21 Eylül 2010
PİLAV YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Bahsetmedim dimi sizlere :) Ramazan başında bir mail almıştım Şebnem Güler KARACAN'dan. Kadın Haberleri sitesinin genel yayın yönetmeni. Siteyi görüp çok beğendiğini ve hergün bir iftar menüsü hazırlamamı istemişti. Seve seve kabul ettim. Ramazandan sonrada köşe yazarlığına terfi ettim :)
En çok sorulan soru pilav yapmanın püf noktaları.. E yazmak farz oldu tabi :)
Şey vardır ya bir bayan tane tane kaşıktan dökülen bir pilav yapıyorsa mutfağı çok iyidir diye. Doğrumudur bilemem ama bana göre pilav yapmak çok kolaydır. İnceliklerini bilmek yeterlidir.
Bir çok yöntemi var pilav yapmanın. Kavurma, Salma, Haşlama.. Ben size en çok kullanılan iki yöntemden bahsedicem. Ama önce kuralları bilmek gerek.
KURAL 1: Normalde ölçü bire ikidir. Yani 1 bardak pirince 2 bardak su ilavesi yapılır. Ama eğer ki pirinci 1 saat önceden tuzlu sıcak suya bastırıyorsanız bu ölçü bire bir olur. Yani 1 bardak pirince 1 bardak su.
KURAL 2: Suda bekletelim ya da bekletmeyelim soğuk suda bol yıkayıp nişastasının akmasını sağlamalıyız ki pilavımız lapa olmasın.
KURAL 3: Elbetteki sağlık açısından zeytinyağı ile yapmak en makbulu. Ama gelin görün ki birde damak zevki var. Yağ oranını yarı yarıya tereyağ ve sıvıyağ olarak yaparsak hem damak zevkinden vazgeçmemiş hemde sağlığımıza fazla zarar vermemiş oluruz. Ayrıca sıvıyağ katılan pilav daha parlak olur.
KURAL 4: Tencerenin kapağını açıp sürekli kontrol etmemeli ve karıştırmamalıyız. Sürekli karıştırılan pilav da pirincin içindeki nişasta açığa çıkacağından pilav lapa olur.
KURAL 5: Pilavın renginin beyaz olmasını istiyorsak pişerlen içine 1-2 damla limon suyu damlatılır.
KURAL 6: Tencere seçimide önemlidir. Fazla derin olmayan geniş bir tencerede pişen pilav demlenme esnasında lapa olmasını engeller.
KURAL 7: En son olarak göz göz olduğunda kontrol edilir eğerki pirinçlerin ortasında beyazlık yok ise altı kapatılır. delikli bir kaşık ile karıştırılı ki içerdeki buhar dışarı daha çabuk çıksın üzerine bir yağlı kağıt yada temiz bir havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.
Yok pirinçlerde biraz kıtırlık var ise çok az kaynamış su ilave edilerek biraz daha çekmesi sağlanır. Daha sonra karıştırılıp demlenmeye bırakılır.
KAVURMA YÖNTEMİ:
Benim kullandığım yöntemde bu dur. Eritilmiş yağa pirinçler ve tuz ilave edilerek şeffaflaşana kadar kavrulur. kaynamış su ilave edilerek ağzı sıkıca kapatılarak pişrilir. Demlenmeye bırakılır.
SALMA YÖNTEMİ:
Eskiler genelde bu yöntemi kullanır. Bana göre biraz tehlikeli bir yöntemmiş gibi gelir. hiç yanaşmadım yapmaya o yüzden.
Yeteri kadar suya yağ ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Pirinçler ilave edilip pişrilir. Demlenmeye bırakılır.
15 Eylül 2010
BEZELYELİ PİLAV
Ben pilavın bezelyeli, mısırlı domatesli hallerini çok severim sadesindense. Neyse ki ev halkıda seviyor. Özellikle et yada tavuk yapıyorsam pilavıda mutlaka bu şekilde yapıyorum. Sebzeyide yemiş oluyoruz böylelikle..
