30 Aralık 2014

UN KURABİYESİ


Size enfes bir un kurabiyesi tarifi veriyorum. Bir daha asla pastaneden kurabiye almayacaksınız emin olun.

MALZEMELER:

1 Paket Margarin
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
6 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI:

  1. Margarini eritin. eridikten sonra kısık ateşte yağı yakmadan 20 dakika kaynatın. ve ılıtın.
  2. Derin bir yoğurma kabına un pudra şekeri kabartma tozu ve vanilyayı koyun karıştırın ve ortasını havuz gibi açın. 
  3. ılınan margarin ve sıvı yağı ilave edip yoğurun.
  4. Çok toparlanan bir hamur olmuyor ama kolay şekil alıyor. 
  5. Ceviz büyüklüğünde yuvarlayın. Üzerine çata ile şekil yapabilirsiniz. 150 derecede beyaz kalacak şekilde 30 dk pişirin. 
  6. Fırından çıkar çıkmaz pudra şekerine bulayın.
AFİYET OLSUN

6 Aralık 2014

PORTAKALLI HAVUÇLU KEK ( KIŞ KEKİ)


Tam kış ayına layık enfes bir kek. Aynı zamanda çocuklar için de çok besleyici.

MALZEMELER

3 Adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 adet orta boy elma
1 adet orta boy havuç
1 adet portakal suyu ve kabuğunun rendesi
1 çay bardağı sıvı yağ
3 bardağa yakın un
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 fiske tuz

YAPILIŞI:

  1. Elma ve havucu rendeleyin ve sularını sıkın. Portakalın kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkıp elma ve havuç suyu ile karıştırın. 
  2. Yumurtaları tuz ve şekerle beyazlaşana kadar çırpın. yağ ve portakal suyunu ilave edin çırpmaya devam edin. 
  3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin. 
  4. En son havuç, elma ve portakal kabuğu rendesini ve ceviz içini katıp karıştırın. Küçük bir kare tepsiye doküp 180 derecede pişirin.
AFİYET OLSUN..



5 Aralık 2014

MANTARLI MUSKA BÖREK


İç Harcını yapmak biraz uzun sürüyor ama tadına doyamayacağınız bir börek oluyor.

MALZEMELER:

3 yaprak yufka
1 yumurta sarısı
susam çörek otu

İç Malzemesi:

1 paket mantar
1 adet kırmızı kapya biber
2 adet çarliston biber
1 adet kuru soğan
sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
tuz

YAPILIŞI:

  1. Mantarları yıkayın. sularını sıkın v küp küp doğrayın. bir tencereye alıp sularını salıp çekene kadar yağsız olarak kavurun. 
  2. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Sıvı yağda kavurun. kırmızı ve çarliston biberi de katıp kavurun. 
  3. Daha sonra suyunu iyice çeken mantarları soğanlı karışıma katıp kavurmaya devam edin. Tuz ve biberlerini ilave edin. altını kapatıp ılınmaya bırakın.
  4.  Her yufkayı uzun şeritler halinde 5 veya 6 eşit parçaya bölün. Bir kısmına mantarlı harçtan koyup muska şekilde sarın.
  5. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam ve çörek otu serpin. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
AFİYET OLSUN

10 Kasım 2014

SAKIZLI MUHALLEBİ, TARÇIN ÇUBUĞU VE YILDIZ ANASONDA DEMLENMİŞ VİŞNE SOS İLE



Enfes sakızlı muhallebi üzerinde şööyle tarçın ve yıldız anason aromalı vişne soslu bir muhallebiye ne dersiniz. Pazartesi sendromuna da iyi geleceğinden eminim. Mutlaka denemenizi öneririm.

MALZEMELER:
Muhallebi İçin:


  1. 1 litre süt
  2. 1 kahve fincanı pirinç unu
  3. 1 yemek kaşığı nişasta
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 1 yemek kaşığı tereyağ
  6. 1 paket vanilya
  7. 2-3 adet danla sakızı ( havanda dövülmüş)
Vişneli Sos İçin:

  1. 1 su bardağı vişne ( ben dondurulmuş kullandım)
  2. 1 çay bardağı toz şeker
  3. 1 su bardağı su
  4. 1 çubuk tarçın
  5. 1 yıldız anason
  6. 1 kaşık nişasta
YAPILIŞI

  1. Sütten 1 bardak kadar ayırın. pirinç unu ve nişastayı karıştırın kenarda bekletin.
  2. Geri kalan süt ve şekeri derin bir tencereye alın. Şeker eriyene kadar kısık ateşte karıştırın. 
  3. İçine ayırdığınız pirinç unlu karışımı ve dövülmüş damla sakızlarını ilave edin. koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. 
  4. Altını kapatıp tereyağ ve vanilya ekleyin. 5 dk kadar mikserle çırpın.
  5. Kaselere paylaştırın.
Sos için:

  1. Çekirdekleri çıkmış vişve, su, tarçın cubuğu ve anasonu kaynatın. 
  2. 2-3 saat dinlendirin. Daha sonra içinden tarçın çubuğu ve anasonu alın. Blendırdan geçirin. Vişneler ezilsin içinde ki daha pütürlü bir sos elde edin.
  3. içine şekeri ilave edin ve tekrar kaynatın. Nişastayı çok az su ile açın. kaynayan sosa ilave edin. 
  4. 1 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. hafif ılındığında muhallebinin üzerine dökün. 3-4 saat daha dolapta dinlendirip servis edin.
AFİYET OLSUN...



24 Ekim 2014

ÇİKOLATALI PİZZA


Pizza hep tuzlu olacak değil ya tatlı da olur çikolatalı da. Biz oğlumla gelişigüzel actık hamuru ve sadece file bademle süslemeyi tercih ettik. Siz istediğiniz meyve ile de süsleyebilirsiniz çikolatayı sürdükten sonra.

