30 Aralık 2010
SİHİRLİ MUTFAĞIM DAN YENİ YIL ÇEKİLİŞİ
Herkese kucak dolusu sevgiler dileyip 2010 yılının son günlerini geride bırakırken sizler için de sürpriz birşeyler yapayım istedim. Mormani işbirliği ile sizlere çekilişle bir hediye vermek istiyoruz.
Çekilişe katılmak için bir takım kurallar var. Onları da belirteyim.
1. Geçerli bir e-posta adresiyle bu yazının altına bir yorum yapan herkes BİR çekiliş hakkı kazanacak.( çekilişte adı bir defa yazılacak )
2. Blogu olan ve bloguna gireceği bir yazıyla bu çekilişi okuyucularıyla paylaşacak ( bana da haber verecek ) herkes BİR çekiliş hakkı daha kazanacak. ( hem yorum hem de blogunda yazı girenler iki defa ismini yazdırmış olacak )
3. Sihirli Mutfağım' ın Facebook sayfasını beğenenler, fazladan bir çekiliş hakkına daha sahip olacaklar. ( zaten beğenmiş olanlar yine de bu yazının altına yorum bırakarak bilgi vermeli.)
4. Sihirli Mutfağım blogumu izlemeye alanlar da yorumla da bildirerek BİR çekiliş hakkı daha kazanacaklar.
5. Sihirli Mutfağım' ın bu çekilişinden facebook, twitter veya friendfeed' de bahseden ve bu yazının altına yorumla bildirenler BİR çekiliş hakkı daha kazanacaklar.
Not: BLOGU OLMAYANLAR DA BU ÇEKİLİŞE KATILABİLİRLER. LÜTFEN BLOĞUNUZ OLSUN YADA OLMASIN YORUMUNUZA MAİL ADRESİNİZİ EKLEMEYİ UNUTMAYIN...
Çekiliş Ödülleri:
3 tane ödülümüz var
1.Microsoft' tan şahane bir kablosuz fare : Microsoft Wireless 3000 mouse
2. 1000 parçalık bir Puzzle : Anatolian 1000 Parça Puzzle
3. Piranha' dan kullanışlı bir müzikçalar: Piranha Avangard Plus ( 2 GB )
Çekilişle seçilen talihli bu hediyelerden birini seçecek.
Çekiliş Sonuçlarının Açıklanması:
*Çekiliş 30 Aralık 2010'da başlıyor ve 30 Ocak 2011'de sona erecek
*Daha sonra ben, yukarıda saydığım şartlara uyan kişilerin listelerini toparlayıp çekilişi yapacağım. Çekiliş için Random.org adresini kullanacağım ve 1 asil, 1 de yedek talihli seçeceğim.
*4 Şubat 2011 tarihinde sonucu buradan açıklayacağım. Asil talihli, gönderdiğim e-postayı 3 gün içerisinde yanıtlamazsa yedek talihliye e-posta atacağım.
İşte bu kadar. Tüm katılımcılara bol şanslar diliyorum. Umarım yeni yılda tüm dilekleriniz gerçekleşir.
Peki biraz da Mormani.com nedir ondan bahsedelim.
Mormani Ekim 2010 itibariyle açılmış, Türkiye'nin en eğlenceli, en keyifli, en renklisi olmayı hedeflemenin yanı sıra sosyal hayatta da dijital olarak yer alacak, gücünü kalitesiyle pekiştirecek bir ticaret portalıdr. Yolun henüz çok başında olmamıza rağmen bir çok insandan, çok güzel övgüler almaya başladk bile! Hedefimiz zaman içinde mevcut ürün ağında bulunan fiyatları teker teker morartmak ve bu özelliğiyle çok geniş kitlelere yayılmaktr. Ayrıca projemiz manifestosu olan ilk ticaret portalı olma özelliği de taşımaktadır;
Mormani, kedi olalı bir fare tutmaktııır!
Mormani, düşmüş fiyatların cennetidiiiiir!
"10 lira daha vermem ki ben buna" diyen içindir, zaten bir hayli ucuzdur ki, verdirmez!
Mormani'de ürünler ürünlere baka baka morarır!
İnternetten alışveriş olmaz diyeni bile yoldan çıkartır!...
Mormani müşterilerine birçok güzel özellik de sunuyor. Farklı ve yenilikçi arayüz tasarımı ile çok uygun fiyatlardan faydalanma avantajıyla beraber; farklı ödeme şekillerini tek siparişte kullanabilme, PC toplama sistemi, ürünlerin fiyatı düştüğünde ve stok geldiğinde uyarı sistemleri, müşteri anketleri gibi...
26 Aralık 2010
PROFİTEROL
Adını ilk duyduğumda söylemekte zorlanıyordum :) sanırım orta okulda falandım. İzmitte hoşgör pastanesi vardı ve gidip orda yerdik sürekli.
Şimdi ise bu lezzeti kendim yapıp yemeğe bayılıyorum..Yapımı biraz uğraştırıcı ama yemesi bir o kadar keyifli..