MALZEMELER:
2 su bardağı baldo pirinç ( 1 saat öncesinden sıcak suda bekletilmiş )
1 su bardağı haşlanmış bezelye
2 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, yarım çak kaşığı karabiber
Suda bekleyen pirinçler iyice yıkanıp nişastasından arındırılır ve suyunun süzülmesi için bekletilir. Sıvıyağ ve tereyağ tencereye alınır. Tereyağ eridiğinde pirinçler ve tuz eklenip pirinçlar saydam bir hal alana kadar kavrulur. 3 bardak sıcak su ve bezelyeler ilave edilip pişmeye bırakılır.
Pirinçler uzayıp ortasında beyazlık yoksa su ilavesi tam demektir ve pilavımız pişmiştir. Karabiber eklenip tahta bir kaşıkla alt üst edilir ve demlenmeye bırakılır.
AFİYET OLSUN..
14 Eylül 2010
PATATESLİ PAÇANGA BÖREĞİ
Ramazanda en çok yaptığım börek oluyor paçanga. Ama nedense sonra unutuluveriyor bizim evde. Sanki ramazanda yapılması gerekmiş gibi hissediyorum . Çokta seviyorum aslında. Bu sefer farklı denedim. patatesli. Ve gördümki patates ne kadar da yakıştı pastırmaya.
MALZEMELER:
2 adet yufka
4 adet ortaboy patates
2 adet sivribiber
4 adet pastırma ( çemenlerinden ayrılmış)
100 gr kaşar peyniri
tuz karabiber
sıvıyağ
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
yeteri kadar galeta unu
Patatesler haşlanır kabukları soyularak ezilir. Sivribiber ve pastırmalar ince ince kıyılır ve yağda sotelenir. patatese eklenir. tuzu ve karabiberide eklenip hafif ılındıktan sonra rendelenmiş kaşar peyniri de eklenip karıştırılır.
Yufkanın her ikisi de 8 eşit parçaya bölünür. Yani toplam 16 adet börek elde edicez. Her bir parçaya bolca içten konarak şişman kısa börekler elde edilir.
çukur bir kapta süt sıvıyağ karıştırılır. Börekler tek tek bu karışıma daldırılıp çıkartılır ve galeta onuna bulanarak önceden ısıtılmış 180 derecede pişirilir.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
13 Eylül 2010
ZEYTİNYAĞLI PATLICAN
Normal zamanda pek dikkat etmesekte ramazanda masada çorbadan tatlıya herşeyi eksiksiz yapmaya çalışırız. Ve dinlenip terbiye edilmesi gereken mideler aslında dahada bir yorulur.
E mideleri asıl şimdi biraz dinlendirmeliyiz. Bende bu aralar zeytinyağlılara yönelmiş vaziyetteyim. le ki sırada bekleyen bir patlıcanlı tarifimde var :)
Yazın şu son demlerini yaşarken bol bol yapmak gerek bence.
MALZEMELR:
1 kilo patlıcan
3 adet sivribiber ( tercihen acı )
3 adet domates
2 adet kurusoğan
3 diş sarımsak
Soğanlar yemeklik doğranıp zeytinyağında kavrulur. Sonra sivribiber ve domatesler eklenir. Biraz daha kavrulur. Alacalı soyulup ince ince doğranan patlıcanlar, sarmısak eklenip en kısık ateşte kendi suyu ile pişmeye bırakılır. Patlıcanlar deyim yerindeyse lokum gibi olduğunda tuzu eklenir. Bir iki dakika daha pişrilip altı kapatılır ve kendi tenceresinde ağzı hafif açık olacak şekilde ılınmaya bırakılır.
Ağzı hafif açık olmalı çünkü oluşan buhar damlacıkları ile sulanmasını engellemek için.
Servis esnasında ister maydanoz, istersek te elma sirkesi koyabiliriz.
AFİYET OLSUN...
Etiketler:
DOLMALAR,
ZEYTİNYAĞLILAR
9 Eylül 2010
İYİ BAYRAMLAR
HERKESE ŞEKER TADINDA BİR BAYRAM DİLİYORUM...İYİ BAYRAMLAR...
BU ARADA BAYRAMIMI KUTLAYAN VE KUTLAYACAK OLAN TÜM ARKADAŞLARIMA SONSUZ TEŞEKKÜRLER. BEN ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM ZİYARETİNİZDE BULUNMIYCAM İL DIŞINA ÇIKIYORUZ ÇÜNKÜ.. HEPİNİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM....
