymalı harcı koyun. Üzerini arzuya göre közlenmiş biber ya da maydanoz ile süsleyip servis edin.

AFİYET OLSUN...

23 Temmuz 2013

ATV ŞEF'İM YARİSMASİ



Çekimlerini daha önce gerçekleştirdiğimiz Şef'im Yarışması 22 Temmuz 2013 Pazartesi günü  ATV Ekranlarında yayınlandı. 






Nişantaşı Richie'nin İşletmecisi Sevgili arkadaşım Kalust Şalcıoğlu ile birlikte katıldık yarışmaya. inanılmaz keyifli dakikalar yaşadık. 




Sonucu mu Tabi ki de Kazandık. Çok İyi bir ekiptik çünkü. 




Eger ki Programı İzlemek İsterseniz http://www.tvprogramlari.net/genel/22-temmuz-2013-atv-sefim-izle/  adresinden bakabilirsiniz.

19 Temmuz 2013

YALANCI KREM KARAMEL




Yaz için yine basıt ama afilli görünümlü bir tatlı ile karşınızdayım. Hadi buyrun birlikte yapalım..

MALZEMELER:

1 Litre Süt
1 çay bardağı toz şeker
4 kaşık nişasta
3 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Karamel:

1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı su

YAPILIŞI:

1) Karamel için şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte karamelize olana kadar pişirin.

2) Hafif yağlanmış olan kaselere karameli paylaştırın.

3) Süt, Nişasta, Tozşeker, yumurta sarısı karıştırı. Ocağın üzerine alın Surekli karıştırarak pişirin. Altını kapattığınızda vanilyayı ekleyin.

4) Pişmiş olan muhallebiyi kaselere paylaştırın. 1 saat oda ısısında 3 saat dolapta bekletin.

5) Servis esnasında servis kabına ters çevirin.

AFİYET OLSUN.


Bu tatlının yanınada ne yapalım iftara derseniz eger :)

EZOGELİN ÇORBASI

KİREMİTTE LEVREK KAVURMA

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN



15 Temmuz 2013

ÇITIR BAMYA KIZARTMASI


Bamyayı bir tek bu şekliyle yiyebiliyorum ben ya siz? Balıkesir taraflarında çok yapılır. Bunun için Uzun Büyük bamyaya İhtiyacımız olacak.


MALZEMELER:

250 GR bamya ( uzun olanlarından)
1 adet yumurta
1 su bardağı mısır unu
kızartmak için sıvıyağ
tuz
üzerine : sarmısaklı yoğurt

YAPILIŞI:

1) Bamyaların sap kısımları dikkatlice kesin. Limonlu suda bekletin. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın.

2) Yumurtayı çırpın. Bamyaları önce yumurtaya sonra da mısır ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.

3) Servisten hemen önce üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.

AFİYET OLSUN

Bunun yanında başka ne yapayım derseniz buyrun bakın bakalım...

DOMATES ÇORBASI

KARAMELİZE SOĞANLI TAVUK DÜRÜM

DAMLA SAKIZLI PORTAKAL PELTELİ TATLI


14 Temmuz 2013

TAVUKLU ERİŞTE



Yemeğiniz yoksa tek başına bir öğün ya da çayın yanına bir alternatif olabilecek lezzetli bir yemek.

MALZEMELER:

2 su bardağı erişte
1 adet tavuk göğsü
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağ ya da sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
tuz

YAPILIŞI:

1) 5-6 bardak su derin bir tencereye koyun kaynatın. Çok az sıvıyağ ve tuz ilave edip erişteleri kaynayan suyun içine atıp haşlayın. Ve süzün.

2) Tavuk göğsünü de haşlayın. ve didin. Derin bir kabın içinde tavuk, erişte, yoğurt ve rendelenmiş saırmsağı karıştırın. Servis yapacağınız tabağa aktarın.

3) Tavada tereyağını eritin. kırmızı biber ve pul biberi ilave edin. Ocağın altını kapatın. Yağı eriştenin üzerine gezdirin. En son kuru nane serpin ve servis edin.



AFİYET OLSUN..