MALZEMELER:
Şuale hamuru için:
125 gr margarin
6 çorba kaşığı un
1 kahve fincanı toz şeker
4 yumurta
1 su bardağı su
1 paket vanilya
1 fiske tuz
İç krema:
3 su bardağı süt
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
50 gr margarin
3 kaşık nişasta
2 kaşık un
Çikolatalı sos 1:
3 su bardağı süt
1,5 kaşık nişasta
1 bardak toz şeker
100 gr kakao
Çikolatalı sos 2:
200 gr krema
200 gr çikolata
ŞU HAMURUNUN YAPILIŞI
1)Margarin, su tuz, şeker derin bir tencereye alınarak ocağın altı yakılır.
2)Margarin eridikten sonra un ilave edilip karıştırılarak pişirilir.
3)Başka kaba alınarak hafif ılınması sağlanır.
4)Yumurtalar teker teker kırılıp mikserle çırpılır. Her yumurta kırıldıktan sonra mikser ile 2-3 dakika çırpıyoruz...
5)Hamuru sıkma torbasına koyup aralıklarla yağlı kağıt serilmiş tepsiye küçük küçük sıkılır.
6)150 derecede altı üstü pembeleşene kadar yaklaşık 50 dk pişirilir.
7)Hamur pişince fırın kapağı hiç açılmadan fırının içinde soğutulur.
İÇ KREMA
1)Margarin ve vanilya haricindeki tüm malzemeler soğukken çırpılır ve pişirilir. 2)Piştikten sonra margarin ve vanilya eklenip çırplır.
ÇİKOLATALI SOS 1:
Tüm malzeme karıştırılıp pişirilir ve soğutulur.
ÇİKOLATALI SOS 2:
1)Krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtılıp çikolatalar eklenir ve hızlıca karıştırılarak çikolata eritilir.
2)Arada bir karıştırılarak oda sıcaklığına getirilir.
İyice soğuyan hamurlar fırından çıkartılır. Ortası kesilip iç kremadan doldurulur ve kapatılır. Dolaba konur. Servis yapılacağı zaman üzerine çikolata sos gezdirilir.
21 Aralık 2010
TAVA BÖREĞİ
çok ama çok basit acil gelen misafire hemen uygulanabilir cinsten.
MALZEMELER:
3 Adet yufka
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz
iç harcı:
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
yarım çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
yarım demet maydanoz
iç harcın hepsi karıştırılır. Derin bir kapta süt, sıvıyağ ve tuz karıştırılır.
Tavanın altı hafif yağlanıp 1 yufka kenarları tavadan dışarı sarkacak şekilde serilir. bir kaç kaşık sütlü harçtan dökülür. diger yufkalar gelişigüzel elle ayrılarak serilİr. bir yufka serilir biraz süt dökülür. ortaya peynirli harcın hepsi konur. geri kalan yufkalar ile ile kapatılır. en üste dışarı sarkan yufkalar konur. kalan sıvı harç her yerine eşit şekilde paylaştılır. tavanın kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilir. altı kızardığında ters çevrilip üst tarafıda pişirilir.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
18 Aralık 2010
MERCİMEKLİ BÜKME
Aslında hamurunu elde açmak en makbul olanıdır. Ama buna zamanınız yoksa ya da hamur açmayı bilmiyorsanız hazır yufka ile de yapılabilir. Ve tüm tadanlar tarafından harika övgüler alabilirsiniz bu börekle. çekilmiş haşhaş bulmak pek kolay olmuyor. Bana bir arkadaşım vermişti. O na öyle iyi davranıyorum ki bitmesin diye :)
MALZEMELER:
1 kilo yufka
3 dolu çorba kaşığı haşhaş ezmesi
1 su bardağı sıvıyağ
İÇ MALZEME:
2 su bardağı yeşil mercimek
3 ortaboy kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz karabiber pulbiber
Öncelikle mercimekler haşlanıp suyu süzülür. Soğanlar yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleştirilir. mercimekler eklenip birkaç kez karıştırılıp kavrulur. İndirmeye yakın tuzu ve baharatları eklenir. soğuması için biraz bekletilir.
Haşhaş sıvıyağ ile iyice inceltilir.
Diğer yanda tek yufka geniş bir yere serilir. her tarafına bolca haşhaş sürülür. Ve isteğe göre ister 8'e ister 16'ya bölünür yufka. Ben 16 ya böldüm. Daha şişman küçük börekler elde ediliyor. uzun kısmına iç harçtan konup sarılır. tüm yufkalara da aynı işlem uygulanır. tepsiye dizilip üzerlerine de haşhaşın kalanı sürülüp 180 derevede pişirilir.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
12 Aralık 2010
HAMSİLİ EKMEK 2
Hamsili ekmek yapmak aslında çok basit ama ununuzkötü ise bir fiyasko facia olabilr. Çamur yiyormuş gibi olursunuz. Hafif iri taneli öğütülmüş sapsarı bir unla bu risk ortadan kalkar ama :)
Daha önce de tarif vermiştim ama bunda biraz daha değişiklik yaptım. Buyrun tarife..
MALZEMELER:
5 Bardak mısır unu
750 gr hamsi
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
yarım demet dereotu
1 demet taze soğan
2-3 dal pırasa
varsa 1-2 dal pazı
1 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
sıcak su
tuz
Yeşillikler ve soğan ince ince doğranır. Mısır ununa tuz ve kabartmatozu ilave edilip karıştırılır. Ilık su yavaş yavaş una eklenip karıştırılır. sıvıyağ ve yumurta ilave edilir tekrar karıştırılır. Hamsi ve yeşillikler ilave edilip el ile yoğrulur. Yağlanan fırın tepsisine harç dökülür. Elimiz ıslatılarak üzeri düzlenir. Avcumuzun içine sıvıyağ döküp tekrar hamurun üzeri bastırılır. Daha iyi kızarması için.
