27 Şubat 2011
PAZILI GÖZLEME & PATATESLİ GÖZLEME
İzmitte otururken arkadaşlarla hemen hemen her hafta sonu sapanca ya da maşukiye tarafına giderdik piknik yapmaya. Yol kenarlarında gözlemeciler doludur. İlk uğrak yerimiz de gözlemeci olurdu tabiki :) envayi çeşit neli isterseniz bulabilirsiniz.
Ben de bu sabah öyle yaptım. Kim neli isterse yesin diye erkenden kalkıp iç malzemelerini hazırladım ilk.
PAZILI İÇ:
Yarım demet pazı ( sadece yaprakları )
1 adet kuru soğan
tuz karabiber pulbiber
Yemeklik doğranan soğanlar yağda kavrulur. ince kıyılmış pazı yaprakları ilave edilir iyice pazılar ölene kadar kavrulur. indirmeye yakın tuz ve baharatları eklenir. Soğumaya bırakılır.
PATATESLİ İÇ:
2 adet patates
1 adet kuru soğan
1 kaşık salça
1 çay bardağı su
tuz karabiber pulbiber
Patatesler haşlanır sıcakken rendelenir. Yemeklik doğranan soğanlar yağda kavrulur. salça eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur. su ilave edilir kaynadığında patatesler ilave edilir karıştırılır. indirmeye yakın tuz ve baharatları eklenir.
GÖZLEME HAMURU:
2,5 su bardağı un
1 Paket instant maya
yarım su bardağı ılık su
1/3 su bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı şeker
yarım tatlı kaşığı tuz
Hamur yoğurma kabına su hariç tüm hamur malzemelerini koyun. Suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. Üzerini örterek 20-30 dakika kadar mayalandırmaya bırakın. Mayalanan hamuru minik bezelere ayırıp incecik açalım.
Yufkanın bir ucunu ortaya kadar katlayalım. öteki ucunu da katladığımız öteki tarafın üstüne gelecek şekilde katlayalım. İstediğimiz iç malzemeyi ortaya yayalım. Uzun olan ucu ortaya kadar katlayıp öteki kalan uzun ucu da bir önceki kanadın üzerine geleccek şekilde katlayalım. Elimizle hafif bastıralım.
Tavaya çok az yağ koyup gözlememizi arkalı önlü pişirelim. üzerine hafif tereğay sürüp servis edelim.
NOt: Ben hamur açamam diyorsanız aynı işlemi hazır yufka ile de yapabilrsiniz.
Etiketler:
BÖREKLER,
GÖZLEME,
HAMUR İŞLERİ
25 Şubat 2011
BEZELYELİ TAVUK
Yazdan buzluğa attığım bezelyeler kışın imdadıma yetişyor. Davetsiz misafir mi geldi ya da yemeğim yok işten geldim hemen bişler hazırlamam gerek direk buzluğu açıp alıyorum bir paket ..
Bu da yine o günlerden kalma. bir çırpıda yapılıverdi ve bitti..
MALZEMELER
Yarım kilo kemiksiz tavuk kalça
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 su bardağı bezelye
2 adet sivri biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı acı toz biber
yarım çay bardağı süt
1 su bardağı su
yarım çay bardağı ayçiçek yağı
tuz karabiber
İlk önce tavuklar kuşbaşı doğranıp ayçiçek yağında rengi dönene kadar kavrulur. Süt ilave edilip çektirene kadar kavrulmaya devam edilir. Yemeklik doğranmış soğanlar ve sivri biber ilave edilir. Soğanlar yumuşadığında yarımay şeklinde doğranan havuçlar ilave edilir. Domates ve kırmızı toz biberde katılarak yaklaşık beş dakika daha kavrulur. Bezelye ve sıcak su katılıp bezelyeler yumuşayana kadar pişirilir. En son tuzu ve kara biberi ilave edilip altı kapatılır.
Etiketler:
ANA YEMEK,
BEZELYELİ TAVUK,
TAVUK
21 Şubat 2011
MUTFAKTAKİ YARDIMCIMIZ MOULINEX FRESH EXPRESS
Geçen hafta çok güzel bir etkinliğe katıldım. Yaseminle buluşup MSA' nın yolunu tuttuk.
MOULINEX FRESH EXPRESS İLE TEK HAREKETLE DİLİM DİLİM DİLİMLE, RENDE RENDE RENDELE!
Moulinex Fresh Express ile mutfakta daha az yorulup daha çok eğlenme zamanı! Rendeleme ve dilimleme işlemini dert olmaktan çıkarıp keyifli hale getiren Fresh Express ile taze sebze ve meyvelerin tadını doyasıya çıkartacak, yiyeceklerinizi hazırlarken eğleneceksiniz!
Mutfaktaki çözüm ortağınız Moulinex’in yepyeni ürünü Fresh Express ile mutfaklar artık daha eğlenceli!
Fresh Express’in 5 farklı bıçağıyla tek hareketle dilim dilim dilimlemek ya da rendelemek çok kolay. Tek yapmanız gereken tuşa basıp istediğiniz sebze veya meyveyi hazneye atmak! Gerisini, Fresh Express sizin için halleder.
