28 Nisan 2014
MİDYE BÖREK
Haftaya güzel bir börekle başlayalımm.. Yapımı biraz karışık gibi gözüksede değil aslında. Normal klasik böreklerden sıkılmış olanlar için değişik bir alternatif. 1 yufkadan 4 adet börek elde edebiliyorsunuz. İçini istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Ben Kıymalı yaptım. Patatesli de çok yakışmakta.
MALZEMELER:
20 ADET BÖREK İÇİN:
5 adet yufka
1 adet soğan
200 gr kıyma
tuz karabiber
SOSU İÇİN:
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
50 gr tereyağ ( ya da sıvıyağ)
ÜZERİ İÇİN:
Yumurta sarısı
YAPILIŞI:
1) Soğanı ince kıyın. tavaya alın ve kavurun. kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun. tuzunu ve karabiberi ekleyin. soğuması için bir kenara alın.
2) Sos için süt ve suyu ılıtın. içine tereyağını katın. ( sıvıyağ kullanacaksanız ısıtmanıza gerek yok.
3) Yufkayı tezgaha serip her tarafına eşit miktarda sos sürün. daha sonra Yufkayı 4 eşit parçaya bölün. yufkanın dörtte birinin fotoğraftaki gibi ucundan ve sonundan tutarak ortada birleştirin.
4) Kenarda kalan geniş parçaları kendinize doğru çekerek ortada birleştirin.
5) Uç kısmına yaptığınız iç malzemeden koyun ve sarın.
6) Sıvı malzeme kalırsa böreklerin üzerine dökün. 1 saat bekletin. üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derece üzeri kızarana kadar pişirin.
NOT: Fotoğraf internetten alıntıdır.
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ,
MİDYE BÖREK
25 Nisan 2014
İRMİK TOPLARI ( HİNDİSTANCEVİZLİ)
Sütlü irmik tatlısının biraz daha süslenmiş hali :) Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER:
- 3 su bardağı süt
- 8 çorba kaşığı irmik
- 10 çorba kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 poşet krem şanti ( paket içinden iki adet çıkıyorsa bir tanesi kullanılacak. )
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı bütün fındık
isteğe göre hindistan cevizi, toz fıstık
YAPILIŞI:
- Sütü tencereye alın. irmik, şeker, vanilya ilave edin. Ocağın üzerine alıp karıştırarak pişirin.
- Koyu muhallebi kıvamına gelen muhallebiyi ocaktan alın. Toz krem şantiyi ilave edip mikserle çırpın. El yakmayacak sıcaklığa gelene kadar ara ara karıştırarak soğutun.
- hazırladığınız krem şantili irmikten bir çorba kaşığı alın. istediğiniz malzemeye bulayıp avuç içinizde top yapın. üzerlerine fındık batırıp dolapta 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edin.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
İRMİK TOPLARI,
SÜTLÜ TATLILAR,
TATLILAR
21 Nisan 2014
MAYALI RULO ÇÖREK
Sabah kalktığınızda evi saran nefis poğaça kokusundan kim mest olmaz ki? Sizde sevdiklerinizi sabahın erken saatinde bu poğaça ile sevindirin. Bu tarifi ilk Yaseminde görmüştüm. gördüğümde de vurulmuştum. Ben iç malzeme kısmını değiştirdim. siz istediğiniz başka iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Orjinal tarife de buradan ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER:
1/2 su bardağı sıvıyağ
125 gr margarin
2 adet yumurta
1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 paket yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
İÇ MALZEME:
100 Gr yağlı beyaz peynir
4-5 dal maydanoz
1 yumurta beyazı
1 kaşık un ( peynirin sulanıp akmasını engellemek için)
YAPILIŞI:
1. Yaş mayayı ılık suda eritin. Unu eleyerek yoğurma kabına alın.
2. Ortasını açıp yumurtaları kırın. Diğer tüm malzemeleri ekleyin.
3. En son mayayı da katıp yoğurun.Yumuşak hafif cıvık ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Gerekirse kontrollü olarak kaşıkla un ekleyebilirsiniz.
4. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bezle kapatıp hamuru yarım saat dinlendirin.
5. Elinizle hamurdan parçalar alıp hamuru açın. Hamurun bir ucuna peynirli harcı kotun. Rulo haline getirin.
6. 3 parmak kalınlığında kesip fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam serpin.
7. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
ÇÖREK,
HAMUR İŞLERİ,
MAYALI,
POĞAÇA
27 Mart 2014
KARAMELLİ ELMALI PASTA
Biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama aslında basit. Tarifi sevgili Ufuk'dan aldım. biradaki yapışımda daha da geliştirmeyi düşünüyorum.. ama yiyen herkes bayıldı..