180 derecede yaklaşık 1 saat pişirilir. en bir zaman sonra fırını 150 dereceye getirip 15 dakika daha pişiriyorum.
AFİYET OLSUN.
Etiketler:
BALIK YEMEKLERİ,
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
9 Aralık 2010
ÇILBIR 2
Bazı tatlar vardır insana küçüklüğünü hatırlatan. işte bu da öyle bişey. Annem çok yapardı küçükken. bayılırdım.. Henüz oğluma sevdiremedim ama inanıyorum ki oda biraz daha büyüyünce sevecek :)..
Sarmısaklı yoğurtta dökülebilir ama ben tercih etmiyorum..
MALZEMELER:
4 adet yumurta
1 litre su
2 çorba kaşığı sirke
tuz
üzeri için :
3 kaşık tereyağ
1 tatlı kaşığı acı toz biber
Su derin ama çok büyük olmayan bir tencereye alınarak kaynatılır. Kaynadığında sirkesi ve tuzu ilave edilir. Yumurtalar ikişer ikişer kırılarak pişirilir. Yaklaşık 2-3 dakika. Kevgirle servis yapılacak olan tabağa alınır.
Tereyağ eritilip toz biber konarak hafif yakılır. Zaman kaybetmeden yumurtanın üzerine dökülür.
NOT: 3 dakikada yumurta rafadan oluyor. istenirse biraz daha uzatabilirsiniz bu süreyi. zevke kalmış..
6 Aralık 2010
KEREVİZ SALATASI
Gün sofralarının vazgeçilmezi. Yemeğini sevmeyenler bile salatasına hayır demiyorlar nedense..
MALZEMELER
2 Adet ortaboy kereviz
250 gr yoğurt
3-4 kaşık mayonez
4 diş sarımsak
yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
yarım limon
tuz
Kerevizler soyulup limon ile ovulur. Ayrı bir yerde yoğurt, mayonez,tuz ve ezilen sarmısaklar karıştırılır. Kerevizler rendelenip yoğurtlu karışıma eklenir. Cevizde ilave edilip karıştırılır. Servis edilir.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
KIZARTMALAR,
SALATALAR
2 Aralık 2010
LABNELİ & NUTELLALI PASTA
MALZEMELER:
2 paket savarone (kedi dili) bisküvi (1 paket=200gr.)
2 su bardağı ılık su
2 çorba kaşığı granül kahve (nescafe v.b.)
1 poşet krem şanti
yarım su bardağı süt
1 küçük kutu nutella ya da yarım orta boy kutu
1 paket labne peyniri
kakao
damla çikolata
YAPILIŞI:
1. ılık su ile garanül kahveyi karıştırın. (içine şeker koymaya gerek yok çünkü bayağı tatlı oluyor.) 22 cm kelepçeli kalıbın kenarlarına streç film döşeyin.
2. bisküvilerin altından 2 parmak kesip teker teker tek taraflarını ıslatarak dik olarak kalıbın kenarlarına yan yana döşeyin. bir kat da altına döşeyin.
3. ayrı bir kapta süt ile şantiyi çırpın. içine labne ve nutella ekleyip tekrar çırpın. Sırasıyla bir kat bisküvi bir kat krema döşeyin. bu işleme krema bitene kadar devam edin.
4. en üste krema sürün, üzerine damla çikolatalar serpin, onun da üzerine kakao serpin. 1-2 saat dolapta beklettikten sonra kelepçeli kalıptan çıkartın. dikkatlice streç filmi çıkartın. pastayı kurdela ile bağlanarak süsleyin.
NOT: Özellikle nutella olursa iyi olur çünkü öteki çikolatalar bu kadar akıcı değil istege bagli olarak nutellayi daha az da kullanabilirsiniz. Kalıbın altına döşerken bisküvileri kırmaniz gerekiyor. Dizmesenizde olur gelişi güzel koyabilirsiniz. Islandığı için kolay şekil alıyor. Yanlız bu bisküvi sünger gibi hemen sıvıyı içine çekiyor. bir kere daldırıp çıkarmak gerekiyor. Çok bekletirseniz hüsrana uğrarsınız.
29 Kasım 2010
KARNIBAHAR VE BROKOLİ SALATASI
e kış geldi artık.. gerçi havalardan pek anlaşılmasa da kış sebzeleri pazarda yerlerini aldı. bol bol tüketmek gerek. yanına yoğurt ile harika bir öğle yemeğide olabilir bence sizce ?
MALZEMELER
500 gr karnıbahar
500 gr brokoli
2 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağ
1 limon suyu
4 diş sarımsak
tuz
Karnıbahar ve brokoli çiçeklerine ayrılıp havuçlar da uzun şeritler halinde kesilip Tefal Nutricook sepetine yerleştirilir. üzerlerine hafif tuz serpilir. Tencerenin altına 2 bardak su ilave edilip kapağı kapatılır. İkinci programda 3 dakika haşlanır.