MALZEMELER:
Pizza Hamuru:


  • 1,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

  • Üzeri için:

    4 Kaşık Nutella
    File Badem ve istenilen her çeşit meyve

    YAPILIŞI:

    • Kuru mayayı derin bir karıştırma kabına alın. Ilık su ile karıştırın.
    • Zeytinyağı ve sütü kattıktan sonra tüm sıvı malzemeyi elinizle karıştırın.
    • Elenmiş unu ve son olarak tuz ve şekeri ekledikten sonra tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurun.
    • Hazırladığınız hamurun üzerine nemli bir bez örterek 30 dakika kadar oda ısısında mayalanması için bekletin.
    • Mayalanan hamuru daha kolay bir şekilde açılması ve gevrek olması için; streç film ile sarıp, buzdolabında en az 30 dakika kadar bekletin.
    • Hamuru yağlı kağıt ya da unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir oklava yardımıyla açın.
    • Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 10 dakika kadar pişirin.
    • Fırından çıkan sıcak hamurun üzerine çikolatamızı sürün. üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek afiyetle yiyin.
    AFİYET OLSUN

    6 Ekim 2014

    BİSKÜVİLİ KİREMİT MOZAİK PASTA


    Kesildiğinde aaa bu nasıl böyle olmuş dedirten ama yapımı çok kolay bir pasta. zaten bisküviden yapıldığı için çocuklar tarafından her zaman rağbet gören bir pasta.

    MALZEMELER:

    1 Paket betit bourre bisküvi
    500 ml süt
    4 çorba kaşığı un
    1 çay bardağı toz şeker
    50 gr margarin
    2 kaşık kakao
    1 paket vanilya

    YAPILIŞI:


    1. bisküvi haricindeki tüm malzemeleri derin bir tencerede karıştırın. Ocağın üzerine alın karıştıra karıştıra pişirin. 
    2. Bisküvileri dik şekilde aralarına biraz puding sürerek birbirine yapıştırın. Tepside dik şekilde durması için bir tarafa destek koyup bisküvileri ona yaslayın. 
    3. bisküviler bittiğinde el son kalan pudingi bisküvilerin her tarafına eşit şekilde sürün. 
    4. 2-3 saat dolapta beklettikten sonra verev şekilde keserek servis yapın.
    AFİYET OLSUN..



    22 Temmuz 2014

    MÜCVER


    Yaz ayında bence yenebilecek olan en güzel yardımcı yemek. Hem de evde kalmış tek sebzeleri de değerlendirmenin en güzel yolu. Yanında da yoğurt oldumu hele de sarımsaklı oldumu ohh ohhh Afiyet Olsun demekten başka bişey düşmüyor bize de :)

    MALZEMELER:

    2 Adet Kabak
    2 adet Patates
    yarım demet taze soğan
    yarım demet maydanoz
    yarım demet dereotu
    3 dis sarımsak
    3 adet yumurta
    3 kaşık un
    tuz karabiber pul iber

    kızartmak için çok az sıvıyağ

    YAPILIŞI:

    1. Kabak ve patatesi rendeleyin fazla suyunu sıkın.tüm yeşillikleri doğrayın. hepsini harmanlayın.
    2. yumurta un, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
    3. tavayı kızdırın. çok az yağ koyup harçtan 2 cm aralıklarla 1 kaşık koyun. kızardığında arka tarafını çevirin ve kızartın.,
    4. tüm malzemeye aynı işlemi uygulayın.
    Ben çok az yağda pişiriyorum ama siz isterseniz daha bol yağda kızartabilirsiniz. 

    AFİYET OLSUN




    20 Temmuz 2014

    VİŞNELİ CRUMBLE


    Bizim yaz akşamlarında tercih ettiğimiz bir tatlı Crumble. Hemen hemen her taze meyve ile yapılabilir. İlerki günlerde elmalısının da tarifi gelecek. Misafir geldiğinde yanında dondurma ile servis edebileceğiniz yapımı yarım saatinizi almayacak bir tatlı.

    MALZEMELER: ( 4 Kişilik)

    2 Su Bardagı Çekirdekleri çıkarılmış vişne
    1 çay bardağı damla çikolata
    3 yemek kaşığı şeker ( vişneler çok olgun ve koyu renkliyse gerek olmayabilir)

    HAMURU:

    1+1/4 su bardağı un ( 175 gr un )
    1 su bardağından 2 parmak eksik ( 170 Gr şeker )
    Yarım çay kaşığı tuz
    125 Gr tereyağ ( buzlu)

    YAPILIŞI:

    1) Vişne ve şekeri karıştırıp ufak bir fırın kabına aktarın. ( küçük tek kişilik fırın kapları da olur. )

    2) Üzerine damla çikolataları serpin. ( isteğe göre damla çikolata miktarını artırabilirsiniz)

    3) Mutfak robotunun haznesine un, şeker ve tuzu koyun. Tereyağını minik küpler halinde kesip ara ara unlu karışıma ekleyerek robotu çalıştırın. Yağın tamamen unla özleşmesini engellemek için tereyağının soğuk olması gerek. Ekmek kırığı şeklinde olduğunda robotu daha fazla çalıştırmayın.

    4) Mutfak robotunuz yoksa aynı işlemi elinizle de yapabilirsiniz. Un şeker ve tuzu bir kapta harmanlayın. yağı tavla zarı büyüklüğünde azar azar una ekleyin parmaklarınızla ovun.

    5) Vişnelerin üzerini kaplayacak şekilde hamur parçalarını yayın. 180 derecede hamur kızarana kadar pişirin.

    Ilındığında vanilyalı dondurma ile servis edin.

    AFİYET OLSUN..

    Şeftalili Crumble nin tarifini merak ederseniz eğer Burada 


    13 Temmuz 2014

    VİŞNELİ VE DAMLA ÇİKOLATALI MOZAİK PASTA


    Hem soğuk hem mayhoş bir tat seviyorsanız kesinlikle denemelisiniz.