Bunun yanında iftarda ne yapalım derseniz;

FIRINDA TAVUK BAGET

KAŞAR PEYNİRLİ ZEYTİNYAĞLI PATLICAN

MUHALLEBİLİ KADAYIF 



12 Temmuz 2013

PAÇANGA BÖREĞİ


MALZEMELER:

2 Adet yufka
2 adet sivribiber
5 adet pastırma
1 adet domates
100 gr kaşar peyniri
Kızartmak için Sıvıyağ

YAPILIŞI:

1) Yufkaları 12 eşit parçaya kesin. Diger tarafta biberleri ve pastırlamaları ince ince kıyın. Domateslerin çekirdek yataklarını çıkartıp küçük küpler halinde doğrayın. Kaşar peynirini de küçük küpler halinde doğrayın. Hepsini bır kapta karıştırın.

2) Yufkaların geniş kısmına harçtan koyup büyük sigara böreği şeklinde sarın.

3) Kızgın yağda kızartın.

4) Ben bu sefer fırında pişirdim. Kuru olmamaları için de yufkalara eritilmiş margarin sürdüm. Ama böreğin aslı kızartılarak yapılır.

AFİYET OLSUN.

Bunun yanında iftarda ne yapalım derseniz;

PİLİÇ PİRZOLA VE BAHAR PİLAVI

TARÇIN VE KARANFİLLİ ELMA KOMPOSTOSU

HURMA TATLISI



11 Temmuz 2013

KABAK MUCVER


Yaz mevsimi artık kendini göstermeye başladı yaz sebzeleri ile de mücver benim soframda yerini aldı :)

MALZEMELER:

2 Adet kabak
2 adet patates
yarım demet taze soğan
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
3 adet yumurta
5 kaşık un
tuz, karabiber, pulbiber

yapılışı:

1) Kabakları kabuklu olarak çok orta kısmını almadan rendeleyin. Patatesin kabuklarını soyup rendeleyin. Fazla sularını avucunuzda sıkın. Tüm yeşillikleri ince ince kıyın.

2) Un, tuz. yumurtayı ilave edip karıştırın.

3) Tavaya 2 çorba kaşığı yağ dökün. Karışımdan bir kaşık alarak hafifçe yayın. Kızardığında ters çevirin diğer tarafını da kızartın. Her seferinde tavaya az yağ koyun ve işlemleri tekrarlayın.

Yanında Sarımsaklı yoğurt ile yenmesini tavsiye ederim.

AFİYET OLSUN.

Bunun Yanında ne yapalım derseniz iftarda

Yayla Çorbası 

Tavuk Şiş

Tez Pişti Tatlısı


10 Temmuz 2013

CEVİZLİ KADAYIF



İşte size dışı çıtır çıtır içi yumuşacık kadayıf tarifi. Yaz aylarında yanına benim gibi dondurma da eklerseniz deymeyin keyfinize ..

MALZEMELER:

Yarım Kilo Çig kadayıf
250 gr tereyağ
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Şerbet:

6 Su bardağı Şeker
5 su bardağı su

YAPILIŞI:

1) Tereyağını eritin. Kadayıfların her tarafına eşit miktarda dökerek elinizle lime lime harmanlayın.

2) Kadayıfın yarısını Alüminyum yuvarlak fırın tepsisine yayın elinizle iyice bastırarak sıkıştırın.

3) Cevizi her tarafına eşit şekilde yayın. Geri kalan kadayıfı da cevizlerin üzerine her tarafa eşit şekilde yayıp elinizle bastırarak sıkıştırın.

4) Üzeri yanmaması için O tepsiden daha küçük bir tepsiyi kadayıfların üzerine oturtun.

5) Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kadayıfın alt kısmı altın sarısı olana kadar kızartılır. Kadayıf başka bir tepsi yardımı ile ters düz edilir diğer tarafı da altın sarısı olana kadar pişirilir.

6) Bu arada şerbet kaynatılır. Sıcak olan şerbet sıcak olan tatlıya dökülür. Şerbeti çekerken üzerini kapatmayın ki yumuşamasın.

AFİYET OLSUN..

Bunun yanında ne yapalım derseniz iftarda ;

Süzme Mercimek Çorbası

Fırında Köfte Patates

Semizotu Salatası








9 Temmuz 2013

AYRAN AŞI ÇORBASI




Ramazan geldi. Malum her sene daha da sıcaklara denk geliyor. İftar da çorba olmadan olmaz biliyorsunuz ki. E sıcaklarda da çok fazla sıcak şeyler istemiyor insanın canı. O yüzden ben de Ramazanın ilk günü içinizi ferahlatacak soğuk bir çorba ile açılış yapmak istedim.