Çıkartılıp ılınması için servis yapılacak olan tabağa yerleştirilir. Sosu için sarmısaklar havanda dövülür. Zeytinyağ ve limonsuyu ile birlikte karşıtırılıp ılıkken sebzelerin üzerine dökülür.
işte bu kadar basit.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
KIZARTMALAR,
SALATALAR
26 Kasım 2010
MUHLAMA
Kebap doğu kültürünü temsil eder ya hani ama hemen hemen sevmeyen ve yemeyen yoktur. Mıhlamada Karadenizlilerin geleneksel tadı. Ama artık karadenizli olmayanlarda severek yiyorlar. En azından kendi yakın çevremden biliyorum. Genelde kahvaltıda yapmayı çok severim ben. Bakır tavada ve bol tereyağlı peynirlisi makbuldür. Kalori bombasıdır yani.
MALZEMELER:
150 Gr Tereyağ
2 çorba kaşığı mısır unu
2 su bardağı kaynamış su ( 400 ml )
200 gr tel peynir
tuz
Tavaya tereyağ alınıp eritilir. mısır unu konup 1 dakika kadar unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Kaynamış su eklenip hızlıca karıştırılarak 2-3 dakika pişirilir. Peynirleri ileve edilip karıştırılır. Tuzu enson tadarak ilave edilir. Peynirinde tuzlu olacağı göz onunda bulundurulması gerek. İşte bu kadar ..
AFİYET OLSUN..
NOT:
2 KAŞIK UN AZDIR DİYE EKLEME YAPMAYIN SAKIN KOCA BİR TENCERE MIHLAMANIZ OLUR :)BU ÖLÇÜ İLE 3 HATTA 4 KİŞİYE RAHAT YETER.
Etiketler:
AFERATİF,
KAHVALTILIK
24 Kasım 2010
ÇİKOLATALI PARFE
Pastanın artan kremasını ne yapayım diye düşünürken birden kağanın yediği bebe bisküvileri çarptı gözüme içine kırdım gelişigüzel biraz birazda fıstık ekledim. kalıplara koyup hoop buzluğa. buyrun size parfe oldu.. hatta kağana dondurma diye kandırıpta yediriyorum. üzerine çikolata sosu gezdirdim serviste. buyrun tarife..
MALZEMELER:
200 gr sıvı krema
200 gr bitter kuvertür çikolata
1 paket labne peyniri
1 paket kakaolu kremşanti
1 küçük çay bardağı süt
yarım paket eti cici bebe bisküvisi
yarım su bardağı kıyılmış yeşil fıstık
1)Sıvı krema kaynama noktasına getirilip içine bıçakla ince ince kıydığımız çikolatalar eklenir.
2)Sürekli karıştırarak çikolatalar eritilir. 4-5 saat oda sıcaklığında bekletilip hafif koyulaşması beklenir. ( o kadar uzun saat bekleyemem derseniz hafif ılınınca dolaba kaldırıp bu süreyi kısaltmak mümkün )
3)Kremşanti 1 çay bardağı süt ile çırpılır.
4)İçine labne peyniri ve beklettiğimiz ganaj eklenir tekrar çırpılır.
5)Bisküviler gelişigüzel kırılır. Fıstık eklenir.
6)Karıştırılıp ister büyük dilimli bir kek kalıbına yada benim yaptığım gibi küçük silikon kaplara paylaştırılır.
7)Buzluğa kaldırılır.
8)Servis yapılacağı zaman çıkartılıp üzerine hazır çikolata sosu gezdirilir.
AFİYET OLSUN..
NOT: BEN ÜZERLERİNİ STREÇ FİLM İLE KAPLIYORUM DOLAP KOKUSU SİNMESİN DİYE. BÖYLELİKLE UZUN SÜRE DOLAPTA SAKLAMANIZ MÜMKÜN OLUYOR.
22 Kasım 2010
BÜTÜN BLOGGERLER TOPLANDIK...
Bloggerler olarak İlk ev gezmemizi gerçekleştirik. Sevgili Ferah'ın Türkiyeye gelmesi bizi buluşturan sebep oldu. Sevgili Yasemincim düşündü. Çokta iyi etti. Hepimizi toplayarak.
E o kadar marifetli hanım bir araya gelirse ortaya bu güzel görüntüler çıkar tabiki.. Yedik içtik güldük eğlendik. Saatler nasıl geçti anlamadık.
Buyrun bakın kimler neler yapmış..
GÜLAY'ın yaptığı Pırasalı Mısır Ekmeği
Yaseminin Mantarlı Biberli Böreği
Yaseminin Kıymalı Böreği
Yaseminin Kısırı
Yaseminin Lor Peyniri Salatası
Benim Arap Kurabiyem
Yaseminin Süper Keki
Aylinimin Elmalı ve Kestaneli Kurabiyesi
Hilalin Patatesli Ay Çöreği
Güler Abla'nın Ayva reçeli
<
Ayşen'in Vişneli Tartı
Sevil aramıza katılamadı ama bu kurabiyeleri Meltemin aracılığı ile bize gönderdi. Teşekkürler sevilcim..
birde şen şakrak bıcır bıcır Zeynepimiz vardı.