Şef Hakan Şen ile inanılmaz güzel dakikalar yaşadık hep beraber.
Birbirinden lezzetli salatalar, yemekler, tatlılar… Rendeleme veya dilimleme işlemi gerektiren her tür öğün için Fresh Express en büyük yardımcınız olacak. Renkli ve kompakt tasarımıyla mutfağınıza neşe getirecek olan Fresh Express ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak, daha az yorulup, daha çok eğleneceksiniz.
Herkesi ikişer gruplar halinde çalıştırdılar. Biz Yasomla beraber çalıştık. Kıkır kıkır gülmekten bi hal olduk. Şefimiz her gruba bir isim taktı. Bize de YARATICI KELEBEKLER dedi sanki daha önceden sözleşmişiz gibi oldu :)
Şefimizin bize yaratıcı kelebekler demesine vesile olan mücverler. Mücverleri şarap kadehi ile kestikte :)
Meyve Salatamız
Kelebek Salatamız
Moulinex Fresh Express, Mart ayından itibaren tüm Tefal Shop ve satış noktalarında.
16 Şubat 2011
DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA
nefis bir poğaça ağızda dağılıyor kıyır kıyır.
MALZEMELER:
Yarım Paket margarin ( eritilmiş)
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta ( birinin sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
1 çay bardağı ufalanmış beyazpeynir
Yarım demet dereotu
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
Çukur bir kabın içine eritilmiş margarin, sıvıyağ, yoğurt, süt, şeker ve tuz ilave edilip karıştırılır. İki yumurta beyazı ve bir yumurta sarısı da ilave edilir tekrar karıştırılır. Dereotu ve peynir eklenir. aldığı kadar un ve kabartma tozu da ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde bezeler yapılıp tepsiye yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derecede kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN...
Etiketler:
BÖREKLER,
DEREOTU,
HAMUR İŞLERİ,
POĞAÇA
14 Şubat 2011
11 Şubat 2011
YOĞURTLU KARNIBAHAR SALATASI
Msafir geldiğinde hep alışılmışın dışında değişik salatalar yapmayı tercih ederim. bazen kafamdan uydururum bazen birçok tarifi karıştırıp yeni bir tarif çıkartırım ortaya. Bu salata da öyle bir zamandan .. Kafamdan uydurdum. İçine patateste girecekken son anda vazgeçtim.
MALZEMELER
1 küçük karnıbahar
2 adet ortaboy havuç
sosu:
2 su bardağı yoğurt
2 kaşık mayonez ( eklenmesede olur )
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
salçalı sos:
2 kaşık tereyağ
3 kaşık sıvıyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı toz kırmızı biber ( ben acı kullandım )
1 çorba kaşığı kekik
Karnıbaharlar temizlenip çiçek çiçek ayrılır. Havuçlar soyulup yuvarlak dilimlenir. hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
Ben Tefal Nutricook'un sepetinde buharda haşlıyorum. hem pratik oluyor hemde besin değerini kaybetmemiş oluyor.
Haşlandıktan sonra derin bir kaba alınıp soğutulur. Diğer tarafta sosu için yoğurt, mayonez ve tuz karıştırılıp sarmısak rendelenir. Soğumuş olan sebzeler ile karıştırılır servis yapacağımız salata kasesine aktarılır.
Tavada tereyağ ve sıvıyağ birlikte kızdırılıp salça eklenip hafif kavrulur. Kırmızı biberi eklenip bir iki karıştırılıp sıcak sıcak salatanın üzerine gezdirilir. Kekik serpilip servise sunulur.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
ARA SICAK,
KARNIBAHAR,
KARNIBAHAR SALATASI,
SALATALAR
9 Şubat 2011
PORTAKALLI ISLAK KEK
Aç kalabilirim susuz da ama meyve yemeden asla yaşayamam ben. Küçükken annem bana seni meyveciye vericem derdi. Yaz kış hiç ayırmam meyveleri hepsini büyük zevkle yerim ben. e şimdi kış ayındayız Portakal hiç eksik olmuyor evden haliyle. bende Herşeye koyuyorum neredeyse :)
Çok lezzetli oluyor denemenizi tavsiye ederim bu keki. Ben servis yaparken karamel sos ekledim üzerine çok yakıştı. Bir dahakine vanilyalı dondurma ile servis etmeyi düşünüyorum.
MALZEMELER:
3 Yumurta
1 adet portakal suyu ve kabuğunun rendesi
7 kaşık toz şeker
10 kaşık un
yarım paket kabartma tozu
sos:
2 adet portakal suyu ve kabuğunun rendesi
5 kaşık şeker
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Daha sonra içine portakal suyu ve kabuğunu ilave edip çırpmaya devam ediyoruz. Un ve kabartma tozunu ilave edip homojen bir karışım elde ediyoruz. Malzemeyi 26 cm altı çıkmayan tart kalıbına döküp 185 derecede pişiriyoruz.