MALZEMELER:

1 su bardağı haşlanmış buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut ( haşladıktan sonra kabuklarını soyun )
1 su bardağı haşlanmış mısır
2-3 bardak yoğurt
2-3 su bardağı su
5-6 dal taze nane
1 tatlı kaşığı kuru nane
zeytinyağ
yeteri kadar tuz


YAPILIŞI:

1) Yoğurdu derin bir kabın içine alın. Su ve tuz ilavesi ile iyice çırpın.

2) Bugday, nohut ve mısırı ilave edin karıştırın.

3) Taze naneyi ince ince kıyın içine karıştırın.

4) Servis esnasında üzerine zeytinyağ ve kuru nane serpin.

AFİYET OLSUN

E bunun yanında başka ne yapabiliriz derseniz eğer bence;

KORNFLEKSLİ TAVUK Yanına PEYNİRLİ FIRIN MAKARNA ve tatlı olarak da  KUBBE FRİGO yapabilirsiniz.


8 Temmuz 2013

BİR YAŞ PASTASI



Annesinin Minik Efe için istediği pasta. Biri meyveli biri çikolatalı olarak hazırlandı..



3 Temmuz 2013

ÇİKOLATALI CEVİZ KROKANLI PASTA


İçi bolca cevizli krokan dolu üzeri çıtır çikolatalı pasta..

Malzemeler:

Pandispanya için buraya bir tık tık 

Kreması:

200 gr sıvı krema
1 poşet sade krem şanti
200 gr paket labne peyniri
2 çorba kaşığı pudra şekeri
2 çorba kaşığı kakao

Krokan için:

2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
2 su bardağı toz şeker

Üzeri İçin:

200 gr bitter kuvertür çikolata

YAPILIŞI:

1) Pandispanyayı tarifindeki gibi pişirin ve Soğutun.

2) Derin bir cam kapta krema, pudra şekeri ve krem şantiyi iyice köpürene kadar çırpın. Labneyi ekleyip tekrar çırpın soğuması için dolaba kaldırın.

3) Krokan için derin bir tavaya şekeri koyun. Ara ara karıştırarak şekeri eritin. Altın sarısı renk aldığında cevizleri ilave edip karıştırın. Yağlı kağıt serili tezgaha krokanı yayın ve soğumasını bekleyin.

4) Pandispanyayı 3 kata ayırın. en altına ufak ufak kırdığınız krokandan döşeyin. Üzerine krema sürün. İkinci katı kapatın yine aynı işlemi uygulayın. en son kata kremayı sürüp düzeltin. Pastayı dolaba kaldırın.

5) Üzeri için çikolatayı benmari usulu eritin. ılındıktan sonra pastanın üzerine dökün ve tekrar dolaba kaldırın.

AFİYET OLSUN

2 Temmuz 2013

ŞEFTALİLİ CRUMBLE


Yaz akşamları için hafif ama lezzetli bir tatlı isteyenlere işte size nefis bir alternatif. Önümüz Ramazan İftar sonrası için de harika bir öneri.

MALZEMELER:

Hamuru İçin:

1+1/4 su bardağı un ( 175 gr un )
1/3 Su bardağı Toz şeker
1/3 Su bardağı Esmer Şeker ( toplamda 170 Gr şeker olacak )
Yarım çay kaşığı tuz
125 Gr tereyağ ( buzlu)

Meyveli Kısım:

5 Büyük şeftali
3 kaşık tozşeker
Yarım limon veya portakal suyu
1 paket vanilya
1 kaşık un

YAPILIŞI:

1) Meyvelerin kabuklarını soyup derin tencereye alın. şekerini ve limon suyunu ilave edip kaynadıktan sonra 2 dakika daha pişirin.

2) Unu ve vanilyayı çok az su ilavesi ile açıp şeftalilere ilave edin. hızlıca karıştırıp altını kapatın. Bir kenarda ılınmaya bırakın.

3) Mutfak robotunun haznesine un, şekerleri ve tuzu koyun. Tereyağını minik küpler halinde kesip ara ara unlu karışıma ekleyerek robotu çalıştırın. Yağın tamamen unla özleşmesini engellemek için tereyağının soğuk olması gerek. Ekmek kırığı şeklinde olduğunda robotu daha fazla çalıştırmayın.

4)  Büyükçe bir fırın kabına ya da benim yaptığım gibi tek tek fırın kaplarına şeftalili karışımı paylaştırın. Üzerini kaplayacak şekilde hamur parçalarını yayın. 180-190 derecede 30-40 dakika hamur kızarana kadar pişirin.

5) 10-20 dakika ılındıktan sonra vanilyalı dondurma ile servis edin.

AFİYET OLSUN