20 Kasım 2010
ISPANAKLI ÇANAK KÖFTE
Merhaba arkadaşlar. Koskoca 9 günlük tatil neredeyse bitti bitecek. Ve ben hiç bir şey anlamadım bu tatilden. Gerçi eğer ki tatile gitmiyorsanız zaten tatil olmuyor bana göre. İki kat yorulmuş olarak işe dönüyorum her seferinde. Perşembe akşamı istanbula döndük. Cuma günü kızkulesine gittik.İnanlımaz bir kalabalık vardı. tahmin edemedim tabi bayram bitmemişti ve sanki herkes oraya gitmek istemişti bizim gibi. Yinede keyifli dakikalardı. Bugünki rotamız Büyükada olacak inşallah.
Uzun zamandır blogda ana yemek tarifi yayınlamamışım. Esasında adı nedir bilmiyorum. Daha önce bir yerde rastladımmı onuda bilmiyorum. sadece hasanpaşa köftesinden esinlenip ortasına ıspanak çok yakışır diye düşünmüştüm ilk yaptığımda. Biraz oyalayıcı ama tadı ve görüntüsü muhteşem. Kesinlikle tavsiye ederim.
MALZEMELER:( 4 KİŞİLİK )
500 gr kıyma
1 ortaboy soğan
1 yumurta sarısı
1 dilim ekmek
bir kaç dal maydanoz
3 diş sarımsak
tuz, karabiber, pulbiber
iç harcı:
1 adet ordaboy soğan
2 diş sarımsak
250 gr ıspanak
tuz karabiber pul biber
3 kaşık sıvıyağ
üzerine:
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
sos :
2 kaşık domates salçası
1,5 bardak su
Çukur bir kabın içerisine kıymayı koyup üzerine soğan ve sarımsak rendelenir. yumurta sarısı, ıslatılmış ekmek, maydanoz, tuz ve baharatlarda eklenip iyice yoğrulur. Yarım saat dinlenmesi için kenarda bekletilir.
Bu sırada iç harcı için soğan ve sarımsak yemeklik doğranıp sıvıyağda sotelenir. İnce kıyılmış ıspanaklar eklenip sotelenmeye devam edilir. İndirmeye yakın tuzu ve baharatları eklenir.
Sos için salça ve su ayrı bir tencerede kaynatılır.
Dinlenmiş olan kıyma tekrar yoğrulup limon büyüklüğünde bezeler alınıp ortası çukur şeklinde açılıp borcama yerleştirilir. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yarım saat pişirilir.
Fırından çıkartılıp ortalarına ıspanaklar yerleştirilir. Üzerlerine kaşar rendesi konur. Kaynamış olan sos köftelerin kenarından tepsiye ilave edilir. Tekrar fırına sürülüp kaşar peynirleri eriyene kadar pişirilir.
Servis esnasında tepside çok az sos kalacağından sadece köftenin altına ilk önce bir kaşık sos dökülüp üzerine köfte oturtulur.
AFİYET OLSUN..
15 Kasım 2010
İYİ BAYRAMLAR
14 Kasım 2010
HAMSİ TAVA
Denizlerin kralıdır kendisi.Karadenizin incisi.Sevmeyen varmıdır bilmem. Reçelinden pilavına, ekmeğinden tatlısına,köftesine girmediği şekil de yoktur hani.İyot Açısından Son Derece Zengin Olan Hamsinin Zeka Gelişimine Çok Büyük Faydaları Olduğunu Söylüyor uzmanlar.
Bizim evde de severek tüketilir. Kış gelmesini bu yüzden iple çektiğim olur. Bazen buzluğa falan atarım mesela. çok kolaydır yapımı. Bilmeyen yoktur eminim ama arşivde bulunsun istedim.
MALZEMELER:
1 kilo hamsi
1 su bardağı mısır unu
yarım su bardağı buğday unu
kızartmak için sıvıyağ
tuzkarın kısmıda
1) Ben genelde temizlettirilmiş alırım. Temizlenmemişse eğer kafaları ile birlikte karın iç kısmıda alınarak temizlenir.
2) Yıkandıktan sonra süzgeçe alınıp fazla suyu süzdürülür ve hafif tuzlanır.
3) Derin bir yerde unlar ve biraz tuz konup karıştırılır.
4) Tavaya çok az yağ konur.
5) Balıklar una bulanarak kuyruk kısımları içe gelecek şekilde yanyana hiç boşluk bırakmadan dizilir.
6) Bir tarafı kızardığında döndürmek için özel tavanın içine giren düzdüz bir kapağa ihtiyacımız olacak. Pazarlarda da satılır balık tavası olarak kapağı ile birlikte. 7) Üzerine bu kapak kapatılıp tavayı lavabonun üzerine alıp ters çeviriyoruz ve balığın pişen kısmı kapağın üst kısmına gelir. Yavaşça balıkları tavaya kaydırıp tekrar tavayı ocağın üzerine alıp diğer tarafını pişiriyoruz.
8) Bu noktada balığı çevirirken tavaya konan yağ miktarı çok önemli işte. Çevireceğimiz için tavanın içinde yağ kalmaması gerekir.
9) Diğer kısmıda piştiğinde yine kapat kapatılıp ters çevrilir ve servis yapacağımız tabağa kaydırılır balıklar.
10) Yanında bol salata ile servis yapılır.
AFİYET OLSUN
11 Kasım 2010
SOSİSLİ MİLFÖY BÖREK
Yapımı çok ama çok basit . Her ne kadar çocukların sosis yemesinden rahatsız olsamda onların çok sevdiği bir börek. Ani gelen misafire hemen çayın yanına tuzlu bir çeşit .