    MALZEMELER:

    125 gr margarin
    1 çay bardağı toz şeker
    50 gr kakao
    1 su bardağı süt
    1 kase vişne ( çekirdekleri çıkmış)
    3-4 kaşık damla cikolata
    2 paket petibör bisküvi
    1 paket vanilya

    Ganaj:

    200 gr krema
    100 gr sütlü kuvertür

    Kremayı kaynama noktasına getirin altını kapatın. İçine kuvertür çikolatayı ilave edip çikolata eriyene kadar karıştırın. oda sıcaklığında soğutun.

    YAPILIŞI:

    1. Derin bir tencerede margarin ve toz şekeri eritin. 
    2. Süt, kakao, vanilya ekleyin. süt ısınana kadar karıştırın. 
    3. Bisküvileri büyük büyük kırın. Sıvı karışımı yavaş yavaş bisküvilere gezdirin. vişneleri ve damla çikolataları da ilave edip karıştırın. 
    4. Strech film serili dikdortgen bir kek kalıba yayın. 
    5. Bir kaç saat buzlukta dondurun. Üzerine ganaj gezdirip buzdolabın alt kısmında muhafaza edin. 
    AFİYET OLSUN

    11 Temmuz 2014

    SULU KÖFTE



    Aslında bana göre çorbadan çok ana yemek niteliğinde. İçinde sebzesini de etini de barındıran. Cocuklar için de besleyici bir yemek aynı zamanda.

    MALZEMELER:

    köftesi için:

    300 gr orta yağlı kıyma
    1 küçük kuru soğan ( rendelenmiş)
    3 kaşık pirinç
    karabiber ve tuz
    3-4 kaşık un

    1 adet havuç ( küp şeklinde doğranmış)
    1 adet patates ( küp şeklinde doğranmış)
    2 kaşık domates salçası
    tuz karabiber
    sıcak su
    maydanoz

    YAPILIŞI:


    1. Köfte için kıyma, soğan, pirinç, karabiber ve tuz yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapın. 
    2. Unu geniş bir kaseye alın. Köfteleri içine atın iki yana sallayın. köfteler una bulanmış olsun. ( bu işlem haşlarken köftelerin dağılmasını önler.) 
    3. Derin bir tencerede havuç ve patatesleri çok az kavurun. salçayı ilave edin. salçanın kokusu çıktığında yeteri kadar su ilave edin. su kaynadığında köfteleri içine atın ve kaynatın.
    4. Pirinçler uzadığında köfteler de yemeğimiz de pişmiş demektir. tuzunu ve karabiberini ilave edin. Altını kapatın. Servis esnasında üzerine maydanoz serpin. 
    AFİYET OLSUN


    10 Temmuz 2014

    TAHİNLİ ŞEKERPARE


    Arada klasik tariflere ufak dokunuşlar yapmak güzel oluyor. Ben de şekerpareye tahin ekledim. çok da güzel odu :)

    MALZEMELER:

    125 gr margarin ( oda sıcaklığı)
    1 yumurta
    5 çorba kaşığı şeker
    15 çorba kaşığı un
    3 kaşık irmik
    3 kaşık tahin
    kabartma tozu
    vanilya
    1 kase bütün fındık

    ŞERBET:

    4 bardak şeker
    4,5 bardak su
    2-3 damla limon suyu

    ÜZERİNE:

    1 su bardağı tahin

    YAPILIŞI:

    1. Margarin, yumurta, tahin ve şekeri krem kıvamına gelene kadar çırpın. un, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip elinizle yoğurun.
    2.  Ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. 2-3 cm aralıklarla tepsiye dizin. ortalarına bir fındık batırın.
    3.  180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. 
    4. Şerbet için şeker ve suyu kaynatın. indirmeye yakın limon suyunu ilave edin. 
    5. Tatlılar piştiğinde ılık şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün. 
    6. Şerbeti Çekene kadar oda sıcaklığında bekleyen tatlıları 1-2 saat dolapta soğutun. 
    7. servis esnasında üzerine tahin gezdirin. 
    AFİYET OLSUN

    9 Temmuz 2014

    BEŞAMEL SOSLU TAVUK


    Bazı yemekleri hep yaparız artık bıkarız yapmak istemeyiz ya işte o durumlarda ben bi kaç dokunuşla tarz değiştirerek biraz daha cazip hale getiriyorum yemekleri. Bu da onlardan bir tanesi. Bizim evde pek tavuk yemeği yenmez. küçük güveç kaplarına koyup üzerine beşamel ve kaşarla hem daha afilli bir yemek haline geliyor.

    MALZEMELER:

    3 adet kemiksiz tavuk kalça ya da 1 adet tavuk göğsu kuşbaşı doğranmış
    2 adet sivri biber
    1 adet domates
    1 ortaboy soğan
    yarım bardak sıcak su
    tuz karabiber

    beşamel için:

    1 su bardağı süt
    2 yemek kaşığı un
    2 yemek kaşığı tereyağ
    1 çay kaşığı tuz

    üzeri için :

    rendelenmiş kaşar peyniri
    çeri domates

    YAPILIŞI:

    1. Soğanı yemeklik doğrayın tavada pembeleşene kadar kavurun. Sonra sırasıyla tavukları, minik doğranmış biberler ve küp küp doğranmış domatesleri ilave edin ve kavurun. 
    2. yarım bardak sıcak su tuz ve kara biberini ilave edip pişirin.
    3. Beşamel sos için tereyağında unu kavurun. un kokusu çıkmaya başladığında soğuk sütü ilave edin. karıştırarak pişirin. tuzunu ilave edip altını kapatın.
    4. Tavuklu harcı küçük fırın kaplarına yerleştirin. Üzerine beşamel sostan koyun ve yayın. En üzerine kaşar peyniri ve çeri domateslerini koyup önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene kadar tutun. 
    AFİYET OLSUN..


