27 Mayıs 2009
FELLAH KÖFTESİ
Resim arşivden. Bir ara o kadar çok yapıyordukki arkadaşlarla şimdilerde ara verdik . Çok doyurucu ve lezzetli.
MALZEMELER:
Yarım kilo köftelik bulgur
1 adet yumurta
3,4 kaşık un
1 kaşık biber salçası
kimyon, tuz, pul biber
sos:
zeytinyağ
2 kaşık biber salçası
4-5 adet sarımsak
maydanoz
Bulgur sıcak su ile hafif ıslatılır. İçine salça, yumurta, un ve baharatlar katılıp iyice yoğrulur. Küçük küçük elde tuvarlanıp serçe parmağımız ile yuvarlakların ortasına bastırılır. ( sosu döktüğümüzde ortasında birikmesi daha iyi tatlanması ve görüntüsünün daha güzel gözükmesi açısından)
Diğer tarafta derin bir tencerede içine 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek su kaynatılır. Kaynayan suyun içine köfteler atılır. pişene kadar kaynatılır. Pişen köfteler süzülerek servis yapılacak olan kaba alınır.
Bir diğer tarafta sos için zeytinyağında salça salça ve rendelenmiş olan sarmısaklar kavrulur. az tuz ve salça acı değilse eğer pul biber ilave edilir. sos köftelerin üzerine dakülür. Maydanozla süslenip servis edilir.
AFİYET OLSUNN
26 Mayıs 2009
MAHLEPLİ KURABİYE
Bu hafta full çalıştığımdan malesefki hiç bir etkinliğe katılamadım. Öncelikle CARTE D'OR'UN nazik davetlerine katılamadım. Çok istemiştim oysaki. Aklım gezide olaraktan çalıştım :)..
Pazar günü Özlemin düzenlediği pikniğe iş çıkışı yarım saat falan uğradım. oda iş yerime çok yakın olmasından dolayı yoksa orayada gidemeyecektim. yarım saatte olsa arkadaşlarla tanışmak çok güzeldi.
Birdahaki etkinliklerde umarım müsait olurum Diyor ve tarifime geçiyorum..
Sevgili oğluşum çok seviyor bunu. o yüzden sık sık yapar oldum.
MALZEMELER:
1 paket margarin ( oda sıcaklığı)
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı mahlep
1,5 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta beyazı ( üzeri için)
tüm malzemeler karıştırılıp yoğrulur. istenilen şekil verilip önce yumurta beyazına batırılıp susama bulanır. 180 derecede harir kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN..
Etiketler:
HAMUR İŞLERİ,
KURABİYELER
23 Mayıs 2009
BANYOLU BÖREK
tarifi yine Haticeden almıştım. Hem çok bereketli bir börek hemde çok lezzetli.Asıl tarifi yazıyorum kendi yaptığım değişiklikleri parantez içinde belirttim.
MALZEMELER:
4 yufka ( ben 5 adet kullandım)
1 su bardağı yoğurt ( kullanmadım)
1/2 çay bardağı zeytinyağı ( becel kullandım)
2 yumurta ( 1 adet kullandım)
1 kase su
İÇ MALZEMESİ:
250 gr kıyma,
2 ortaboy soğan
yarım kaşık acı biber salçası
karabiber, tuz
ÜZERİNE:
yumurta sarısı
çörek otu
iç malzeme için soğanları ince kıyıp kıyma ile birlikte kavurun. salçayı ve baharatları ilave edip biraz daha kavurup soğuması için bir kenarda bekletin
.
Yufkaları üst üste koyup 8 parçaya kesin. Yoğurt, zeytinyağı ve yumurtaları bir kapta karıştırın.
Kestiğiniz yufkaların üzerine fırçayla yoğurtlu harçtan sürün. Yufkanın geniş tarafına kıymalı içten yayıp kenarlarını kıvırmadan rulo şeklinde sarın. Ruloları içe doğru sarıp bir servis tepsisine yerleştirin.
Yufkaların tamamını sarınca her bir böreği bir kase suya daldırıp çıkartın ve fırın tepsisine yerleştirin. Börekleri 45 dakika buzdolabında beklettikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
afiyet olsunn..