Neslihanda görmüştüm ilk. o günden beride yaparım. Buyrun tarife..
MALZEMELER:( 15 adet börek için)
5 adet kare milföy
15 ader parmak sosis
1 yumurta sarısı
Milföylerin buzu çözüldükten sonra Her kare milföyü 3 eşit şerit şeklinde kesiyoruz. Sosislerimizin her iki ucunu + şeklinde kesiyoruz. Her şeride 1 adet sosis koyup rulo yapıyoruz. Ek kısmını aşağı getirip tepsiye diziyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak serviz yapıyoruz.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
10 Kasım 2010
YENİ BİR SİHİR
Uzun zamandır bloğumun şablonunu değiştirmek istiyordum. Ama buna ne zamanım var ne de çok fazla bilgim var bu kadar ayrıntılı. Tesadüfen Sevgili Afet abla ile karşılaştım. Yaptığı blogları inceledim. Hepside kendi alanında çok güzel olmuşlardı. Hemen irtibata geçtim tabiki.
Uzun uzun telefon konuşmaları mailler sonunda bu noktaya geldik. Bana göre ortaya çok güzel bir tema çıktı. En azından beni daha iyi yansıtıyor.
Afet abla ilede çok iyi anlaştık. ters gelen bişey de olmadı açıkçası. Afet abla çok teşekkür ederim tekrardan sana..
5 Kasım 2010
ISLAK KEK 3
Kim sevmezki ıslak kek. Bir fincan kahvenin yanına ne güzel eşlik eder akşam vakitleri dimi.
Hep iş yerinde saat 4 oldumu aklıma düşer. kahvemin yanında olsa keşke diye:)
MALZEMELER:( büyük dikdörtgen borcam için)
4 Adet yumurta
2 su bardağı şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
200 gr kakao
4 su bardağı un
1 fiske tuz
SOS:
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
100 gr tereyağ
3 su bardağı süt
50 gr kakao
1 paket vanilya
Kuru malzemeler bir kapta karıştırılır. Yumurtalar şekerle beş dakika kadar çırpılır. Sırası ile yağ ve süt ilave edilip çırpılır. Kuru malzemeler konup biraz daha çırpılır.Yağlanan tepsiye dökülüp 200 derecede batırdığımız kurdan temiz çıkana kadar pişirilir.
Piştiğinde fırından çıkartılıp ilk sıcaklığı çıktığında ( yaklaşık 5 dakika ) dilimler halinde kesilir.
Sos için benmari üzerinde yumurtalar şeker ile iyice çırpılır.Oda sıcaklığında tereyağ eklenip çırpılmaya devam edilir. Süt, kakao ve vanilyası eklenip bir kaç kere daha çırpılır. Dilimlenmiş ve ilk sıcaklığı çıkmış olan kekin üzerine dökülür.
AFİYET OLSUN..
3 Kasım 2010
ŞEHRİYE SALATASI
Bir çok farklı versiyonu var. Tel şehriyelisi, arpa şahriyelisi. Bende yıldız şehriye ile yaptım. evde ne varsa onu koydum içine. çokta lezzetli oldu.
MALZEMELER:
2 Su bardağı yıldız şehriye ( ben selva kullandım )
1 su bardağı doğranmış kornişon turşu
1 su bardağı haşlanmış küp doğranmış havuç
1 su bardağı haşlanmış bezelye
4 adet közlenmiş kırmızı biber
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
tuz karabiber pulbiber
zeytinyağ
yarım limon suyu
1)Şehriye tencereye alınıp yağsız olarak hafif kavrulur.
2)Üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi ile haşlanır.
3)Süzüldükten sonra çok az zeytinyağ gezdirilip karıştırılır ki birbirine yapışmasını önlemek için.
4)Hafif ılındıktan sonra daha önceden hazırlanan sebzeler katılıp karıştırılır.
5)Tuz, karabiber, pulbiber, limon suyu ve zeytinyağ ayrı bir yerde karıştırılıp salataya ilave edilir.yarım saat sonra servis edilir.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
KIZARTMALAR,
SALATALAR
1 Kasım 2010
MENEMEN
Rahmetli teyzemin kızı Nesrin ile bir araya geldiğimizde annemler yada teyzemler evde yokken yaptığımız menü belliydi. Menemen, Çubuk Makarna, Patates kızartması ve Bira :). Büyük bir heyecanla hazırlar oturup afiyetle yerdik. Şimdi ne zaman menemen yapsam o günleri mutlaka anarım.
Kahvaltıda, yemek olmadığında hemne ilk yaptığım yemektir benim. Çok severim.
MALZEMELER:
1 su bardağı yonca rendelenmiş domates
2 Adet sivri biber
2 adet çarliston biber
1 küçük kurusoğan
3 yumurta
sıvıyağ. tuz, pul biber
Soğan yemeklik doğranıp kavrulur. Biberler ince ince kıyılarak kavrulmakta olan soğana ilave edilir. Domates rendesi ilave edilip ağzı kapatılarak 20 dk pişirilir. Yumurtalar ayrı bir kapta tuz ile birlikte çırpılır. Tencereye ilave eilir. Bir iki dakika daha pişirilip altı kapatılır. Sivri biberler acı ise bulbiber koymanıza gerek yok.