    7 Temmuz 2014

    KALBURABASTI



    Ramazan tatlısız olmaz.. İftarda bu nefis tatlıyı denemenizi şiddetle tavsiye ederim. En önemli püf noktası şerbet soğuk tatlı sıcak olacak. Ben cevizi hamura katıyorum ama siz isterseniz ortasına da koyabilirsiniz.

    MALZEMELER:

    1 paket yumuşak margarin1 adet yumurta
    3 kaşık yoğurt
    1 su bardağı irmik
    3 su bardağı un
    1 paket kabartma tozu
    1 paket vanilya
    1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi

    ŞERBET:

    4 su bardağı şeker
    3,5 su bardağı su
    4-5 damla limon suyu

    YAPILIŞI:
    1. Önce şerbeti pişirelim. şeker ve suyu derin bir tencereye koyalım. Kıvam alana kadar kaynatalım. 
    2. Kıvamını aldığında limon suyunu ilave edip 2 dakika daha kaynatarak altını kapatalım. 
    3. Oda sıcaklığındaki margarin, yoğurt ve yumurtayı elinizle karıştrın. un, irmik kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.  yoğurun. 
    4. Hamuru yarım saat dolapta bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. elinizle yassılaştırın. 
    5. Metal süzgeç üzerine  bastırın. ortasına ceviz koyup yuvarlayın. yağlanmış fırın tepsisine dizin. 
    6. 180 dereceden üzerleri kızarana kadar pişirin.
    7. Pişen tatlıları fırından alın. üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti çeken soğuyan tatlıları servis edin.
    AFİYET OLSUN

    Ben cevizi biraz daha ince çekip hamuruna katıyorum. o şekilde de nefis oluyor. 

    9 Haziran 2014

    6 Haziran 2014

    NİNJA TURTLES PASTA


    Geçen Sene de Ninjalı pasta yapmıştım Güner'e :) bu sene de yine Ninja İstedi kendileri. Bakalım seneye hangi figürü çalışıcaz ..

    5 Haziran 2014

    ÇİLEKLİ KUP


    Çilekler tezgahlarda çoğalmışken bol bol çilekli tarif denenmeli.

    MALZEMELER:

    1 Litre süt
    1 su bardağı şeker
    3/4 su bardağı un ( 1 su bardağından 1 parmak eksik )
    2 yumurta sarısı
    1 paket sıvı krema
    1 paket vanilya

    üzeri için:

    çilek ve hazır çilek sosu

    YAPILIŞI:


    1. Süt, şeker, yumurta sarısı ve un derin bir tencerede çırpılır. 
    2. Ocağın üzerine alınır sürekli karıştırmak sureti ile pişirilir. 
    3. Ocağın altı kapatıldıktan sonra bir kenara alınır. mikserle 2-3 dakika çırpılarak ilk sıcaklığının çıkması beklenir.
    4. Krema ve vanilya ilave edilip 5 dakika daha mikserle çırpılır. 
    5. Servis edilecek kuplara bir miktar krema konur. üzerine çilekle dizilir. tekrar çileklerin üzerine krema konur. Hazır çilek sosu paketin üzerindeki talimattaki gibi pişirilir. kupların üzerine paylaştırılır. Buzdolabında 4-5 Saat dinlendirilip servis edilir. 
    AFİYET OLSUN..


    26 Mayıs 2014

    ACILI VE ETLİ KABAK YEMEĞİ


    Yazın daha çok zeytinyağlı yeniyor ama arada sebzeye et de karıştırmayı sevenler için nefis bir tarif.

    MALZEMELER:

    1 Kilo kabak
    250 gr kuzu eti kuşbaşı doğranmış
    1 adet kuru soğan
    3 adet domates
    1 çorba kaşığı domates salçası
    3 diş sarımsak
    4 kaşık pirinç
    1 tatlı kaşığı pul biber
    tuz
    2 bardak sıcak su

    YAPILIŞI:

    1. Soğanı yemeklik doğrayın kavurun. Etleri ilave edin etlerin rengi dönünceye kadar kavurun. domatesleri rondoda çekin soğana ilave edin. domatesler piştiğinde salçayı ilave edin. 
    2. Kabakları alacalı soyup uzun uzun doğrayın. sarmısakları da ince ince kıyın. kabaklarla birlikte tencereye aktarın. 
    3. En son pirinci, tuzu, pul biber ve kaynamış suyu ilave edin bir kere karıştırıp kapağını kapatın. Kabaklar hafif diri kalacak şekilde pişirin.
    Kuzu eti olduğundan kabaklar pişene kadar etiniz de pişecektir. Dana eti ile yapacaksanız eğer kabakları ilave etmeden önce eti  biraz pişirin. 

    AFİYET OLSUN..



    9 Mayıs 2014

    ÇİLEKLİ TART


    Hepimiz merak ederiz genelde tart mı? Turta mı? diye.. 

    Tart hamuru ön pişirme yapılmış üzerine meyvelerin çiğ olarak dizilmiş haline deniyor. 

    Turta ise meyve malzemeleri hamurun üzerine yayılıp meyvelerin üzerine tekrardan hamur örtülerek pişirilir. 

    Tart yapmanın incelikleri var elbette. Öyle kurabiye hamuru gibi yoğurup pişirmek olmuyor. Tarifi vermeden  tart hamurunun biraz inceliklerinden bahsetmek istiyorum.  