Etiketler:
BÖREKLER,
HAMUR İŞLERİ
21 Mayıs 2009
ÇİKOLATALI FISTIKLI PASTA
MALZEMELER:
PANDİSPANYA:
4 Adet Yumurta
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
3 Türk Kahvesi Fincanı Un
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt
2 Yemek Kaşığı Kakao
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
ARASINA:
200 ml krema
1 poşet krem şanti
2 kaşık kakao
damla çikolata
antep fıstığı
ÜZERİNE:
200 Ml krema
200 gr bitter çikolata
1 kaşık tereyağ
ya da
Dr Oetker Çikolata sos
İlk önce pandispanyayı pişirip soğutuyoruz. Bunun için Yumurta aklarını ve şekerin yarısını cam bir kasede kar haline getirelim. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, şekerin kalanı ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın. Toz malzemeleri birlikte eleyin,yumurta sarılarına ekleyelim. yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek tahta kaşık ile yumurta beyazlarını söndürmeden karıştıralım. Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Arası için Krema ile kremşanti ve kakao çırpılır. Pandispanya ikiye ayrılır. arasına krema sürülür. fıstık ve damla çikolata serpilir. ikinci kat kapatılıp üzeri ve yanları krema ile kaplanır.
pastanın yanları file fındık ile kaplanır.
üzerine;
1. yol: krema kaynama derecesine gelene kadar ısıtılır. çikolata ve tereyağ ilave edilir karıştırılır. Oda sıcaklığına geldiğinde pastanın üzerine dökülür.
2. yol. Dr Oetker çikolatalı sos tarife göre pişirilir soğuduğunda pastanın üzerine dökülür.
Not: ben bu tarifin iki katını pişirip büyük bir pasta elde ettim.
AFİYET OLSUN..
20 Mayıs 2009
SULTAN LOKUMU
Bu gün hafta başı zannedip haftaya tatlı başlayalım diye bunu yayınlayayım diye içimden geçirirken bir an aslında haftanın ortasında olduğumuz aklıma geldi. Araya tatil girince dönüşlerde nedense hep böyle hissediyorum. Olsun biz çalışanlar her tatil dönüşü bu sendroma kapılıyoruz. Benim gibi haftaya tatlı başlamak isteyenlere ağzımız tatlansın gözümüz de öyle :)
Nefis bir tat. Seneler önce Haticeden almıştım tarifi. o günden beridir de severek yaparım. Denemenizi mutlaka tavsiye ederim.
MALZEMELER:
250 gr teremyağ ( aslı margarin )
2 su bardağı + 2 kaşık un ( dolu dolu)
1 litre süt
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
arasına: Bütün kavrulmuş fındık
üzerine: bolca hindistan cevizi
derin bir tencerede yağ eritilip un ilave edilir ve unun kokusu çıkana kadar kavrulur. soğuk süt azar azar eklenip topak olmasını önlemek için hızlıca karıştırılır. Süt ılındıktan sonra şekeri ilave edilir. Sürekli karıştırılarak pişirilir. Çok koyu bir muhallebi elde edilir. Ocağın altı kapandıktan sonra vanilya eklenip mikserle 1 - 2 dakika çırpılır. Oda sıcaklığına geldikten sonra 1 gece dolapta bekletilir.
Ertesi gün eller hafif ıslatılıp ceviz büyüklüğünde alınır. arasına 2 adet fındık konup yuvarlanır ve hindistan cevizine bulanır. 1 - 2 saat dolapta dinlendirilip serviz edlir.
AFİYET OLSUN
18 Mayıs 2009
SÖZÜMÜZ VARR
Cumartesi Günü Eşimin ablasının söz kestik. Kayınvalidemlerin kağana bakmak için şu ara bende kalmalarından dolayı bu hayırlı olay benim evimde gerçekleşti. Yorucu da olsa Böyle hayırlı bir işte emeğimin olması açıkçası beni sevindirdi.
Menüdekilerin tarifleri yakında gelecek.
ÇİKOLATALI FISTIKLI PASTA
SULTAN LOKUMU
BANYOLU BÖREK
ZEYTİNLİ ÇÖREK
SARMA
MAHLEPLİ KURABİYE
Pazar sabahı yeni damat adayını kahvaltıya davet ettim :)
Menüdekilerin tarifleri yakında gelecek.
ÇİKOLATALI FISTIKLI PASTA
SULTAN LOKUMU
BANYOLU BÖREK
ZEYTİNLİ ÇÖREK
SARMA
MAHLEPLİ KURABİYE
Pazar sabahı yeni damat adayını kahvaltıya davet ettim :)
Etiketler:
KAHVALTILIK,
KUTLAMALAR
15 Mayıs 2009
PİKNİKK
24 Mayıs Pazar günü tüm blogcu dostlarımızı Pikniğimize davet ediyoruz.Sanal dostluklarımızı gerçek hayata geçirelim tanışalım kaynaşalım yiyelim içelim gülelim :).Bu güne kadar buluşmaları kaçıran gelemeyen gelmek için can atan dostlarım işte size fırsat bence bu güzel buluşmayı kaçırmayın.Baharın güzelliğini birlikte yaşayalım güzel bir ortamda sıcak bir piknik düzenliyoruz eminim ki çok heyecanlı,neşeli ve mutlu bir gün yaşanacak.Biz tüm ayrıntıları düşündük…ayarladık sizin yapmanız gereken sadece bu güzel pikniğe katılmak istediğinizi belirten bir mail göndermeniz biz size diğer ayrıntıları vereceğiz.Duyanlar duymayanlara duyursunlar İstanbul,Ankara,İzmir,Mersin,Antalya…. Bütün illerdeki blogcu dostlarımızı bekliyoruz.