Belki fikir olur buyrun tatlı tariflerine...
SÜTLÜ İRMİK TATLISI
KEMAL PAŞA
BURMA BAKLAVA
PAŞA SARMASI
FIRIN SÜTLAÇ
SULTAN LOKUMU
TAVUK GÖĞSÜ
SULTAN LOKUMU
KABAK TATLISI
MUHALLEBİLİ KADAYIF
SÜTLAÇ
SAKIZLI MUHALLEBİ
ANTEPFISTIKLI KEŞKÜL
KADAYIF
YALANCI EKMEK KADAYIFI
ŞEKERPARE
PORTAKALLI REVANİ
BU ARADA BAYRAMIMI KUTLAYAN VE KUTLAYACAK OLAN TÜM ARKADAŞLARIMA SONSUZ TEŞEKKÜRLER. BEN ÜZÜLEREK SÖYLÜYORUM ZİYARETİNİZDE BULUNMIYCAM İL DIŞINA ÇIKIYORUZ ÇÜNKÜ.. HEPİNİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM....
Belki fikir olur buyrun tatlı tariflerine...
SÜTLÜ İRMİK TATLISI
KEMAL PAŞA
BURMA BAKLAVA
PAŞA SARMASI
FIRIN SÜTLAÇ
SULTAN LOKUMU
TAVUK GÖĞSÜ
SULTAN LOKUMU
KABAK TATLISI
MUHALLEBİLİ KADAYIF
SÜTLAÇ
SAKIZLI MUHALLEBİ
ANTEPFISTIKLI KEŞKÜL
KADAYIF
YALANCI EKMEK KADAYIFI
ŞEKERPARE
PORTAKALLI REVANİ
7 Eylül 2010
SÜTLÜ İRMİK TATLISI
Hafif ve güzel bir tatlı. Her zaman arasına bir kat bisküvi koyarak pasta şeklinde yapıyordum ama bu sefer değiştirdim sunum şeklini. bu halinide çok sevdik biz.
MALZEMELER:
1 litre süt
10 yemek kaşığı şeker
9 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağ
Vanilya haricindeki tüm malzemeler karıştırılıp pişirilir. Altını kapattıktan sonra vanilyası eklenip karıştırılır. Silikon kalıp veya herhangi bir büyük kalıba dökülüp dolapta 3-4 saat bekletilir. Daha sonra ters çevrilerek üzerine çikolata sos yada meyveli sos ile servis edilir.
AFİYET OLSUN...
6 Eylül 2010
İFTAR MENÜSÜ 27. GÜN
YAYLA ÇORBASI
PATLICAN OTURTMA
MERCİMEKLİ BÖREK
TARÇINLI KARANFİLLİ ELMA KOMPOSTOSU
KABAK TATLISI
TARİFLERE BAŞLIKLARA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ...
PATLICAN OTURTMA
MERCİMEKLİ BÖREK
TARÇINLI KARANFİLLİ ELMA KOMPOSTOSU
KABAK TATLISI
TARİFLERE BAŞLIKLARA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ...
5 Eylül 2010
TARÇIN VE KARANFİLLİ ELMA KOMPOSTOSU
İftar menüsüne ara verelim biraz.. Ramazanın bitmesine şurda ne kaldı .. Henüz girmişti oysaki..
Komposto bazen gereksiz diye düşünürüm. Boşuna ekstradan alınan şekerli su. Evet besin değeri yüksek, Emzirirken sürekli süt yapsın diye içeriz falan ama ne bilim bana gereksizmiş gibi gelir. Gelir ama yinede o çok sevmediğim pilavın yanında ne de güzel gider. Yemeden kendimi alamam yanii..
MALZEMELER:
4 Adet Golden elma
2 Litre su
3 adet karanfil
1 adet küçük tarçın çubuğu
1.5 su bardağı toz şeker
Elmaların kabukları soyulup küp küp doğranır. Ortaboy bir tencerede iki litre su ile birlikte elmalar yumuşayana kadar pişirilir. Elmalar saydam bir hal aldığında şeker, tarçın ve karanfiller eklenip şeker eriyene kadar kaynatılır.
Soğuk servis edilir.
AFİYET OLSUN
3 Eylül 2010
2 Eylül 2010
1 Eylül 2010
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)