MALZEMELER:
Pandispanya için:
6 adet yumurta,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 paket vanilya,
50 gr un,
Tuz
Elmalı Harç İçin:
1 adet limon,
1 kg ekşi elma,
2 yemek kaşığı kuru üzüm ( ben koymadım )
5 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı kadar çırpılmış kremşanti
Karamel Sos:
1 su bardağı toz şeker
5-6 çorba kaşığı su
yarım paket çiğ krema
YAPILIŞI:
1. Pandispanyayı hazırlamak için yumurta aklarını sarılarından ayırın. Yumurta sarısı, toz şeker, vanilya ve tuzu bir yemek kaşığı ılık su ile mikserle koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpın.
2. Yumurta aklarını bıçakla kesilecek kıvama gelinceye kadar çırpın. Yumurta sarılı karışıma ekleyin ve üzerine eleyerek unu ilave edin. Yumurta beyazını söndürmeden ve çırpmadan malzemeyi karıştırın.
3. Hamuru yağlı kağıt serili tepsiye dökün 200 derecede ısıttığınız fırında 8 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.
4. Elmalı sos için limonun kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Elmaları soyun ve dörde bölün.çekirdeklerini ayıklayıp dilimleyin.Elma, limon suyu ve kabuğu ile şekeri kapağı kapalı bir tencerede 15 dakika pişirin ve soğumaya bırakın.
5. 6 adet sufle kabı hazırlayın. Kapları kalıp gibi kullanarak 12 adet yuvarlak pandispanya kesin. Her kalıbın içine bir adet pandispanya koyun. Pandispanyanın üzerine1 parmak kalınlığında krem şanti sür ve üstünü Elmalı harçla tamamen doldurun. Bir adet pandispanya parçası ile elmaları kapatıp, sufle kaplarıyla beraber buzdolabında en az 5 saat bekletin.
6. Karamel sosu hazırlamak için şeker ve suyu kalın tabanlı bir tencerede şeker eriyip altın sarısı renk alana kadar pişirin. kremayı ekleyip karıştırın. çok az daha pişirin. Soğumaya bırakın.
7. Bademleri yağsız tavada kavurun. Minik elmalı pastaları keskin bir bıçakla sufle kaplarının kenarlarından ayırarak, kalıplardan çıkarın. Servis tabaklarına ters çevirip üstüne karamel dökün. karamelin üstüne de kavrulmuş bademlerden serperek servis yapın.
AFİYET OLSUN...
Etiketler:
elma,
KARAMEL,
KREMALI PASTA,
PASTALAR
28 Şubat 2014
KARNIBAHAR KÖFTESİ
Mevsimi geçmeden hemde karnıbahar sevmeyen çocuklara yapılacak en güzel köfte.
MALZEMELER:
Bir karnabaharın yarısı
1 adet kırmızı kapya biber
4-5 dal taze soğan
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
2 adet yumurta
1 su bardağı un
yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber
Kızartmak için yeteri kadar yağ.
YAPILIŞI:
1) Karnıbaharı haşlayın ezin. tüm malzemeleri doğrayın. Yumurta un ve baharatları ilave edin. Kaşıkla karıştırın.
2) Yapışmaz tavayı kızdırın. çok az ilave edin. kaşıkla yeteri kadar tavaya malzeme koyun. önlü arkalı kızartın.
3) yanında sarmısaklı yoğurtla servis edin.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
KARNIBAHAR KÖFTESİ,
KÖFTE,
SEBZE YEMEKLERİ
27 Şubat 2014
4 Şubat 2014
SULTAN LOKUMU
Harika pamuk gibi bir tatlı. Deneyin bayılacaksınız.
MALZEMELER:
1 Litre süt
1 paket margarin
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
içi için: 1 kase bütün fındık
YAPILIŞI:
- Önce unla yağı kavurun. Un hafif koku vermeye başladığında Sütü azar azar ekleyin. Süt ısındığında şekeri ekleyip kavurmaya devam edin. Çırparak pişirin.
- yoğun bir muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan indirin.
- Vanilyayı ekleyip 10 dk. çırpın. En makbulü buz dolabında ağzı kapalı olarak1 gece bekletmeniz ama zamanınız yoksa muhallebi iyice soğuyana kadar buzdolabında en az 3-4 saat bekletin.
- İyice soğuyunca her birinden ceviz büyüklüğünde parçalar alın, içine 2-3 adet fındık koyup kapatın ve yuvarlayın.
- Lokumları hindistan cevizi serpilmiş tepsiye dizin. Tepsiyi ileri geri sallayarak her tarafının hindistan cevizine bulanmasını sağlayın.
- Buzdolabında 2-3 saat daha bekletip servis edin.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
HİNDİSTAN CEVİZİ,
SULTAN LOKUMU,
SÜTLÜ TATLILAR
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)