AFİYET OLSUN
31 Ekim 2010
GECİKMİŞ BİR DOĞUM GÜNÜ
Oğluşumun gecikmiş doğum gününü yaptık perşembe akşamı. İki senedir doğum günü kutlayamadığım için içim çok buruktu. Hep aksilikler üst üste gelmişti o tarihlerde.
Bu sene geçte olsa kutlamalıyım dedim.
Sosisli Börek
Mısırlı Lahana Salatası
Şehriye Salatası
Bonibonlu Kurabiye
Çikolatalı Cup cake
Ayrıca menümüzde
İsotlu kısır (Fotoğraf ve tarif sonradan gelecek)
Banyolu Patatesli Börek te vardı.
Oğlumun yüzündeki o mutluluğu görmek harika bir duygu. Tüm yorgunluğa bedel.
28 Ekim 2010
LABNELİ POĞAÇA
Dün çok sevdiğim arkadaşım Burcunun yanına gidecekken yaptım bu poğaçaları. Yasemin yaptı geçen gün. Çok Hoşuma gitti. Kopya çektim biraz :) aynı şekilde kopyalıyorum buraya ...Yasemin dereotu eklemiş ben olmadığı için koymadım.
Malzemeler
250 gr oda ısısında tereyağı
1 paket labne peyniri
2,5-3 bardak kadar un ( ben tam buğday unu kullandım )
1 paket kabartma tozu
Üzeri için yumurta sarısı ve susam
Yapılışı:
1. Tereyağı ve labne peynirini birbiri ile özleşinceye kadar karıştırın
2. Unu, kabartma tozunu ve tuzunu ekleyip güzelce yoğurun.
3. Hamurdan küçük parçalar kopartın, elinizde yuvarladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
4. Üzerine yumurta sarısı sürün. 175 derecedeki sıcak fırına atın.
5. Fırının kapağını hiç açmadan 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
26 Ekim 2010
TRAMİSU KUP
Bu şekli ile daha çok seviyorum. Hem servis kolaylığı açısından da daha iyi oluyor. Oğlumda bu aralar tramisuya takmış durumda. Nerdeyse üç öğün yiyecek.
MALZEMELER:
yarım paket kedi dili bisküvi ( 100 gr)
2 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı granül kahve ( nescafe)
1 çay bardağı şeker
KREMA:
3 Bardak süt
4 kaşık un
1 çay bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
1 paket labne peyniri
1 paket vanilya
ÜZERİNE:
Kakao
Derin bir tencerenin içinde süt, un ve toz şeker konur. Ocağın üzerine alınıp sürekli karıştırılarak pişirmeye başlanır. Göz göz olduğunda ocaktan alınır. Mikserle yüksek devirde çırpılırken teker teker yumurta sarıları eklenir.
( Yumurtalar eklendiğinde mikseri kapatmayın ki sıcaklığınla yumurtaları pişirmesin.)
En son labne peyniri ve vanilya ilave edilip çırpılıp kenara alınır.
Sıcak suyun içinde şeker ve granül kahve eritilir. Bir adet bisküvi ortadan ikiye kırılıp nescafeli suda ıslatılarak kubun altına yerleştirilir. Üzerine bir miktar muhallebi konup tekrar bir adet bisküvi yerleştirilir. tekrar muhallebi konur. tüm kuplar için bu işlem yapılır. ılındıktan sonra kakao serpilir. Dolapta 2 saat soğutulup servis edilir.
AFİYET OLSUN
24 Ekim 2010
YUMURTALI EKMEK
Güneşli bir pazar sabahından günaydın... Son demlerini yaşadığımız şu günlerin tadını bol bol çıkarmak gerek. Kahvaltıdan sonra ben kendimi dışarı atmanın planlarını yapıyorum.
Küçükken annem çok yapardı bayılarak yerdim. Bizim kahvaltımızda da bu gün yumurtalı ekmek vardı. Uzun zamandır yapmamıştım. Unutmuştum bile diyebilirim. Geçen gün iki velinin arasında konuşurlarken duyana kadar. Kahvaltıda çocuğuna yaptığından bahsediyordu. :)Evde ki bayat ekmeklerin bir kısmını bu şekilde değerlendirmiş oldum bende hem.
MALZEMELER:
6 Dilim bayat ekmek
2 yumurta
1,5 çay bardağı süt
kızartmak için sıvıyağ
1)Yumurta ve sütü derin bir kapta çırpalım.
2)Ocağı yakıp yağı kızdırmaya başlayalım.
3 Ekmeklerin ön ve arka kısmını yumurtalı karışıma batırıp hafifçe fazlalığını sıkalım.
4)Yağda önlü arkalı kızartalım.
İşte bu kadar. yanında beyaz peynir, domates ve salatalıkla harika....
AFİYET OLSUN...
22 Ekim 2010
DAMLA SAKIZLI YALANCI TAVUK GÖĞSÜ
Her zamandan farklı olarak içine sadece damla sakızı ekledim ve sunumunu değiştirdim. çokta güzel oldu.
Sevgili Serap tarafından düzenlediği yalancı yemekler etkinliğine gönderiyorum Bende bu tarifi.