ÖZLEM BÖYLE SÖYLÜYOR :)
Bende çok önemli bir sorun olmadığı sürece katılacağım bu pikniğe. Tüm arkadaşlarımı görmek tanışmak isterim...
İrtibat için Özlem ve Hande ile irtibata geçmeniz gerek.. Banada yazabilirsiniz ..
Görüşmek dileği ile ..
14 Mayıs 2009
DOMATES ÇORBASI
Hormonsuz domatesler tezgahlarda yavaş yavaş yer almaya başlarken bol bol yapıp içmekte fayda var bence. Biz çok seviyoruz üzeri bol kaşarlı .. benim kaşarlar malesef iyi resim yakalıyayım diyene kadar dibine çöktü :(
MALZEMELER:
4 Adet domates
1 kaşık domates salçası
2 kaşık tereyağ 2 kaşık sıvıyağ
2 kaşık un
1 diş sarmısak
sarmısak rendelenir ve yağda kokusu çıkana kadar kavrulur. bu esnada un da ilave edilir. hafif unun kokusu çıkana kadar kavrulur. salça ve rendelenmiş yada rondodan geçirilen domatesler ilave edilip hızlıca karıştırılır. Yeteri kadar su ilavesi yapılarak sürekli karıştırılarak pişrilir. Ben indirmeden önce blendırdan geçirip tekrar kaynatıyorum. domates çekirdekleri kalmasın diye. tuzu ilave edilir bir taşım daha kaynatılıp altı kapatılır. servis esnasında üzerine kaşar peyniri rendesi konur.
AFİYET OLSUN..
11 Mayıs 2009
YARIŞMA SONUCU 3. LÜK :)
FİNAL
Çok laf kalabalığı yapmak istemiyorum her iki günde de muhteşem keyifli dakikalar geçirdim. harikaydı. Hem sevinçli Hemde Biraz buruk olarak döndüm yarışmadan. Cumartesi günü yarı finalimiz vardı. 1. seçildim. Ertesi günü dahada heyecanlıydım hediye bir tarafa o jürinin önünde olmak pişirdiğin bir kurabiyeyi onlara sunmak beğenilerini almak çok heyecan verici dakikalardı anlatmakla bitmez. Jüride kimler yokyu ki,Sevgili Elif Özyılmazel, Eyüp Usta yine oradaydı,Mehmet Soykan, Sahrap Soysal, Ayşe Tüter, Aşçı milli Takım kurucuları ...... diye uzayıp gidiyor.
Finalde ilk üç açıklanacağı zaman kalbim yerinden çıkacaktı. Elif hanımın 3. ye inanamıyorum çok enteresan dediğinde kendimin olduğunu anlamıştım :)..
Ben sonuçtan çok memnunum. Jüriden büyük beğenili sözler duymak çok güzeldi.
Elif hanım bizzat kendi programında kurabiyeyi yapacağını ve adımı zikrediceğini söyledi
Burdan başta Yeşim Bingül hanıma, 4 gün boyunca sürekli ayakta yarışmanın sunuculuğunu üstlendiği ve bana gerçekten çok destek olan beğenilerini sunan Elif Özyılmaz Hanıma değerli jüri üyelerine sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. .
YARI FİNAL
İYİKİDE ÇOK KONUŞMADIM :)
Çok laf kalabalığı yapmak istemiyorum her iki günde de muhteşem keyifli dakikalar geçirdim. harikaydı. Hem sevinçli Hemde Biraz buruk olarak döndüm yarışmadan. Cumartesi günü yarı finalimiz vardı. 1. seçildim. Ertesi günü dahada heyecanlıydım hediye bir tarafa o jürinin önünde olmak pişirdiğin bir kurabiyeyi onlara sunmak beğenilerini almak çok heyecan verici dakikalardı anlatmakla bitmez. Jüride kimler yokyu ki,Sevgili Elif Özyılmazel, Eyüp Usta yine oradaydı,Mehmet Soykan, Sahrap Soysal, Ayşe Tüter, Aşçı milli Takım kurucuları ...... diye uzayıp gidiyor.
Finalde ilk üç açıklanacağı zaman kalbim yerinden çıkacaktı. Elif hanımın 3. ye inanamıyorum çok enteresan dediğinde kendimin olduğunu anlamıştım :)..
Ben sonuçtan çok memnunum. Jüriden büyük beğenili sözler duymak çok güzeldi.