    1. Öncelikle kullanılacak malzemelerin hepsi soğuk olmalı. Kullanacağınız tereyağını küçük küpler halinde kesip 5-10 dakika buzlukta bekletin. Eğer tereyağ hamur yapma aşamasında ısınır ve erirse sert ve  yağlı bir tart hamur elde edersiniz piştiğinde. Kesinlikle margarin kullanmayın.
    2. Malzeme listesindeki sıvı malzemeleri azar azar ekleyin. Hamurdan bir miktar elinize aldığınızda hamur toparlanmışsa daha fazla sıvı malzeme eklemeye gerek yoktur. 
    3. Hamur olduktan sonra hamuru sarıp  kesinlikle buzdolabında 1 saat dinlendirin. 
    4. hamuru iki yağlı kağıt arasında merdane ile hızlıca açın. el teması yine tereyağının erimesine sebep olacaktır. o yüzden hızlıca hareket etmek gerekli. kalıba yerleştirdikten sonra 10-15 dakika daha dolapta bekletin.  
    5. hamuru pişirme aşamasında üzerine kalıpta daha büyük bir yağlı kağıdı koyup içine kuru bakliyat koyarak ağırlık yapmasını sağlayın. Son 10 dakikada yağlı kağıdı kaldırın ve öyle pişirin.
    Evet bu kadar ip ucundan sonra tarifimize geçebiliriz. 

    MALZEMELER:

    HAMUR İÇİN:

    1,5 cup un
    1/2 Cup Pudra şekeri
    125 gr soğuk ve küp küp kesilmiş tereyağ
    1/4 çay kaşığı tuz
    1 yumurta sarısı

    Krema için:

    2 Su bardağı Süt
    6 yumurta sarısı
    1/2 su bardağı tozşeker
    1/3 su bardağı mısır nişastası
    50 gr margarın
    1 paket vanilya

    YAPILIŞI:


    1. Öncelikle kremayı hazırlıyoruz. bunun için ufak bir tencerede sutu kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz. Daha sonra ayrı bir tencerede yumurta sarıları,  toz şeker ve mısır nişastasını mikserle çırpıyoruz. azar azar kaynama noktasına gelen sütü ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. ( sütü bir anda eklemeyin, zira sütün sıcaklığı ile yumurtalar pişebilir. ) 
    2. Orta boy bir ateşin üzerine alarak çırpmaya devam ederek pişiriyoruz. kaynamaya başladığında ocaktan alıp vanilya ve margarini ekleyip iyice çırpıyoruz. Bir kenara alarak soğutuyoruz.
    3. tart hamuru için mutfak robotuna un, şeker ve tuzu koyuyoruz. ara ara soğuk tereyağını ekleyıp ekmek kırıntısı şeklini alana kadar karıştırıyoruz. en son yumurta sarısını ekleyip karıştırıyoruz. bu aşamada hamurumuz toplanmış oluyor. daha fazla karıştırmıyoruz ki tereyağ erimesin içinde. 
    4. hamuru yağlı kağıdın üzerine alıp sarıyoruz ve dolapta 1 saat bekletiyoruz.
    5. hamur dinlendikten sonra dolaptan çıkarıyoruz iki yağlı kağıt arasında hızlıca merdane ile açıp tart kalıbına aktarıyoruz. Bu aşamada da yarım saat dolapta bekletiyoruz. 
    6. Yarım saat sonunda kalıbı dolaptan çıkarıp hamurun alt kısımlarını çatalla deliyoruz. üzerine büyük bir yağlı kağıt koyup içine kuru bakliyat koyarak ağırlık yapmasını sağlıyoruz. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20 - 25 dakika pişiriyoruz. Üzerinden yağlı kağıdı alıp bir 10 dakika daha pişirip fırını kapatıyoruz.
    7. hamuru fırından alıp hafif ılındığında kalıptan çıkarıyoruz. Hamur soğuduktan sonra kremayı hamurun ortasına döküp kenarlara doğru yayıyoruz. üzerine çilekleri diziyoruz.Daha sonra isteğe göre üzerine fırça yardımı ile çilekli jöle, tart jölesi ya da soğuk jöle sürebilirsiniz. ya da bal ile de çileklerin parlamasını sağlayabilirsiniz. 
    AFİYET OLSUN





    5 Mayıs 2014

    VOLKAN KURABİYESİ


    Biraz zahmetli öyle hemen iki dakikada gelen misafire yapılacak cinsten değil ama tadı görüntüsü enfes. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Tarif Dr Oetker kabartma tozu ya da vanilya poşetinin arkasından.  

    MALZEMELER 
    • 1 yumurta
    • 250 g margarin
    • yarım çay kaşığı tuz
    • yarım su bardağı toz şeker
    • 3-3,5 su bardağı un
    • 1 paket Hamur Kabartma Tozu
    • 1 vanilya
    • 1 limon kabuğu rendesi
    • istenilen her hangi bir marmelat ( ben kayısı marmelatı kullandım) 

    YAPILIŞI
    1. Yumurta ve margarini mikserle çırpın. Üzerine tuz, şeker ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Un,  kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini de ekleyip yoğurun.
    2. Hamuru ikiye bölün. Her ikisini de yağlı kağıdın arasında 2 mm kalınlığında açın ve buzdolabında 1 saat dinlendirin.Yuvarlak kalıpla yada bir su bardağının ağzı ile hamurları kesin. Yarısını fırın tepsisine dizin. Üzerlerine birer çay kaşığı reçel koyun.
    3. Kalan hamurların üzerini bıçakla çarpı atın ve marmelat koyduğunuz hamurun üzerine kapatın.
    4. Daha küçük bir kalıpla ya da daha küçük bir bardak ağzı ile yapışacak şekilde üzerlerine bastırın. 180 ºC'deki fırında 15-20 dakika pişirin.

    28 Nisan 2014

    MİDYE BÖREK



    Haftaya güzel bir börekle başlayalımm.. Yapımı biraz karışık gibi gözüksede değil aslında. Normal klasik böreklerden sıkılmış olanlar için değişik bir alternatif. 1 yufkadan 4 adet börek elde edebiliyorsunuz. İçini istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Ben Kıymalı yaptım. Patatesli de çok yakışmakta.