Bu esnada 2 adet portakal suyuna 5 kaşık şeker ve rendelemiş olduğumuz portakal kabuklarını ilave edip şeker eriyene kadar ısıtılır. Fırından çıkan sıcak kekin üzerine sosu gezdiriyoruz. 2 saat sonra servise hazır :)
Servis esnasında ben karamel sos kullandım. dilediğiniz sosla yada sade olarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Etiketler:
KEKLER,
KURABİYELER,
PORTAKAL
8 Şubat 2011
MAKARNALI BÖREK & YALANCI SU BÖREĞİ
Çook eskiden beri bildiğim bir börek çeşidi ama hatırladım da 2005 yılıdan beridir yapmamışım ben böreği. En son evime yeni taşındığımda iş arkadaşarım geldiğinde yapmıştım.
Kimileri kalan makarnayı değerlendirmek için yapıyorlar ama ben pek tercih etmem zaten makarna da kalmaz bizim evimizde :) hatta bir arkadaş bu börek için özel makarna mı haşladın diye sorduğunda evet dedim şaşırdı :)
MALZEMELER:
5 Adet yufka
yarım paket fiyonk makarna
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
300 gr lor peyniri ( ben tahsildaroğlu kullanıyorum )
yarım demet maydanoz
2 yumurta beyazı
SIVI HARCI:
2 Yumurta sarısı
2 su bardağı yoğurt
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
tuz
Makarna çok diri kalmayacak şekilde haşlanır süzülür. Sıvı harç için tüm malzemeler karıştırılır. Lor peynirine ince kıyılmış maydanoz ve yumurta beyazı eklenip karıştırılır. Daha sonra soğuyan makarnaya lor peynirli karışım ve kaşar peyniri karıştırılıp bir kenarda bekletilir.
Fırın tepsisi yağlanıp yufkanın kenarları tepsiden taşacak şekilde yayılır. Sıvı harçtan yayılıp yarım yufka elle bölünerek yerleştirilir. 2 adet yufka bir kat yufka bir kat sıvı harç şeklinde serilir. makarnalı harç her tarafa eşit şekilde yayılır. geri kalan yufka ve harç da aynı şekilde kat kat serilip en son dışta kalan yufkalar içe doğru katlanır. Kalan harç böreğin üzerine sürülür. Dilim dilim kesilip 2-3 saat dolapta dinlendirilir. Daha sonra 185 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN...
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ,
MAKARNALAR
DOSTLARLA BULUŞMA
merhaba yazmakta geciktim biraz. İlk adımlarını sevgili yasemindegerç ekleştirdiğimiz buluşmanın ikincisini 22 Ocakta sevgili sevilde gerçekleştirdik. Çok keyifli saatlerdi. Sevilcim misafirperverliğin için tekrar teşekkür ederim canım...
Zeynep'in keki
Benim Kremşantili sıkma kurabiyem
Tijen'in nefis cevizli kurabiyeleri
Gülay'ın enfes böreği
Hilal'in nefis cheescakesi
Güler ablanın Böreği
Yasemin'in Muffinleri
Sevilin Salataları
Tümay!ın mercimekli köftesi
Neval'in Portakal soslu Muhallebisi
7 Şubat 2011
YEŞİL MERCİMEKLİ ŞEHRİYE ÇORBASI
Şööyle kar yağsa dize kadar işe gidemesek :) çıksak kartopu oynasak iliklerimize kadar ıslansak üşüsek eve gelip sıcacıkk çorbamızla içimizi ısıtsakkk... sonraaaa ben evde ekmek yapsam kokusu tüm apartmanı sarsa arkadaşlar bende topplansak sıcak sıcak içine tereyağ sürüp yesekk... sonraaa kahveler gelse ardından...
Bunlar benim iç sesim.. Soğuk havalarda içimizi ısıtsın demeyi çok istiyorum da ama havalar bir soğumadıı.. olsun hava soğusa da soğumasa da siz evinizden bir tas çorbanızı eksik etmeyin..
MALZEMELER:
1 Çay bardağı tel şehriye
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı tavuk suyu 4 su bardağı sıcak su
sıvıyağ
nane, tuz
Yağda unu kokusu çıkana kadar kavurun. Tavuk suyu ve normal suyu ilave edin karıştırın. Şehriye ve yeşil mercimeği katıp şehriyeler pişene kadar kaynatın. Tuzunu ilave edin. bir iki dakika daha kaynattıktan sonra indirmeden hemen önce nanesini ilave edip altını kapatın.
3 Şubat 2011
YILBAŞI ÇEKİLİŞİ
Mormaninin katkılarıyla hazırlanan yeni yıl çekilişini tamamladık. Öncelikle tüm yorum yapan, face sayfasını beğenen, abone olan kişileri saptayıp hepsine tek tek numara verdim. Daha sonra da random.org adresine gittim; anasayfadaki kutuya çekiliş numarasını yazıp "Generate"e tıkladım. Çıkan sonuç bana talihliyi verdi. Maille ulaşıp bilgilerini ve almak istediği hediyeyi sordum. Kendisi (Microsoft 3000 kablosuz fare) istediğini söyledi. Güle güle kullanmasını diliyorum.. Tebrikler...
Talihli BUUBY yani BETÜL KARAMAN...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)