Elif hanım bizzat kendi programında kurabiyeyi yapacağını ve adımı zikrediceğini söyledi
Burdan başta Yeşim Bingül hanıma, 4 gün boyunca sürekli ayakta yarışmanın sunuculuğunu üstlendiği ve bana gerçekten çok destek olan beğenilerini sunan Elif Özyılmaz Hanıma değerli jüri üyelerine sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. .
YARI FİNAL
İYİKİDE ÇOK KONUŞMADIM :)
10 Mayıs 2009
ANNELER GÜNÜN(M)ÜZ KUTLU OLSUN...
7 Mayıs 2009
ÇİLEKLİ TART
Eşim geçtiğimiz cumartesi pazardan mis gibi kokan çilekleri getirince birazı ile tart yapmayı aklıma koydum hemen. Burçinin çilekli tartının hamurunu kullandım. Yağlı kağıdımın kalmamış olmasından dolayı ve seramik kap kullandığım için kalıptan çıkarmayla hiç uğraşmadım. Zaten iyikide uğraşmamışım bir kısmı yapıştı kalıba. Dadı muhteşemdi ama bir dahaki sefere daha farklı bir tart hamuru denemeyi planlıyorum.
MALZEMELER:
TART HAMURU ( Aynen aktarıyorum)
(23 santimlik tart kalıbı için)
• 125 gram tereyağı (soğuk)
• ½ cup pudra şekeri
• 1 ½ cup un
• ¼ tatlı kaşığı tuz
• 1 yumurta sarısı
*Cup ölçüleriniz yoksa 200 mililitrelik su bardağı kullanabilirsiniz.
KREMA:
3 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
½ su bardağı un
½ su bardağı mısır nişastası
½ su bardağı toz şeker ( BEN 1 SU BARDAĞI KULLANDIM)
1 paket vanilin
1 yemek kaşığı tereyağı
ÜZERİ:
YETERİ KADAR ÇİLEK
DR OETKER MEYVELİ SOS YADA TART JÖLESİ
Tart tabanını hazırlamak için pudra şekeri, un ve tuzun tamamını, tereyağından ise küçük parçalar aralıklarla eklenmek şartı ile mutfak robotu çalıştırılır.
Karışım ekmek kırıntısı görüntüsüne ulaştığında (yaklaşık 2-3 dakika sonra) yumurta sarısı eklenerek iyice bütünleşene kadar robot tekrar çalıştırılır.
Hamur, tabanına yağlı kağıt serilerek kenarları tereyağı ile yağlanmış 23 santimlik tart kalıbına alınarak kenar yüksekliği 2,5 – 3 santim olacak şekilde eşit olarak elle yayılır.Taban kısmına 8-10 yerden olacak şekilde çatal batırılır.Buzdolabında 30 dakika bekletilir.Bekleme süresinin son 15 dakikasında fırın ön ısıtma için 180 ºC’ye ayarlanır.Tart hamuru fırına verilerek 25- 30 dakika altın sarısı renk alana kadar pişirilir.
Krema :
Süt, şeker ve yumurta sarıları çırpılır. Un ve Nişasta eklenir. karıştırılı. ocağın üzerine alınarak göz göz olana kadar pişirilir. altı kapatıldığında vanilya ve tereyağı eklenip mikserle çırpılır.
Tart hamurunun üzerine dökülür. Çilekler doğranıp kremanın üzerine dizilir. En son tart jöLesi yada meyveli sos pişirilip çileklerin üzerine fırça ile sürülür parlaklık vermesi için. 2-3 saat dolapta bekletilip servis edilir.
AFİYET OLSUN..
4 Mayıs 2009
TATİLDE NELER YAPTIK..
3 gün tatilde oğlumla gezdik güzel vakit geçirdik. Cuma sabahı Arkadaşıma kahvaltıya gittim. Çok güzel bol sohbetle kahvaltı ettik. Kağan da arkadaşı Deniz ile bol bol oynadı. Sevecen oğlum benim habire sarılıp öpmek istiyo kimi görse :)
KAĞAN VE DENİZ
Oğlumun en sevdiklerinden bir tanesi de salıncak. bayılıyor salıncakta sallanmaya. Sonra kaydırak çok hoşuna gidiyor. O gün biraz abartık olayı :) bende fazla müdahale etmedim Kağan kumda yattı yuvarlandı ben tabi hayretler içersinde izlerken resim çekemedim. Ama faydasını çok gördüm dönüşte eve varmadan arabada uyuyakaldı ve tam 3 saat uyudu.
Kalktı yemeğini yedi. Sonra anne oğluşu babaya bırakıp akşam gezmesine gitti. Neyseki kağan babayı fazla üzmedi.
Cumartesi günü annesine temizlikte yardım etti. Anne oğul çok yorulunca baba da onları yemeğe götürdü :)..
Bir tatil daha bitti darısı öteki tatillere ..........
Etiketler:
GEZİLERİMİZ,
KAĞAN'DAN KARELER
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)