    MALZEMELER:
    20 ADET BÖREK İÇİN:

    5 adet yufka
    1 adet soğan
    200 gr kıyma
    tuz karabiber

    SOSU İÇİN:

    1 su bardağı su
    1 su bardağı süt
    50 gr tereyağ ( ya da sıvıyağ)

    ÜZERİ İÇİN:

    Yumurta sarısı

    YAPILIŞI:

    1) Soğanı ince kıyın. tavaya alın ve kavurun. kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun. tuzunu ve karabiberi ekleyin. soğuması için bir kenara alın.

    2) Sos için süt ve suyu ılıtın. içine tereyağını katın. ( sıvıyağ kullanacaksanız ısıtmanıza gerek yok.

    3) Yufkayı tezgaha serip her tarafına eşit miktarda sos sürün. daha sonra Yufkayı 4 eşit parçaya bölün. yufkanın dörtte birinin fotoğraftaki gibi ucundan ve sonundan tutarak ortada birleştirin.

    4) Kenarda kalan geniş parçaları kendinize doğru çekerek ortada birleştirin.

    5) Uç kısmına yaptığınız iç malzemeden koyun ve sarın.

    6) Sıvı malzeme kalırsa böreklerin üzerine dökün. 1 saat bekletin. üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derece üzeri kızarana kadar pişirin.




    NOT: Fotoğraf internetten alıntıdır.

    25 Nisan 2014

    İRMİK TOPLARI ( HİNDİSTANCEVİZLİ)



    Sütlü irmik tatlısının biraz daha süslenmiş hali :) Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

    MALZEMELER:


    1. 3 su bardağı süt
    2. 8 çorba kaşığı irmik
    3. 10 çorba kaşığı toz şeker
    4. 1 paket vanilya
    5. 1 poşet krem şanti ( paket içinden iki adet çıkıyorsa bir tanesi kullanılacak. )
    ÜZERİ İÇİN:

    1 su bardağı bütün fındık
    isteğe göre hindistan cevizi, toz fıstık

    YAPILIŞI:

    1. Sütü tencereye alın. irmik, şeker, vanilya ilave edin. Ocağın üzerine alıp karıştırarak pişirin. 
    2. Koyu muhallebi kıvamına gelen muhallebiyi ocaktan alın. Toz krem şantiyi ilave edip mikserle çırpın. El yakmayacak sıcaklığa gelene kadar ara ara karıştırarak soğutun. 
    3. hazırladığınız krem şantili irmikten bir çorba kaşığı alın. istediğiniz malzemeye bulayıp avuç içinizde top yapın. üzerlerine fındık batırıp dolapta 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edin.
    AFİYET OLSUN..



    21 Nisan 2014

    MAYALI RULO ÇÖREK


    Sabah kalktığınızda evi saran nefis poğaça kokusundan kim mest olmaz ki? Sizde sevdiklerinizi sabahın erken saatinde bu poğaça ile sevindirin. Bu tarifi ilk Yaseminde görmüştüm. gördüğümde de vurulmuştum. Ben iç malzeme kısmını değiştirdim. siz istediğiniz başka iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Orjinal tarife de buradan ulaşabilirsiniz.

    MALZEMELER:

    1/2 su bardağı sıvıyağ
    125 gr margarin
    2 adet yumurta
    1/2 çay bardağı yoğurt
    1/2 paket yaş maya
    1 çorba kaşığı toz şeker
    1 tatlı kaşığı tuz
    3 su bardağı un

    İÇ MALZEME:

    100 Gr yağlı beyaz peynir
    4-5 dal maydanoz
    1 yumurta beyazı
    1 kaşık un ( peynirin sulanıp akmasını engellemek için)

    YAPILIŞI:

    1. Yaş mayayı ılık suda eritin. Unu eleyerek yoğurma kabına alın.
    2. Ortasını açıp yumurtaları kırın. Diğer tüm malzemeleri ekleyin.
    3. En son mayayı da katıp yoğurun.Yumuşak hafif cıvık ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Gerekirse kontrollü olarak kaşıkla un ekleyebilirsiniz.
    4. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bezle kapatıp hamuru yarım saat dinlendirin.
    5. Elinizle hamurdan parçalar alıp hamuru açın. Hamurun bir ucuna peynirli harcı kotun. Rulo haline getirin.
    6. 3 parmak kalınlığında kesip fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam serpin.
    7. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

    AFİYET OLSUN




    27 Mart 2014

    KARAMELLİ ELMALI PASTA


    Biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama aslında basit. Tarifi sevgili Ufuk'dan aldım. biradaki yapışımda daha da geliştirmeyi düşünüyorum.. ama yiyen herkes bayıldı..

    MALZEMELER:
    Pandispanya için:

    6 adet yumurta,
    3 yemek kaşığı toz şeker,
    1 paket vanilya,
    50 gr un,
    Tuz

    Elmalı Harç İçin: 

    1 adet limon,
    1 kg ekşi elma,
    2 yemek kaşığı kuru üzüm ( ben koymadım )
    5 yemek kaşığı toz şeker
    1 su bardağı kadar çırpılmış kremşanti

    Karamel Sos:

    1 su bardağı toz şeker
    5-6 çorba kaşığı su
    yarım paket çiğ krema

    YAPILIŞI:

    1. Pandispanyayı hazırlamak için yumurta aklarını sarılarından ayırın.  Yumurta sarısı, toz şeker, vanilya ve tuzu bir yemek kaşığı ılık su ile mikserle koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpın.

    2. Yumurta aklarını bıçakla kesilecek kıvama gelinceye kadar çırpın. Yumurta sarılı karışıma ekleyin ve üzerine eleyerek unu ilave edin. Yumurta beyazını söndürmeden ve çırpmadan malzemeyi karıştırın.

    3. Hamuru yağlı kağıt serili tepsiye dökün 200 derecede ısıttığınız fırında 8 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.

