28 Nisan 2014
MİDYE BÖREK
Haftaya güzel bir börekle başlayalımm.. Yapımı biraz karışık gibi gözüksede değil aslında. Normal klasik böreklerden sıkılmış olanlar için değişik bir alternatif. 1 yufkadan 4 adet börek elde edebiliyorsunuz. İçini istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz. Ben Kıymalı yaptım. Patatesli de çok yakışmakta.
MALZEMELER:
20 ADET BÖREK İÇİN:
5 adet yufka
1 adet soğan
200 gr kıyma
tuz karabiber
SOSU İÇİN:
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
50 gr tereyağ ( ya da sıvıyağ)
ÜZERİ İÇİN:
Yumurta sarısı
YAPILIŞI:
1) Soğanı ince kıyın. tavaya alın ve kavurun. kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun. tuzunu ve karabiberi ekleyin. soğuması için bir kenara alın.
2) Sos için süt ve suyu ılıtın. içine tereyağını katın. ( sıvıyağ kullanacaksanız ısıtmanıza gerek yok.
3) Yufkayı tezgaha serip her tarafına eşit miktarda sos sürün. daha sonra Yufkayı 4 eşit parçaya bölün. yufkanın dörtte birinin fotoğraftaki gibi ucundan ve sonundan tutarak ortada birleştirin.
4) Kenarda kalan geniş parçaları kendinize doğru çekerek ortada birleştirin.
5) Uç kısmına yaptığınız iç malzemeden koyun ve sarın.
6) Sıvı malzeme kalırsa böreklerin üzerine dökün. 1 saat bekletin. üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derece üzeri kızarana kadar pişirin.
NOT: Fotoğraf internetten alıntıdır.
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ,
MİDYE BÖREK
25 Nisan 2014
İRMİK TOPLARI ( HİNDİSTANCEVİZLİ)
Sütlü irmik tatlısının biraz daha süslenmiş hali :) Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER:
- 3 su bardağı süt
- 8 çorba kaşığı irmik
- 10 çorba kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 poşet krem şanti ( paket içinden iki adet çıkıyorsa bir tanesi kullanılacak. )
ÜZERİ İÇİN:
1 su bardağı bütün fındık
isteğe göre hindistan cevizi, toz fıstık
YAPILIŞI:
- Sütü tencereye alın. irmik, şeker, vanilya ilave edin. Ocağın üzerine alıp karıştırarak pişirin.
- Koyu muhallebi kıvamına gelen muhallebiyi ocaktan alın. Toz krem şantiyi ilave edip mikserle çırpın. El yakmayacak sıcaklığa gelene kadar ara ara karıştırarak soğutun.
- hazırladığınız krem şantili irmikten bir çorba kaşığı alın. istediğiniz malzemeye bulayıp avuç içinizde top yapın. üzerlerine fındık batırıp dolapta 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edin.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
İRMİK TOPLARI,
SÜTLÜ TATLILAR,
TATLILAR
21 Nisan 2014
MAYALI RULO ÇÖREK
Sabah kalktığınızda evi saran nefis poğaça kokusundan kim mest olmaz ki? Sizde sevdiklerinizi sabahın erken saatinde bu poğaça ile sevindirin. Bu tarifi ilk Yaseminde görmüştüm. gördüğümde de vurulmuştum. Ben iç malzeme kısmını değiştirdim. siz istediğiniz başka iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Orjinal tarife de buradan ulaşabilirsiniz.
MALZEMELER:
1/2 su bardağı sıvıyağ
125 gr margarin
2 adet yumurta
1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 paket yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
İÇ MALZEME:
100 Gr yağlı beyaz peynir
4-5 dal maydanoz
1 yumurta beyazı
1 kaşık un ( peynirin sulanıp akmasını engellemek için)
YAPILIŞI:
1. Yaş mayayı ılık suda eritin. Unu eleyerek yoğurma kabına alın.
2. Ortasını açıp yumurtaları kırın. Diğer tüm malzemeleri ekleyin.
3. En son mayayı da katıp yoğurun.Yumuşak hafif cıvık ama ele yapışmayacak bir hamur olacak. Gerekirse kontrollü olarak kaşıkla un ekleyebilirsiniz.
4. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bezle kapatıp hamuru yarım saat dinlendirin.
5. Elinizle hamurdan parçalar alıp hamuru açın. Hamurun bir ucuna peynirli harcı kotun. Rulo haline getirin.
6. 3 parmak kalınlığında kesip fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam serpin.
7. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
AFİYET OLSUN
Etiketler:
ÇÖREK,
HAMUR İŞLERİ,
MAYALI,
POĞAÇA
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)