MALZEMELER:
1 litre süt
1 su bardağı un
125 gram margarin
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 tane damla sakızı
süslemek için :
toz yeşil fıstık
Derin bir tencerede yağ eritilip un ilave edilir. Un sararıp köpük köpük olana kadar kavrulur. Süt ilave edilip unun topak olmasını engellemek için hızlıca karıştırılır. Bu esnada eğerki içinde topaklanma kalmışşa blendırla çırpabilirsiniz. Süt ısındığında toz şeker ilave edilir. Sürekli karıştırılarak pişirilir. Altını kapattıktan sonra vanilya ve havanda çok az toz şeker ilavesi ile dövülen damla sakızı ilave edilip 10 dakika mikserle çırpılır.
Islatılmış kaselere boşaltılır. servisten önce kase ters çevrilip toz fıstık ile süslenerek servis edilir.
AFİYET OLSUNN..
20 Ekim 2010
SOSİSLİ ATIŞTIRMALIK BÖREKÇİK
Ufukta görmüştüm ilk. O günden beride sık sık yaparım aslında. eklemek bu güne nasip oldu.
Malzemeler;
*1 adet yufka ( Mümkün olduğunca günlük ve ince yufkaları tercih edin. Bunun için marketlerden değilde, hani şu sokak aralarında kalan tek tük yufkacılardan almanızı tavsiye ederim. )
*4 adet uzun sosis
*1 adet yumurta
*2 çorba kaşığı yoğurt
*Kızarmak için zeytinyağı veya sıvıyağ.
Hazırlanışı
1.Önce yumurta ile yoğurdu güzelce çırpın.
2.Yufkayı tezgaha yayın. Fırça yardımıyla yoğurt ve yumurta karışımının yarısını yufkaya fırça yardımı ile sürün.
3.Yufkanın tam orta kısmına sosisleri uç uca gelecek şekilde uzunlamasına yerleştirin.
4.Yufkanın bir yarısını, sosilerin üzerinden doğru diğer yarısı üzerine katlayın. Yufka tam yarım daire şeklinde olacak.
5.Yufkanın katladığınız kısmına kalan yumurta ve yoğurt karışımından sürdükten sonra, mümkün olduğunca sıkı bir şekilde, sosilerle beraber yufkayı yuvarlayarak rulo yapın. Ruloya sosilerinde olduğu düz kenardan başlayın.
6.Hazırladığınız ruloyu keskin bir bıçakla ikiye ayırın ve bir tepsiye yerleştirdikten sonra buzdolabında bir gece bekletin.
7. Servisten hemen önce ruloları bir parmak genişliğinde dilimleyin ve kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
NOT: ben bu şekilde hazırlayıp kesmeden dondurucuda saklıyorum. Gerektiğinde çıkartıp dilimleyip kızartıyorum.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
AFERATİF,
ARA SICAK,
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
19 Ekim 2010
2. Lezzetİstanbul 2010 Çeşit Türk Mutfağı Lezzet Festivali
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği TÜRES tarafından düzenlenen “2. Lezzetİstanbul 2010 Çeşit Türk Mutfağı Lezzet Festivali 09 Ekim Cumartesi günü gerçekşelti. Bir grup blogger olarak bizde oradaydık.
Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek festivalde, Türk Mutfağının birbirinden güzel 2010 çeşit lezzeti davetliler ile paylaşıldı.
İstanbul 2010 Avupa Kültür Başkenti Ajansı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, TÜRES tarafından hayata geçirilen Festival, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Monad İletişim Hizmetleri ve Esenler Belediyesi’nin işbirliğinde gerçekleşti.
Helvayı sabuni
Bal, badem, nişasta ile yapılan bir osmanlı tatlısı. Bana göre bal oranı biraz azdı ama lezzetliydi.
Kakuleli Limonata
Tek kelime ile enfesti..
“Avrupa Kültür Başkentliği” unvanıyla taçlandırılan İstanbul’a özel olarak 2010 çeşit yemeğin hazırlandığı festivalde bizde bir çok lezzeti tatma çansı yakaladık. elbetteki hepsinin tadına bakmak mümkün değildi taktir edersinizki ama hepsi harika lezzetlerdi.
Türk mutfağının büyüklüğünü ve genişliğini anlatmak amacıyla yola çıkılan bu etkinlik sonunda midelerimiz tıka basa dolu yüzümüzde kocaman gülümseme ile ayrıldık oradan.
ANNEMİ İSTİYORUM..
Türkiye’de pek çok kadın farklı sebeplerden ötürü erken doğum yapmak zorunda kalıyor. Devlet doğum iznini, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz olmak üzere toplam 16 hafta olarak belirlemiş durumda. Erken doğan bebekler, zamanında doğan bebeklere göre daha fazla bakım ve anne sütü ihtiyaçları olduğu halde, bu süreyi kuvözde geçiriyorlar.
Prematüre bebekler, kuvözden çıktıkları anda anneleri işe başlamış oluyor. O zaman erken doğan bebeklerin annelerine daha uzun süre doğum izni verilmesi gerekmez mi? Pınar Reyhan, Yeni ANNE ve Yeni HAMİLE ekibiyle birlikte sorunun değil, çözümün bir parçası oluyor. “Annemi İstiyorum” sosyal sorumluluk projesini duyurmak için siz de kampanyanın detaylarını paylaşın, hep birlikte erken doğum yapan annelere ve bebeklerine umut olalım.
Erken doğan bebekler, anne sütü ve sevgisinden mahrum kalmasın diyorsanız http://www.annemiistiyorum.com/ ‘daki formu doldurarak kampanyaya destek olabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)