    4. Elmalı sos için limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Elmaları soyun ve dörde bölün.çekirdeklerini ayıklayıp dilimleyin.Elma, limon suyu ve kabuğu ile şekeri kapağı kapalı bir tencerede 15 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.

    5. 6 adet sufle kabı hazırlayın. Kapları kalıp gibi kullanarak 12 adet yuvarlak pandispanya kesin. Her kalıbın içine bir adet pandispanya koyun. Pandispanyanın üzerine1 parmak kalınlığında krem şanti sür ve üstünü Elmalı harçla tamamen doldurun. Bir adet pandispanya parçası ile elmaları kapatıp, sufle kaplarıyla beraber buzdolabında en az 5 saat bekletin.

    6. Karamel sosu hazırlamak için şeker ve suyu kalın tabanlı bir tencerede şeker eriyip altın sarısı renk alana kadar pişirin. kremayı ekleyip karıştırın. çok az daha pişirin. Soğumaya bırakın.

    7. Bademleri yağsız tavada kavurun. Minik elmalı pastaları keskin bir bıçakla sufle kaplarının kenarlarından ayırarak, kalıplardan çıkarın. Servis tabaklarına ters çevirip üstüne karamel dökün. karamelin üstüne de kavrulmuş bademlerden serperek servis yapın. 

    AFİYET OLSUN...


    28 Şubat 2014

    KARNIBAHAR KÖFTESİ


    Mevsimi geçmeden hemde karnıbahar sevmeyen çocuklara yapılacak en güzel köfte.

    MALZEMELER:

    Bir karnabaharın yarısı
    1 adet kırmızı kapya biber
    4-5 dal taze soğan
    yarım demet dereotu
    yarım demet maydanoz
    2 adet yumurta
    1 su bardağı un
    yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber
    Kızartmak için yeteri kadar yağ.

    YAPILIŞI:

    1) Karnıbaharı haşlayın ezin. tüm malzemeleri doğrayın. Yumurta un ve baharatları ilave edin. Kaşıkla karıştırın.

    2) Yapışmaz tavayı kızdırın. çok az ilave edin. kaşıkla yeteri kadar tavaya malzeme koyun. önlü arkalı kızartın.

    3) yanında sarmısaklı yoğurtla servis edin.

    AFİYET OLSUN


    27 Şubat 2014

    KALPLİ DOĞUM GÜNÜ PASTASI


    İş arkadaşım Murat'ın Kız Arkadaşı için istediği pasta.

    4 Şubat 2014

    SULTAN LOKUMU


    Harika pamuk gibi bir tatlı. Deneyin bayılacaksınız.

    MALZEMELER:

    1 Litre süt
    1 paket margarin
    1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
    1 su bardağı toz şeker
    1 paket vanilya

    içi için: 1 kase bütün fındık

    YAPILIŞI:

    1. Önce unla yağı kavurun. Un hafif koku vermeye başladığında Sütü azar azar ekleyin. Süt ısındığında şekeri ekleyip kavurmaya devam edin. Çırparak pişirin. 
    2.  yoğun bir muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan indirin.
    3. Vanilyayı ekleyip 10 dk. çırpın. En makbulü buz dolabında  ağzı kapalı olarak1 gece bekletmeniz ama zamanınız yoksa muhallebi iyice soğuyana kadar buzdolabında en az 3-4 saat bekletin.
    4. İyice soğuyunca her birinden ceviz büyüklüğünde parçalar alın, içine 2-3 adet fındık koyup kapatın ve yuvarlayın. 
    5. Lokumları hindistan cevizi serpilmiş tepsiye dizin. Tepsiyi ileri geri sallayarak her tarafının hindistan cevizine bulanmasını sağlayın.
    6. Buzdolabında 2-3 saat daha bekletip servis edin.
    AFİYET OLSUN




    3 Şubat 2014

    UÇAK PASTA


    Büşra Hanım'ın Pilot olan eşi için istediği pasta.

    22 Ocak 2014

    BONİBONLU KURABİYE



    Çocukların bayılacağı harika bir kurabiye. Biraz teferruatlı ama tadını çok seveceksiniz. Nette bir çok tarif bulabilirsiniz Ama benim en hoşuma giden Cenk'in tarifi. ölçüler de birebir uyduğunuz taktirde hiç bir şaşma olmuyor.


    Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir.

    MALZEMELER:
    §  2 su bardağı (280 gram) un
    §  3/4 çay kaşığı karbonat
    §  1 çay kaşığı tuz
    §  225 gr tereyağı, oda sıcaklığında
    §  1 su bardağı (200 gram) şeker
    §  1/2 su bardağı (100 gram) kahverengi şeker
    §  2 adet yumurta
    §  1 paket vanilya
    §  280 gr bittersweet çikolata, irili ufaklı parçalar halinde kıyılmış ( ben Ülker %70 kakao kullandım)
    §  1 kase bonibon

    YAPILIŞI:

    1.    Fırınınızı önceden 180°C’de ısıtın. İki tane fırın tepsisine parşömen kağıdı serip bir kenara ayırın.
    2.    Orta boy bir kapta unu, tuzu ve karbonatı karıştırıp bir kenara ayırın.
    3.    Oda sıcaklığına gelmiş yumuşak tereyağını mikserle 1 dakika kadar çırpın. Ardından şekerleri ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Daha sonra teker teker yumurtaları ekleyip tamamen karışana kadar iyice çırpın.
    4.    Vanilya ekleyin ve çırpmaya devam edin.
    5.    Mikser hızını en düşük ayarına getirip unlu karışımı 3 kerede ekleyerek karıştırmaya devam edin.
    6.    Tahta bir kaşık ya da spatula yardımıyla kıyılmış çikolatayı (bonibonları en sona saklıyoruz) hamura eşit şekilde dağılacak şekilde karıştırın.
    7.    Kurabiye hamurunu 30 dakika boyunca buzdolabında dinlendirin.
    8.    Soğumuş olan hamurdan ufak ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın, 5′er santim aralıklarla tepsilere dizin ve tepesine azıcık bastırıp düzleyin. ( tepsiye en fazla başına 5-6 adet kurabiye dizin).

    9.    10-11 dakika pişirip tepsileri fırından çıkarın. Çıkarır çıkarmaz bonibonları hafifçe bastırarak kurabiyelerin üzerine dizin ve soğumaya bırakın.



    İKİZLERİN PASTASI



    İki melek Irmak ve Nehir'in pastası. Mutlu yılları olsun bir ömür boyu.



    15 Ocak 2014

    BODRUM KURABİYESİ


    Ilık yenmesi tavsiye edilir. Bir kez deneyin sonra hep denemek isteyeceksiniz.

    MALZEMELER:

    Hamur Malzemeleri:

    1. 250 Gr Margarin ( oda sıcaklığında)
    2. 1 adet yumurta
    3. 2 kaşık pudra şekeri
    4. 1 çay bardağı yoğurt
    5. 1 paket vanilya
    6. 1 paket kabartma tozu
    7. 4 - 5 bardak un ( 4 bardaktan sonrasını kontrollü ilave edin. ) 
    Muhallebi Malzemeleri:
    1. 1,5 su bardağı süt
    2. 1 yemek kaşığı un
    3. 5 kaşık toz şeker
    4. 1 adet yumurta sarısı
    5. 1 paket vanilya
    YAPILIŞI:
    1. Yumurta sarısı ve vanilya haricindeki tüm malzemeyi karıştırın. Ocağın üzerine alın ve pişirin.
    2. Altını kapattıktan sonra yumurta sarısı ve vanilyayı ekleyip mikserle yüksek devirde çırpın. 
    3. Bir kenara alıp soğutun.
    4. Margarin ve pudra şekerini mikserle çırpın. Yoğurt ve yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin. 
    5. Un kabartma tozu ve  vanilyayı ekleyin. Yoğurun. kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. 
    6. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp içine soğuyan muhallebiden koyun ve yuvarlayın. 
    7.  Geri kalan tüm malzemeye aynı işlemi uygulayın. Yaklaşık olarak 10-12 adet kurabiye çıkıyor. Özelliği büyük olması.
    8. 180 derecelik fırında hamur hafif sararana kadar yaklaşık 30 dk pişirin.
    9. Ilındığında üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. 


    AFİYET OLSUN

    9 Ocak 2014

    BEZE



    Beze severler işte size tarif. Evde kendiniz de deneyebilirsiniz. Ben damla çikolatalı olarak yaptım. rengi de hafif kırık beyaz olsun diye ilk önce yüksek ısı kullandım. Krema sıkma torbası yerine tatlı kaşığı ile gelişigüzel şekiller verdim. Üzerlerine de kakao serptim.

    MALZEMELER:

    6 adet yumurta akı
    180 Gr Toz Şeker
    180 Gr Pudra Şekeri
    1 Tutam Tuz

    YAPILIŞI:


    1. Yumurta aklarını kaseye koyun. Mikserle çırpın. Köpürmeye başladığında içine tuzu ilave edin. 
    2. Biraz daha köpürdüğünde toz şekeri ilave edin.  
    3. Yaklaşık 5-6 dakika kabartın. Sert ama İpek gibi bir yapısı olmalı. 
    4. Ardından pudra şekerini ilave edin. yaklaşık 5-6 dakika daha çırpın. 
    5. Bu aşamadan sonra renkli isterseniz kısım kısım ayırıp gıda boyası ekleyerek renklendirme yapabilirsiniz. ardından Krema sıkma torbasına aktarıp istediğiniz şekillerde sıkın.  ya da içine benim koyduğum gibi damla çikolata ya da kuru yemiş ekleyip kaşıkla gelişigüzel şekillendirebilirsiniz.  
    6. Önceden ısıtılmış 90-100 derecelik fırında 1:50 dk. pişirin. 




    4 Ocak 2014

    BROWNİ CHEESECAKE


    İşte size enfes bir tarif. Sade kahvenizin yanında iyi bir eşlikçi isterseniz kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

    ben daha büyük bir kalıp kullandığımdan ölçüyü iki katına çıkardım.

    MALZEMELER:

    BROWNİ İÇİN:

    1. 160 Gr bitter çikolata
    2. 50 gr tereyağ
    3. 2 yumurta
    4. 1/2 su bardağı toz şeker
    5. 1/3 su bardağı sıvı yağ
    6. 1 su bardağından 1 parmak az un.
    7. 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 paket vanilya
    CHEESECAKE İÇİN:
    1. 1 Paket labne peyniri
    2. 1 su bardağı süzme yoğurt ( süzme yoğurt kullanmazsanız 2 paket labne peyniri kullanın )
    3. 1 paket sıvı krema
    4. yarım su bardağı toz şeker
    5. 2 adet yumurta
    6. 1 limon kabuğu rendesi
    7. 1 paket vanilya
    8. 2 çorba kaşığı 
    YAPILIŞI:
    1. Browni için çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Başka bir kapta yumurta ve şekeri iyice çırpın. Sıvı yağını ekleyip çırpmaya devam edin. 
    2. Karışıma erimiş tereyağ ve çikolata karışımını ekleyin. Ayrı bir kapta un, tuz, vanilya ve k tozunu harmanlayın. karışıma ekleyip çırpın. 20x20 çapındaki kalıba dökün.
    3. Cheesecake için labne, krema, yoğurt, toz şeker, vanilya, limon kabuğunu ekleyip çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın. En son nişastayı ekleyip kalıba döktüğünüz browni hamurunun üzerine dökün. 
    4. 180 derecelik fırında 30-35 dakika pişirin. 
    5. Buzdolabında bir gün bekletip servis ederseniz harika olur. 
    AFİYET OLSUN